Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 15 september 2023

Nieuwsbrief Haren
15 september 2023
Kinderfestival Haren: veel te doen en lekker druk
Kinderfestival Haren: veel te doen en lekker druk
Zaterdag 9 september was de derde editie van het wederom uitverkochte Kinderfestival Haren. Vanwege het succes van vorig jaar, met 1.250 verkochte tickets, besloot de organisatie dit jaar een programma te maken waardoor er ruim 1.500 bezoekers het festival konden bezoeken.

Kinderen en hun (groot)ouders/verzorgers uit Haren en omgeving genoten in een zonovergoten Hortus Haren van theatervoorstellingen, muziekoptredens en workshops. Het festival laat kinderen op een uitnodigende manier kennismaken met kunst, cultuur, natuur, techniek, muziek en sport. Naast Circus Santelli waren er voorstellingen van Krijt, Garage TDI, Marco Bonisimo, Boris de Slak (foto) en Wiebeltenen.

Foto: Alma Streefkerk

Fietsparkeren station Haren
Fietsparkeren station Haren
In het op de plattegrond aangegeven gebied bij station Haren mogen (brom- en snor) fietsen alleen worden geparkeerd in de fietsenrekken en maximaal twaalf dagen. Vanaf 1 oktober 2023 wordt hier ook daadwerkelijk op gehandhaafd.

(Brom- en snor) fietsen die buiten de rekken of langer dan twaalf dagen in de rekken staan, worden verwijderd en naar het AFAC Fietsdepot aan Travertijnstraat, naast nummer 2, in Vinkhuizen gebracht,. Tegen betaling via de pin van 25 euro kan de fiets weer worden opgehaald. Meer informatie lees je op onze website.

Straatvoetbaltoernooi Johan Cruyff Court Oosterparkwijk
Straatvoetbaltoernooi Johan Cruyff Court Oosterparkwijk
Op zondag 24 september is op het Johan Cruyff Court in de Oosterparkwijk een gemeentelijk straatvoetbaltoernooi. Het Johan Cruyff Court ligt aan de Pioenstraat 17 in de stad. Tien teams strijden daar om de titel ‘de beste voetbalwijk of het beste voetbaldorp van Groningen’. Deelnemers vertegenwoordigen hun eigen wijk of dorp en voetballen tegen andere teams.

De inloop is vanaf 12:30 uur. De wedstrijden beginnen om 13:00 uur Leeftijd: 12 tot en met 18 jaar. Jongens en meiden zijn welkom. Meld je als team/wijk aan via de mail

Wandel of fiets de klimaatroute en raak geïnspireerd
Wandel of fiets de klimaatroute en raak geïnspireerd
Wat doen de gemeente Groningen en haar inwoners om de effecten van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hitte, tegen te gaan? Hiervoor is de ‘klimaatroute inspiratiekaart’ voor wandelaars en fietsers gemaakt waarop veel maatregelen staan. Onderweg vallen verschillende manieren om te vergroenen te ontdekken. De eerste routekaart, een wandelroute door de binnenstad op een vouwkaart, is op vrijdag 8 september door wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja uitgereikt aan raadslid Evelien Bernabela. Lees verder op duurzaamgroningen.nl.

Besparen op kraanwater met regenwateropvangsysteem
Besparen op kraanwater met regenwateropvangsysteem
Ze spoelt het toilet ermee door, wast er haar kleding mee en gebruikt het om de tuin te sproeien. Op deze manier verbruikt ze zo’n 50 procent minder kraanwater. Hoe? “In de kruipruimte van mijn woning heb ik een regenwateropvangsysteem”, vertelt Thecla Goossens uit de wijk Hoornse Meer in Groningen. “Hiermee vang ik regenwater op in een grote waterzak. Zo sla ik het op voor later gebruik.” Lees verder op duurzaamgroningen.nl.

Computerbank verkoopt iPhone voor twee stuks fruit
Computerbank verkoopt iPhone voor twee stuks fruit
Een iPhone kopen voor twee stuks fruit? Het kan deze maand bij de Computerbank Groningen. De Computerbank kreeg onlangs een donatie van zorgorganisatie Elker. Daaronder ook een groot aantal iPhones SE uit 2016. “Weggooien is zonde’’, zeggen Jan Nijborg en Ernst Nool van de Computerbank. “Ze zijn allemaal gecontroleerd en doen het nog goed. Het nadeel is dat het toestellen uit 2016 zijn. Het is daarom niet duidelijk hoe lang er nog ondersteuning is. Daarom verkopen we ze voor twee stuks fruit. Waar vind je dat nog? Superleuk toch, want nu kunnen veel mensen een iPhone uitproberen.” Volgens Nool is er nu al veel belangstelling. “Dat kom je natuurlijk nooit tegen”, lacht hij. “Wij maken graag mensen blij en dat gaat met deze actie zeker lukken. Onze fruitschaal staat al klaar. Aanvragen kan alleen via decomputerbank.nl. Via de mail krijg je dan meer informatie. Ik wil nog wel benadrukken dat we alleen de iPhones hebben. Geen garantie, geen lader en geen simkaart.’’

Stichting Leergeld: financiële ondersteuning voor schoolkosten en activiteiten
Stichting Leergeld: financiële ondersteuning voor schoolkosten en activiteiten
Kun je de schoolkosten van je kind op de basisschool of het voortgezet onderwijs niet betalen? Of de kosten van een Mbo-opleiding?  En is je inkomen niet hoger dan:

  • € 1.459,95 netto per maand (voor een 1-oudergezin)
  • € 2.085,62 netto per maand (voor een 2-oudergezin)

Dan kun je een aanvraag doen via leergeldgroningen.nl. Je kunt bijvoorbeeld ook een vergoeding aanvragen voor de kosten van sport, zwemles, muzieklessen of een hobby. Of voor een tweedehands fiets en gymkleding voor school. Kijk voor alles waarvoor je een vergoeding kunt aanvragen op de website.

Misschien zijn er nog meer toeslagen of regelingen waar je recht op hebt. Dan kun je maandelijks veel geld besparen. Ontdek het via datgeldtvoormij.nl van De VoorzieningenWijzer.

Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Dit najaar kun je meedoen met de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’. Je kunt de cursus overdag of in de avond volgen. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten waarin je onder andere leert of je in aanmerking komt voor extra inkomen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag, hoe je grip krijgt op je inkomsten en uitgaven en waar je het beste op kunt bezuinigen. Kijk voor meer informatie op onze website. Er is ook een cursus speciaal voor statushouders.

Vrijdag 15 september: Dag van de Scheiding
Vrijdag 15 september: Dag van de Scheiding
De vereniging van Familie- en erfrechtadvocaten heeft de Dag van de Scheiding in 2010 in het leven geroepen. Zij wil hiermee aandacht vragen voor goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Volgens deze vereniging is deze aandacht nodig omdat (echt)scheidingen voor veel problemen zorgen.

In Groningen kunnen ouders op verschillende manieren ondersteuning krijgen in een scheidingssituatie. Afhankelijk van de hulpvraag kan het WIJ-team uit de wijk helpen of doorverwijzen naar speciale hulpverlening. Ook kunnen ouders gratis een van de online ouderbijeenkomsten volgen van het LCO (Landelijk Contactpunt Ouderbijeenkomsten) voor Groningse ouders.

Ook is het belangrijk dat kinderen en jongeren in een scheidingssituatie gehoord worden en bij iemand terecht kunnen. Dat kan bij Villa Pinedo, een online platform voor kinderen met gescheiden ouders. Zij bieden online informele steun en leren kinderen en jongeren hoe te (over)leven met gescheiden ouders. Hun aanbod is passend voor kinderen en jongeren vanaf 10 tot 23 jaar.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Praat mee over dit bericht via Facebook