Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 1 november, nummer 33

Nieuwsbrief Haren. 1 november | nummer 33

Omleidingen door werkzaamheden aan putten in straten Haren

Van 7 tot en met 11 november wordt er op diverse plekken in Haren gewerkt aan het vervangen of herstellen van putten in het wegdek. In enkele straten liggen de putten namelijk te hoog in het wegdek of zijn de putranden kapot waardoor het putdeksel los komt te liggen.

Op sommige plekken zijn er omleidingen door borden of worden er verkeersregelaars ingezet om ervoor te zorgen dat je veilig langs het werk kunt en dat er veilig gewerkt kan worden.

Op donderdag 7 november zijn er werkzaamheden aan de Sterremuurweg, de Gentiaanweg, het Tijmpad en De Korte Dreef, naast de flat. Op vrijdag 8 november aan de Ratelaarweg, Klaverlaan en Kruizemuntweg. En op maandag 11 november op Felland Noord.

Alzheimer Café Haren op woensdag 6 november

Woensdag 6 november is er weer een Alzheimer Café in Haren. Deze avond staat het thema: ‘Hoe wordt de diagnose dementie gesteld?’ centraal. Gastspreker is prof. dr. Peter De Deyn van het UMCG Alzheimer Research Centrum Groningen, een kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van Alzheimer en dementie. Hij vertelt hoe een eerste bezoek en onderzoek in zijn werk gaat. Natuurlijk krijg je alle gelegenheid voor het stellen van vragen. Het café is open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang en de koffie en thee zijn gratis. Aanmelden is niet nodig. Je bent van harte welkom in het grand café van ZINN-locatie De Dilgt, Dilgtweg 3 in Haren. Kijk voor meer informatie op alzheimer-nederland.nl.

Elektrische deelauto’s naar Haren: NS Station en/of Raadhuisplein

‘Duurzaam Haren’ gaat samen met Easydriving uit Midwolde een systeem met elektrische deelauto’s organiseren in Haren. Het plan is twee deelauto’s neer te zetten bij NS Station Haren en/of het Raadhuisplein: een Hyundai Kona en een Nissan Leaf.

EasyDriving stimuleert het delen van een elektrische auto in besloten kring. Denk hierbij aan dorpen, wijken en buurten, maar ook aan wooncomplexen of een centraal gelegen parkeergarage. De kring gebruikers is beperkt tot lokale bewoners, die elkaar kennen, of elkaar dan leren kennen.

De laadpalen zijn aangevraagd. Er hebben zich ondertussen 18 belangstellenden bij Duurzaam Haren gemeld. Een deel daarvan heeft zich ingeschreven bij EasyDrving en kan al gebruik maken van elektrische deelauto’s buiten Haren. Onder andere in Groningen, Meerstad, Zuidlaren en Tynaarlo.

Heb je belangstelling in het delen van een elektrische auto? Meld je dan aan op easydriving.eu via de knop rechtsboven ‘aanmelden’. Op deze manier kun je direct gebruik maken van de ongeveer twintig beschikbare auto’s buiten Haren. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail. Kijk voor meer informatie op duurzaamharen.nl.

Uitkomsten enquête leefbaarheid bekend

De bewoners van de voormalige gemeente Haren drie gebieden in de voormalige gemeente Haren zijn meestal tevreden over de leefbaarheid in hun dorp. Dat blijkt uit de enquête leefbaarheid 2018 onder ruim 10.000 inwoners van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Bijna alle inwoners vinden dat ze in een prettige buurt wonen. Ze geven de kwaliteit van hun woning gemiddeld een 7,7. De gemeente heeft de uitkomsten van de enquête per wijk of dorp verwerkt in de Basismonitor. Dit is een website met nog veel meer statistische informatie over de gemeente en maar liefst 49 wijken en/of dorpen.

Bekijk de uitkomsten van de enquête voor de héle gemeente Groningen op oisgroningen.nl. Nieuwsgierig naar de uitkomsten voor jouw eigen wijk of dorp? Kijk dan op basismonitor-groningen.nl/kompasvangroningen.

Stem op een van de drie ontwerpen voor Dudok aan het Diep

Op donderdag 31 oktober presenteerden drie architecten hun ontwerpen voor de toekomst van het voormalige BIM-benzinestation aan de Turfsingel. De gemeente schreef voor de inrichting van ‘Dudok aan het Diep’ een prijsvraag uit. Het architectenbureau LAOS/Vector-I ontwierp een Parckade. Het architectenbureau Korth Tielens/DS stelt een vlonder op het water voor. En het architectenbureau Marseille Buiten/IRIS presenteert een dek aan het water. In alle ontwerpen verandert het terrein in een groene voor iedereen toegankelijke plek om elkaar te ontmoeten. Het gebouwtje van het benzinestation blijft als Rijksmonument gewoon staan.

Iedereen mag tot en met 8 november stemmen op één van de drie ontwerpen. Het college besluit eind deze maand welk ontwerp wint waarbij ook de stem van de vakjury meetelt. Vervolgens ondergaat de plek in 2021 de daadwerkelijke metamorfose. Bekijk de ontwerpen en stem op de website van Dudok aan het Diep.

Online magazine over Forum Groningen

Wil je alles weten over het nieuwe Forum Groningen? Lees dan het 100 pagina’s dikke online magazine. Met onder andere informatie over de ontstaansgeschiedenis van het Forum, wat er allemaal in komt en een blik op vergelijkbare gebouwen in andere Europese steden. Bekijk je het Forum liever in het echt? Vrijdagmiddag 29 november om 17.00 uur gaat Forum Groningen open. Na jaren wachten is er geen seconde meer te verliezen en krijg je de kans om al het moois in het gebouw te ontdekken.

Om iedereen te laten kennismaken met het Forum staan de eerste 24 uur de deuren wagenwijd open. Maak via de roltrappen een reis door het gebouw, van Nieuwe Markt naar het dak. Bij daglicht, diep in de nacht of als de zon weer opkomt boven de stad. Kijk voor meer informatie op forum.nl.

Inwoners gemotiveerd om hun huisvuil te scheiden

De inwoners van de gemeente Groningen zijn zeer gemotiveerd om hun huishoudelijk afval nog beter te scheiden. Veel mensen zouden het waarderen als ze daarvoor bij het betalen van hun afvalstoffenheffing worden beloond. Dit blijkt uit de enquête over afvalbeleid die de gemeente kort geleden heeft gehouden. Aanleiding voor de enquête was de samenvoeging op 1 januari dit jaar van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. De inzameling van afval en de manier waarop de afvalstoffenheffing wordt bepaald, verschilt nu nog. Het is de bedoeling dat er voor de huidige gemeente nieuw beleid komt.

In de voormalige gemeente Haren wordt huisvuil al twintig jaar afgerekend op gewicht. De meerderheid (82%) van de inwoners is tevreden over de gevarieerde tarieven en wil dit systeem graag houden.

De komende maanden wordt het nieuwe afvalbeleid verder ontwikkeld, in samenspraak met de inwoners en de gemeenteraad. In de raadscommissievergadering van januari 2020 wordt de gemeenteraad gevraagd om een richting te kiezen. Vervolgens komt er een nieuw afvalbeleidsplan dat de gemeenteraad in mei 2020 bespreekt. De gemeente wil het nieuwe afvalbeleidsplan in 2021 invoeren. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Zaterdag 2 november droge-voeten-markt op Let’s Gro

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor Groningen? En wat kun je zelf doen om deze gevolgen te beperken? Dit soort vragen worden zaterdag 2 november beantwoord tijdens de droge-voeten-markt op Let’s Gro. Ondernemers en organisaties laten dan zien hoe we allemaal een bijdrage kunnen leveren aan ‘droge voeten’ in Groningen. Denk bijvoorbeeld aan groene daken, een opslagsysteem voor regenwater en het aanpassen van gebouwen. Je kunt voor advies op speeddate met een expert en je maakt kans op een duurzame, houten regenton. De markt is van 10.00 tot 17.00 uur in het bovenbalkon van het Grand Theatre aan de Grote Markt. Wil je meer weten over de mogelijkheden van klimaataanpassing en subsidiemogelijkheden? Ga dan naar de circulariteitshub op de Grote Markt waar de gemeente staat om je hier meer over te vertellen. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden voor een speeddate op letsgro.nl.

Gemeente wil groei werkgelegenheid met 5.000 banen

Het college van B&W stelt de raad voor in te stemmen met de Economische Agenda voor 2020-2022. In dit plan staat beschreven hoe de gemeente de komende jaren samen met partners aan de slag gaat voor economische ontwikkeling. Het doel is verdere groei van de werkgelegenheid tussen 2020 en 2022 met 5.000 banen.

Door het samengaan van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer is in 2019 de nieuwe gemeente Groningen ontstaan. Qua inwonertal is Groningen een van de grootste gemeenten van Nederland geworden. De samenstelling is ook veranderd: binnen de gemeentegrenzen van Groningen liggen zowel de stad Groningen als landelijk gebied met dorpen. In de economische agenda houdt de gemeente daarom rekening met de kracht en specifieke vragen van de economische kernen rondom de stad Groningen. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

1 november | nummer 33
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Praat mee over dit bericht via Facebook