Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 10 juni 2022

Nieuwsbrief Haren
10 juni 2022
Voormalig hotel in Haren na verbouwing fijne woonplek voor Oekraïense vluchtelingen
Voormalig hotel in Haren na verbouwing fijne woonplek voor Oekraïense vluchtelingen
De afgelopen tijd is het Nescio Hotel in Haren verbouwd om er een fijne woonomgeving van te maken voor de bewoners. In het voormalige hotel wonen nu ongeveer 160 Oekraïense vluchtelingen. “We zijn druk bezig  geweest om alle voorzieningen voor de bewoners te regelen. Zo ontvangt iedereen nu leefgeld, gaan de kinderen naar school, heeft de helft van de volwassenen betaald werk en zijn er voorzieningen voor gezondheidszorg”, vertelt locatiemanager Annelies Hulsman. Naast deze voorzieningen is het voormalige hotel ook opnieuw ingericht. Zo zijn er wasmachines, drogers en kookpitten geplaatst. “We willen dat de bewoners zoveel mogelijk zelf doen en dat ze hun eigen dagindeling bepalen. Er is een grote keuken waar allemaal kookpitten staan. Er wordt niet centraal gekookt, maar iedereen bepaalt zelf wat en wanneer ze eten.”

De gekookte maaltijden kunnen gegeten worden in de centrale eetzaal. “Hier komen nog stellingen zodat de bewoners hier hun potten, pannen en servies kunnen achterlaten. In de eetzaal kunnen bewoners andere bewoners ontmoeten en in hun eigen taal gesprekken voeren. Binnenkort openen we de eetzaal officieel met een feest en Oekraïense dansles.” Naast de eetzaal komt er nog een centrale plek in het voormalige hotel. “We zijn ook bezig met een recreatiezaal. De bewoners hebben nu allemaal een eigen hotelkamer, dat heeft een beperkt aantal vierkante meters. De recreatiezaal geeft bewoners meer ruimte om onderling contact te hebben met elkaar.” In de recreatiezaal kunnen mensen straks samen televisie kijken of een potje tafelvoetbal spelen. “De basisvoorzieningen zijn nu geregeld. We hopen dat deze zaal straks zorgt voor saamhorigheid bij bewoners en dat ze de ruimte vinden om hun zorgen te delen.”
BioTOP vakantieweek in Haren
BioTOP vakantieweek in Haren
De Biotoop organiseert van 18 tot en met 22 juli een vakantieweek in en rond het nieuwe overdekte-maar-toch-openlucht locatie op het Noorderveld. Tijdens de vakantieweek krijgen kinderen bijzondere workshops op gebied van natuur, maken (knutselen, schilderen), muziek, filosofie, en daarnaast veel spel (outdoor).
De BioTOPvakantie is er voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. De dagen duren van 09:00 uur tot 16:30 uur. Op vrijdag is er een feestelijke afsluiting voor familie en vrienden. Meer informatie en opgeven? Kijk dan op de website.
Morgen is het Duurzame Huizendag: Kom langs!
Morgen is het Duurzame Huizendag: Kom langs!
Op zaterdag 11 juni is de Duurzame Huizendag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor iedereen die wil weten hoe je duurzamer woont, wat dat kost en wat het je oplevert. 26 bewoners uit de gemeente laten je zien hoe zij aardgasvrij wonen, hoe ze hebben geïsoleerd, hoeveel zonnepanelen zij gebruiken en hoe ze hun tuin klimaatvriendelijk hebben gemaakt. Ook is er bij het Poortershoes een duurzaamheidsmarkt waar je meer informatie ontvangt over subsidies en leningen. Bekijk via de website het hele programma, waar nog plek is en meld je aan!
Atelierroute rond het Paterswoldsemeer
Atelierroute rond het Paterswoldsemeer
Rondje Méér: de open atelierroute van beroepskunstenaars rond het Paterswoldsemeer vindt plaats op zondag 12 juni 2022 van 11 tot 18 uur. De open ateliers zijn te vinden in het grensgebied tussen Groningen en Drenthe. Voor wie alle kunstenaars wil bezoeken is Rondje Méér ongeveer 18 kilometer lang, een prachtige fietsroute. Er is werk te zien van meer dan 15 kunstenaars op 15 locaties. Vroege vogels worden bij Wall House #2 getrakteerd op koffie met een lekkere cupcake. In Wall House zijn op deze dag twee rondleiding, waarvoor wel moet worden ingeschreven. Verder is overal is de toegang vrij en gratis. Kijk op www.kunstenaarsrondjemeer.nl voor meer informatie en de extra’s. Rondje Méér is ook te vinden op Facebook.
Hoofdstation en Ring Zuid doen mee aan Dag van de Bouw op 18 juni
Hoofdstation en Ring Zuid doen mee aan Dag van de Bouw op 18 juni
Zaterdag 18 juni is de Dag van de Bouw. Dé dag waarop je kunt zien wat er allemaal achter de bouwhekken van bouw- en infraprojecten bij jou in de buurt gebeurt. Een groot en interessant project in onze gemeente is de verbouwing van het Hoofdstation. Op groningenspoorzone.nl lees je wat je hier kunt verwachten. Andere projecten die je kunt bekijken zijn Ring Zuid, de rechtenfaculteit in de voormalige openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat, de Werkmanhof (een appartementencomplex aan de Pelsterstraat), hoogspanningsstation Vierverlaten en het Feringagebouw op de Zernike Campus. De Dag van de Bouw begint op alle genoemde plekken om 10.00 uur. De eindtijden verschillen. Bij het Hoofdstation en Ring Zuid is de eindtijd 16.00 uur. Kijk voor alle informatie op dagvandebouw.nl.
Subsidieplafond groene daken bereikt
Subsidieplafond groene daken bereikt
Subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak is vanaf vandaag niet meer mogelijk. Het subsidieplafond is bereikt. We hebben meer dan 300 aanvragen ontvangen. Van bewoners, bedrijven en instellingen. Met de subsidie hebben we de aanleg van 10.800 m2 groen dak gestimuleerd!
Plan tegen intimidatie uitgaansleven
Plan tegen intimidatie uitgaansleven
De gemeenteraad van Groningen heeft zich unaniem uitgesproken voor een plan om (seksuele) intimidatie in het uitgaansleven tegen te gaan. Burgemeester Koen Schuiling liet weten dat deze wens terugkomt in een Convenant tussen gemeente, politie en horeca. Alle politieke partijen in de raad stemden voor de motie ‘Veilig uitgaan in Groningen’. Er komen onder meer trainingen voor horecapersoneel. Meer hierover op de website.
Kinderburgemeester onthult bord
Kinderburgemeester onthult bord
Leerlingen van groep 5 van de Tine Marcusschool in Beijum waren het zat. Op de speelplek bij hun school aan de Jaltadaheerd ligt vaak hondenpoep en andere rommel. Samen met juf Johanna schreven ze een brief aan de burgemeester. Het resultaat is een bord, dat de leerlingen vrijdagochtend samen met de kinderburgemeester hebben onthuld. Lees verder op onze website.
Bankje met gedicht als uitnodiging om te ontmoeten
Bankje met gedicht als uitnodiging om te ontmoeten
In Beijum is het eerste babbelbankje in de wijk onthuld. Hierop is door wijkdichter Willy Koolstra een gedicht van haar hand aangebracht. Het bankje is bedoeld als plek om te ontmoeten, en nodigt voorbijgangers uit tot samenkomen en een goed gesprek. Het babbelbankje staat bij het grasveld voor Bij Bosshardt, een huiskamer voor en door de buurt, georganiseerd vanuit het Leger des Heils. Op het bankje heeft Willy Koolstra haar gedicht ‘Thuiskomen bij elkaar’ aangebracht, dat zij vorig jaar schreef in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid. Op een tweede bankje dat ook op het veld staat, is door Koolstra in allerlei talen het woord ‘welkom’ gezet. Lees verder op onze website.

Crisisnoodopvang in voormalige pand Leger des Heils
Crisisnoodopvang in voormalige pand Leger des Heils
Sinds donderdag 9 juni is het voormalige pand van het Leger des Heils aan het Damsterdiep 267 in gebruik als crisisnoodopvang. De eerste bus met asielzoekers kwam donderdagmiddag aan. Deze opvang is voor asielzoekers die zich hebben gemeld bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)  in Ter Apel, waar geen plek voor ze is. Het gaat om een korte periode, tot uiterlijk half juli 2022. Daarna gebruiken we het pand voor tijdelijke opvang van nieuwe internationale studenten. In het pand aan het Damsterdiep is ruimte voor honderd mensen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook