Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren. 11 oktober | nummer 31

Nieuwsbrief Haren. 11 oktober | nummer 31

Alles over appels tijdens Appelfeest op zondag 20 oktober in De Biotoop

Op zondag 20 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het terrein van De Biotoop in Haren de derde editie van het Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht. Na aanmelding kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Daarnaast is er van 11.00 – 17.00 uur een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud. Het Appelfeest vindt plaats aan de Kerklaan 30 te Haren op het terrein van De Biotoop.

Wethouder Chakor opent om 11.00 uur het Appelfeest. Daarna kan tot 17.00 uur de overdekte streekmarkt met 20 kramen met regionaal lekkers en veel informatie worden bezocht. Ook zijn er leuke activiteiten: rondleidingen bij de makers van Doggerland Craft Cider, een wildpluk- en een voedselboswandeling en speciaal voor de kinderen is er De Knutselkeet.

Het feest is gratis toegankelijk. Voor de sap-pers, de wandeling en de cider-rondleiding moet je je aanmelden en wordt een bijdrage gevraagd. Kijk voor het hele programma en voor het aanmelden op eetbaargroningen.nl/appelfeest.

Plaquette voor Joodse schoolvriendjes door oud-klasgenoten Tuindorpschool Haren

Afgelopen maandag werd in de vroegere Tuindorpschool aan de Waterhuizerweg in Haren een plaquette onthuld. De plaquette is ter herinnering aan twee Joodse leerlingen, Louis en Ewald Wolff, die tot september 1941 de school bezochten. Het is een initiatief van vroegere schoolvrienden/klasgenoten van de kinderen.

In november 1942 vertelden Louis en Ewald aan hun klasgenoten dat ze de volgende dag ‘op reis gingen’. Dat klonk spannend, maar iedereen voelde wel aan dat het niet om een vakantiereisje ging.

Louis en Ewald gingen naar Westerbork, vandaar naar Theresienstadt en uiteindelijk belandden zij in Auschwitz, waar zij op 6 oktober 1944 om het leven werden gebracht. Omdat ze Joods waren.

Hun klasgenoten hoorden pas veel later over het lot van hun vrienden. Onbegrijpelijk was dat en is het nog steeds. Louis en Ewald bleven bij velen in gedachten. Precies vijfenzeventig jaar na hun dood hebben hun vroegere vrienden de herinnering aan Louis en Ewald blijvend vastgelegd in de vorm van de plaquette.

Wegafsluitingen door 4 Mijl van Groningen

Zondag 13 oktober is de 33e editie van hardloopevenement de 4 Mijl van Groningen. Vanwege dit evenement, en de 4Mijl4You op zaterdagavond 12 oktober, zijn in Haren en Groningen verschillende straten afgesloten.

Het parcours is hetzelfde als vorige jaren. De startvakken staan op de Kerklaan in Haren. De route gaat via de Kromme Elleboog en de Kerkstraat naar de Rijksstraatweg richting Groningen. Via de Verlengde Hereweg, de Hereweg en de Herestraat komen de ruim twintigduizend deelnemers uit bij de finish op de Vismarkt.

Vanwege de 4 Mijl zijn meerdere wegen afgesloten. De afsluitingen vind je op 4mijl.nl en de website van Groningen Bereikbaar. De organisatie raadt deelnemers en toeschouwers aan om met het openbaar vervoer te reizen.

Als eerste een kijkje nemen in het nieuwe Forum Groningen?

Zaterdag 16 november gaat Forum Groningen haar nieuwe gebouw testen. De deuren van het nieuwe Forum gaan dan een aantal uren open. Wil jij als eerste een kijkje nemen in het nieuwe gebouw en Forum Groningen zo helpen met testen? Stuur dan een e-mail met je naam. Eind oktober krijgen de winnaars bericht van Forum Groningen met meer informatie over de testdag.

Gemeente doet onderzoek naar winkelen in Groningen

Winkelen is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online shoppen een sterke groei heeft doorgemaakt, is op straat vaker leegstand te zien en veranderen winkels in bijvoorbeeld horeca of woningen. De gemeente zet zich samen met winkeliers in voor een aantrekkelijke binnenstad, dorps- en wijkcentra en een compleet winkelaanbod. Onderzoek naar koopgedrag is hiervoor belangrijk.

Deze maand wordt in de gemeente Groningen daarom een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek brengt in beeld waar inwoners hun boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende winkelgebieden.

Vanaf half oktober krijgen willekeurig geselecteerde huishoudens een uitnodiging in de brievenbus. Inwoners die geen brief krijgen, maar wel graag willen meedoen kunnen de vragenlijst online invullen. Lees meer op onze website.

Zesde- en zevendegroepers kunnen solliciteren op vacature kinderburgemeester

De gemeente zoekt een nieuwe kinderburgemeester. De opvolger van de huidige kinderburgemeester, Jouayria, moet op 1 januari 2020 beginnen. De kinderburgemeester mag met de burgemeester en de wethouders mee op stap om ze te helpen bij hun afspraken. Bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe speelplek openen of wanneer ze Sinterklaas welkom heten in Groningen. Ook is de kinderburgemeester voorzitter van de Raad van Kinderen.

De kinderburgemeester van Groningen:
• zit in groep 6 of 7 van de basisschool;
• vindt het belangrijk wat er in de gemeente gebeurt;
• komt op voor andere kinderen;
• woont in de gemeente Groningen.
In een video doen de huidige kinderburgemeester Jouayria en loco-kinderburgemeester Amy een oproep aan alle kinderen uit groep 6 en 7 om te solliciteren. De deadline hiervoor is woensdag 30 oktober. Kijk voor meer informatie op onze website.

11 oktober | nummer 31
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Praat mee over dit bericht via Facebook