Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 11 maart 2022

Nieuwsbrief Haren
11 maart 2022
Stemmen tijdens de verkiezingen woensdag 16 maart
Stemmen tijdens de verkiezingen woensdag 16 maart
Woensdag 16 maart is het zover! Dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. U kunt meebeslissen wie er in de gemeenteraad van onze gemeente komen. U kunt ook al op maandag 14 en dinsdag 15 maart uw stem uitbrengen in 16 stembureaus. Neem in ieder geval altijd uw stempas én een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau.

Wat zijn de openingstijden?
De stembureaus zijn op maandag, dinsdag en woensdag geopend van 07.30 – 21.00 uur. Voor vroege stemmers is op woensdag 16 maart het stembureau in de hal van het Hoofdstation al om 6.30 uur open. 

Waar kunt u stemmen?
U kunt via onze website een overzicht vinden van alle stembureaus. In deze lijst kunt u ook de datum dat u gaat stemmen aanvinken om te zien welke stembureaus geopend zijn op welke dag.
Gratis met de verkiezingstaxi
Gratis met de verkiezingstaxi
Bent u slecht ter been maar wilt u wel zelf gaan stemmen? Maak dan gebruik van de gratis verkiezingstaxi! De gratis taxi rijdt op alle drie de verkiezingsdagen. De taxi is bedoeld voor inwoners die vanwege een beperking of door hun leeftijd moeilijk zelf naar het stembureau kunnen komen.

Hoe werkt het?
De verkiezingstaxi haalt u thuis op en brengt u naar een goed toegankelijk stemlokaal in de buurt. Na het stemmen brengt de chauffeur u weer naar huis. De tijden die u afspreekt zijn richttijden. Dit betekent dat de taxi iets eerder of later kan voorrijden. Een mondkapje is verplicht in de taxi.

Verkiezingstaxi nodig?
Maak op tijd een afspraak. Dit kan tot woensdag 16 maart 12.00 uur ’s middags. Voor een afspraak kunt u bellen met: 088 – 339 4850 of mailen onder vermelding van Verkiezingstaxi 2022, ophaaladres en adres stemlocatie.
Grootschalig parkeeronderzoek
Grootschalig parkeeronderzoek
In opdracht van de gemeente Groningen voert DataCount in 2022 een grootschalig parkeeronderzoek in Groningen uit. Gedurende 4 maanden zal in gemeente Groningen onderzoek plaatsvinden. Er worden per gebied meerdere grote tellingen gehouden; op een werkdagmiddag, een zaterdagmiddag en ’s nachts. De onderzoekers tellen in deze periode de aanwezige parkeercapaciteit en het aantal  geparkeerde auto’s. De tellingen worden afgenomen met een handcomputer. De gegevensverwerking is volstrekt anoniem. Er worden geen kentekens geregistreerd.

De onderzoekers zijn duidelijk herkenbaar via hun jas en badge en kunnen op verzoek hun legitimatiebewijs tonen. De politie en de medewerkers van stadstoezicht zijn op de hoogte gebracht van het onderzoek. Met de uitkomsten van de parkeertellingen wil de gemeente Groningen meer inzicht in de parkeerdruk in de stad Groningen – de verhouding tussen het aantal aanwezige parkeerplaatsen en het aantal bezette / vrije parkeerplaatsen.
Operatie Julianaplein: extra werkzaamheden Stationsweg
Operatie Julianaplein: extra werkzaamheden Stationsweg
In de week van 14 maart vinden er extra verkeersmaatregelen plaats aan de Stationsweg. Doel is om de doorstroming van het openbaar vervoer te bevorderen. Tijdens Operatie Julianaplein is het van belang dat het openbaar vervoer goed blijft functioneren. De maatregelen bestaan uit: het aanbrengen van nieuwe wegbelijning en het op enkele plekken opfrissen van de wegbelijning. De werkzaamheden vinden in de avonduren plaats.
Volg lijsttrekkersdebat en de uitslagenavond verkiezingen live
Volg lijsttrekkersdebat en de uitslagenavond verkiezingen live
De lijsttrekkers voor de verkiezing van de nieuwe gemeenteraad van Groningen gaan maandag 14 maart met elkaar in debat in Forum Groningen. Het debat is van 20.00-22.00 uur live te volgen op onder meer OOG TV en de website van het Dagblad van het Noorden. Via OOG en DvhN is woensdag vanaf 21.00 uur ook live de uitslagenavond te volgen die ook in Forum Groningen is. Daar kun je ook bij zijn. Meer informatie vind je op de website.
Opvang vluchtelingen Oekraïne
Opvang vluchtelingen Oekraïne
Veel mensen uit Oekraïne zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Op verschillende plekken in het land komen Oekraïense vluchtelingen aan. De gemeente Groningen vindt het belangrijk om deze mensen te helpen. Daarom zoeken we met spoed opvanglocaties en vangen we hier mensen op. Op dit moment hebben we drie opvanglocaties: een voormalig hotel in Haren, een studentenflat in Selwerd en een slaapboot in de Oosterparkwijk.

Naar verwachting komen er meer locaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, we zijn druk bezig om deze opvang en hulp te organiseren. Meer informatie en het laatste nieuws vind je op deze website. Hier lees je ook wat je zelf kunt doen om hulp te bieden aan vluchtelingen.
Opening fietsenstalling Grote Markt
Opening fietsenstalling Grote Markt

Op maandag 14 maart opent wethouder Broeksma de nieuwe fietsenstalling Grote Markt. In deze fietsenstalling onder het Groot Handelshuis kunnen maar liefst 1.500 fietsen gestald worden. De stalling is 24/7 geopend, er zijn voldoende oplaadpunten voor elektrische fietsen en er is een servicemedewerker aanwezig.

Met deze nieuwe stalling – naast de al bestaande fietsenstalling Nieuwe Markt, onder het Forum – laat de gemeente zien dat ze hard werkt aan de uitvoering van de plannen voor een leefbare stad, zonder overlast van verkeerd geparkeerde fietsen. De opening van de nieuwe fietsenstalling zal via een campagne en gerichte signing onder de aandacht worden gebracht van de Stadjers: that’s how we bike it!

College wil strenger handhaven op verhuren woonruimte
College wil strenger handhaven op verhuren woonruimte
Het college van B&W wil strenger handhaven op het verhuren van woonruimte als tijdelijk verblijf. Dit mag voor een periode van vier maanden, maar je huis structureel zo verhuren mag niet. Het college wil hiervoor bestuurlijke boetes inzetten. Je gehele woning toeristisch verhuren via bijvoorbeeld Airbnb mag straks maximaal 30 nachten per jaar, stelt het college voor. Zo moet overlast voor omwonenden voorkomen worden. Lees de brief aan raad.
Ondertekening overeenkomst Dierennoodhulp
Ondertekening overeenkomst Dierennoodhulp
Vorige week vrijdag hebben Co’tje Admiraal Directeur van de Dierenbescherming en wethouder Inge Jongman van dierenwelzijn handtekeningen gezet onder een overeenkomst voor dierennoodhulp. De ondertekening was in Natuurpaviljoen ‘t Groene Hart in het Stadspark. Wethouder Jongman: ‘In onze gemeente hebben wij oog voor dieren, of het nu gaat om huisdieren of dieren in het wild. Ze spelen een belangrijke rol in onze levens en verdienen zorg en aandacht. Daarom is het sluiten van dit convenant belangrijk.’ Lees meer op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook