Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 15 januari 2021

nieuwsbrief haren jan 2021

Nieuwsbrief Haren
15 januari 2021
Harmonisatie sporttarieven voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer
Harmonisatie sporttarieven voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer
“Zorgvuldigheid en toegankelijkheid tot de sport. Twee belangrijke punten in het voorstel tot harmonisatie van de sporttarieven van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer”, aldus wethouder Inge Jongman.

Sinds 1 januari 2019 vormen de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer samen de nieuwe gemeente Groningen. De wet Algemene regels herindeling (Arhi) bepaalt dat de nieuwgevormde gemeente onder andere belastingen en tarieven moet harmoniseren. Dit geldt dus ook voor de tarieven van de verhuur van gemeentelijke sportaccommodaties voor zowel de binnen- als de buitensport. Er is daarmee een wettelijke opgave om te komen tot een uniform tarief. Lees voor meer informatie de brief aan de raad.
Klimaatadaptatieweek Groningen 19 t/m 25 januari
Klimaatadaptatieweek Groningen 19 t/m 25 januari
Groningen staat van dinsdag 19 tot en met maandag 25 januari in het teken van klimaatadaptatie. De  Klimaatadaptatieweek Groningen vindt dan plaats. Een gratis online interactief internationaal festival over klimaatadaptatie, voor iedereen. Klimaatadaptatie is het nemen van maatregelen om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het betekent letterlijk: aanpassen aan het veranderende klimaat. Door bijvoorbeeld waterberging of het planten van bomen.

Tijdens dit online festival delen ruim 70 sprekers uit meer dan 20 landen hun ideeën over klimaatadaptatie. Het festival wordt gevolgd door de internationale Climate Adapation Summit (CAS) op maandag 25 en dinsdag 26 januari. Wereldleiders verenigen zich hier online om te praten over concrete wereldwijde acties rond klimaatadaptatie.

Het programma tijdens de Klimaatadaptatieweek zit boordevol leuke, vernieuwende en inspirerende elementen voor jong en oud. Van conferenties, verdiepende lezingen en tentoonstellingen, tot aan kidsactiviteiten, duurzame kunstactiviteiten, films en acties om de omgeving groener te maken. Kijk voor meer informatie en voor het programma op de website van Klimaatadaptatie Groningen. De Klimaatadaptatieweek is een initiatief van de gemeente Groningen met de partners van het Akkoord van Groningen en het Global Center on Adaptation.
Maximumsnelheid op zuidelijke ringweg tijdelijk verlaagd naar 50 km per uur
Maximumsnelheid op zuidelijke ringweg tijdelijk verlaagd naar 50 km per uur
De maximumsnelheid op de zuidelijke ringweg, tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein, is sinds woensdag tijdelijk verlaagd naar 50 km per uur. Eerder mocht je hier 70 km per uur rijden. Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort hopen hiermee de geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen. Het tijdelijke viaduct over de Paterswoldseweg bezorgt hen slapeloze nachten door geluidsoverlast en trillingen. Het verlagen van de maximumsnelheid is een tijdelijke oplossing. De aannemerscombinatie kijkt nog naar andere mogelijkheden om de overlast te verminderen. De borden met daarop de maximumsnelheid zijn inmiddels aangepast. Kijk voor meer informatie op de website van Aanpak Ring Zuid.
Zuidelijke ringweg aantal weekenden dicht tussen Europaweg en Euvelgunne
Zuidelijke ringweg aantal weekenden dicht tussen Europaweg en Euvelgunne
De zuidelijke ringweg is in de komende periode een aantal weekenden in één richting afgesloten tussen de Europaweg en knooppunt Euvelgunne. De rijbanen van de zuidelijke ringweg worden tijdens deze weekenden verlegd. Van vrijdag 22 tot maandag 25 januari en van vrijdag 29 januari tot maandag 1 februari is de weg dicht voor verkeer richting Drachten en Assen. En van vrijdag 12 tot maandag 15 februari voor verkeer richting Hoogezand.

In de weekenden van 22 tot 25 januari en 29 januari tot 1 februari wordt het verkeer richting Drachten en Assen omgeleid via de oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg. In het weekend van 12 tot 15 februari kan verkeer richting Hoogezand omrijden via de Europaweg. Naast de genoemde weekendafsluitingen, zijn er ook reserveweekenden ingepland voor het geval de werkzaamheden niet op tijd afgerond kunnen worden. Kijk voor meer informatie op de website van Groningen Bereikbaar.
Meld je aan voor de Dag van de buurt
Meld je aan voor de Dag van de buurt
De Dag van de buurt op donderdag 28 januari is voor iedereen die de buurt als uitvalsbasis ziet voor een leefbare, veerkrachtige, veilige en welvarende samenleving. Als actieve bewoner, wethouder, corporatiemedewerker, welzijnsprofessional of ambtenaar. Iedereen is van harte welkom om deze middag online bij te wonen. Het programma start om 13.00 uur. Aanmelden kan via de website van Dag van de buurt.

We beschouwen: waarom is het goed om weer aandacht voor de buurt te hebben? We blikken terug: wat kunnen we leren van wijkaanpakken uit het verleden? We duiken de praktijk in: welke voorbeelden en ideeën kunnen we van leren? En we kijken vooruit: wat hebben we nodig? Het programma biedt verrassende sprekers, oude bekenden en (toekomstige) buurtmakers. Je vult je middag bijvoorbeeld met een of twee workshops om zelf de diepte in te gaan maar kan ook achterover leunen tijdens een talkshow.

De Dag van de Buurt is een gezamenlijk initiatief van Ministerie BZK, Platform31, Movisie LPB en LSA. Hiervoor werken ze samen in een programma aan een nieuwe aanpak ‘leefbaarheid en veiligheid’. De organisatie is in handen van LSA, het landelijk netwerk van actieve bewoners.

Foto: LPB (Landelijk Platform voor Buurt- en wijkgericht werken)
Eurosonic Noorderslag dit jaar digitaal te volgen
Eurosonic Noorderslag dit jaar digitaal te volgen
Vanwege het coronavirus is het Groningse schowcase festival Eurosonic Noorderslag dit jaar volledig digitaal te volgen. Van woensdag 13 januari tot en met zaterdag 16 januari kun je gratis online optredens zien van artiesten uit heel Europa. Het programma bestaat uit bijna 200 optredens uit 36 verschillende landen. Via vier streams op de website zijn er van 20.00 tot 00.00 uur allerlei livesessies te volgen. Ook kun je terecht bij de digitale bar en vind je er meer informatie over de artiesten. Kijk voor meer informatie op de website van Eurosonic Noorderslag.

Foto: Bart Heemskerk, archief
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Praat mee over dit bericht via Facebook