Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 1 oktober 2021

Nieuwsbrief Haren
1 oktober 2021
Leerlingen Quintusschool in Glimmen strontzat van hondenpoep rondom school
Leerlingen Quintusschool in Glimmen strontzat van hondenpoep rondom school
Ben je net lekker aan het spelen, kom je ineens een hondendrol tegen. Dat moet anders, vonden leerlingen van de Quintusschool in Glimmen. De leerlingenraad bedacht een tekenwedstrijd, waarbij kinderen een ontwerp voor een anti-hondenpoepbord mochten insturen. Uiteindelijk zijn de ontwerpen van twee verschillende leerlingen uitgekozen. Vanmiddag hebben de twee leerlingen samen met wethouder Philip Broeksma de vier borden onthuld.

Het idee voor de anti-hondenpoepborden komt van de kinderen zelf, de leerlingenraad diende het idee in bij de Groene Parel. Het maken van de borden zorgt ervoor dat kinderen meer bewust worden van een betere leefomgeving en hoe ze hier zelf wat aan kunnen doen.
Denk mee over het stuk groen aan de P. Wierengaweg in Haren
Denk mee over het stuk groen aan de P. Wierengaweg in Haren
Heb jij een goed idee voor de invulling van het stuk groen aan de P. Wierengaweg in Haren? Laat je dan horen. Het stuk grond aan de P. Wierengaweg is eigendom van woningcorporatie Woonborg. Totdat er concrete bouwplannen zijn wil de woningcorporatie samen met de inwoners meedenken over een tijdelijke invulling van het terrein.

Alle opties staan nog open: een plek om te spelen, te ontmoeten, te leren of totaal iets anders. Heb jij een idee? Kom dan langs tijdens de inloopbijeenkomst op vrijdag 8 oktober tussen 15.00 en 17.00 uur, op het stuk groen aan de P. Wierengaweg. Hier kun jij je ideeën vertellen en meedenken over de invulling van het stuk groen. De koffie staat klaar, ook kinderen mogen langskomen om hun ideeën op een plattegrond te tekenen.

Lukt het niet om volgende week vrijdag langs te komen? Geen probleem, er komt ook een ideeënbus te staan. In de week na de bijeenkomst kun je je idee hierin achterlaten.
Feestelijk opening nieuwbouw CBS De Borg in Haren
Feestelijk opening nieuwbouw CBS De Borg in Haren
Geen noodlokalen meer, wel zonnepanelen op het dak én een prachtig speellokaal: de leerlingen, juffen en meesters van CBS De Borg kunnen hun geluk niet op. Sinds een week konden ze al gebruik maken van hun nieuwe schoolgebouw, maar afgelopen dinsdagmiddag 28 september vond de officiële opening plaats. Wethouder Carine Bloemhoef opende in het bijzijn van alle kinderen de school. Het was een feestelijke dag, vol met ballonnen en confetti. Het nieuwe gebouw kan jaren mee, zodat de huidige en toekomstige leerlingen er veel plezier kunnen beleven en leren.
Er hangt nu ook een AED aan het voormalige gemeentehuis in Haren
Er hangt nu ook een AED aan het voormalige gemeentehuis in Haren
Sinds afgelopen woensdag, op Wereld Hartdag hangt er een AED aan het voormalige gemeentehuis van Haren. Belangrijk! Want een snelle reanimatie kan een hoop levens redden. Gemeente Groningen wil er samen met bedrijvenverenigingen en Groningen HartVeilig voor zorgen dat er zoveel mogelijk AED’s beschikbaar zijn voor burgerhulpverleners. Want: hoe meer AED’s, hoe beter.

Naast de AED’s zijn er ook in elke wijk burgerhulpverleners nodig die kunnen reanimeren en weten hoe ze de AED moeten gebruiken. Op een aantal plekken in Groningen zijn we nog op zoek naar burgerhulpverleners. Lijkt dat je wat? Of wil je zelf een AED in een buitenkast hangen? Kijk op www.hartslagnu.nl en www.groningenhartveilig.nl
Energie teveel? Ga dan naar de sport en spel lessen in Haren en Glimmen
Energie teveel? Ga dan naar de sport en spel lessen in Haren en Glimmen
Wil jij na schooltijd lekker sporten? Dat kan! Sinds deze week zijn de sport en spel momenten in Haren en Glimmen weer begonnen. Bij de sportlessen zijn zowel jongens als meisjes van vier tot en met 14 jaar welkom. Iedere week is er een afwisselend aanbod, afgestemd op de doelgroep.  

Je kunt op maandag en woensdag meedoen aan de sport en spel lessen in Haren. Kijk op de website van Sportcoach Haren waar en wanneer je ergens moet zijn. Er zijn namelijk meerdere locaties. Op vrijdag ben je welkom in Glimmen, in gymzaal Groenenberg. Wil je meedoen? Schrijf je dan in via Sportcoach Haren.
Gezocht: papierinzamelaars in Haren en Glimmen
Gezocht: papierinzamelaars in Haren en Glimmen
Eind dit jaar kun je niet langer je oud papier los langs de weg zetten, maar hebben alle huishoudens in Glimmen en Haren een blauwe papiercontainer bij huis. Voor het legen van de papiercontainers zijn we nog op zoek naar inzamelaars, dit kan bijvoorbeeld een school, stichting of vereniging zijn.

Het leuke daaraan? Als inzamelaar krijg je een groot deel van de opbrengst van het oud papier. Voor oud papier krijg je namelijk per kilo betaald. Wanneer de papierprijs laag is, garandeert de gemeente een minimumprijs per kilogram. Hierdoor heb je als inzamelaar structurele inkomsten!

Virol levert het inzamelvoertuig, jij zorgt er met je vereniging voor dat er maandelijks twee vrijwilligers (van minimaal 18 jaar) klaar staan om de papiercontainers op de papierwagen te plaatsen. Lijkt dit je wat? Stuur dan een e-mail.
Boekhandel Boomker sinds donderdag officieel ‘Hofleverancier’
Boekhandel Boomker sinds donderdag officieel ‘Hofleverancier’
Een bijzonder moment voor boekhandel Boomker in Haren: afgelopen donderdag hebben zij het predicaat ‘Hofleverancier’ ontvangen. Het predicaat is een koninklijke waardering, overhandigd door Commissaris van de Koning René Paas. De familie Boomker opende in 1919 een boekenwinkel aan de Rijksstraatweg in Haren, ondertussen bestaat de boekenhandel al meer dan 100 jaar.

Het 100-jarige bestaan is niet de enige reden waarom ze het predicaat ontvangen. Ook vervullen ze een belangrijke regionale rol én hebben ze een ‘onberispelijke reputatie’. Het schild met de exclusieve titelt hangt in de boekhandel. Nieuwsgierig? Boekhandel Boomker kun je vinden aan het Raadhuisplein in Haren.
Meer natuur en groen in de bebouwde omgeving
Meer natuur en groen in de bebouwde omgeving
Het college van B&W heeft de conceptregeling Natuurinclusief Bouwen vastgesteld. De conceptregeling is een uitwerking van het door de gemeenteraad aangenomen initiatiefvoorstel van de fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66. Met de conceptregeling wordt ingezet om de biodiversiteit van de bebouwde omgeving te versterken. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
Glascontainers aangepast voor blinden en slechtzienden
Glascontainers aangepast voor blinden en slechtzienden
De ondergrondse glascontainers in onze gemeente krijgen een aanpassing, zodat mensen met een visuele beperking voortaan beter zelf hun glas gescheiden kunnen inleveren. Door nieuwe plaatjes met braille en reliëf op de glascontainers wordt het nu mogelijk om te voelen welke kleur glas in welke bak gegooid kan worden. De eerste glascontainers hebben deze plaatjes al gekregen, uiteindelijk zullen alle glascontainers worden aangepast. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
Gemeente kiest voor zonneparken in eigen beheer
Gemeente kiest voor zonneparken in eigen beheer
Onder het motto ‘wie doun ’t zulf’, kiest het college van B&W voor zonneparken waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de lokale gemeenschap. Het grootste deel legt de gemeente daarvoor zelf aan op eigen grond: in Meerstad-Noord en Westpoort. Daarnaast is beperkt plek voor kleine lokale initiatieven met minimaal 51% lokaal eigendom. Er komt geen ruimte voor nieuwe commerciële initiatieven. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
Kom je talenten ontdekken op het Talentperron
Kom je talenten ontdekken op het Talentperron
De gemeente Groningen heeft samen met het UWV het Talentperron opgericht. Bij het Talentperron staan dagelijks professionals klaar om mensen die op zoek zijn naar (ander) werk hiermee te helpen.

Het Talentperron helpt je om te ontdekken welk werk echt bij je past. Bijvoorbeeld door je talenten te testen, door je een bepaalde baan te laten ervaren met een VR-bril of door een loopbaangesprek te voeren. Ook kun je meedoen aan activiteiten, zoals een ‘Middag van de Techniek’ waarin een bedrijf vertelt over het werken in de techniek. Hierdoor kom je direct in contact met mogelijke werkgevers. Maar ook voor advies over scholing kan je terecht bij het Talentperron. Er zijn altijd professionals aanwezig die je op weg helpen en jou kunnen begeleiden.

Het Talentperron is te vinden in de centrale hal van het gemeentekantoor aan het Harm Buiterplein 1 in Groningen en is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Maak een afspraak via de mail of kijk op onze website voor meer informatie.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook