Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 14 april 2023

Nieuwsbrief Haren
14 april 2023
Verbouwde basisschool Het Mozaïek geopend
Verbouwde basisschool Het Mozaïek geopend
Wethouder Carine Bloemhoff van Onderwijs opende donderdagochtend 13 april de verbouwde basisschool Het Mozaïek in Haren. De school is aan de buiten- en binnenkant helemaal veranderd. “Met de nieuwe indeling kunnen de kleuters nu nóg beter bij de rest van de school worden betrokken. Dat zie je ook terug op het nieuwe groene schoolplein, waar voor ieder kind iets leuks te doen is. Ik heb gehoord dat jullie zelf als kinderen ook mochten meedenken over het nieuwe schoolplein. Het is prachtig geworden. Dat wordt dus lekker veel buitenspelen!”, sprak ze kinderen en ouders enthousiast toe.
Maai je gras thuis de komende tijd niet of minder
Maai je gras thuis de komende tijd niet of minder
De gemeente Groningen doet mee aan het initiatief Maai Mei Niet. Dit houdt in dat we geselecteerde grasvelden vanaf juni beginnen te maaien. Thuis kun je hier ook eenvoudig aan meedoen. Wist je dat minder maaien al voor tot tien keer zoveel bijen kan zorgen? Doe je ook mee?

Het effect van niet maaien is dat tussen het gras planten tot bloei kunnen komen. Het stuifmeel en nectar van de bloemen is voedsel voor insecten zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte en hitte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Minder maaien, stukken gras niet maaien of helemaal niet maaien helpt enorm. Kijk voor meer informatie op de website van Maai Mei Niet Nederland. Op onze website vind je meer informatie over ons maaibeleid. Je vindt er ook kaarten van gebieden die we pas in juni beginnen te maaien.
Nieuwe kinderburgemeester gezocht
Nieuwe kinderburgemeester gezocht
De gemeente Groningen zoekt een nieuwe (loco-)kinderburgemeester voor de periode september 2023 tot september 2024. Als kinderburgemeester denk en praat je mee over wat je belangrijk vindt in de gemeente Groningen. In dit filmpje vertellen ex-kinderburgemeesters wat een kinderburgemeester allemaal doet. De ex-kinderburgemeesters hebben veel geleerd van hun ambtstermijn. Bijvoorbeeld om te presenteren en voor grote groepen te spreken.

Alle kinderen uit de groepen 6 en 7 van basisscholen uit de gemeente Groningen kunnen zich aanmelden als kandidaat. Hiervoor moeten ze een vlog maken van maximaal 1 minuut en het aanmeldformulier invullen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website. Aanmelden kan tot en met maandag 15 mei. Je moet wel in de gemeente Groningen wonen om (loco-)kinderburgemeester te worden.
Gemeente wil gezondheidsverschillen inwoners verkleinen
Gemeente wil gezondheidsverschillen inwoners verkleinen
De gemeente Groningen wil zorgen dat meer mensen gezonder en langer gezond leven. Nu zijn er binnen de gemeente nog grote verschillen. De gemeente investeert 9,5 miljoen euro. Met het geld willen we bijvoorbeeld de leefstijl van inwoners verbeteren, ondersteunen bij opvoeden en opgroeien, kennis delen en gezondheidsactiviteiten organiseren in wijken en dorpen. De afgelopen jaren is er al veel geïnvesteerd. Daardoor is Groningen onlangs voor de tweede keer uitgeroepen tot gezondste stad van Nederland. Lees meer op onze website.
Bijverdienen met een uitkering loont dit jaar extra
Bijverdienen met een uitkering loont dit jaar extra
Mensen in de bijstand die een parttime baan hebben, krijgen dit jaar 15 procent van hun jaarinkomen extra. Tot voor kort loonde werken niet, doordat je inkomen gekort werd op je bijstand en je bijvoorbeeld wel je reiskosten moest betalen. Met de maatregel hoopt de gemeente mensen te stimuleren aan het werk te gaan en de bijstand te verlaten. Voor de maatregel is 700.000 euro beschikbaar. Lees meer op onze website.
Minder plastic op Koningsdag
Minder plastic op Koningsdag
Sinds 1 januari 2023 geldt voor evenementen en festivals in de gemeente Groningen een verbod op wegwerpbekers (single use plastic). Deze stap nemen we om de hoeveelheid afval bij evenementen te verminderen. Organisatoren kunnen kiezen voor twee alternatieven: recyclebare of herbruikbare bekers.

De horeca in de binnenstad van Groningen kiezen voor het recyclebare systeem. Hierbij zijn de bekers gemaakt van hoogwaardig recyclebaar materiaal. Ondernemers betalen een ecotaks voor deze bekers om ze nadien te laten recyclen. Deze ecotaks kan doorberekend worden aan gebruikers van de bekers, oftewel de Koningsdagbezoeker. Groningse horeca kiezen voor een ecotaks van 1 euro voor gebruik van een beker. Deze betaal je één keer. Als je de beker inlevert bij het halen van een nieuwe consumptie, dan betaal je geen ecotaks. Bekijk het filmpje of lees meer op onze website.
Informatiepunten Digitale Overheid helpen gratis met digitale zaken
Informatiepunten Digitale Overheid helpen gratis met digitale zaken
Van senioren die niet kunnen inloggen met hun DigiD tot jongeren die vastlopen bij de aanvraag van hun studiefinanciering. Bij de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) is iedereen welkom voor gratis hulp bij digitale zaken. Een paspoort aanvragen, je rijbewijs verlengen of belastingaangifte doen met behulp van DigiD. Bijna alles regel je tegenwoordig digitaal. Maar wat doe je als je er niet uitkomt? Inwoners van de gemeente Groningen kunnen bij alle bibliotheken gratis terecht bij de IDO’s. Lees de rest van het artikel op onze website.
Geef je mening over OOG
Geef je mening over OOG
Omroep Organisatie Groningen, beter bekend als OOG, is dé lokale publieke omroep voor alle inwoners van de gemeente Groningen. OOG kom je tegen op TV, op de radio en op sociale media. OOG wil graag weten wat jij van de omroep vindt. Met behulp van de antwoorden die jij geeft wil de omroep de dienstverlening verbeteren. Onder alle inzendingen worden drie Forum giftcards verloot ter waarde van 25 euro. Meedoen? Dat kan via deze vragenlijst.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook