Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 16 juni 2023

Nieuwsbrief Haren
16 juni 2023
De Grote Hortus Dag: mooi weer en lekker druk
De Grote Hortus Dag: mooi weer en lekker druk
Zaterdag 10 juni was de Grote Hortus Dag. Een open dag in de Hortus in Haren. Jong en oud namen een kijkje.

Michiel Verbeek van de Vereniging Vrienden van de Hortus kijkt tevreden terug op een mooie dag: “Het was lekker druk met 1.500 bezoekers op De Grote Hortus Dag. Ondanks de verleiding van water en strand op deze warme zaterdag. Bezoekers, artiesten en de vele vrijwilligers waren erg enthousiast over het brede programma en de goede organisatie. Wethouder Kirsten de Wrede sprak mooie woorden bij de opening en werd gevolgd door Roelke Posthumus, biologe, schrijver en oud-directeur van het Groninger Natuurmuseum, met de eerste lezing. De wethouder heeft zich na de opening uitgebreid laten informeren over de wetenswaardigheden in de ‘Leren’ tent. Bezoekers konden hun eigen programma samenstellen met discussie over de toekomst van de Hortus, muziek, dans, rondleidingen, de duurzame markt, de theeschenkerij, Tai Chi en nog veel meer.”
Maak met jouw ideeën het Raadhuisplein toekomstbestendig
Maak met jouw ideeën het Raadhuisplein toekomstbestendig
Het Raadhuisplein in Haren wordt opnieuw ingericht. De bedoeling is een groener en gezelliger plein, met mogelijkheden voor activiteiten. Minder rode tegels en meer groen, zodat het dorpshart goed bestand is tegen hitte en wateroverlast. Maar op welke manier? Daar hebben we jou voor nodig. 

Kom en deel je ideeën en wensen voor het nieuwe dorpshart. We nodigen je uit om deel te nemen aan interactieve sessies op de markt, in het gemeentehuis van Haren en tijdens inspirerende wandelingen in het centrum. Samen creëren we een ontwerp dat aan jouw behoeften voldoet.

Dit kan op vrijdag 23 juni van 15:00 tot 20:00 uur en zaterdag 24 juni van 10:00 tot 12:30 uur. Aanmelden voor de wandeling kan via de website van de gemeente. Wensen en ideeën kunnen ook online kenbaar gemaakt worden van vrijdag 23 juni tot en met vrijdag 30 juni via het reactieformulier op de website van de gemeente.
Inloopbijeenkomst Polders het Oosterland en Lappenvoort
Inloopbijeenkomst Polders het Oosterland en Lappenvoort
Namens Meerschap Paterswolde nodigt Prolander belangstellenden uit voor de inloopbijeenkomst over de herinrichtingsplannen voor Polders het Oosterland en Lappenvoort. Deze bijeenkomst is op woensdagavond 21 juni van 19:00 tot 21:00 uur in Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90 in Eelde.

Vorig jaar heeft het Meerschap een schetsontwerp voltooid in samenwerking met onderzoeks- en ontwerpbureaus, bewoners en gebiedspartners. Nu is ook de eerste versie van een concreet plan gereed. Het Meerschap gaat tijdens de inloopbijeenkomst met belangstellenden in gesprek over het plan.

Er worden drie thema’s besproken: hydrologie & natuur (waterpeilen en mate van vernatting), cultuur- & landschapshistorie en recreatie & beleving. Erna Alting van Prolander geeft een korte, inleidende presentatie om 19:30 uur en opnieuw om 20:30 uur. Aanmelden is niet nodig.
Wanneer maait de gemeente het gras in jouw buurt?
Wanneer maait de gemeente het gras in jouw buurt?
De gemeente heeft verschillende soorten groen die op verschillende manieren worden gemaaid. In mei hebben we op een aantal plekken niet gemaaid om zo bloemen meer kans te geven. Soms levert dat veel bloemen met nectar voor insecten op, soms alleen gras. Afhankelijk van de opbrengst maaien we het de komende tijd weer kort. Meer uitleg in het filmpje hierover of lees meer op onze site. Op de maaikaart kun je precies zien welke gebieden de gemeente op welke manier maait.
Mijn Loket wordt Mijn Groningen
Mijn Loket wordt Mijn Groningen
Donderdag 15 juni veranderde de ‘Mijn Loket’ omgeving van de gemeente in de ‘Mijn Groningen’ omgeving. Ook in Mijn Groningen kun je gewoon je aanvragen bekijken en bewijsstukken of documenten uploaden, het ziet er alleen wat frisser uit.

In Mijn Groningen heb je als inwoner daarnaast ook de mogelijkheid om digitaal, via mail, op de hoogte te worden gehouden van de status van je aanvraag. Uiteraard krijg je ook nog altijd een brief als er een besluit is genomen over je aanvraag.

Foto: De nieuwe aanvragen pagina op Mijn Groningen.
Het Stadhuis van Groningen krijgt een eigen boek
Het Stadhuis van Groningen krijgt een eigen boek
Over het stadhuis van Groningen verschijnt vrijdag een boek: ‘Stadhuis Groningen – Voortdurend bij de tijd’. Het boek is gemaakt ter gelegenheid van de recente vernieuwing van het rijksmonument.

Het stadhuis is tussen 2020 en 2022 geheel gerenoveerd, deels verbouwd en verduurzaamd. Deze aanpak heeft een duurzaam gebouw opgeleverd dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien toekomstbestendig is. Het nieuwe boek beschrijft deze transformatie van het Stadhuis en plaatst de vernieuwing nadrukkelijk in historisch perspectief. In de wetenschap dat het Stadhuis nog eeuwen meekan. Lees meer op onze website.
Inventarisatie van karakteristieke panden
Inventarisatie van karakteristieke panden
Van half juni tot half augustus gaat het bedrijf Feniks een inventarisatie maken van de rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden in de stad Groningen. Het verzamelen van de informatie over deze panden is nodig voor de Erfgoedmonitor, een doorlopend onderzoek naar de staat van het gebouwde erfgoed in Groningen. De Erfgoedmonitor helpt bij het maken van keuzes die nodig zijn om ons erfgoed in goede staat te houden. De inventarisatie gebeurt in opdracht van de provincie Groningen. Lees meer op de website van de Provincie Groningen.
Dag van de Bouw: uniek kijkje op de bouwplaats
Dag van de Bouw: uniek kijkje op de bouwplaats
Wat gebeurt er achter die bouwhekken? Voor veel mensen een bekende vraag. Zaterdag 17 juni tussen 10.00 en 16.00 uur kun je dit van dichtbij bekijken. Tijdens je fiets- of autorit werp je vast weleens een blik op de bouwplaats van Aanpak Ring Zuid. Dagelijks werken honderden mensen aan de ombouw van de zuidelijke ringweg. Een megaklus waar bijzonder veel planning en inzet voor nodig is. De drie grootste bouwplaatsen van het project kun je zaterdag van dichtbij zien. Het Vrijheidsplein, Julianaplein en de Verdiepte ligging zijn open voor publiek. Daarnaast kun je op het paviljoen van Aanpak Ring Zuid meer informatie krijgen over het project.

Niet alleen Aanpak Ring Zuid doet mee met de Dag van de Bouw, maar ook Groningen Spoorzone en de gemeente Groningen. De komende jaren wordt druk gewerkt aan de verbouwing van het Hoofdstation in Groningen. Ook de binnenstad maakt veranderingen door, denk bijvoorbeeld aan de herinrichting van de Grote Markt. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.
Skaters en gemeente Groningen trots op nieuw skatepark in Stadspark
Skaters en gemeente Groningen trots op nieuw skatepark in Stadspark
Het eerste deel van de skatebaan aan de Concourslaan in het Stadspark is klaar. Vrijdagmiddag 23 juni is de officiële opening in het Stadspark met wethouder Sport Inge Jongman. Rollend Groningen, vertegenwoordiger van alles wat ‘rolt’ binnen de Urban Sports Community in Groningen, is ontzettend blij met het resultaat.

“Het is nog beter dan verwacht, we zijn hier zo blij mee”, zegt Bram Roenhorst, een van de oprichters van Rollend Groningen. Ook projectleider Henry Vos van de gemeente Groningen reageert enthousiast wanneer hij het Skatepark voor het eerst ziet: “Het is prachtig geworden.” Lees meer op onze website. 

Foto: Diederik Winchester
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook