Welkom op Noordlaren.eu

150 jaar begraafplaats Noordlaren

DVSC02323a150 jaar begraafplaats Noordlaren
Op zaterdag 11 september vond in Noordlaren ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van de begraafplaats het evenement ‘Onder de klokslag’ plaats. In dorpshuis De Hoeksteen hadden zich ruim 80 belangstellenden verzameld. Namens de gemeente was wethouder Philip Broeksma aanwezig.
De ochtend begon met een lezing van voormalig universitair docent kerkgeschiedenis Kees van der Ploeg. Hij zette de geschiedenis van de Bartholomeuskerk uiteen en vergeleek deze geschiedenis met die van andere kerken in de omgeving.
Vervolgens was het woord aan Friso Bavinck. Hij sprak over het door hem geschreven boek De ‘nieuwe’ begraafplaats, 1871-2021. In dit boek, dat in de Harener Historische Reeks uitgebracht is, zijn verhalen opgetekend over mensen die op de begraafplaats liggen en over hun nageslacht. Bijzondere verhalen en prachtige foto’s sieren het boek, dat bij boekhandel Boomker te koop is.

DVSC02630a
Emeritus hoogleraar Henny Groenendijk lichtte de tentoonstelling in de kerk nader toe. In deze tentoonstelling waren oude voorwerpen te zien die in 2012 zijn opgegraven rond de kerk.

DVSC02825a
Sluitstuk in De Hoeksteen was de film over de begraafplaats, die speciaal ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan is gemaakt. De aanwezigen waren onder de indruk. De film is geplaatst op YouTube en op de website van de kerk staat een link naar de film.

DVSC03679a
Vervolgens ging het gezelschap met paard en huifkar naar de begraafplaats. Daar werd het dit jaar aangelegde strooiveld geopend. De verwachting is dat er voldoende belangstelling is bij de inwoners van de voormalige gemeente Haren om op deze rustieke plek hun nabestaanden te verstrooien.
De ochtend werd afgesloten met een lunch in De Hoeksteen. Al met al een door de aanwezigen zeer gewaardeerd jubileum.

Theo Sieling

Praat mee over dit bericht via Facebook