Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren. 12 juni 2020, nr. 20

Nieuwsbrief Haren, 12 juni 2020 | nummer 20

Opstelterrein De Vork in Haren klaar voor gebruik

Het nieuwe opstelterrein De Vork in Haren is klaar voor gebruik. Sinds 2017 werkte ProRail bij de splitsing van de sporen naar Assen en Veendam/Weener aan een nieuw terrein. De treinen worden hier geparkeerd, gewassen, getankt en onderhouden. Arriva en NS nemen het terrein de komende weken in gebruik. Het oude opstelterrein aan de zuidzijde van station Groningen komt hiermee vrij voor de verbouwing van het Hoofdstation.

Om het opstelterrein en het achterliggende industrieterrein aan het zicht te onttrekken, is naast De Vork al eerder het archeologisch wandelpark aangelegd. Hier is een replica van een historische boerderij te zien, die verwijst naar de archeologische vondsten in het gebied. Kijk voor meer informatie op de website van ProRail .

Tai Chi in het Boeremapark

Vanaf maandag 15 juni worden er in het Burgemeester Boeremapark wekelijks op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend Tai Chi lessen gegeven. De lessen starten om 9:30 uur en duren ongeveer drie kwartier. David Knibbe, een ervaren instructeur van Tai Chi Groningen, geeft de Tai Chi lessen. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Door de coronacrisis is voldoende beweging er bij velen vaak bij ingeschoten de afgelopen tijd. Daarnaast stoppen veel sport- en beweegactiviteiten tijdens de zomermaanden. Vooral voor de wat oudere Harenaren is het belangrijk om in deze periode een mogelijkheid te hebben om actief te zijn, het liefst buiten. Zo ontstond bij de Stichting Burgemeester Boeremapark het idee om een laagdrempelige buitenactiviteit te organiseren voor de wat oudere Harenaren (55+), maar iedereen is van harte welkom.

De lessen worden in de frisse buitenlucht gegeven, de hele zomer lang. Er is voldoende ruimte om de lessen te volgen op tenminste 1,5 meter afstand van elkaar. Tussentijds inspringen of een keer komen meedoen is altijd mogelijk. De gemeente Groningen en andere sponsoren maken deze gratis Tai Chi lessen mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website van Tai Chi Groningen .

Kinderen t/m 12 jaar en hun begeleider(s) kunnen weer zwemmen in De Papiermolen

Kinderen t/m 12 jaar en hun begeleider(s) kunnen vanaf zaterdag 13 juni weer zwemmen in Kinderen t/m 12 jaar en hun begeleider(s) kunnen vanaf zaterdag 13 juni weer zwemmen in openluchtbad De Papiermolen. Je kunt er sinds deze week ook weer baantjes zwemmen. Bekijk voor je gaat de regels . Zowel voor recreatief zwemmen als baantjes zwemmen moet je vooraf reserveren.

Coronamaatregelen binnenstad Groningen aangepast

De gemeente heeft de coronamaatregelen om ruimte te maken voor voetgangers in de binnenstad afgelopen woensdag aangepast. Uit monitoring en signalen bleek dat aanpassingen nodig en mogelijk waren. De gemeente geeft de doorgaande fietsroutes weer grotendeels vrij. Uitzondering hierop is dat de Folkingestraat op vrijdagen en zaterdagen tussen 12.00 en 18.00 uur voetgangersgebied is.

Om de markt meer ruimte te geven, is de noordkant van de Vismarkt op dinsdag, vrijdag en zaterdag afgesloten voor fietsers. Op zaterdag geldt dit ook voor het Akerkhof. Dit is al langere tijd zo.

De Trompbrug staat dagelijks van 09.30 tot 15.30 uur open. Fietsers en voetgangers kunnen er dan niet langs. De H.N. Werkmanbrug is meestal open voor fietsers, maar niet op:
• maandag t/m vrijdag van 07.30 – 09.30 uur en 15.30 – 18.30 uur.
• zaterdag van 13.00 – 18.00 uur.

Voetgangers kunnen de gehele dag over de H.N. Werkmanbrug.

De gemeente heeft extra fietsenrekken geplaatst op verschillende plekken in de binnenstad. Daar kun je jouw fiets gratis stallen. Bekijk het kaartje op onze website. Fietsen die buiten de fietsenrekken of de duidelijk aangegeven fietsvakken zijn geplaatst, kunnen worden verwijderd. Kijk voor meer informatie op onze website .

Gratis duurzame producten en diensten tijdens Groningse energieweek

Alle Groningers kunnen in de laatste week van juni profiteren van gratis duurzame producten en workshops in een speciale “Energieloket-pop-up-store”. Dit kan tijdens de Energieweek van het Energieloket Groningen. Tijdens deze week kunnen Groningers niet alleen gratis producten ophalen, maar bijvoorbeeld ook een duurzaam diner winnen of testrijden in een elektrische auto. De energieweek wordt georganiseerd door Energieloket Groningen, een samenwerking tussen de gemeente Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power. De pop-up store is van 23 tot en met 27 juni geopend aan Oude Boteringestraat 68. Lees meer op onze website .

Woensdag 24 juni online mini-symposium over kleine zonneparken

De gemeente Groningen wil graag ruimte geven aan zonne-energie. Op verschillende plekken in de gemeente zijn er kansen voor het aanleggen van kleine zonneparken. Dit zijn zonneparken tot maximaal 10 hectare. Het moet gaan om volledig lokale initiatieven uit eigen omgeving, zoals plaatselijke energiecoöperaties.

Waar kan dit in de gemeente en waar niet? Welke ondersteuning is hiervoor nodig? Welke eisen stellen we aan het ontwerp? Om dit soort vragen te beantwoorden, organiseert de gemeente een online mini-symposium. Mensen die hier meer over willen weten of die willen meedenken, kunnen gratis deelnemen. Je kunt het `webinar kleine en lokale zonneparken’ op woensdag 24 juni om 20.00 uur bijwonen via Zoom . Heb je nog geen Zoom, dan moet je dit programma eerst downloaden. Dat kan via de link.

Afrit Lübeckweg Ring Zuid vanaf 15 juni voor enkele jaren dicht

Maandag 15 juni om 22.00 uur gaat de afrit van de zuidelijke ringweg die aansluit op de Lübeckweg voor enkele jaren dicht. Deze afrit bij het voormalige gebouw van NDC Mediagroep/Dagblad van het Noorden vervalt vanwege werkzaamheden op en rond het Europaplein. Na de afsluiting van de afrit kan het verkeer vanuit de richting Hoogezand de Europaweg nog via drie routes bereiken. Ten eerste via knooppunt Westerbroek, richting centrum (over de ‘oude A7′). Ten tweede via de afrit bij de Osloweg (afrit 38 Groningen-Zuidoost), de Osloweg en de Lübeckweg. De derde mogelijkheid is via de oostelijke ringweg en de Sontbrug. De afrit Lübeckweg/Euroborg komt in de eindsituatie terug, maar dan iets oostelijker aan de Lübeckweg.

In een aantal nachten na de afsluiting van de afrit is de zuidelijke ringweg in één richting gestremd. Van maandag 15 juni om 22.00 uur tot dinsdag 16 juni om 06.00 uur en van dinsdag 16 juni om 22.00 uur tot woensdag 17 juni om 06.00 uur is de weg dicht tussen knooppunt Euvelgunne en het Julianaplein, voor het verkeer richting Drachten. Lees meer op aanpakringzuid.nl .

Praat mee over dit bericht via Facebook