Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 13 mei 2022

Nieuwsbrief Haren
13 mei 2022
Jongerenruimte Haren opent op 17 mei de deuren
Jongerenruimte Haren opent op 17 mei de deuren
Al langere tijd is het jongerenwerk van WIJ-Haren bezig met het realiseren van een plek waar kinderen en jongeren in het gebied Haren terecht kunnen. Een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen ontwikkelen, maar ook terecht kunnen met hun alledaagse vragen.

De jongerenwerkers zijn met de beheerders van buurthuis Mellenshorst in gesprek gegaan om te kijken of het voormalige jeugdhonk hiervoor een goede locatie was. Deze gesprekken zijn goed verlopen en op 17 mei wordt de nieuwe jongerenruimte geopend. Tussen 15.00 – 20.00 uur is de ruimte te bezichtigen en kunt u kennismaken met de jongerenwerkers. In eerste instantie is de jongerenruimte twee dagen in de week geopend, op dinsdag en donderdag van 13.00 – 21.00 uur. Tijdens deze uren zijn er altijd jongerenwerkers aanwezig.

Activiteiten
Samen met jongeren en inwoners wil het jongerenwerk een programma met activiteiten opstellen. Dit zou bijvoorbeeld een club voor kinderen van 6-10 jaar kunnen zijn die elke dinsdag een creatieve activiteit krijgen aangeboden. Voor sommige activiteiten zijn ook vrijwilligers nodig, u kunt zich hiervoor opgeven tijdens de opening of via onderstaande gegevens van het Jongerenwerk. Voor jongeren vanaf 12 jaar, komt er een vast moment dat zij met hun vrienden bijvoorbeeld een avond kunnen langskomen. Gamen, tafeltennis, darten of gewoon even relaxen. Dit alles is mogelijk in de jongerenruimte.

Pakkende naam
We zijn ook nog op zoek naar een pakkende naam, voorstellen daarvoor kun je die kwijt in de ideeënbus die bij de ingang staat. Uiteraard kun je natuurlijk ook alle andere ideeën voor activiteiten daarin kwijt. Via social media zullen er regelmatig activiteiten bekend worden gemaakt. Vergeet daarom niet ons te volgen op Instagram of de website.

Jongerenwerk Haren
Het jongerenwerk verheugd zich op de opening en verwacht veel jongeren, ouders, opa’s, oma’s, ooms, tantes en andere inwoners te treffen tijdens de opening. Heb je nu al vragen, of wil je in contact komen met het jongerenwerk, schroom niet om contact op te nemen. Dit kan via Jongerenwerk Haren, Steff Benes, mail of bel: 06 2137 9344.
Open Dag Biotoop Haren
Open Dag Biotoop Haren
Op zondag 22 mei opent de Biotoop in Haren haar deuren! Iedereen die interesse heeft kan een kijkje komen nemen in een van de grootse creatieve broedplaatsen van Noord Nederland. Tijdens de Open Dag openen zo’n 100 in de Biotoop gehuisveste creatieve ondernemingen hun deuren.

Van fotografen, tot beeldhouwers, architecten, muzikanten, animatiestudio’s, meubelmakers, een zeepfabriek en kunstschilders, je kijkt er je ogen uit. Tijdens een wandeling over de acht hectare parkgrond kun je bij verschillende ateliers, kantoren en werkplaatsen binnenlopen. Volg een workshop, koop handgemaakte producten, luister en kijk naar zang- en dans optredens of haal een drankje met iets lekkers.

Nieuwsgierige mensen
“Het is fijn dat we de Open Dag dit jaar weer kunnen organiseren”, zegt Anke Smit, bewoonster van de Biotoop in Haren. “Veel mensen zijn nieuwsgierig naar wat wij hier allemaal doen in de Biotoop. Juist voor die nieuwsgierige mensen is de Open Dag een ideaal moment om kennis te maken met onze woon- en werkplaats.”

BiotOPENdag
De BiotOPENdag is op 22 mei van 11:00 tot 17:00 uur. Anke raadt aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Bij elke ingang staan fietsenrekken en buslijn 51 stopt vlakbij de ingang van het Biotoopterrein. Kies hiervoor halte ‘Hortus’. Meer informatie vind je op de website.Toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
Fotowedstrijd Kunst op Straat
Fotowedstrijd Kunst op Straat
Wist je dat er in de gemeente Groningen bijna 600 kunstwerken te vinden zijn op straat? Kunstpunt Groningen beheert al deze kunstwerken en is benieuwd wat jij het mooiste kunstwerk bij jou in de buurt vindt. Daarom hebben ze een wedstrijd bedacht. Ga in je buurt op zoek naar kunstwerken op straat. Dat kan van alles zijn: beelden, (muur)schilderingen, installaties, enzovoort. Je kunt hier een overzicht van kunstwerken per wijk vinden.

De wedstrijd is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, die wonen in de gemeente Groningen. Wil je meedoen? Stuur je foto vóór 23 mei 2022 naar dit mailadres. Vermeld in je mail naar ons ook je naam, leeftijd en de wijk waarin je woont. Alle wijkwinnaars krijgen een gebakje met hun zelfgemaakte foto erop. De winnende foto’s worden ook opgehangen in een mini-tentoonstelling in Kunstpunt Groningen, mét jouw naam erbij natuurlijk. Voor de winnaar met de allermooiste foto van iedereen heeft Kunstpunt nog een speciale prijs: een Fujifilm Instax Mini 11 Camera!

Foto | Dettie Veltman via Kunstpunt
Deel verkeersmaatregelen rondom Operatie Julianaplein blijft voorlopig
Deel verkeersmaatregelen rondom Operatie Julianaplein blijft voorlopig
Het tijdelijke Julianaplein is sinds maandag klaar. Tussen 11 februari en 9 mei is het oude Julianaplein volledig op de schop gegaan en zijn verschillende rijrichtingen afgesloten geweest. Dankzij jouw inzet en begrip, bleef Groningen tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk bereikbaar. Bedankt daarvoor! 

Het tijdelijke Julianaplein is aangelegd om ruimte te maken voor de bouw van een nieuw Julianaplein als onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid. De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 klaar is. Dan rijdt het verkeer over een ongelijkvloerse kruising en zijn de verkeerslichten verdwenen. Dit zorgt voor een vlotte doorstroming.

Het openen van het tijdelijke Julianaplein betekent dat de verkeersmaatregelen die tijdens Operatie Julianaplein zijn genomen, stapsgewijs worden opgeheven. Deze maatregelen waren genomen voor de leefbaarheid in de wijken en om de doorstroming van bussen op peil te houden.

Een aantal maatregelen heeft onverwacht een positief effect op de leefbaarheid, verkeersveiligheid en doorstroming. We kiezen ervoor deze de komende tijd in stand te laten. In de tussentijd gaan we onderzoeken of we deze maatregelen permanent kunnen maken.

De maatregelen die we nader gaan onderzoeken zijn:
- de linksafverboden op het kruispunt Friesestraatweg – Hoendiep
- de voorrangssituatie en verbeterde fietsoversteek op de vierkante rotonde Hoendiepskade – Aweg
- de gewijzigde rijstrookindeling en busstrook langs de Stationsweg
- de busstrook op de Verlengde Hereweg
- de fietssuggestiestroken op de Goeman Borgesiuslaan
- de ‘bus op de vluchtstrook’ op de Europaweg

De maatregelen die we opheffen zijn:
- de stoplichten op de parallelweg onder de westelijke ringweg
- het eenrichtingsverkeer in de Helperzoomtunnel
- het eenrichtingsverkeer op de Goeman Borgesiuslaan
- de aansluiting van De Savornin Lohmanlaan met de Verlengde Hereweg
- de barrier op het fietspad Saaksumborg (tussen Helperzoom en Esserweg)
- de tijdelijke uitstaphalte aan de Emingaheerd in Beijum

Foto: Raymond Bos
‘Kijk in de Wijk’ over betrekken van inwoners bij wijkvernieuwing
‘Kijk in de Wijk’ over betrekken van inwoners bij wijkvernieuwing
Hoe betrek je Stadjers bij de vernieuwing in hun wijk? Deze vraag staat centraal in de zesde aflevering van Kijk in de Wijk, de serie over wijkvernieuwing op z’n Gronings.

Vanuit Selwerd vertelt Theo Venema van WarmteStad over het om tafel krijgen van woningeigenaren bij de plannen voor het warmtenet. Ook hoor je antropoloog Jan Dirk Gardenier die het gedrag van mensen onderzoekt en daar boeken over schreef. Hem vroegen we wat je moet doen om Selwerders zélf mee te laten doen aan de wijkvernieuwing. Maar ook Alex ten Brinke, hovenier bij Wijkbedrijf Selwerd, David Bergtop, projectleider herinrichting Selwerd en Marie Smeding en Anne Huizenga van Grunneger Power geven een kijkje in de keuken van hun werkzaamheden in de wijk. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de aflevering of beluister de podcast.

Kijk in de Wijk is gemaakt door de gemeente Groningen en WarmteStad. De serie geeft via 6 afleveringen een inkijk in de Groninger wijkvernieuwing.
Meikermis in Stad weer begonnen
Meikermis in Stad weer begonnen
Afgelopen donderdag gaf wethouder Glimina Chakor het startsein voor de Meikermis. Ook dit jaar staan de attracties op de Grote Markt, Vismarkt en Ossenmarkt. Voor de liefhebbers extra genieten omdat vanwege corona de Meikermis twee jaar niet doorging. Er zijn weer sensationele en spectaculaire attracties, afgewisseld met bijvoorbeeld nostalgische draaimolens. De Meikermis duurt tot en met zondag 22 mei.

Kinderattracties op de Grote Markt en de Vismarkt kosten maximaal 2,50 euro. Voor de overige attracties is dit 3 euro. Op de Ossenmarkt staat een grote nostalgische kermis waarvan de prijzen 1 euro per attractie zijn.

Dit jaar is er ook weer de kermiseuro. Vanaf begin mei krijgen klanten op de warenmarkt bij besteding van 5 euro een waardebon van 1 euro. Deze kermiseuro kan gebruikt worden als betaalmiddel bij een attractie op de Meikermis.

Ook dit jaar kunnen inwoners met een Stadjerspas weer voordelig kermis vieren. Kijk voor meer informatie op stadjerspas.gemeente.groningen.nl. Deze kaarten zijn nu uitverkocht, maar de gemeente onderzoekt of er nog meer kaarten beschikbaar zijn.
Subsidie voor klimaatmaatregelen, ook voor ontstenen
Subsidie voor klimaatmaatregelen, ook voor ontstenen
Inwoners van en bedrijven in de gemeente Groningen kunnen subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen of het opvangen van regenwater op eigen terrein. Wil je een groen dak aanleggen, jouw versteende tuin vergroenen, bomen planten, muren vergroenen, een regenpijp afkoppelen of een waterberging maken? Mogelijk krijg je hiervoor subsidie. De gemeente stimuleert deze maatregelen om zich zo beter wapenen tegen de gevolgen van extreem droog, heet en nat weer.

Wist je dat de gemeente ook het ontstenen van tuinen subsidieert? Daarvoor is 10 euro per m2 beschikbaar, mits er minimaal 20 m2 wordt ontsteend. Tegels eruit en groen erin is niet alleen relatief eenvoudig uit te voeren, maar is ook nog eens een effectieve klimaatmaatregel en het maakt de tuin veel mooier. Niet alleen kan het regenwater veel makkelijker de bodem insijpelen, de beplanting helpt de dieren, van insecten tot aan vogels en egels. In de zomer is de groene tuin een flink stuk koeler dan een betegelde tuin. Kijk voor de mogelijkheden, voorwaarden en de aanvraag van subsidie op onze website.
Tegeltaxi haalt weer gratis oude tuintegels op
Tegeltaxi haalt weer gratis oude tuintegels op
Het NK Tegelwippen is weer begonnen en dat betekent dat de tegeltaxi weer rijdt! Vervang tegels in je tuin of stoep door groen. Zo draag je bij aan de aanpassing van Groningen aan de klimaatverandering en vergroenen we samen onze gemeente. De tegeltaxi haalt de tegels gratis op. Kijk wanneer de tegeltaxi in jouw buurt rijdt en lees de voorwaarden op groningenklimaatbestendig.nl.
Meld je aan voor de voorjaarseditie van Duurzame Huizendag
Meld je aan voor de voorjaarseditie van Duurzame Huizendag
Tijdens de Duurzame Huizendag op zaterdag 11 juni zie jij hoe je duurzaam kunt wonen en leven. Dat hoe klein je ook begint, je al snel groots kunt eindigen. Laat je inspireren door anderen die je voor gingen. Kijk bijvoorbeeld rond in een woning die is aangesloten op het warmtenet van de gemeente en WarmteStad. En krijg tips en ervaringen van bewoners in jouw buurt, die je graag verder helpen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op duurzaamgroningen.nl.

De Duurzame Huizendag is voor alle inwoners van de gemeente Groningen en is een initiatief van Duurzaam Groningen (gemeente Groningen) en Grunneger Power.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook