Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 17 december 2021

Nieuwsbrief Haren
17 december 2021
Na 1 januari: plastic afval graag bij het restafval!
Na 1 januari: plastic afval graag bij het restafval!
Tot nu toe konden Harenaren hun plastic afval apart wegbrengen naar de post aan de Van Maerlantlaan. Na 1 januari bestaat die mogelijkheid niet meer. Plastic afval, blik en lege drankpakken kunnen gewoon bij het restafval.

Is afval scheiden dan opeens niet meer belangrijk? Jazeker wel! Glas, papier, textiel, chemisch afval en kleine elektrische apparaten worden nog steeds gescheiden ingezameld. Ook aan de Van Maerlantlaan. En voor plastic, metaal en drankenpakken geldt dat ze tegenwoordig heel efficiënt achteraf worden gescheiden. Dat gebeurt in de nieuwe afvalfabriek van de gemeente in Heerenveen. Nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat? Meld je dan aan voor een bezoek aan de afvalfabriek. Deelname is gratis. Stuur een email met je gegevens naar afval@groningen.nl onder vermelding van Afval Excursie. Zodra de excursiedatum bekend is, krijg je bericht.
Nieuwe nota Dierenwelzijn
Nieuwe nota Dierenwelzijn
De gemeente heeft de nota Dierenwelzijn ‘Van kop tot staart, Dierenwelzijn in Groningen’, die zeer verouderd was, geactualiseerd. De oude nota stamt nog uit 2007. Anno 2021 is de huidige wet- en regelgeving veranderd en ook de wijze waarop de samenleving met dieren omgaat is veranderd. Wethouder Inge Jongman: “We hebben het uitgangspunt dat mens en dier zoveel mogelijk in harmonie samenleven in de gemeente Groningen. In de nieuwe nota willen we de aandacht voor dierenwelzijn vergroten en zorgen voor een fijne en veilige leefomgeving voor alle dieren.” Lees meer in de nota op onze website.
Gemeente Groningen investeert in warmtebehandeling in strijd tegen kastanjeziekte
Gemeente Groningen investeert in warmtebehandeling in strijd tegen kastanjeziekte
De gemeente Groningen verlengt de proef met warmtebehandeling bij zieke kastanjes. Om de effecten op lange termijn te onderzoeken worden er de komende weken 20 kastanjebomen behandeld. Woensdag is er gestart met een paar kastanjebomen aan de Paviljoenlaan in het Stadspark. Ook krijgen kastanjebomen aan de Ubbo Emmiussingel, de Boteringesingel, de Oosterhamrikkade, de Henri Dunantlaan en de Brinkweg in Glimmen binnenkort een warmtekuur. Lees het hele artikel op onze website.
In één jaar tijd bijna 100.000 zonnepanelen erbij
In één jaar tijd bijna 100.000 zonnepanelen erbij
Het aantal zonnepanelen op daken is in één jaar tijd met 36% gegroeid, in zonneparken is de stijging 8%. De ambitie voor 2021 om 394.000 zonnepanelen op daken of in parken te hebben is ruimschoots gehaald.
Van alle zonnestroom in de gemeente Groningen komt 78% nu uit zonnepanelen op daken, 22% uit zonneparken. Lees het hele artikel op onze website
Meld je kinderen gratis aan voor Junior Energiecoach met Varkentje Rund
Meld je kinderen gratis aan voor Junior Energiecoach met Varkentje Rund
Heb jij (klein)kinderen tussen de 7 en 12 jaar? Meld ze dan gratis aan voor de Junior Energiecoach! In 5 weken leren zij in 15 tot 30 minuten per week hoe ze zuiniger met energie kunnen omgaan. Dat doen ze samen met Varkentje Rund. Jij leert er ook iets van terwijl je energie én geld bespaart! Dat wordt dus lachen. Tijdens de zesde editie deden meer dan 500 gezinnen me. Nu is het jouw beurt! Haal een echte energiecoach in huis en meld je kinderen alvast aan via de website
 Groningen onderzoekt eigen rol in slavernijverleden
Groningen onderzoekt eigen rol in slavernijverleden
Het college van burgemeester en wethouders wil 50 duizend euro beschikbaar stellen om onderzoek te laten doen naar de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het Groninger Museum.

De gemeentraad nam eind juni een motie aan waarin om een dergelijk onderzoek wordt gevraagd. De nadruk in het onderzoek ligt op de betrokkenheid van Groningen ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1800). Over de rol tijdens de VOC is niet veel bekend. Lees het hele artikel op onze website.
Leonard Witte en Ivo Smit winnen Hendrik de Vriesstipendium 2021
Leonard Witte en Ivo Smit winnen Hendrik de Vriesstipendium 2021
Leonard Witte en Ivo Smit hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2021 gewonnen. Dit maakte Berndt Benjamins, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, op zaterdag 11 december bekend. Hele artikel lees je op onze website.
Lieve gedichten voor vrijwilligers
Lieve gedichten voor vrijwilligers
De vrijwilligersorganisaties in onze gemeente kunnen ansichtkaarten en posters bestellen om naar vrijwilligers te sturen, of om zelf op te hangen. Dit om vrijwilligers te waarderen en te bedanken voor hun inzet. Op de fraai vormgegeven afbeeldingen staan warme liefdes gedichten die uiting geven aan hoe onmisbaar vrijwilligers zijn, ook in de afgelopen tijd. Dinsdag 7 december was het de dag van de vrijwilliger. De anzichtkaarten vind je op deze website. Lees het hele artikel op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook