Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren. 12 maart 2021

Nieuwsbrief Haren
12 maart 2021
Landschapsbeheer Groningen knapt drie landgoederen op
Landschapsbeheer Groningen knapt drie landgoederen op
Landschapsbeheer Groningen gaat drie landgoederen in onze gemeente herstellen: de oude Mikkelhorst in Haren, het Quintusbos in Glimmen en Landgoed Groenestein in Groningen. De landgoederen worden beter zichtbaar en de gebieden aantrekkelijker voor recreatie. Op basis van bestaande plannen wordt ook gekeken naar herstel van het groen.

Landgoed de Oude Mikkelhorst in Haren is rond 1640 ontstaan. Hier wordt de singel onderhouden, oude landschapselementen worden hersteld en er komen nieuwe planten bij. 

Het Quintusbos in Glimmen is oorspronkelijk onderdeel van het Huis te Glimmen. Staatsbosbeheer onderhoudt het bos. In het Quintusbos worden oude landschapselementen, waaronder de laanstructuren, hersteld. Ook komt er een vleermuizenonderzoek.

Landgoed Groenestein in Groningen is ontstaan rond 1685. 300 jaar lang lag Groenestein in het landelijk gebied onder Groningen. Nu is het onderdeel van Helpman. In het parkje worden de zichtlijnen hersteld, de waterpartij wordt schoongemaakt en oude of zieke planten worden vervangen. Ook worden de laanstructuren hersteld. Kijk voor meer informatie op de website van Landschapsbeheer Groningen.

Foto: Staatsbosbeheer, Quintusbos Glimmen.
Tijdelijke financiële ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)
Tijdelijke financiële ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)
Heb je te weinig inkomen door de coronamaatregelen? En kom je hierdoor in de problemen bij het betalen van noodzakelijke kosten, zoals je woonkosten? Dan kom je misschien in aanmerking voor de regeling TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Denk hierbij aan financiële ondersteuning voor je huur of hypotheek, noodzakelijk onderhoud en de WOZ aanslag (eigenaarsdeel).

De TONK is een tijdelijke regeling van de gemeente, omdat veel mensen het op dit moment financieel moeilijk hebben. Door de coronamaatregelen verdwenen er banen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Mogelijk hebben ze daardoor moeite om bepaalde kosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK. Kijk op onze website voor verdere informatie, de voorwaarden en het aanvragen van deze regeling.

Gemeente ondersteunt lokale ondernemers
Gemeente ondersteunt lokale ondernemers
Ook in 2021 ondervinden de Groningse ondernemers de gevolgen van de coronacrisis. De gemeente neemt daarom maatregelen als steuntje in de rug voor ondernemers na de lockdown. Een van die maatregelen is de verruiming van de terrassen tot en met het einde van dit jaar. Afgelopen zomer mochten ondernemers op verschillende plekken in de gemeente hun terrassen uitbreiden. Op het moment dat de terrassen van het Kabinet weer open mogen, staat de gemeente dit weer toe. Ook verlengt de gemeente de verruiming van de winkeltijden. Hierdoor mogen supermarkten bijvoorbeeld op zondagochtend al open. Kijk voor alle maatregelen en meer informatie op onze website.

Gaan in Groningen: goed bereikbare gebieden en dorpen
Gaan in Groningen: goed bereikbare gebieden en dorpen
Je kunt je nog aanmelden voor de laatste meedenksessie van de provincie Groningen op donderdag 18 maart van 19.00 tot 20.30 uur. Hoe bewegen we over tien jaar in Stad en Ommeland? Wat zijn volgens jou slimme keuzes als het gaat om duurzame en goed bereikbare gebieden en dorpen? We horen graag je ideeën, want jouw blik is waardevol voor ons! Meld je aan voor de laatste online meedenksessie via gaaningroningen.nl
Groningen krijgt miljoenen voor energiebesparing woningen
Groningen krijgt miljoenen voor energiebesparing woningen
De gemeente Groningen krijgt ruim twee miljoen euro subsidie van het Rijk voor energiebesparende maatregelen in woningen. Belangrijk is dat de subsidie Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) ook voor huurwoningen mag worden gebruikt. Met dit geld gaat de gemeente, in samenwerking met woningcorporaties, zowel woningeigenaren als huurders ondersteunen met energiebesparing. Lees meer op onze website.
Gemeente verlengt GRONG.nl: meld je activiteit aan
Gemeente verlengt GRONG.nl: meld je activiteit aan
De gemeente verlengt de website GRONG.nl tot de zomer. Op deze website voor jongeren vol gratis coronaproof activiteiten en tips, kijken gemiddeld 1.500 bezoekers per dag. Per week doen er tussen de 500 en 600 deelnemers mee aan activiteiten op het gebied van sport en bewegen, spel, hobby, kunst en cultuur. De gemeente wil de doelgroep verbreden en het aanbod vergroten.

Naast jongvolwassenen, gaat de gemeente zich ook richten op jongeren vanaf 12 jaar. De gemeente werkte al samen met externe partners als Huis voor de Sport Groningen, de ROC’s en WIJ Groningen. Jimmy’s, studentenverenigingen, WIJS, Stadshelden, VRIJDAG en anderen worden nu ook gevraagd hun bijdrage te leveren op de website. Organisaties, jongeren en jongvolwassenen kunnen zelf ook activiteiten organiseren voor GRONG.nl. Er kan een subsidieaanvraag gedaan worden bij de gemeente voor een vergoeding van (een deel van) de kosten. Per subsidieaanvraag kent de gemeente maximaal 10.000 euro toe. Kijk voor meer informatie op onze website of op GRONG.nl.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Praat mee over dit bericht via Facebook