Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 1 april 2022

Nieuwsbrief Haren
1 april 2022
Bedenker Stolpersteine komt naar Groningen
Bedenker Stolpersteine komt naar Groningen
In de gemeente Groningen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen omgekomen, voornamelijk Joden maar ook anderen zoals verzetsstrijders.

Voor alle slachtoffers van het naziregime kunnen in de stoep bij hun laatste adres gedenkstenen, zogenaamde Stolpersteine, worden gelegd.
In de gemeente zijn er al diverse lokale initiatieven geweest. Zo zijn er in Haren al eerder 29 stenen gelegd. Desalniettemin dreigen verspreid over de stad heel veel, vooral Joodse slachtoffers vergeten te worden.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft in de jaren negentig de Stolpersteine met de karakteristieke messing naamplaten bedacht onder het motto “Een persoon is pas vergeten als zijn naam vergeten is”. Op 11 april komt hij in Groningen om stenen te leggen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Westersingel.  Dit zijn de eerste stenen die onder auspiciën van de stichting gelegd worden. Ook geeft hij dan een lezing in de Synagoge.

Zie voor verdere informatie de website van Stolpersteine Groningen. Of neem contact op via de e-mail.
Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd
Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd
Ze kunnen nu echt beginnen, de 45 raadsleden van de nieuwe gemeenteraad van Groningen. Woensdag zijn 30 maart ze officieel geïnstalleerd.
Voor het eerst zitten er meer vrouwen dan mannen in de Groningse gemeenteraad: 24 vrouwen en 21 mannen. En niet eerder was de raad zo jong: de gemiddelde leeftijd is 36 jaar. De gemiddelde leeftijd in de gemeenteraad van Groningen was op het eind in de vorige raadsperiode was op het eind 45 jaar. het hele artikel over de nieuwe gemeenteraad lees je op de website van de raad.
Groningen hijst voor het eerst de transgendervlag
Groningen hijst voor het eerst de transgendervlag
Gisteren, donderdag 31 maart, was voor het eerst de transgendervlag te zien op de Martinitoren. De vlag werd gehesen vanwege de internationale transgender zichtbaarheidsdag. Met het hijsen van de vlag wil de gemeente Groningen een boodschap afgeven aan transgenders: ‘Groninger ben je ongeacht.’

De transgendervlag is in 1999 ontworpen door de Amerikaanse Monica Helms. De vlag bestaat uit vijf horizontale banen. De roze en blauwe banen staan voor de traditionele kleuren voor jongens en meisjes. De witte baan staat voor mensen met een niet scherp begrensde of onzekere genderidentiteit, die in een proces van geslachtsverandering zitten of zichzelf beschouwen als genderloos. De transgendervlag werd mede gehesen door wethouder Glimina Chakor van Integratie & emancipatie. Kijk voor meer informatie op onze website.
Operatie julianaplein fase 5
Operatie julianaplein fase 5
Sinds maandag 28 maart is Operatie Julianaplein in fase 5. Deze fase duurt tot 6 mei. In deze fase wordt de oude Papiermolentunnel, aan de oostzijde van het oude Julianaplein gesloopt. De meest actuele informatie over operatie Julianaplein vind je op de website van Aanpak Ring Zuid

Foto: Aanpak Ring Zuid
WMO vervoer weer beschikbaar
WMO vervoer weer beschikbaar
Vorige week zijn de coronamaatregelen versoepeld, dit heeft ook invloed op het wmo vervoer. Vanwege de versoepelingen is het wmo vervoer sinds afgelopen woensdag weer 24 uur per dag beschikbaar.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook