Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 15 juli 2022

Nieuwsbrief Haren
15 juli 2022
Oekraïense vluchtelingen verhuizen naar Onnen
Oekraïense vluchtelingen verhuizen naar Onnen
De studentenflat Cornus aan de Kornoeljestraat in Selwerd was de afgelopen maanden de thuisbasis van 107 Oekraïense vluchtelingen. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne en de komst van vluchtelingen heeft de gemeente Groningen deze locatie aangewezen als tijdelijke opvanglocatie. De tijdelijke periode is bijna voorbij, omdat de studentenflat vanaf 1 augustus weer beschikbaar komt voor internationale studenten. 

De Oekraïense vluchtelingen gaan verhuizen naar de Avondsterlaan in Paddepoel of naar chalets op de camping aan de Dorpsweg 67a in Onnen. “Het zal even wennen zijn. Maar vanaf het begin af aan wisten we dat deze locatie tijdelijk zou zijn, legt een medewerker van de gemeente Groningen uit. De gezinnen met jonge kinderen gaan van de studentenflat in Selwerd naar de Avonsterlaan in Paddepoel. “Zo blijven ze in de buurt van hun school en sportactiviteiten. Gezinnen met oudere kinderen en alleenstaanden gaan naar de camping in Onnen.”

En qua verhuisstress? “Een verhuizing is nooit leuk, maar we ervaren geen weerstand vanuit de bewoners. We nemen ze mee in het proces en ze weten dat ze goed terecht komen. Wel heerst er een normale verhuisspanning.” Op 1 augustus verhuizen 40 personen naar Onnen. “De verhuizing wordt door de gemeente geregeld. Over het inpakken van gemeenschappelijke spullen, sjouwen van meubilair en het vervoer hoeven de bewoners zich niet druk te maken.”

Op dinsdag 19 juli wordt de aanvraag omgevingsvergunning gepubliceerd. Omwonenden worden nog per brief uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst.
Opening inclusieve buitenspeelplaats Visio Onderwijs Haren
Opening inclusieve buitenspeelplaats Visio Onderwijs Haren
De Visio-school in Haren heeft maandagmiddag officieel de nieuwe speeltuin geopend. De speeltuin is zo ontwikkeld dat slechtziende en blinde kinderen zelfstandig, veilig en vrij kunnen spelen. De speeltuin heeft een duidelijk hoofdpad, voelbare zijpaden, een touw die je naar de top van een heuvel leidt en knisperend grind dat een speeltoestel aankondigt. Leerlingen van Visio hebben de speelplaats voor een groot deel zelf ontworpen.

Door het potten van een vlinderstruik werd de speeltuin officieel geopend en kon het spelen beginnen!
Fatoumata verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester
Fatoumata verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester
Op vrijdag 8 juli is Fatoumata verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan: ‘Activiteiten? Wie vindt dat nou niet leuk?, wist zij de meeste stemmen binnen te halen. De kinderburgemeester wordt tijdens haar ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Finn.

De kinderburgemeester treedt vanaf september in functie. Zij vergezelt burgemeester en wethouders tijdens representatieve taken en verricht ceremoniële taken, bijvoorbeeld tijdens openingen en evenementen. Ook krijgt Fatoumata de kans om zelf activiteiten te organiseren om haar verkiezingsbelofte waar te maken. Vorig jaar werd Samuel gekozen tot kinderburgemeester van Groningen. De loco-kinderburgemeester is Jairo. Hun ambtstermijn zit er eind augustus op. Meer informatie over de kinderburgemeester staat op de website.
Isolatie, glas en zonnepanelen: zo heb je het hele jaar plezier van je vakantiegeld
Isolatie, glas en zonnepanelen: zo heb je het hele jaar plezier van je vakantiegeld
Begin met isoleren! Hierdoor woon je koel in de zomer en warm in de winter. Ook zonnepanelen zijn een goede investering. Zo bespaar je op je energierekening, verhoog je je woningwaarde en zorg je voor een schone buurt. Doe daarom mee aan onze inkoopactie spouwmuur-, dak-, vloer-, HR++isolatie, zonnepanelen of een combinatie via de website van duurzaam Groningen. 

Een goede besteding van je vakantiegeld dus! Er zijn ook subsidies en voordelige leningen om te verduurzamen. Meer informatie en aanmelden via de website van Duurzaam Groningen. 
De inkoopactie sluit op 10 september. Wacht dus niet te lang!
Fietsenstalling Grote Markt twee weken dicht
Fietsenstalling Grote Markt twee weken dicht
De fietsenstalling Grote Markt is in verband met bouwwerkzaamheden vanaf maandag 18 juli tot en met zondag 31 juli gesloten. De sluiting is noodzakelijk vanwege werkzaamheden aan de gevel van het pand en het verbeteren van de entree van de fietsenstalling. Direct naast de ingang fietsenstalling Grote Markt komt een tijdelijke fietsenstalling met 200 plekken. Parkeer je fiets ook tijdens deze twee weken op een van de vele toegestane plekken. Zo houden we het centrum voor iedereen toegankelijk. Kijk voor meer informatie over de parkeerplekken voor fietsen op onze website.
Wat te doen bij een hittegolf?
Wat te doen bij een hittegolf?
De zomer staat weer voor de deur. We hopen natuurlijk dat het mooi weer wordt. Door de klimaatverandering is echter de kans steeds groter dat onze zomers droger en warmer worden en er mogelijk langdurige periodes van hitte ontstaan. Tijdens een hittegolf zijn sommige inwoners extra kwetsbaar, met name de ouderen. Ouderen hebben vaak minder snel een dorstgevoel en het lichaam past zich minder goed aan bij extreme temperaturen en ze kunnen daardoor oververhit raken. Wat je kan doen tegen de hitte lees je in de flyer van het Rode Kruis en WIJ Groningen.
Raad wil weer mensenrechtenverdedigers opvangen
Raad wil weer mensenrechtenverdedigers opvangen
Tijdens het jaarlijkse Voorjaarsdebat komen alle politieke partijen in de gemeenteraad met hun wensenlijstjes voor de komende tijd. De raad omarmde onder meer het plan om weer mensenrechtenverdedigers uit onvrije landen te ontvangen voor een tijdelijk verblijf in Groningen. Het debat was het eerste grote optreden in de raad van de nieuwe wethouder van Financiën Mirjam Wijnja. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook