Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 10 februari 2023

Nieuwsbrief Haren
10 februari 2022
Speldag en schaatsen in de voorjaarsvakantie
Speldag en schaatsen in de voorjaarsvakantie
Op maandag 27 februari trapt Sportcoach Haren de voorjaarsvakantie sportief af met een speldag. Heb jij ook zin om mee te doen met Apenkooi, Super Mario en Nerf games? Geef je dan nu snel op voor de ochtend of de middag! De ochtend is van 10:00 tot 11:50 en de middag van 12:30 tot 14:30. Op dinsdag 28 februari kun je met Sportcoach Haren schaatsen op de schaatsbaan in Sportcentrum Kardinge. Er is maar een beperkt aantal plaatsen, vandaar dat het belangrijk is om je op te geven. Meer informatie en aanmelden vind je op de website. De sportdagen zijn voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar.  
Werkbezoeken gemeenteraad bij Enexis en Brandweer
Werkbezoeken gemeenteraad bij Enexis en Brandweer
Gemeenteraadsleden zijn op de Politieke Woensdag echt niet alleen maar op het stadhuis te vinden. Vaak zijn er dan ook werkbezoeken. Raadsleden gaan dan bij inwoners, organisaties en instellingen langs om te zien wat er speelt, leeft en gebeurt in de gemeente. Zo gingen woensdag 8 februari raadsleden op werkbezoek bij netbeheerder Enexis op het elektriciteitsstation Vierverlaten bij Hoogkerk en de Brandweer naar de nieuwe brandweerkazerne in Haren. Zie ook de website van de gemeenteraad.
Staking medewerkers: geen inzameling afval
Staking medewerkers: geen inzameling afval
Van vrijdag 10 t/m maandag 13 februari staakt een deel van onze medewerkers voor een betere CAO. Afval wordt dan niet opgehaald. Ondergrondse containers, kliko’s en prullenbakken worden niet geleegd. Straten worden niet schoongehouden. Afvalbrengstations en wijkposten zijn gesloten. Maandag 13 februari delen de BOA’s geen boetes uit.

Bewaar je vuilnis zoveel mogelijk binnen of anders in je tuin of balkon. Dan komt er minder zwerfvuil en ongedierte op straat. Gevaarlijke situaties zoals een versperring of drugsafval op straat kun je blijven melden.

Wij hopen dat je begrijpt dat onze medewerkers staken en we willen sorry zeggen voor het mogelijke ongemak. Kijk voor meer informatie op onze website. Hier staat ook de laatste informatie over inhaalrondes.
Wouter van Doeverenplein drie maanden dicht, waarom zo lang?
Wouter van Doeverenplein drie maanden dicht, waarom zo lang?
Sinds woensdag 1 februari is het Wouter van Doeverenplein dicht. Netbeheerder Tennet vervangt de hoogspanningskabels die onder het Wouter van Doeverenplein lopen. Dat duurt tot eind april dit jaar. Auto’s en bussen worden omgeleid. Voetgangers en fietsers kunnen wél langs de werkzaamheden. Op social media werden veel vragen gesteld over de afsluiting. Bijvoorbeeld, waarom de werkzaamheden zo lang duren en waarom het werkterrein zo groot is. We vroegen het aan Tennet. In het artikel op onze website lees je de antwoorden.
Gemeente voert huisvuilpas in
Gemeente voert huisvuilpas in
Per 1 maart 2023 wordt in onze gemeente de huisvuilpas ingevoerd. Met de pas kunnen bewoners grof huishoudelijk afval naar het afvalbrengstation brengen. De registratie per postcode vervalt daarmee.
In gemeenten die de huisvuilpas gebruiken, zoals bijvoorbeeld Leeuwarden en Assen, wordt gemiddeld 34 kg per inwoner per jaar aan grof huishoudelijk afval aangeboden. In onze gemeente is dat nu 75 kg. Wethouder Mirjam Wijnja:  “Dat komt door zogenaamd ‘afvaltoerisme’. We zien dat vooral bij mensen die niet in onze gemeente wonen. Ze gaan naar een van de afvalbrengstations, noemen een willekeurige postcode van binnen de gemeente en brengen hun grofvuil. Met de invoering van de huisvuilpas willen we dit aanpakken.” Lees meer in de brief aan de raad.
Kan het gerepareerd worden?
Kan het gerepareerd worden?
Jos Steenmeijer vindt het zonde om spullen zomaar weg te gooien. “Ik ben iemand die altijd kijkt of ik kapotte spullen kan repareren”, vertelt de inwoner van de Oosterparkwijk bevlogen. Hij vertelt graag over zijn passie om spullen te repareren en over het schoonhouden van zijn stad en wijk. “Het heeft met mijn natuur te maken. Ik ben erg nieuwsgierig aangelegd. Dus als ik een apparaat zie wil ik altijd weten hoe het in elkaar zit en hoe het werkt. Als je het dan open maakt zie je voor het eerst zo’n apparaat vanbinnen. Vaak zie je dan toch bepaalde herkenningspunten. Want veel apparaten werken volgens dezelfde principes en dan herken je eigenlijk al waar alles zit.” Jos combineert zijn technische kennis graag met zijn creativiteit. Benieuwd hoe hij dit doet? Lees het hele artikel op onze website.
Bijzondere bijstand energiekosten voor studenten
Bijzondere bijstand energiekosten voor studenten
Heb je als student te maken met verhoogde energiekosten en kun je dit niet meer betalen? Dan is het mogelijk om als uitwonende student bij de gemeente bijzondere bijstand voor energiekosten aan te vragen. Om het aanvragen makkelijker te maken is er vanaf 1 november geen vermogenstoets. Dit betekent dat je je spaargeld en andere eigendommen niet hoeft op te geven bij de aanvraag. Ook hoef je geen eigen energiecontract op naam te hebben. Vaak zitten voor jou als student de kosten van gas en elektra in het totaalbedrag van de kamerhuur. Meer informatie vind je op onze website.
Gemeente helpt woningbezitters Ten Post om te verduurzamen
Gemeente helpt woningbezitters Ten Post om te verduurzamen
De gemeente wil 204 woningbezitters in Ten Post helpen om hun woningen te verduurzamen. Het gaat om woningen die buiten de sloop- en nieuwbouwregeling vallen. Daarvoor is een bedrag van 5,8 miljoen euro beschikbaar. Woningbezitters die in aanmerking komen, kunnen maximaal 28.000 euro subsidie krijgen.
Wethouder Inge Jongman (Versterking en Herstel): “De inwoners van Ten Post hebben lang moeten wachten op deze regeling en dat wordt nu beloond. Ze willen graag verduurzamen dus we wachten niet langer en helpen ze. Mocht de regeling een succes worden dan kan Ten Post een voorbeeld zijn voor meer dorpen in onze regio.” Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook