Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Correctie Concert in kerk

Per abuis stond in de agenda vermeld dat er op 24 november een concert in de kerk zou zijn. Dat klopt dus niet. De agenda is aangepast. Dit dankzij een oplettende lezer en Jan Luis.

Het eerstvolgende concert is op 15 december.
Het volledige jaarprogramma vindt u onder het kopje “Stichtingen en Verenigingen” bij “Noordlaren Muziek” en natuurlijk op de website van Noordlaren Muziek.

Geplaatst op: 21 november 2019

Tai Chi Tao wandeling in Noordlaren

Op donderdagochtend 21 november wil ik een Tai Chi Tao wandeling in Noordlaren organiseren.
Een wandeling van ongeveer anderhalf uur, met afwisselend Tai Chi oefeningen. Als afsluiting eten we gezamenlijk soep in De Rieshoek.

De kosten bedragen : € 15,=, dat is incl. de soep.

Mocht je je willen aanmelden, dan kan dat gewoon via het mailadres: info@qiflowzuidlaren.nl

Aanmelden graag voor 15 november, omdat ik dan kan doorgeven aan de Rieshoek hoeveel mensen er komen.

Zie voor meer informatie over de wandeling en over de workshops in Midlaren de volgende link:
QiFlow Nieuwsbrief activiteiten

Hartelijke groet van Alie Keijzer

Geplaatst op: 5 november 2019

Nieuwsbrief Haren, 1 november, nummer 33

Nieuwsbrief Haren. 1 november | nummer 33

Omleidingen door werkzaamheden aan putten in straten Haren

Van 7 tot en met 11 november wordt er op diverse plekken in Haren gewerkt aan het vervangen of herstellen van putten in het wegdek. In enkele straten liggen de putten namelijk te hoog in het wegdek of zijn de putranden kapot waardoor het putdeksel los komt te liggen.

Op sommige plekken zijn er omleidingen door borden of worden er verkeersregelaars ingezet om ervoor te zorgen dat je veilig langs het werk kunt en dat er veilig gewerkt kan worden.

Op donderdag 7 november zijn er werkzaamheden aan de Sterremuurweg, de Gentiaanweg, het Tijmpad en De Korte Dreef, naast de flat. Op vrijdag 8 november aan de Ratelaarweg, Klaverlaan en Kruizemuntweg. En op maandag 11 november op Felland Noord.

Alzheimer Café Haren op woensdag 6 november

Woensdag 6 november is er weer een Alzheimer Café in Haren. Deze avond staat het thema: ‘Hoe wordt de diagnose dementie gesteld?’ centraal. Gastspreker is prof. dr. Peter De Deyn van het UMCG Alzheimer Research Centrum Groningen, een kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van Alzheimer en dementie. Hij vertelt hoe een eerste bezoek en onderzoek in zijn werk gaat. Natuurlijk krijg je alle gelegenheid voor het stellen van vragen. Het café is open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang en de koffie en thee zijn gratis. Aanmelden is niet nodig. Je bent van harte welkom in het grand café van ZINN-locatie De Dilgt, Dilgtweg 3 in Haren. Kijk voor meer informatie op alzheimer-nederland.nl.

Elektrische deelauto’s naar Haren: NS Station en/of Raadhuisplein

‘Duurzaam Haren’ gaat samen met Easydriving uit Midwolde een systeem met elektrische deelauto’s organiseren in Haren. Het plan is twee deelauto’s neer te zetten bij NS Station Haren en/of het Raadhuisplein: een Hyundai Kona en een Nissan Leaf.

EasyDriving stimuleert het delen van een elektrische auto in besloten kring. Denk hierbij aan dorpen, wijken en buurten, maar ook aan wooncomplexen of een centraal gelegen parkeergarage. De kring gebruikers is beperkt tot lokale bewoners, die elkaar kennen, of elkaar dan leren kennen.

De laadpalen zijn aangevraagd. Er hebben zich ondertussen 18 belangstellenden bij Duurzaam Haren gemeld. Een deel daarvan heeft zich ingeschreven bij EasyDrving en kan al gebruik maken van elektrische deelauto’s buiten Haren. Onder andere in Groningen, Meerstad, Zuidlaren en Tynaarlo.

Heb je belangstelling in het delen van een elektrische auto? Meld je dan aan op easydriving.eu via de knop rechtsboven ‘aanmelden’. Op deze manier kun je direct gebruik maken van de ongeveer twintig beschikbare auto’s buiten Haren. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail. Kijk voor meer informatie op duurzaamharen.nl.

Uitkomsten enquête leefbaarheid bekend

De bewoners van de voormalige gemeente Haren drie gebieden in de voormalige gemeente Haren zijn meestal tevreden over de leefbaarheid in hun dorp. Dat blijkt uit de enquête leefbaarheid 2018 onder ruim 10.000 inwoners van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Bijna alle inwoners vinden dat ze in een prettige buurt wonen. Ze geven de kwaliteit van hun woning gemiddeld een 7,7. De gemeente heeft de uitkomsten van de enquête per wijk of dorp verwerkt in de Basismonitor. Dit is een website met nog veel meer statistische informatie over de gemeente en maar liefst 49 wijken en/of dorpen.

Bekijk de uitkomsten van de enquête voor de héle gemeente Groningen op oisgroningen.nl. Nieuwsgierig naar de uitkomsten voor jouw eigen wijk of dorp? Kijk dan op basismonitor-groningen.nl/kompasvangroningen.

Stem op een van de drie ontwerpen voor Dudok aan het Diep

Op donderdag 31 oktober presenteerden drie architecten hun ontwerpen voor de toekomst van het voormalige BIM-benzinestation aan de Turfsingel. De gemeente schreef voor de inrichting van ‘Dudok aan het Diep’ een prijsvraag uit. Het architectenbureau LAOS/Vector-I ontwierp een Parckade. Het architectenbureau Korth Tielens/DS stelt een vlonder op het water voor. En het architectenbureau Marseille Buiten/IRIS presenteert een dek aan het water. In alle ontwerpen verandert het terrein in een groene voor iedereen toegankelijke plek om elkaar te ontmoeten. Het gebouwtje van het benzinestation blijft als Rijksmonument gewoon staan.

Iedereen mag tot en met 8 november stemmen op één van de drie ontwerpen. Het college besluit eind deze maand welk ontwerp wint waarbij ook de stem van de vakjury meetelt. Vervolgens ondergaat de plek in 2021 de daadwerkelijke metamorfose. Bekijk de ontwerpen en stem op de website van Dudok aan het Diep.

Online magazine over Forum Groningen

Wil je alles weten over het nieuwe Forum Groningen? Lees dan het 100 pagina’s dikke online magazine. Met onder andere informatie over de ontstaansgeschiedenis van het Forum, wat er allemaal in komt en een blik op vergelijkbare gebouwen in andere Europese steden. Bekijk je het Forum liever in het echt? Vrijdagmiddag 29 november om 17.00 uur gaat Forum Groningen open. Na jaren wachten is er geen seconde meer te verliezen en krijg je de kans om al het moois in het gebouw te ontdekken.

Om iedereen te laten kennismaken met het Forum staan de eerste 24 uur de deuren wagenwijd open. Maak via de roltrappen een reis door het gebouw, van Nieuwe Markt naar het dak. Bij daglicht, diep in de nacht of als de zon weer opkomt boven de stad. Kijk voor meer informatie op forum.nl.

Inwoners gemotiveerd om hun huisvuil te scheiden

De inwoners van de gemeente Groningen zijn zeer gemotiveerd om hun huishoudelijk afval nog beter te scheiden. Veel mensen zouden het waarderen als ze daarvoor bij het betalen van hun afvalstoffenheffing worden beloond. Dit blijkt uit de enquête over afvalbeleid die de gemeente kort geleden heeft gehouden. Aanleiding voor de enquête was de samenvoeging op 1 januari dit jaar van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. De inzameling van afval en de manier waarop de afvalstoffenheffing wordt bepaald, verschilt nu nog. Het is de bedoeling dat er voor de huidige gemeente nieuw beleid komt.

In de voormalige gemeente Haren wordt huisvuil al twintig jaar afgerekend op gewicht. De meerderheid (82%) van de inwoners is tevreden over de gevarieerde tarieven en wil dit systeem graag houden.

De komende maanden wordt het nieuwe afvalbeleid verder ontwikkeld, in samenspraak met de inwoners en de gemeenteraad. In de raadscommissievergadering van januari 2020 wordt de gemeenteraad gevraagd om een richting te kiezen. Vervolgens komt er een nieuw afvalbeleidsplan dat de gemeenteraad in mei 2020 bespreekt. De gemeente wil het nieuwe afvalbeleidsplan in 2021 invoeren. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Zaterdag 2 november droge-voeten-markt op Let’s Gro

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor Groningen? En wat kun je zelf doen om deze gevolgen te beperken? Dit soort vragen worden zaterdag 2 november beantwoord tijdens de droge-voeten-markt op Let’s Gro. Ondernemers en organisaties laten dan zien hoe we allemaal een bijdrage kunnen leveren aan ‘droge voeten’ in Groningen. Denk bijvoorbeeld aan groene daken, een opslagsysteem voor regenwater en het aanpassen van gebouwen. Je kunt voor advies op speeddate met een expert en je maakt kans op een duurzame, houten regenton. De markt is van 10.00 tot 17.00 uur in het bovenbalkon van het Grand Theatre aan de Grote Markt. Wil je meer weten over de mogelijkheden van klimaataanpassing en subsidiemogelijkheden? Ga dan naar de circulariteitshub op de Grote Markt waar de gemeente staat om je hier meer over te vertellen. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden voor een speeddate op letsgro.nl.

Gemeente wil groei werkgelegenheid met 5.000 banen

Het college van B&W stelt de raad voor in te stemmen met de Economische Agenda voor 2020-2022. In dit plan staat beschreven hoe de gemeente de komende jaren samen met partners aan de slag gaat voor economische ontwikkeling. Het doel is verdere groei van de werkgelegenheid tussen 2020 en 2022 met 5.000 banen.

Door het samengaan van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer is in 2019 de nieuwe gemeente Groningen ontstaan. Qua inwonertal is Groningen een van de grootste gemeenten van Nederland geworden. De samenstelling is ook veranderd: binnen de gemeentegrenzen van Groningen liggen zowel de stad Groningen als landelijk gebied met dorpen. In de economische agenda houdt de gemeente daarom rekening met de kracht en specifieke vragen van de economische kernen rondom de stad Groningen. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

1 november | nummer 33
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Geplaatst op: 4 november 2019

Nieuwsbrief Haren. 11 oktober | nummer 31

Nieuwsbrief Haren. 11 oktober | nummer 31

Alles over appels tijdens Appelfeest op zondag 20 oktober in De Biotoop

Op zondag 20 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het terrein van De Biotoop in Haren de derde editie van het Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht. Na aanmelding kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Daarnaast is er van 11.00 – 17.00 uur een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud. Het Appelfeest vindt plaats aan de Kerklaan 30 te Haren op het terrein van De Biotoop.

Wethouder Chakor opent om 11.00 uur het Appelfeest. Daarna kan tot 17.00 uur de overdekte streekmarkt met 20 kramen met regionaal lekkers en veel informatie worden bezocht. Ook zijn er leuke activiteiten: rondleidingen bij de makers van Doggerland Craft Cider, een wildpluk- en een voedselboswandeling en speciaal voor de kinderen is er De Knutselkeet.

Het feest is gratis toegankelijk. Voor de sap-pers, de wandeling en de cider-rondleiding moet je je aanmelden en wordt een bijdrage gevraagd. Kijk voor het hele programma en voor het aanmelden op eetbaargroningen.nl/appelfeest.

Plaquette voor Joodse schoolvriendjes door oud-klasgenoten Tuindorpschool Haren

Afgelopen maandag werd in de vroegere Tuindorpschool aan de Waterhuizerweg in Haren een plaquette onthuld. De plaquette is ter herinnering aan twee Joodse leerlingen, Louis en Ewald Wolff, die tot september 1941 de school bezochten. Het is een initiatief van vroegere schoolvrienden/klasgenoten van de kinderen.

In november 1942 vertelden Louis en Ewald aan hun klasgenoten dat ze de volgende dag ‘op reis gingen’. Dat klonk spannend, maar iedereen voelde wel aan dat het niet om een vakantiereisje ging.

Louis en Ewald gingen naar Westerbork, vandaar naar Theresienstadt en uiteindelijk belandden zij in Auschwitz, waar zij op 6 oktober 1944 om het leven werden gebracht. Omdat ze Joods waren.

Hun klasgenoten hoorden pas veel later over het lot van hun vrienden. Onbegrijpelijk was dat en is het nog steeds. Louis en Ewald bleven bij velen in gedachten. Precies vijfenzeventig jaar na hun dood hebben hun vroegere vrienden de herinnering aan Louis en Ewald blijvend vastgelegd in de vorm van de plaquette.

Wegafsluitingen door 4 Mijl van Groningen

Zondag 13 oktober is de 33e editie van hardloopevenement de 4 Mijl van Groningen. Vanwege dit evenement, en de 4Mijl4You op zaterdagavond 12 oktober, zijn in Haren en Groningen verschillende straten afgesloten.

Het parcours is hetzelfde als vorige jaren. De startvakken staan op de Kerklaan in Haren. De route gaat via de Kromme Elleboog en de Kerkstraat naar de Rijksstraatweg richting Groningen. Via de Verlengde Hereweg, de Hereweg en de Herestraat komen de ruim twintigduizend deelnemers uit bij de finish op de Vismarkt.

Vanwege de 4 Mijl zijn meerdere wegen afgesloten. De afsluitingen vind je op 4mijl.nl en de website van Groningen Bereikbaar. De organisatie raadt deelnemers en toeschouwers aan om met het openbaar vervoer te reizen.

Als eerste een kijkje nemen in het nieuwe Forum Groningen?

Zaterdag 16 november gaat Forum Groningen haar nieuwe gebouw testen. De deuren van het nieuwe Forum gaan dan een aantal uren open. Wil jij als eerste een kijkje nemen in het nieuwe gebouw en Forum Groningen zo helpen met testen? Stuur dan een e-mail met je naam. Eind oktober krijgen de winnaars bericht van Forum Groningen met meer informatie over de testdag.

Gemeente doet onderzoek naar winkelen in Groningen

Winkelen is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online shoppen een sterke groei heeft doorgemaakt, is op straat vaker leegstand te zien en veranderen winkels in bijvoorbeeld horeca of woningen. De gemeente zet zich samen met winkeliers in voor een aantrekkelijke binnenstad, dorps- en wijkcentra en een compleet winkelaanbod. Onderzoek naar koopgedrag is hiervoor belangrijk.

Deze maand wordt in de gemeente Groningen daarom een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek brengt in beeld waar inwoners hun boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende winkelgebieden.

Vanaf half oktober krijgen willekeurig geselecteerde huishoudens een uitnodiging in de brievenbus. Inwoners die geen brief krijgen, maar wel graag willen meedoen kunnen de vragenlijst online invullen. Lees meer op onze website.

Zesde- en zevendegroepers kunnen solliciteren op vacature kinderburgemeester

De gemeente zoekt een nieuwe kinderburgemeester. De opvolger van de huidige kinderburgemeester, Jouayria, moet op 1 januari 2020 beginnen. De kinderburgemeester mag met de burgemeester en de wethouders mee op stap om ze te helpen bij hun afspraken. Bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe speelplek openen of wanneer ze Sinterklaas welkom heten in Groningen. Ook is de kinderburgemeester voorzitter van de Raad van Kinderen.

De kinderburgemeester van Groningen:
• zit in groep 6 of 7 van de basisschool;
• vindt het belangrijk wat er in de gemeente gebeurt;
• komt op voor andere kinderen;
• woont in de gemeente Groningen.
In een video doen de huidige kinderburgemeester Jouayria en loco-kinderburgemeester Amy een oproep aan alle kinderen uit groep 6 en 7 om te solliciteren. De deadline hiervoor is woensdag 30 oktober. Kijk voor meer informatie op onze website.

11 oktober | nummer 31
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Geplaatst op: 16 oktober 2019

Nieuwsbrief Haren: 27 september | nummer 29

Nieuwsbrief Haren

Gemeenteraad handelt langlopende dossiers Haren af

De Groningse gemeenteraad heeft woensdag 25 september besluiten genomen in twee langlopende dossiers uit Haren. Ten eerste zijn er besluiten genomen over de toekomst van het Raadhuisplein. Op dit plein komt een groot beeldbepalend gebouw met winkels, horeca en appartementen.

Verder heeft de raad een besluit genomen over de huisvesting van de Harense basisscholen Brinkschool en de Peter Petersenschool. De Brinkschool verhuist naar de Rummerinkhof waar de Peter Petersenschool al zit. Die laatste school wordt uitgebreid. Beide dossiers hebben de gemoederen in Haren lange tijd beziggehouden. Lees ook het verslag van de raadsvergadering op onze website.

Doorfietsroute tussen Groningen en Assen heet ‘De Groene As’

De nieuwe ‘doorfietsroute’ tussen Assen en Groningen heeft sinds woensdagmiddag een naam: ‘De Groene As’. De naam werd bekend gemaakt bij de opening van het eerste Drentse deel van de route. Het stuk tussen Taarlosebrug en de Onlandweg, vlakbij Vries. Jan de Roos uit Groningen bedacht de naam. Hij won hiermee een elektrische fiets.

Begin 2015 ontstond het idee voor een doorfietsroute (eerder Fietssnelweg) tussen Assen en Groningen langs het Noord-Willemskanaal. De provincies Drenthe en Groningen zijn initiatiefnemer van dit ruim 25 kilometer lange fietspad. De doorfietsroute is bedoeld voor woon-werkverkeer op de fiets én recreatief gebruik. De verwachting is dat de hele route tussen Groningen en Assen in 2023 klaar is. Kijk voor meer informatie op provincie.drenthe.nl.

Foto: Provincie Drenthe

Inloopcafé ‘In de Buurt’ op 9 oktober: van participatiefonds Haren naar Stadjerspas Groningen

Elke tweede woensdagochtend van de maand is er tussen 10.00 en 11.30 uur in de bibliotheek in Haren het Inloopcafé ‘In de Buurt’. De bedoeling van het Inloopcafé is om mensen met een smalle beurs op een laagdrempelige manier bij elkaar te brengen. Elke bijeenkomst heeft een thema, maar daarnaast is er ook gelegenheid te delen wat je bezighoudt of waar je belangstelling naar uitgaat. Soms kunnen ideeën samen worden uitgevoerd.

Het Inloopcafé van woensdag 9 oktober gaat over harmonisatie: van participatiefonds Haren naar Stadjerspas Groningen. Grieteke van Weerden en Paul Spoelstra, beiden juridisch medewerker van de gemeente, komen vertellen wat er verandert. Ze horen ook graag welke voorzieningen vanuit Haren toegevoegd zouden moeten worden aan de Stadjerspas. Jouw inbreng is zeer welkom.

Het programma start om 10.15 uur, inloop is om 10.00 uur. Locatie: Forumbibliotheek Haren aan de Brinkhorst 3. Inloopcafé In de Buurt is een initiatief van Beatrijs Verpaalen en Muriël Hoen (foto). Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail.

Plaquette voor Joodse schoolvriendjes door oud-klasgenoten Tuindorpschool Haren

Op maandag 7 oktober wordt in de vroegere Tuindorpschool aan de Waterhuizerweg in Haren een plaquette onthuld. De plaquette is ter herinnering aan twee Joodse leerlingen, Louis en Ewald Wolff, die tot september 1941 de school bezochten. Het is een initiatief van vroegere schoolvrienden/klasgenoten van de kinderen.

Louis en Ewald werden op 6 oktober 1944 om het leven werden gebracht. Omdat ze Joods waren. Hun klasgenoten hoorden pas veel later over het lot van hun vrienden. Louis en Ewald bleven bij velen in gedachten. Precies vijfenzeventig jaar na hun dood zullen hun vroegere vrienden de herinnering aan Louis en Ewald blijvend vastleggen in de vorm van de plaquette.

Dorpswethouder Philip Broeksma onthult de plaquette op maandag 7 oktober om 16.30 uur. In de entreehal van de Tuindorpschool aan de Waterhuizerweg 7, Haren. Belangstellenden zijn welkom. Kijk voor meer informatie op onze website.

Koninklijke erepenning voor Groninger Levenswetenschappen Vereniging Idun

Locoburgemeester Philip Broeksma reikte zaterdag 21 september de Koninklijke erepenning uit aan de Groninger Levenswetenschappen Vereniging Idun (GLV Idun). De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van de vereniging, in de Biotoop in Haren.

GLV Idun is in 1919 opgericht als Groninger Biologen Club door studenten Biologie die meer wilden doen met elkaar buiten de collegebanken. Eerst vooral lezingen van gerenommeerde biologen en excursies. Toen het ledenaantal steeg werden er ook sportieve, culturele en sociale activiteiten georganiseerd. Sinds 2006 is de vereniging onder haar huidige naam bekend.

Momenteel heeft de vereniging een kleine 1700 leden en 19 commissies. Ongeveer 10% van de leden is actief als vrijwilliger binnen de vereniging. Samen verzorgen ze ongeveer 100 activiteiten per jaar. Deze activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. Kijk voor meer informatie op rug.nl.

Groningen neemt afscheid van burgemeester Den Oudsten

De inwoners van de gemeente konden vrijdagochtend 27 september afscheid nemen van burgemeester Peter den Oudsten tijdens een speciaal ontbijt in Forum Groningen. De mensen daar gaan deze betrokken, toegankelijke burgemeester met luisterend oor missen. Bekijk het filmpje hiervan.

De gemeenteraad nam later die dag in een bijzondere raadsvergadering afscheid van Den Oudsten. Er waren toespraken van plaatsvervangend raadsvoorzitter Berndt Benjamins, commissaris van de Koning René Paas, voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen Jouke de Vries en locoburgemeester Mattias Gijsbertsen. De bijzondere raadsvergadering eindigde met een toespraak van Den Oudsten en het overhandigen van de burgemeestersketen aan locoburgemeester Gijsbertsen. Gijsbertsen overhandigt deze ambtsketen maandag 30 september tijdens eveneens een bijzondere raadsvergadering op zijn beurt weer aan de opvolger van Den Oudsten als burgemeester van Groningen: Koen Schuiling.

Maandag 30 september installatie Koen Schuiling als burgemeester

In een bijzondere raadsvergadering op maandag 30 september wordt Koen Schuiling geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Groningen. Schuiling volgt Peter den Oudsten op die tijdens een bijzondere raadsvergadering op vrijdag 27 september afscheid nam. De bijzondere raadsvergadering van de installatie van Schuiling op maandag 30 september is van 16.30 tot ongeveer 17.30 uur en wordt live uitgezonden via de website van de gemeenteraad.

De capaciteit van de raadzaal van het stadhuis is beperkt. Daarom is de bijzondere raadsvergadering met de installatie van Schuiling alleen voor genodigden toegankelijk, onder wie vertegenwoordigers van wijk- en dorpsverenigingen. Schuiling zal in de periode na zijn installatie als burgemeester kennismaken met inwoners, instellingen en organisaties in de gemeente. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Christien Bronda nieuwe gemeentesecretaris van Groningen

Het college van B&W heeft Christien Bronda benoemd tot nieuwe gemeentesecretaris van Groningen. Zij volgt Diana Starmans op, die deze functie op interim-basis vervult. Bronda (1958) begint op 1 januari 2020 aan haar nieuwe baan bij de gemeente Groningen. De nieuwe gemeentesecretaris heeft ruime ervaring in overheidsmanagement. Momenteel is Bronda directeur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Bronda is geboren en getogen in de stad, studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en begon haar carrière bij de gemeente Groningen als jurist. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.

Foto: Gea Neijsen

Healthy Ageing Week: goed zorgen voor lichaam én geest

Mentale gezondheid. Dat is van vrijdag 4 tot en met zondag 13 oktober het thema van de Healthy Ageing Week. Ga mee op reis door stad en ommeland, ontdek wat mentale gezondheid inhoudt, waarom het zo belangrijk is en wat we kunnen doen om goed voor geest én lichaam te zorgen.

De Healthy Ageing Week biedt anderhalve week lang interessante lezingen over ons brein en leuke ‘doe-dingen’ voor inwoners van 3 tot 103. Strijk neer op het stille, weidse platteland tijdens het gratis Open Air Yoga Festival of ervaar te voet en te fiets wat onze natuur ons hoofd te bieden heeft. Doe een gratis leefstijlcheck, date met een dokter of pluk een van de andere activiteiten uit het programma waar jij happy van wordt! Kijk voor het programma op meergezondejaren.nl.

De Healthy Ageing Week is een initiatief van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Aletta Jacobs School of Public Health, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort College, Alfa-college, provincie Groningen, gemeente Groningen en Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN).

27 september | nummer 29
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Geplaatst op: 28 september 2019

Imkercursus

De nieuwe cursus, “Theorie voor gevorderden”, start op maandag 3 februari 2020. Aanvang 19.30 uur.
De cursus wordt gegeven door Lucas Hamming van Bijenvereniging Noord.

Cursus dagen:
14 oktober 2019 eindles
1 februari 2020 BBV bijeenkomst
3 februari start nieuwe cursus
17 maart ,,
16 ,, ,,
30 ,, ,,
1 mei ,,
13 juli ,,
5 oktober 2020 eindles

Geplaatst op: 20 september 2019

Los Zaand

Shantykoor Los Zaand is weer gestart.

Om de week wordt er op donderdagavond vanaf 20.00 uur gezongen in de Hoeksteen.

De start is op 5 september 2019 tot en met 12 december 2019.
In 2020 gaan ze verder op 9 januari tot en met eind juni 2020.

Geplaatst op: 20 september 2019

Agenda Dorpsbelangen

Dinsdag 1 oktober Overleg met alle verenigingen e.d. in Noordlaren

Bestuursvergaderingen zijn op:
woensdag 4 september
,, ,, 25 september
,, ,, 30 oktober
,, ,, 11 december

Geplaatst op: 19 september 2019

Nieuwsbrief Haren, 13 september | nummer 27

Nieuwsbrief Haren, 13 september | nummer 27

Speelplek Multatulilaan opgeknapt en oversteek veiliger gemaakt

Bewoners van de Multatulilaan hebben contact gezocht met het Gebiedsteam Haren. De speelplek in hun straat was nogal verouderd en de bewoners gaven aan dat de auto’s in de straat te hard rijden. Vooral voor kinderen die de staat moeten oversteken naar de speelplek willen bewoners het oversteken graag veiliger maken.

Gebiedsbeheerder Sjoerd Wagenaar ging met de bewoners in gesprek om te peilen waar behoefte aan is. Na dit gesprek lag er al snel een plan. Intussen is een aantal toestellen vervangen en zijn er enkele nieuwe bij gekomen. Er is een duikelrek, schommel, glijbaan en een tafeltennistafel geplaatst. Ook het nabij gelegen basketbalveldje is opgeknapt, er staan nu 2 baskets. Omdat de buurt de plek ook gebruikt om elkaar te ontmoeten voor bijvoorbeeld een picknick of een straatfeest, zijn er ook twee picknicktafels neergezet.

Daarnaast is Frank Wieringa, verkeerskundige bij de gemeente ook in gesprek gegaan met de bewoners van de staat om een goede oplossing te bedenken voor de verkeersveiligheid. Besloten is dat er versmallingen in de weg aangebracht worden, waardoor de auto’s die elkaar passeren hun snelheid moeten aanpassen. Doordat de auto’s langzamer gaan rijden, wordt het veiliger om over te steken. Op donderdag 12 en vrijdag 13 september zijn deze werkzaamheden uitgevoerd. Een mooi voorbeeld van bewoners die meedenken bij hun buurt en meedenken bij oplossingen.

Monumenten in Haren en Noordlaren krijgen een opknapbeurt

De gemeente heeft subsidie gekregen om zes monumenten in de voormalige gemeente Haren te onderhouden. We krijgen van het Rijk 205.000 euro voor de komende jaren. Het gaat om de Dorpskerk, ‘t Clockhuys, de voormalige Tuindorpschool en begraafplaats de Eshof in Haren en de Bartholomeuskerk en molen de Korenschoof in Noordlaren.

Gerrie Sikkema is bouwkundig ingenieur van het vastgoedbedrijf van de gemeente Groningen. Zij houdt onder andere in de gaten welke gebouwen onderhoud nodig hebben. Ze is erg blij met de subsidie: “We onderhouden deze gebouwen sowieso, maar nu kunnen we het veel degelijker doen. En we hebben nu de monumenten veel beter in kaart, omdat je met het aanvragen van de subsidie gedwongen wordt goed te kijken naar welk onderhoud wanneer nodig is.”

Het geld dat we hebben gekregen is de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM). Een subsidie die besteed moet worden aan sober en doelmatig onderhoud en is bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Het geld wordt besteed op basis van een onderhoudsplan van zes jaar dat begint in 2020.

Gerrie heeft samen met Wieringa Molenbouwadvies de subsidies aangevraagd voor monumenten in de voormalige gemeente Haren. Ze wil dat in de toekomst ook doen voor andere monumenten van de gemeente Groningen. Bijvoorbeeld de muziekschool Vrijdag, het Goudkantoortje en het Grand Theatre. Het Stadhuis krijgt nu al 218 duizend euro. Dat is aangevraagd door het architectenbureau dat de verbouwing leidt.
Een aantal van de monumenten in dit artikel kunt u zaterdag 14 september bezoeken tijdens Open Monumentendag. Kijk voor meer informatie op de site van Erfgoed Groningen.

Feestelijke opening van speeltuin Grootspark in Haren Noord op 18 september

Het Grootspark is een nieuwe speeltuin in Haren Noord aan de Grootslaan 1. Op 18 september is het grootse openingsfeest van de speeltuin met verschillende sport- en beweegactiviteiten. De speeltuin zou al op 12 juni, de Nationale Buitenspeeldag, feestelijk worden geopend. Helaas is dit toen afgelast vanwege het slechte weer.

We hopen op beter weer 18 september. Vanaf 15.30 uur beginnen de verschillende sport- en beweegactiviteiten. Zo kunt u met uw kind komen boogschieten, skeeleren en longboarden. Ook kunt u samen meedoen aan de ouder/kind Bootcamp. Kijk voor meer informatie op sportcoachharen.nl.

Testloop 4 Mijl op woensdag 2 oktober in Haren

In 2010 organiseerde Hardloopgroep Haren Loopt voor het eerst een testloop voor de 4 Mijl. Dat was zo’n succes, dat een mooie traditie ontstond. Dit jaar houdt de hardloopgroep, met steun van onder andere een aantal sponsoren, de testloop voor de 10e keer. Een extra feestelijke jubileumeditie dus.

Op woensdag 2 oktober start om 16.45 uur de warming-up en precies om 17.00 uur zal topatleet Thijmen Kupers het startschot lossen bij het watertappunt op de kruising van de Boerlaan en de Lutsborgsweg in Haren. Net als altijd kan iedereen, jong en oud, meedoen. Jaarlijks zijn er wel zo’n 100 kinderen en jongeren onder de deelnemers aan de testloop.

Wilt u weten of u klaar bent voor de echte 4 Mijl op 13 oktober? Kom dan op 2 oktober naar de testloop in Haren. De start is bij het watertappunt kruising Boerlaan-Lutsborgsweg in Haren. Er is een prachtig parcours uitgezet van precies 4 mijl. Ook scholen of hardlooptrainingsgroepen zijn van harte welkom. Voor deelname aan dit hardloopfestijn wordt een bijdrage gevraagd voor het goede doel van de 4 Mijl. Dit jaar: Stichting Walk On, die zich ervoor inzet om mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen. Daarvoor staat een collectebus bij het startpunt. Kijk voor meer informatie op harenloopt.nl.

‘Plekken van Plezier’ thema Open Monumentendag op 14 september

Op Open Monumentendag in de gemeente Groningen zijn dit jaar 60 monumenten te bezichtigen. De trotse eigenaren, beheerders en gebruikers van deze panden staan dan klaar om bezoekers te vertellen over de geschiedenis van hun gebouw, het hedendaagse gebruik en wat hun monument zo speciaal maakt. Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Plekken van Plezier’. Daarom is zwembad De Papiermolen geopend en maken bezoekers tijdens een rondgang niet alleen kennis met dit Rijksmonument, maar ook met de voormalige industriële papiermolen en het hier ooit omheen ontstane buurtschapje en haar bewoners.

In Haren speelt de Dorpskerk een centrale rol tijdens Open Monumentendag met onder andere twee themalezingen en een nostalgische mini-kinderkerkmis. Bij VWDTP aan het Paterswoldsemeer verzorgt de stichting Oud-Zeilend-Hout een vlootschouw van haar mooiste zeilboten. Vanuit het Paviljoen Appèlbergen is een monumentale fietstocht uitgezet. Molen De Hoop in Haren en molen De Korenschoof in Noordlaren draaien en zijn te bezichtigen. Omdat de dorpskerk in Noordlaren op Monumentendag is verhuurd, heeft het kerkbestuur het Monumentendagprogramma naar zondag 15 september verplaatst. Kijk voor het volledige programma in Haren op oldgo.nl. Kijk voor alle informatie op erfgoed.groningen.nl/openmonumentendag.

Laatste kans voor bezoekje huidig stadhuis?

Nu kan het nog: het stadhuis van Groningen zoals het nu is van binnen bekijken. Dat kan zaterdag 14 september – Open Monumentendag – als het stadhuis op de Grote Markt van 11.00 tot 17.00 uur z’n deuren opent. Er zijn rondleidingen, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en nog veel meer.
Bij de uitvoering van de aanstaande restauratie kan het lang duren voordat de inwoners weer hun stadhuis kunnen bezoeken. En dan kan het er van binnen heel anders uitzien dan nu. In de plannen is sprake van groot onderhoud, verduurzaming, restauratie en een interne verbouwing. De raadszaal verhuist dan van de begane grond naar de derde verdieping. Nog dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen voor het stadhuis. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Verduurzamingsadvies voor monumentale panden door Groene Grachten

Eigenaren van monumentale panden of panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht kunnen zich nu ook laten informeren over hoe zij hun pand kunnen verduurzamen. Het energieloket van de gemeente, Groningen Woont Slim, werkt hiervoor samen met een specialist op het gebied van verduurzaming van monumenten: Groene Grachten. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september zal Groene Grachten van 11.30 tot 12.30 uur in de nieuwe raadzaal van het Stadhuis laten zien wat de mogelijkheden zijn voor uw monument. En onze restauratiedeskundige Rowdy van Roggen is tot 16.00 uur aanwezig om uit te leggen hoe de gemeente uw aanvraag beoordeelt en waar u op moet letten.

Zesde- en zevendegroepers kunnen solliciteren op vacature kinderburgemeester

De gemeente zoekt een nieuwe kinderburgemeester. De opvolger van de huidige kinderburgemeester, Jouayria, moet op 1 januari 2020 beginnen. De kinderburgemeester mag met de burgemeester en de wethouders mee op stap om ze te helpen bij hun afspraken. Bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe speelplek openen of wanneer ze Sinterklaas welkom heten in Groningen. Ook is de kinderburgemeester voorzitter van de Raad van Kinderen.
De kinderburgemeester van Groningen:
• zit in groep 6 of 7 van de basisschool;
• vindt het belangrijk wat er in de gemeente gebeurt;
• komt op voor andere kinderen;
• woont in de gemeente Groningen.
In een video doen de huidige kinderburgemeester Jouayria en loco-kinderburgemeester Amy een oproep aan alle kinderen uit groep 6 en 7 om te solliciteren. De deadline hiervoor is woensdag 30 oktober. Kijk voor meer informatie op onze website.

13 september | nummer 27
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Hebt u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u ook een abonnement? Meld u dan aan via onze website. Hier leest u ook hoe de gemeente omgaat met uw privacy.

Deel deze nieuwsbrief op:

Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.

Verzonden met KIRRA Mailer | Doorsturen | Printen

Geplaatst op: 19 september 2019

Dorpskrant augustus 2019 op de site

vlag noordlarenKlik op de volgende link om de dorpskrant van augustus 2019, jaargang 40, nr 245, te openen:

dorpskrant augustus 2019

Geplaatst op: 17 september 2019