Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren. 17 april 2020. nr 14

Nieuwsbrief Haren. 17 april 2020 | nummer 14

Blijf zoveel mogelijk thuis en stop corona

In Groningen en de rest van Noord-Nederland zijn minder besmettingen met corona dan in de rest van Nederland. Laten we dat zo houden! Ook komend weekend is het prachtig weer. Geniet ervan in je tuin of op je balkon. Wil je toch even de straat op? Maak dan een ommetje in je eigen buurt of dorp. We moeten met z’n allen voorkomen dat er veel mensen op één plek zijn. Houd 1,5 meter afstand van elkaar en was goed je handen.

Dinsdag 21 april is er een persconferentie van het kabinet over de maatregelen na 28 april. Houd vol! Blijf zoveel mogelijk thuis en stop corona.

Herdenking en viering 75 jaar bevrijding in 2021

Groningen, Haren en Ten Boer staan pas volgend jaar uitgebreid stil bij 75 jaar bevrijding. Dat zou oorspronkelijk op 16, 17 en 18 april dit jaar gebeuren, met onder meer een programma op de Grote Markt. Maar vanwege de coronamaatregelen gaat dat niet door. Burgemeester Koen Schuiling heeft over het uitstel een brief geschreven aan alle inwoners van de gemeente. Daarin staat onder andere: “Dit had een maand van ontmoeting en verbinding moeten zijn. Velen hebben zich ingezet om op respectvolle wijze ons 75e bevrijdingsjaar te kleuren. Dat doen we volgend jaar.” Lees meer op onze website en bekijk hier het filmpje waarin de burgemeester zijn brief voorleest.

Schriftelijke inspraak plannen voor buurt- en dorpshuizen

Buurthuizen in wijken en dorpen met een gevarieerd aanbod aan activiteiten zijn belangrijk. Deze activiteiten moeten passen bij de behoefte in de wijk of het dorp. De gemeente wil dat inwoners de kans krijgen om mee te doen, elkaar te ontmoeten en zich thuis te voelen in hun eigen dorp of wijk. Onze plannen daarvoor lees je in de nota Sociaal culturele accommodaties – geharmoniseerd.

Het college van B&W heeft deze conceptnota op 31 maart vastgesteld. Je kunt t/m 27 mei reageren. Door de coronacrisis kan dat alleen schriftelijk, via e-mail, telefonisch of via beeldbellen (skype bijvoorbeeld). Meer informatie vind je op onze website.

Gemeenteraad steekt inwoners Groningen hart onder de riem

De Groningse gemeenteraad stak deze week alle inwoners van de gemeente huis-aan-huis een hart onder de riem. In een bericht in de huis-aan-huiskranten lieten de 45 raadsleden weten dat zij in deze zware en onzekere coronatijd aan hen denken. En dat zij hen in deze lastige tijd blijven vertegenwoordigen en voor hun belangen blijven opkomen. Lees verder op gemeenteraad.groningen.nl.

Scholen krijgen laptops te leen van gemeente

Door de coronamaatregelen moeten kinderen nu thuis onderwijs volgen, met een computer, laptop of tablet. De meeste scholen hebben zelf geregeld dat kinderen thuis kunnen leren. Waar nog laptops nodig zijn, levert de gemeente deze de komende dagen. Dan kan elk kind leren op afstand. Naast de laptops die scholen zelf regelden, leent de gemeente 600 laptops uit. Wethouder Onderwijs Carine Bloemhoff ging speciaal voor deze actie langs bij basisschool De Huifkar in Ten Boer en overhandigde daar aan schooldirecteur Peter van de Bult de benodigde laptops.

Scholen lenen de laptops zo lang onderwijs op afstand nodig is. Momenteel zijn laptops lastig te verkrijgen vanwege de grote vraag. Ook zijn er gezinnen waar meerdere gezinsleden één computer moeten delen. Dat maakt het leren en werken lastig. De laptops van de gemeente bieden dan uitkomst. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

NPG-gelden gemeente Groningen naar wijk- en dorpsvernieuwing

Het college van B&W wil de beschikbare miljoenen uit het Nationaal Programma Groningen (NPG) inzetten voor de versterkingsoperatie in die delen van de gemeente die het meest te lijden hebben onder de gevolgen van de gaswinning. Dat staat in de conceptversie voor het lokale deel van het NPG. Concreet betekent dit dat de ruim 60 miljoen euro die de komende 10 jaar voor de gemeente Groningen beschikbaar is, wordt besteed aan dorpsvernieuwing in Ten Boer en de omliggende dorpen (31,5 miljoen) en wijkvernieuwing in Beijum en Lewenborg (20 miljoen).

Het resterende geld kan naar overige projecten die passen binnen de doelen van het NPG. Het college bespreekt het conceptplan met de gemeenteraad, waarna het ter beoordeling naar het bestuur van het Nationaal Programma Groningen gaat. De raad stelt daarna de definitieve versie vast. Lees meer over de plannen voor Beijum, Lewenborg en Ten Boer.

Blijf in beweging met ‘Coronactief’!

Juist nu je thuis aan het werk bent en je zo veel mogelijk in huis moet blijven, is het belangrijk om in beweging te blijven. Zo blijf je gezond en actief. Gelukkig zijn heel veel trainers en anderen bezig met het maken van leuke workouts, uitdagingen en oefeningen om thuis te doen. Sport050 heeft ze gebundeld op sport050.nl.

17 april 2020 | nummer 14
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.

Praat mee over dit bericht via Facebook