Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 13 september | nummer 27

Nieuwsbrief Haren, 13 september | nummer 27

Speelplek Multatulilaan opgeknapt en oversteek veiliger gemaakt

Bewoners van de Multatulilaan hebben contact gezocht met het Gebiedsteam Haren. De speelplek in hun straat was nogal verouderd en de bewoners gaven aan dat de auto’s in de straat te hard rijden. Vooral voor kinderen die de staat moeten oversteken naar de speelplek willen bewoners het oversteken graag veiliger maken.

Gebiedsbeheerder Sjoerd Wagenaar ging met de bewoners in gesprek om te peilen waar behoefte aan is. Na dit gesprek lag er al snel een plan. Intussen is een aantal toestellen vervangen en zijn er enkele nieuwe bij gekomen. Er is een duikelrek, schommel, glijbaan en een tafeltennistafel geplaatst. Ook het nabij gelegen basketbalveldje is opgeknapt, er staan nu 2 baskets. Omdat de buurt de plek ook gebruikt om elkaar te ontmoeten voor bijvoorbeeld een picknick of een straatfeest, zijn er ook twee picknicktafels neergezet.

Daarnaast is Frank Wieringa, verkeerskundige bij de gemeente ook in gesprek gegaan met de bewoners van de staat om een goede oplossing te bedenken voor de verkeersveiligheid. Besloten is dat er versmallingen in de weg aangebracht worden, waardoor de auto’s die elkaar passeren hun snelheid moeten aanpassen. Doordat de auto’s langzamer gaan rijden, wordt het veiliger om over te steken. Op donderdag 12 en vrijdag 13 september zijn deze werkzaamheden uitgevoerd. Een mooi voorbeeld van bewoners die meedenken bij hun buurt en meedenken bij oplossingen.

Monumenten in Haren en Noordlaren krijgen een opknapbeurt

De gemeente heeft subsidie gekregen om zes monumenten in de voormalige gemeente Haren te onderhouden. We krijgen van het Rijk 205.000 euro voor de komende jaren. Het gaat om de Dorpskerk, ‘t Clockhuys, de voormalige Tuindorpschool en begraafplaats de Eshof in Haren en de Bartholomeuskerk en molen de Korenschoof in Noordlaren.

Gerrie Sikkema is bouwkundig ingenieur van het vastgoedbedrijf van de gemeente Groningen. Zij houdt onder andere in de gaten welke gebouwen onderhoud nodig hebben. Ze is erg blij met de subsidie: “We onderhouden deze gebouwen sowieso, maar nu kunnen we het veel degelijker doen. En we hebben nu de monumenten veel beter in kaart, omdat je met het aanvragen van de subsidie gedwongen wordt goed te kijken naar welk onderhoud wanneer nodig is.”

Het geld dat we hebben gekregen is de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM). Een subsidie die besteed moet worden aan sober en doelmatig onderhoud en is bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Het geld wordt besteed op basis van een onderhoudsplan van zes jaar dat begint in 2020.

Gerrie heeft samen met Wieringa Molenbouwadvies de subsidies aangevraagd voor monumenten in de voormalige gemeente Haren. Ze wil dat in de toekomst ook doen voor andere monumenten van de gemeente Groningen. Bijvoorbeeld de muziekschool Vrijdag, het Goudkantoortje en het Grand Theatre. Het Stadhuis krijgt nu al 218 duizend euro. Dat is aangevraagd door het architectenbureau dat de verbouwing leidt.
Een aantal van de monumenten in dit artikel kunt u zaterdag 14 september bezoeken tijdens Open Monumentendag. Kijk voor meer informatie op de site van Erfgoed Groningen.

Feestelijke opening van speeltuin Grootspark in Haren Noord op 18 september

Het Grootspark is een nieuwe speeltuin in Haren Noord aan de Grootslaan 1. Op 18 september is het grootse openingsfeest van de speeltuin met verschillende sport- en beweegactiviteiten. De speeltuin zou al op 12 juni, de Nationale Buitenspeeldag, feestelijk worden geopend. Helaas is dit toen afgelast vanwege het slechte weer.

We hopen op beter weer 18 september. Vanaf 15.30 uur beginnen de verschillende sport- en beweegactiviteiten. Zo kunt u met uw kind komen boogschieten, skeeleren en longboarden. Ook kunt u samen meedoen aan de ouder/kind Bootcamp. Kijk voor meer informatie op sportcoachharen.nl.

Testloop 4 Mijl op woensdag 2 oktober in Haren

In 2010 organiseerde Hardloopgroep Haren Loopt voor het eerst een testloop voor de 4 Mijl. Dat was zo’n succes, dat een mooie traditie ontstond. Dit jaar houdt de hardloopgroep, met steun van onder andere een aantal sponsoren, de testloop voor de 10e keer. Een extra feestelijke jubileumeditie dus.

Op woensdag 2 oktober start om 16.45 uur de warming-up en precies om 17.00 uur zal topatleet Thijmen Kupers het startschot lossen bij het watertappunt op de kruising van de Boerlaan en de Lutsborgsweg in Haren. Net als altijd kan iedereen, jong en oud, meedoen. Jaarlijks zijn er wel zo’n 100 kinderen en jongeren onder de deelnemers aan de testloop.

Wilt u weten of u klaar bent voor de echte 4 Mijl op 13 oktober? Kom dan op 2 oktober naar de testloop in Haren. De start is bij het watertappunt kruising Boerlaan-Lutsborgsweg in Haren. Er is een prachtig parcours uitgezet van precies 4 mijl. Ook scholen of hardlooptrainingsgroepen zijn van harte welkom. Voor deelname aan dit hardloopfestijn wordt een bijdrage gevraagd voor het goede doel van de 4 Mijl. Dit jaar: Stichting Walk On, die zich ervoor inzet om mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen. Daarvoor staat een collectebus bij het startpunt. Kijk voor meer informatie op harenloopt.nl.

‘Plekken van Plezier’ thema Open Monumentendag op 14 september

Op Open Monumentendag in de gemeente Groningen zijn dit jaar 60 monumenten te bezichtigen. De trotse eigenaren, beheerders en gebruikers van deze panden staan dan klaar om bezoekers te vertellen over de geschiedenis van hun gebouw, het hedendaagse gebruik en wat hun monument zo speciaal maakt. Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Plekken van Plezier’. Daarom is zwembad De Papiermolen geopend en maken bezoekers tijdens een rondgang niet alleen kennis met dit Rijksmonument, maar ook met de voormalige industriële papiermolen en het hier ooit omheen ontstane buurtschapje en haar bewoners.

In Haren speelt de Dorpskerk een centrale rol tijdens Open Monumentendag met onder andere twee themalezingen en een nostalgische mini-kinderkerkmis. Bij VWDTP aan het Paterswoldsemeer verzorgt de stichting Oud-Zeilend-Hout een vlootschouw van haar mooiste zeilboten. Vanuit het Paviljoen Appèlbergen is een monumentale fietstocht uitgezet. Molen De Hoop in Haren en molen De Korenschoof in Noordlaren draaien en zijn te bezichtigen. Omdat de dorpskerk in Noordlaren op Monumentendag is verhuurd, heeft het kerkbestuur het Monumentendagprogramma naar zondag 15 september verplaatst. Kijk voor het volledige programma in Haren op oldgo.nl. Kijk voor alle informatie op erfgoed.groningen.nl/openmonumentendag.

Laatste kans voor bezoekje huidig stadhuis?

Nu kan het nog: het stadhuis van Groningen zoals het nu is van binnen bekijken. Dat kan zaterdag 14 september – Open Monumentendag – als het stadhuis op de Grote Markt van 11.00 tot 17.00 uur z’n deuren opent. Er zijn rondleidingen, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en nog veel meer.
Bij de uitvoering van de aanstaande restauratie kan het lang duren voordat de inwoners weer hun stadhuis kunnen bezoeken. En dan kan het er van binnen heel anders uitzien dan nu. In de plannen is sprake van groot onderhoud, verduurzaming, restauratie en een interne verbouwing. De raadszaal verhuist dan van de begane grond naar de derde verdieping. Nog dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen voor het stadhuis. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Verduurzamingsadvies voor monumentale panden door Groene Grachten

Eigenaren van monumentale panden of panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht kunnen zich nu ook laten informeren over hoe zij hun pand kunnen verduurzamen. Het energieloket van de gemeente, Groningen Woont Slim, werkt hiervoor samen met een specialist op het gebied van verduurzaming van monumenten: Groene Grachten. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september zal Groene Grachten van 11.30 tot 12.30 uur in de nieuwe raadzaal van het Stadhuis laten zien wat de mogelijkheden zijn voor uw monument. En onze restauratiedeskundige Rowdy van Roggen is tot 16.00 uur aanwezig om uit te leggen hoe de gemeente uw aanvraag beoordeelt en waar u op moet letten.

Zesde- en zevendegroepers kunnen solliciteren op vacature kinderburgemeester

De gemeente zoekt een nieuwe kinderburgemeester. De opvolger van de huidige kinderburgemeester, Jouayria, moet op 1 januari 2020 beginnen. De kinderburgemeester mag met de burgemeester en de wethouders mee op stap om ze te helpen bij hun afspraken. Bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe speelplek openen of wanneer ze Sinterklaas welkom heten in Groningen. Ook is de kinderburgemeester voorzitter van de Raad van Kinderen.
De kinderburgemeester van Groningen:
• zit in groep 6 of 7 van de basisschool;
• vindt het belangrijk wat er in de gemeente gebeurt;
• komt op voor andere kinderen;
• woont in de gemeente Groningen.
In een video doen de huidige kinderburgemeester Jouayria en loco-kinderburgemeester Amy een oproep aan alle kinderen uit groep 6 en 7 om te solliciteren. De deadline hiervoor is woensdag 30 oktober. Kijk voor meer informatie op onze website.

13 september | nummer 27
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Hebt u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u ook een abonnement? Meld u dan aan via onze website. Hier leest u ook hoe de gemeente omgaat met uw privacy.

Deel deze nieuwsbrief op:

Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.

Verzonden met KIRRA Mailer | Doorsturen | Printen

Praat mee over dit bericht via Facebook