Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 17 februari 2023

Nieuwsbrief Haren
17 februari 2023
Stremming Esserweg Haren
Stremming Esserweg Haren
De Esserweg in Haren is van 20 februari 07:00 uur tot 17 maart 17:00 uur afgesloten in beide richtingen. Er worden gas- en waterleidingen vervangen. Je kunt de omleidingsborden volgen.
Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen
Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen
De gemeente Groningen wordt steeds groener en dat is positief voor mens en dier. In vijf jaar tijd worden er 5000 extra bomen geplant in de wijken en dorpen. De komende weken start de aanplant van 750 grote bomen, waaronder in Haren: Onnerweg (ingang sportveld).Bomen zijn goed voor het klimaat, vogels en insecten. Ze geven schaduw, nemen CO2 op, stoten zuurstof uit en bevorderen de biodiversiteit. Daarnaast verbeteren ze de stedelijke leefomgeving. De gemeente plant verschillende soorten bomen, vanaf 2,5 meter. Elke boom heeft z’n eigen groeiwijze, bloesem en herfstkleur.

Per locatie is gekeken naar welke boom er past. In sommige straten worden ook de boomspiegels, stukje grond rondom de stam, vergroot en ingeplant met vaste planten. Het plantseizoen loopt ongeveer tot mei. Kijk voor exacte locaties op de website van Duurzaam Groningen.
Na de staking: morgen inhaaldag voor restafval
Na de staking: morgen inhaaldag voor restafval
Van vrijdag 10 tot en met maandag 13 februari was er een staking bij de gemeente. Daardoor zijn in een aantal wijken in de gemeente de grijze afvalcontainers niet geleegd. Heb jij daar ook mee te maken gehad? Aanstaande zaterdag (18 februari) is er een inhaaldag voor restafval. Zorg dat je grijze bak op de inhaaldag vóór 08.00 uur aan de weg staat. Past het afval niet meer helemaal in de grijze bak? Kijk dan of er nog ruimte is in andere grijze containers die al aan de weg staan. Let op: er komt geen speciale inhaaldag voor gft-afval. Probeer je groente-, tuin- en fruitafval thuis te bewaren tot de eerstvolgende inzameldag. Als dat een probleem wordt, mag je (een deel van) het gft ook bij het restafval doen. Dan wordt het er in de afvalfabriek uitgehaald en verwerkt tot biogas.
Inkoopactie zonnepanelen, isolatie en hybride warmtepompen
Inkoopactie zonnepanelen, isolatie en hybride warmtepompen
Wil jij meer geld overhouden en fijner wonen? Doe dan mee met de inkoopactie van de gemeente Groningen. Zo wordt het aanschaffen van zonnepanelen, spouwmuur-, dak-, vloerisolatie, een hybride warmtepomp, of een combinatie hiervan makkelijker en voordeliger.

In opdracht van de gemeente Groningen heeft het Regionaal Energieloket bedrijven uit de regio met een goede prijs/kwaliteitverhouding en garanties geselecteerd. Zo heb jij geen uitzoekwerk. Je krijgt een offerte op maat, die past bij jouw huis en wensen. De offerte is vrijblijvend, maar kost het bedrijf tijd en geld. Reageer daarom alleen bij serieuze interesse.

Wil je meer weten, kom dan naar de informatieavond op maandag 20 februari voor zonnepanelen, woensdag 8 maart voor isolatie en dinsdag 21 maart voor hybride warmtepompen. Ga voor meer informatie, aanmelden voor de informatieavonden, of aanmelden voor de inkoopactie naar duurzaamgroningen.nl/acties.
Kom bomen planten op zonnepark Vierverlaten of Meerdorpen
Kom bomen planten op zonnepark Vierverlaten of Meerdorpen
Wil jij een keer meehelpen met het planten van bomen op de zonneparken Vierverlaten en Meerdorpen? Leuk! Grijp nu je kans door je aan te melden. Grunneger Power en Natuur- en milieufederatie organiseren deze plantdag omdat zij samen met bewoners de biodiversiteit op zonneparken willen vergroten. En deze zonneparken zijn sowieso bijzonder, omdat ze helemaal in handen van bewoners zijn.

Op woensdag 22 februari gaan ze aan de slag op zonnepark Vierverlaten, van 09.00 tot 12.30 uur. Op donderdag 23 februari zijn ze op zonnepark Meerdorpen, van 13.00 tot 16.30 uur. Ook als je geen lid bent van Grunneger Power, ben je van harte welkom om mee te doen en te komen kijken hoe een zonnepark, dat volledig in eigendom is van bewoners, eruit kan zien. Voor koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd. 

Stel je duurzame huis open en help anderen
Stel je duurzame huis open en help anderen
In 2022 kreeg de Duurzame Huizendag van bezoekers een 8,3 en 75 procent van hen gaf aan daadwerkelijk verder te gaan verduurzamen. Daarom zijn Duurzaam Groningen en Grunneger Power ook in 2023 weer op zoek naar bewoners die hun huis willen open stellen. Dus ben jij druk bezig geweest met het verduurzamen van je huis? En wil je daarmee graag anderen verder helpen? Meld dan je huis aan voor de Duurzame Huizendag (voorjaarseditie op zaterdag 13 mei, najaarseditie op zaterdag 14 oktober). Aanmelden kan tot en met zondag 19 februari.
Laatste kans: vraag de energietoeslag 2022 aan
Laatste kans: vraag de energietoeslag 2022 aan
Had je in 2022 een laag inkomen en heb je nog geen energietoeslag aangevraagd? Aanvragen van de energietoeslag 2022 kan nog tot en met 28 februari. De energietoeslag is onderdeel van het gemeentelijk hulppakket. Het hulppakket bestaat uit eenmalige regelingen en informatie om inwoners met een laag inkomen extra te ondersteunen. Twijfel je of je er recht op hebt? Dan kun je het beste gewoon een aanvraag indienen. Wacht niet te snel, want aanvragen kan nog tot en met 28 februari. Meer informatie over de energietoeslag en tot welk inkomen je in aanmerking komt voor de toeslag vind je op onze website. Hier kun je ook het aanvraagformulier invullen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook