Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 12 mei 2023

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
12 mei 2023
Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op
Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op
De Tegeltaxi, een vrachtauto van de gemeente Groningen, rijdt de komende periode weer om uit de tuin gewipte tegels op te halen. De overtollige tegels kunnen op vaste data in mei, juni en juli worden aangeboden aan de gratis ophaalservice. Tegels vervangen door groen is niet alleen mooi, maar groen werkt ook verkoelend, helpt wateroverlast tegen te gaan en is goed voor de biodiversiteit.

De Tegeltaxi rijdt op vastgestelde dinsdagen door verschillende wijken en dorpen. Als er minder dan 20 m2 aan tegels of klinkers uit de tuin zijn weggehaald, kun je ze aanmelden via de website van Duurzaam Groningen. Hier staat ook de planning. De stenen moeten op een straathoek worden neergelegd en zodanig dat de grijper van de vrachtauto ze goed kan oppakken. In Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren rijdt de Tegeltaxi op dinsdag 13 juni.
Proef met robot schrobzuigmachine sporthal Scharlakenhof
Proef met robot schrobzuigmachine sporthal Scharlakenhof
Vorige week is Sport050 een proef gestart om met een robot schrobzuigmachine de sportvloer te reinigen van sporthal Scharlakenhof in Haren. Vier weken lang, zeven dagen per week wordt de machine ingezet. De robot zal voornamelijk in de nachtelijke uren aan het werk zijn, zodat onze sporters op een schone en stroeve vloer sporten. De proef wordt uitgevoerd in samenwerking met Veilige Sportvloeren.
Kranslegging bij monument april-meistakingen
Kranslegging bij monument april-meistakingen
Wethouder Kirsten de Wrede legde woensdag 3 mei een krans bij het monument voor de slachtoffers van de april-meistakingen in 1943. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de 34 Nederlanders die zijn omgebracht en in het moerassige natuurgebied Appelbergen bij Haren zijn begraven. Een deel van de lichamen werd na de oorlog teruggevonden. Waarschijnlijk liggen hier meer mensen begraven, maar hun lichamen zijn nooit gevonden. Tot verdriet en wanhoop van de achtergebleven familie. Lees meer over dit indrukwekkende verhaal op de website van de Verhalen van Groningen.
Wateroverlast na hoosbui Haren
Wateroverlast na hoosbui Haren
Wat een hoosbui afgelopen zaterdag 6 mei in Haren. Dit zorgde voor behoorlijk wat wateroverlast. We willen graag weten hoe erg het in jouw buurt was. Stuur ons daarom jouw foto of video hiervan. Zo krijgen we de knelpunten in beeld.
Bouwbord gymzaal De Meet Haren onthuld
Bouwbord gymzaal De Meet Haren onthuld
Donderdag 11 mei onthulde wethouder Carine Bloemhoff het bouwbord van gymzaal de Meet in Haren. “Een bijzondere dag”, aldus de wethouder. “Stiekem is er al gestart met de bouw, maar vandaag vieren we het officieel. De nieuwe gymzaal gaat overdag gebruikt worden door de kinderen van drie basisscholen: OBS De Wissel, Basisschool Het Mozaïek en CBS De Borg. Na schooltijd wordt het verhuurd door Sport050 aan verenigingen, waaronder turnvereniging HSV. De gymzaal wordt grotendeels teruggebouwd op de plek van de afgebrande gymzaal. De gymzaal wordt iets groter, omdat gymzalen tegenwoordig een grotere afmeting hebben. Zo kunnen de scholen straks weer binnen een straal van één kilometer gymmen!”
BiotOPENdag 2023
BiotOPENdag 2023
Wist je dat De Biotoop van Haren een van de grootste creatieve broedplaatsen van het noorden is? Nieuwsgierig hoe dat eruitziet?  Kom dan op zondag 21 mei naar de enige echte BiotOPENdag. Van 11:00 tot 17:00 uur openen die dag ruim honderd deelnemende ateliers, theaters, studio’s, horecagelegenheden en andere creatieve bedrijven hun deuren.

Lees meer over BiotOPENdag op de website van Kunstpunt Groningen.
Nieuw pontje en fietspaden bij Zuidlaardermeer
Nieuw pontje en fietspaden bij Zuidlaardermeer
Een nieuw pontje en nieuwe fietspaden zorgen ervoor dat het Rondje Zuidlaardermeer bewaard blijft. Het pontje krijgt een nieuwe oversteekplaats op een andere plek in het Drents Diep en wordt waarschijnlijk in juni 2023 in gebruik genomen op de nieuwe plaats. Sinds april kunnen inwoners weer met het pontje het Drents Diep oversteken. Dat is eerst nog met het oude pontje, maar al wel op de nieuwe plek. Er wordt druk gewerkt aan nieuwe fietspaden naar de oversteekplaats.

Het nieuwe pontje is duurzaam en toegankelijk voor mensen met een handicap. Het pontje is geschikt voor rolstoel, scootmobiel en duofiets. Het pontje is elektrisch. Stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Het pontje kan ook nog makkelijk met de hand bediend worden. Lees meer op de website van de Provincie Groningen.
Welkom op de Oude Drafbaan in het Stadspark
Welkom op de Oude Drafbaan in het Stadspark
Vandaag, vrijdag 12 mei tussen 12.00 en 22.00 uur, is het terrein van de Oude Drafbaan aan de Concourslaan in het Stadspark open voor iedereen. Daarna is de Drafbaan op de volgende data open tussen 09.00 en 22.00 uur: 13, 14, 19, 20, 21, 26, 27, 28 mei en 2, 3 en 4 juni.  

Op al deze dagen kun je het enorme terrein verkennen waar straks weer veel grote concerten worden gegeven, zoals Stadspark Live en Rammstein. Inmiddels is de renbaan van ruim een kilometer lang geasfalteerd. Je kunt er dus heerlijk kunt skeeleren, fietsen of rennen. Op het terras kun je een drankje bestellen.

De Oude Drafbaan wordt in de toekomst onderdeel van het Stadspark. Zo is dat afgesproken in de Visie Stadspark. Inwoners worden bij de plannen betrokken. Een eventuele uitbreiding van de openingstijden en meer informatie vind je op de onze website. Er zijn uitzonderingen als er evenementen op het terrein worden georganiseerd. Kijk daarvoor op de evenementenkalender.
Doe ook mee met Maai Mei Niet en win een stoel
Doe ook mee met Maai Mei Niet en win een stoel
De gemeente Groningen doet mee aan het initiatief Maai Mei Niet. Dit houdt in dat we geselecteerde grasvelden vanaf juni beginnen te maaien. Thuis kun je ook eenvoudig meedoen. Duurzaam Groningen heeft daarom deze maand een ludieke actie: ‘Red de planeet, op je luie ….’. Doe je ook mee? Geef het aantal m2 op dat je niet maait. Zo bouwen we samen aan de grootste grasmat van Groningen.

Door mee te doen kun je een tuinstoel winnen. Deze week reikte wethouder Kirsten de Wrede de eerste stoel uit. De gelukkige winnares is Dienke Slatman. De hele maand geven we nog stoelen weg. Kijk op de website van Duurzaam Groningen voor meer info en maai je tuin een maandje niet. Als je je gras niet of minder vaak maait, kunnen bijen makkelijker voedsel vinden en dat is goed voor ons voedsel. Kort gras is bovendien minder goed bestand tegen de droogte.
Grofvuil wegbrengen? Huisvuilpas meenemen!
Grofvuil wegbrengen? Huisvuilpas meenemen!
Weet je nog? Sinds 1 maart dit jaar heb je de huisvuilpas nodig om grofvuil weg te brengen naar het afvalbrengstation. Dus gebruik je het hemelvaart- of pinksterweekend voor een verhuizing, zolderopruiming of tuinproject? En komt daar het nodige grofvuil bij vrij? Denk dan om de huisvuilpas. Het laatste dat je wilt, is met een volle kofferbak of bakfiets voor een dichte slagboom staan. Lees meer over de huisvuilpas op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Praat mee over dit bericht via Facebook