Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 1 december 2023

Nieuwsbrief Haren
1 december 2023
Nieuwe subsidieregels kinderboerderijen
Nieuwe subsidieregels kinderboerderijen
De gemeente Groningen beschouwt dieren als medebewoners van onze gemeente. Dat maakt dat we zorgvuldig met ze omgaan. Kinderboerderijen maken dat mensen makkelijk in contact komen met dieren. Het college heeft de subsidieregels voor kinderboerderijen aangepast. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moeten kinderboerderijen en beheerders voldoen aan de wettelijke eisen van dierenwelzijn.

Dat laten ze zien door het hebben van het kwaliteitsbewijs van de Vereniging Stads- en kinderboerderijen. Ze moeten ook volop aandacht geven aan educatie aan bezoekers. Met deze nieuwe werkwijze zijn de regels voor alle kinderboerderijen in de gemeente gelijk. De kinderboerderijen die nog niet aan deze eisen voldoen, worden geholpen om dit kwaliteitsbewijs te halen.
Werkzaamheden Rijksstraatweg Glimmen
Werkzaamheden Rijksstraatweg Glimmen
Door werkzaamheden aan kabels en leidingen is de Rijksstraatweg in Glimmen vanaf woensdag 6 december 07:00 uur tot vrijdag 22 december 16:00 uur deels dicht. Tijdens deze periode is één rijbaan open. Er worden tijdelijk verkeerslichten geplaatst om het verkeer te regelen.
Energietoeslag: nu zelf aan te vragen
Energietoeslag: nu zelf aan te vragen
Waar de temperatuur daalt, schieten de energiekosten juist omhoog. Gelukkig is er ook dit jaar de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. Heb jij de energietoeslag niet automatisch gekregen, maar denk je daar wel recht op te hebben? Dan kun je de toeslag vanaf nu aanvragen via de website van de gemeente. Dat kan tot en met 31 mei 2024.

Hoe hoog is de energietoeslag?

  • 800 euro voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm.
  • 400 euro voor huishoudens met een inkomen tussen de 120 en 140 procent van de bijstandsnorm.

Wil je weten of jouw inkomen hieronder valt? Kijk het na in de tabel op onze website. Daar vind je ook de voorwaarden en meer informatie.

Hoe werkt een aanvraag?
Voor het aanvragen van de energietoeslag vul je het online formulier in. Met jouw gegevens stellen wij vast of je recht hebt op de energietoeslag. Bij goedkeuring krijg je het bedrag binnen 8 weken op jouw rekening.

‘Ik Trakteer-container’ bij Euroborg
‘Ik Trakteer-container’ bij Euroborg
Nog steeds belanden er veel blikjes en flesjes op straat en in de natuur. Per jaar gaat het om bijna 250 miljoen euro aan statiegeld dat natuurlijk veel beter gebruikt kan worden. Vorig weekend zijn de MilieuStewards van Groningen Schoon Dankzij Mij een Kerstactie gestart voor kinderen die in armoede opgroeien. De komende weken worden er zoveel mogelijk statiegeldblikjes en flesjes ingezameld. Van het statiegeld koopt Stichting Ik Trakteer van Bina Likumahua cadeaus voor kinderen in onze gemeente die anders met lege handen blijven staan.

De gemeente Groningen ondersteunt de actie met het plaatsen van een speciale Ik Trakteer-container aan de Boumaboulevard. Bezoekers van de Euroborg, Station Europapark, Noorderpoort, Alfa-college en Jumbo kunnen daar hun lege statiegeldblikje of -flesje inleveren. De MilieuStewards gaan, met behulp van de Stille Krachten in de stad, ook uit andere wijken zoveel mogelijk statiegeldblikjes en flesjes verzamelen.
Groningen werkt aan vernieuwde energieaanpak
Groningen werkt aan vernieuwde energieaanpak
De gemeente Groningen streeft ernaar om CO₂-neutraal te zijn in 2035 en onderzoekt hoe het gaat met de gestelde doelen. Sinds het maken van de ‘routekaart Groningen CO₂-neutraal’ in 2018 zijn er al duizenden woningen verduurzaamd. Om te beoordelen of de juiste richting wordt gevolgd, vraagt de gemeente inwoners en bedrijven hun mening te geven. Wij nodigen je daarom van harte uit om deze online vragenlijst in te vullen.

We bekijken alle meningen en wegen deze af, om zo de juiste beslissingen te kunnen nemen. De gemeenteraad bespreekt deze informatie halverwege 2024. Daarna volgt een eerste versie van de vernieuwde aanpak. Hoewel de gemeente blijft streven naar duurzame energieopwekking, energiebesparing en verduurzaming, kunnen er wel kleine verschillen ontstaan. De aanpak zal ook inspelen op uitdagingen zoals toenemend elektriciteitsverbruik en energiearmoede, om bij te dragen aan sociale vraagstukken. Informatie over de ontwikkelingen wordt later gedeeld via deze nieuwsbrieven en de website van de gemeenteraad.
Steun voor groen beheer blijkt uit onderzoek
Steun voor groen beheer blijkt uit onderzoek
Begin oktober vroegen we bewoners: ‘wat vind je van het beheer van de openbare ruimte?’ We deden dat op markten en pleinen en via een online vragenlijst. Uiteindelijk deden 5.026 inwoners mee aan ons onderzoek. Alle resultaten staan nu op de website van Groningen Gehoord. Algemene conclusie: er is veel steun voor het groene beheer van de gemeente, bewoners maken zich zorgen over klimaatverandering en afname biodiversiteit (ruimte voor verschillende planten en dieren). Het opruimen van zwerfafval moet volgens de deelnemers aan het onderzoek de hoogste prioriteit krijgen. Het vlak maken van stoepen is met name in Haren en Ten Boer het belangrijkste.

We vroegen ook kinderburgemeester Jorn en loco-kinderburgemeester Ise wat zij belangrijk vinden aan het onderhoud. Zij noemden speelplekken van gerecycled materiaal, geen zwerfafval én hondenpoep, pratende prullenbakken, bomen en nog meer… In deze video vertellen ze er alles over.

De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijke onderdelen voor nieuwe plannen voor het beheer van de openbare ruimte.
Leer alles over besmettelijke kastanjebloedingsziekte
Leer alles over besmettelijke kastanjebloedingsziekte
Groningen is trots op haar bomen. Helaas kunnen bomen ook ziek worden. In Groningen hebben we onder andere te maken met de besmettelijke kastanjebloedingsziekte. Ingrijpen is dan noodzakelijk om te voorkomen dat alle bomen per direct ziek worden.

In de vierde aflevering van Bomen over bomen zie je alles over deze vreselijke ziekte en ontdek je meer over een andere ziekte: essentaksterfte. Aflevering 1 tot en met 3 gemist? Kijk ze terug op ons Facebookkanaal of Vimeo-account. Donderdag 7 december komt aflevering 5 online. Daarin zie je waarom de gemeente soms een boom moet verwijderen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Praat mee over dit bericht via Facebook