Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Nieuwsbrief Haren, 13 mei 2022
Nieuwsbrief Haren
13 mei 2022
Jongerenruimte Haren opent op 17 mei de deuren
Jongerenruimte Haren opent op 17 mei de deuren
Al langere tijd is het jongerenwerk van WIJ-Haren bezig met het realiseren van een plek waar kinderen en jongeren in het gebied Haren terecht kunnen. Een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen ontwikkelen, maar ook terecht kunnen met hun alledaagse vragen.

De jongerenwerkers zijn met de beheerders van buurthuis Mellenshorst in gesprek gegaan om te kijken of het voormalige jeugdhonk hiervoor een goede locatie was. Deze gesprekken zijn goed verlopen en op 17 mei wordt de nieuwe jongerenruimte geopend. Tussen 15.00 – 20.00 uur is de ruimte te bezichtigen en kunt u kennismaken met de jongerenwerkers. In eerste instantie is de jongerenruimte twee dagen in de week geopend, op dinsdag en donderdag van 13.00 – 21.00 uur. Tijdens deze uren zijn er altijd jongerenwerkers aanwezig.

Activiteiten
Samen met jongeren en inwoners wil het jongerenwerk een programma met activiteiten opstellen. Dit zou bijvoorbeeld een club voor kinderen van 6-10 jaar kunnen zijn die elke dinsdag een creatieve activiteit krijgen aangeboden. Voor sommige activiteiten zijn ook vrijwilligers nodig, u kunt zich hiervoor opgeven tijdens de opening of via onderstaande gegevens van het Jongerenwerk. Voor jongeren vanaf 12 jaar, komt er een vast moment dat zij met hun vrienden bijvoorbeeld een avond kunnen langskomen. Gamen, tafeltennis, darten of gewoon even relaxen. Dit alles is mogelijk in de jongerenruimte.

Pakkende naam
We zijn ook nog op zoek naar een pakkende naam, voorstellen daarvoor kun je die kwijt in de ideeënbus die bij de ingang staat. Uiteraard kun je natuurlijk ook alle andere ideeën voor activiteiten daarin kwijt. Via social media zullen er regelmatig activiteiten bekend worden gemaakt. Vergeet daarom niet ons te volgen op Instagram of de website.

Jongerenwerk Haren
Het jongerenwerk verheugd zich op de opening en verwacht veel jongeren, ouders, opa’s, oma’s, ooms, tantes en andere inwoners te treffen tijdens de opening. Heb je nu al vragen, of wil je in contact komen met het jongerenwerk, schroom niet om contact op te nemen. Dit kan via Jongerenwerk Haren, Steff Benes, mail of bel: 06 2137 9344.
Open Dag Biotoop Haren
Open Dag Biotoop Haren
Op zondag 22 mei opent de Biotoop in Haren haar deuren! Iedereen die interesse heeft kan een kijkje komen nemen in een van de grootse creatieve broedplaatsen van Noord Nederland. Tijdens de Open Dag openen zo’n 100 in de Biotoop gehuisveste creatieve ondernemingen hun deuren.

Van fotografen, tot beeldhouwers, architecten, muzikanten, animatiestudio’s, meubelmakers, een zeepfabriek en kunstschilders, je kijkt er je ogen uit. Tijdens een wandeling over de acht hectare parkgrond kun je bij verschillende ateliers, kantoren en werkplaatsen binnenlopen. Volg een workshop, koop handgemaakte producten, luister en kijk naar zang- en dans optredens of haal een drankje met iets lekkers.

Nieuwsgierige mensen
“Het is fijn dat we de Open Dag dit jaar weer kunnen organiseren”, zegt Anke Smit, bewoonster van de Biotoop in Haren. “Veel mensen zijn nieuwsgierig naar wat wij hier allemaal doen in de Biotoop. Juist voor die nieuwsgierige mensen is de Open Dag een ideaal moment om kennis te maken met onze woon- en werkplaats.”

BiotOPENdag
De BiotOPENdag is op 22 mei van 11:00 tot 17:00 uur. Anke raadt aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Bij elke ingang staan fietsenrekken en buslijn 51 stopt vlakbij de ingang van het Biotoopterrein. Kies hiervoor halte ‘Hortus’. Meer informatie vind je op de website.Toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
Fotowedstrijd Kunst op Straat
Fotowedstrijd Kunst op Straat
Wist je dat er in de gemeente Groningen bijna 600 kunstwerken te vinden zijn op straat? Kunstpunt Groningen beheert al deze kunstwerken en is benieuwd wat jij het mooiste kunstwerk bij jou in de buurt vindt. Daarom hebben ze een wedstrijd bedacht. Ga in je buurt op zoek naar kunstwerken op straat. Dat kan van alles zijn: beelden, (muur)schilderingen, installaties, enzovoort. Je kunt hier een overzicht van kunstwerken per wijk vinden.

De wedstrijd is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, die wonen in de gemeente Groningen. Wil je meedoen? Stuur je foto vóór 23 mei 2022 naar dit mailadres. Vermeld in je mail naar ons ook je naam, leeftijd en de wijk waarin je woont. Alle wijkwinnaars krijgen een gebakje met hun zelfgemaakte foto erop. De winnende foto’s worden ook opgehangen in een mini-tentoonstelling in Kunstpunt Groningen, mét jouw naam erbij natuurlijk. Voor de winnaar met de allermooiste foto van iedereen heeft Kunstpunt nog een speciale prijs: een Fujifilm Instax Mini 11 Camera!

Foto | Dettie Veltman via Kunstpunt
Deel verkeersmaatregelen rondom Operatie Julianaplein blijft voorlopig
Deel verkeersmaatregelen rondom Operatie Julianaplein blijft voorlopig
Het tijdelijke Julianaplein is sinds maandag klaar. Tussen 11 februari en 9 mei is het oude Julianaplein volledig op de schop gegaan en zijn verschillende rijrichtingen afgesloten geweest. Dankzij jouw inzet en begrip, bleef Groningen tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk bereikbaar. Bedankt daarvoor! 

Het tijdelijke Julianaplein is aangelegd om ruimte te maken voor de bouw van een nieuw Julianaplein als onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid. De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 klaar is. Dan rijdt het verkeer over een ongelijkvloerse kruising en zijn de verkeerslichten verdwenen. Dit zorgt voor een vlotte doorstroming.

Het openen van het tijdelijke Julianaplein betekent dat de verkeersmaatregelen die tijdens Operatie Julianaplein zijn genomen, stapsgewijs worden opgeheven. Deze maatregelen waren genomen voor de leefbaarheid in de wijken en om de doorstroming van bussen op peil te houden.

Een aantal maatregelen heeft onverwacht een positief effect op de leefbaarheid, verkeersveiligheid en doorstroming. We kiezen ervoor deze de komende tijd in stand te laten. In de tussentijd gaan we onderzoeken of we deze maatregelen permanent kunnen maken.

De maatregelen die we nader gaan onderzoeken zijn:
- de linksafverboden op het kruispunt Friesestraatweg – Hoendiep
- de voorrangssituatie en verbeterde fietsoversteek op de vierkante rotonde Hoendiepskade – Aweg
- de gewijzigde rijstrookindeling en busstrook langs de Stationsweg
- de busstrook op de Verlengde Hereweg
- de fietssuggestiestroken op de Goeman Borgesiuslaan
- de ‘bus op de vluchtstrook’ op de Europaweg

De maatregelen die we opheffen zijn:
- de stoplichten op de parallelweg onder de westelijke ringweg
- het eenrichtingsverkeer in de Helperzoomtunnel
- het eenrichtingsverkeer op de Goeman Borgesiuslaan
- de aansluiting van De Savornin Lohmanlaan met de Verlengde Hereweg
- de barrier op het fietspad Saaksumborg (tussen Helperzoom en Esserweg)
- de tijdelijke uitstaphalte aan de Emingaheerd in Beijum

Foto: Raymond Bos
‘Kijk in de Wijk’ over betrekken van inwoners bij wijkvernieuwing
‘Kijk in de Wijk’ over betrekken van inwoners bij wijkvernieuwing
Hoe betrek je Stadjers bij de vernieuwing in hun wijk? Deze vraag staat centraal in de zesde aflevering van Kijk in de Wijk, de serie over wijkvernieuwing op z’n Gronings.

Vanuit Selwerd vertelt Theo Venema van WarmteStad over het om tafel krijgen van woningeigenaren bij de plannen voor het warmtenet. Ook hoor je antropoloog Jan Dirk Gardenier die het gedrag van mensen onderzoekt en daar boeken over schreef. Hem vroegen we wat je moet doen om Selwerders zélf mee te laten doen aan de wijkvernieuwing. Maar ook Alex ten Brinke, hovenier bij Wijkbedrijf Selwerd, David Bergtop, projectleider herinrichting Selwerd en Marie Smeding en Anne Huizenga van Grunneger Power geven een kijkje in de keuken van hun werkzaamheden in de wijk. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de aflevering of beluister de podcast.

Kijk in de Wijk is gemaakt door de gemeente Groningen en WarmteStad. De serie geeft via 6 afleveringen een inkijk in de Groninger wijkvernieuwing.
Meikermis in Stad weer begonnen
Meikermis in Stad weer begonnen
Afgelopen donderdag gaf wethouder Glimina Chakor het startsein voor de Meikermis. Ook dit jaar staan de attracties op de Grote Markt, Vismarkt en Ossenmarkt. Voor de liefhebbers extra genieten omdat vanwege corona de Meikermis twee jaar niet doorging. Er zijn weer sensationele en spectaculaire attracties, afgewisseld met bijvoorbeeld nostalgische draaimolens. De Meikermis duurt tot en met zondag 22 mei.

Kinderattracties op de Grote Markt en de Vismarkt kosten maximaal 2,50 euro. Voor de overige attracties is dit 3 euro. Op de Ossenmarkt staat een grote nostalgische kermis waarvan de prijzen 1 euro per attractie zijn.

Dit jaar is er ook weer de kermiseuro. Vanaf begin mei krijgen klanten op de warenmarkt bij besteding van 5 euro een waardebon van 1 euro. Deze kermiseuro kan gebruikt worden als betaalmiddel bij een attractie op de Meikermis.

Ook dit jaar kunnen inwoners met een Stadjerspas weer voordelig kermis vieren. Kijk voor meer informatie op stadjerspas.gemeente.groningen.nl. Deze kaarten zijn nu uitverkocht, maar de gemeente onderzoekt of er nog meer kaarten beschikbaar zijn.
Subsidie voor klimaatmaatregelen, ook voor ontstenen
Subsidie voor klimaatmaatregelen, ook voor ontstenen
Inwoners van en bedrijven in de gemeente Groningen kunnen subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen of het opvangen van regenwater op eigen terrein. Wil je een groen dak aanleggen, jouw versteende tuin vergroenen, bomen planten, muren vergroenen, een regenpijp afkoppelen of een waterberging maken? Mogelijk krijg je hiervoor subsidie. De gemeente stimuleert deze maatregelen om zich zo beter wapenen tegen de gevolgen van extreem droog, heet en nat weer.

Wist je dat de gemeente ook het ontstenen van tuinen subsidieert? Daarvoor is 10 euro per m2 beschikbaar, mits er minimaal 20 m2 wordt ontsteend. Tegels eruit en groen erin is niet alleen relatief eenvoudig uit te voeren, maar is ook nog eens een effectieve klimaatmaatregel en het maakt de tuin veel mooier. Niet alleen kan het regenwater veel makkelijker de bodem insijpelen, de beplanting helpt de dieren, van insecten tot aan vogels en egels. In de zomer is de groene tuin een flink stuk koeler dan een betegelde tuin. Kijk voor de mogelijkheden, voorwaarden en de aanvraag van subsidie op onze website.
Tegeltaxi haalt weer gratis oude tuintegels op
Tegeltaxi haalt weer gratis oude tuintegels op
Het NK Tegelwippen is weer begonnen en dat betekent dat de tegeltaxi weer rijdt! Vervang tegels in je tuin of stoep door groen. Zo draag je bij aan de aanpassing van Groningen aan de klimaatverandering en vergroenen we samen onze gemeente. De tegeltaxi haalt de tegels gratis op. Kijk wanneer de tegeltaxi in jouw buurt rijdt en lees de voorwaarden op groningenklimaatbestendig.nl.
Meld je aan voor de voorjaarseditie van Duurzame Huizendag
Meld je aan voor de voorjaarseditie van Duurzame Huizendag
Tijdens de Duurzame Huizendag op zaterdag 11 juni zie jij hoe je duurzaam kunt wonen en leven. Dat hoe klein je ook begint, je al snel groots kunt eindigen. Laat je inspireren door anderen die je voor gingen. Kijk bijvoorbeeld rond in een woning die is aangesloten op het warmtenet van de gemeente en WarmteStad. En krijg tips en ervaringen van bewoners in jouw buurt, die je graag verder helpen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op duurzaamgroningen.nl.

De Duurzame Huizendag is voor alle inwoners van de gemeente Groningen en is een initiatief van Duurzaam Groningen (gemeente Groningen) en Grunneger Power.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 16 mei 2022

Nieuwsbrief Haren, 22 april 2022
Nieuwsbrief Haren
22 april 2022
Verbetering fietspaden Rijksstraatweg Haren-Glimmen
Verbetering fietspaden Rijksstraatweg Haren-Glimmen
Het college gaat aan de raad voorstellen om middelen beschikbaar te stellen voor het project Verbetering fietspaden Rijksstraatweg Haren-Glimmen. De Rijksstraatweg Haren-Glimmen is een belangrijke route tussen Groningen, Haren en Glimmen. Van deze route maken dagelijks veel fietsers gebruik: forenzen, toeristen, schoolkinderen en wielrenners. De fietspaden voldoen niet meer aan de huidige kwaliteitseisen, vandaar dat er onderhoud moet worden uitgevoerd. Om zo het comfort en de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren.

Het onderhoud wordt in twee fases uitgevoerd (zie foto). Het asfalt wordt hersteld en er vindt groeiplaatsverbetering plaats voor de bomen. Dit gepland groot onderhoud grijpen we aan om het comfort en de (verkeers)veiligheid voor de fietser verder te verbeteren. Zo willen we – daar waar mogelijk – het fietspad verbreden en voorzien van vergevingsgezinde trottoirbanden (schuin of a niveau), zodat het fietsen comfortabeler wordt en de kans op eenzijdige ongevallen kleiner.
Middeleeuws Festival in Haren
Middeleeuws Festival in Haren
De Dorpskerk in Haren bestaat 800 jaar, om dat te vieren wordt er op 14 mei een Middeleeuws Festival voor jong en oud georganiseerd. Van 12:00 uur tot 17:00 uur wordt het plein rondom de kerk omgebouwd tot een middeleeuws kampement, hier kunnen kinderen spelen of op de foto bij de schandpaal. Zwaardvechten, boogschieten, schilderen en kalligraferen: het kan allemaal!

Er is muziek en een verhalenverteller vertelt verhalen uit die tijd. Misschien word je zelfs nog verrast door een vuurspuwende nar! Het Middeleeuws Festival wordt georganiseerd om het 800-jarig bestaan van de Dorpskerk te vieren en vindt plaats op 14 mei van 12:00 tot 17:00 uur.
Koningsnacht & Koningsdag in Groningen
Koningsnacht & Koningsdag in Groningen
Een gezellig, maar ook een veilig feest. Dat moeten Koningsnacht (dinsdag 26 april) en Koningsdag (woensdag 27 april) in Groningen na twee jaren zonder festiviteiten weer worden. Daarom sluiten we tijdens deze dagen een aantal straten in en rondom het centrum af voor verkeer. Kom je feest vieren in het centrum? Zet je fiets gratis en veilig in de fietsenstalling aan de Nieuwe Markt, Grote Markt of plaats ‘m in de daarvoor bestemde fietsrekken. Neem geen glas of blik mee. Dit is vanwege de veiligheid niet toegestaan.

De festiviteiten tijdens Koningsnacht in de binnenstad stoppen op verschillende tijden, de laatste om 02.00 uur. Zo willen we voorkomen dat veel mensen op hetzelfde moment naar huis gaan. Op Koningsdag stopt de muziek op de podia in het centrum uiterlijk om 22.00 uur. Alle informatie over de afzettingen, het programma, de vrijmarkt en de regels vind je op onze website.

Als je op Koningsnacht of Koningsdag naar Groningen komt, houd dan rekening met de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. De grootschalige werkzaamheden van Operatie Julianaplein zorgen ervoor dat de stad met de auto minder goed bereikbaar is. Ons advies: ga te voet, pak de fiets, reis met het openbaar vervoer of parkeer je auto op de P+R. Lees het hele bericht op de website van Groningen Bereikbaar.

Foto: koningsdag 2018
Gijsbertsen verder als formateur nieuw college B&W
Gijsbertsen verder als formateur nieuw college B&W
Mattias Gijsbertsen gaat verder als formateur voor de onderhandelingen tussen de beoogde coalitiepartijen voor het nieuwe college van B&W in de gemeente Groningen.

Dat maakte GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja woensdag 20 april bekend aan het eind van de vergadering waarin de raad het rapport over de informatieronde besprak. Meer informatie vind je op de website van de gemeenteraad.
Open dag Groninger Museum: gratis toegang op zaterdag 23 april
Open dag Groninger Museum: gratis toegang op zaterdag 23 april
Op zaterdag 23 april van 10.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom om het Groninger Museum gratis te bezoeken. Bezoek de nieuwe tentoonstelling ‘Stad houdt stand – 350 jaar Groningens Ontzet’ of neem een kijkje bij de tentoonstellingen ‘JR: Chronicles’, ‘Megalith’, ‘Zwart in Groningen’ of ‘Graffiti uit New York’. Er zijn DJ’s en dansoptredens, rondleidingen en ook het atelier is geopend. Dus kom langs en neem je kinderen, vrienden of familie mee! Reserveren is niet nodig. Kijk voor meer informatie op groningermuseum.nl.
Eenmalige energietoeslag
Eenmalige energietoeslag
De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Voor mensen met een laag inkomen is er daarom in 2022 extra geld om de energiekosten te betalen. Dat is de eenmalige energietoeslag. Deze toeslag is 800 euro.

Betaling energietoeslag
Ontvang je een uitkering van de gemeente Groningen? Of heb je kort geleden (in 2021) gebruik gemaakt van een minimaregeling van de gemeente, en voldoe je aan de voorwaarden voor deze eenmalige toeslag? Dan krijg je de energietoeslag vanzelf op jouw rekening gestort vóór 1 juni 2022

Energietoeslag aanvragen
Wij kennen niet iedereen met een laag inkomen. Daarom kunnen we niet aan iedereen met een laag inkomen de toeslag vanzelf betalen. Als je de toeslag niet vanzelf hebt ontvangen op 1 juni kan je de toeslag vanaf 1 juni aanvragen via het aanvraagformulier via onze website. Op deze pagina vindt je ook alle informatie over de toeslag.
Open Dag historische Haven Hoogkerk
Open Dag historische Haven Hoogkerk
Op zaterdag 23 april is de feestelijke opening van de Historische Haven Hoogkerk. Tussen 12.00 en 17.00 is er aan de U.T. Delfiaweg een open dag die voor iedereen die geïnteresseerd is in het varend erfgoed – oud en jong dus – gratis toegankelijk is. De laatste werkzaamheden zijn afgerond, de eerste schepen zijn gearriveerd, tijd voor een feestje! Gastheer is de Stichting Historische Haven Hoogkerk.
Lees het hele artikel op onze website.
Groningen doet mee aan het NK Tegelwippen
Groningen doet mee aan het NK Tegelwippen
Zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Zeker 100 Nederlandse gemeenten doen in 2022 mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Ook de gemeente Groningen is weer deelnemer. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger doel. Zo kan Groningen zich namelijk beter aanpassen aan klimaatverandering. Lees het hele artikel op onze website.
Doe mee aan onze natuur-fotowedstrijd (voor jeugd van 6 t/m 12 jaar)
Doe mee aan onze natuur-fotowedstrijd (voor jeugd van 6 t/m 12 jaar)
Hallo, houd jij ook zo van alle bloemetjes, bijtjes en van alles wat er nog meer in de natuur groeit en bloeit? Wij ook, en daarom hadden we bedacht jou te vragen je mooiste natuurfoto(‘s) op te sturen. Je maakt dan kans op leuke prijzen. En misschien zie je jouw mooiste foto wel terug op een echte tentoonstelling! Ga voor de voorwaarden en om je op te geven naar de website van Natuur en duurzaamheid educatie Groningen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 22 april 2022

Nieuwsbrief Haren, 14 april 2022
Nieuwsbrief Haren
14 april 2022
Buitensportdag in Haren en bossportdag in Glimmen
Buitensportdag in Haren en bossportdag in Glimmen
Wil jij tijdens de meivakantie ook lekker sporten? Meld je dan aan voor een buitensportdag in Haren of een bossportdag bij Appelbergen in Glimmen.  In Haren kun je op verschillende locaties, bij verschillende verenigingen, op 2 mei terecht om mee te doen aan een sport. Denk bijvoorbeeld aan atletiek, korfbal, tennis of rugby. Wil je het nog avontuurlijker? Meld je dan aan voor de bossportdag op 3 mei bij Appelbergen in Glimmen. Tijdens de sportdag kun je meedoen aan BMX, trailrunning en Levend Stratego. Nieuwsgierig en op zoek naar meer informatie? Kijk dan op de website van Sportcoach Haren, hier kun je je ook aanmelden. Goed om te weten: deelname is gratis, maar neem wel zelf wat te eten en drinken mee.
Groningen doet mee aan initiatief Maai Mei Niet
Groningen doet mee aan initiatief Maai Mei Niet
De gemeente Groningen doet dit jaar voor het eerst mee aan het initiatief Maai Mei Niet. Dit houdt in dat een deel van de gemeentelijke grasvelden in de maand mei niet gemaaid wordt. Waar we niet maaien, kunnen tussen het gras planten tot bloei komen. Stuifmeel en nectar van bloemen is voedsel voor insecten zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte en hitte waarmee we steeds vaker te maken krijgen. Kort gemaaide gazons zijn niet goed voor de biodiversiteit. Insecten kunnen er geen voedsel vinden en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

De gemeente heeft woningcorporaties zoals Nijestee en De Huismeesters een brief gestuurd met de oproep om ook mee te doen aan het Maai Mei Niet initiatief. Inwoners kunnen ook meedoen. Als je het gras slechts om de vier weken maait, komen er al tot tien keer meer bijen in de tuin.

Ook andere Nederlandse gemeenten doen mee aan Maai Mei Niet. Het idee is ontstaan in Groot-Brittannië. Kijk voor meer informatie op bijenstichting.nl.
Bloemenjaarmarkt op Goede Vrijdag
Bloemenjaarmarkt op Goede Vrijdag
Morgen, Goede Vrijdag, gaat het na twee jaar voor het eerst weer door: de Bloemenjaarmarkt in het centrum van Groningen. Naast de gewone kramen staan er op en rond Grote Markt en Vismarkt dan ook heel veel kramen met bloemen en planten. Kijk voor meer informatie op bloemenjaarmarkt.nl. En kijk voor reistips op groningenbereikbaar.nl.

Regenton met korting
Wil je behalve nieuwe planten ook een regenton in je tuin? Op Goede Vrijdag begint de gemeente voor het zevende jaar met de regentonnen-kortingsactie. Inwoners van de gemeente kunnen met een kortingsbon van € 17,50 een regenton naar keuze kopen. Kijk voor meer informatie op groningen.steenbreek.nl.
Gratis compost halen bij de gemeente
Gratis compost halen bij de gemeente
Inwoners van onze gemeente kunnen dit jaar weer gratis compost voor de tuin halen bij de afvalbrengstations in de stad. Morgen, Goede Vrijdag, kan dat tussen 08.00 en 16.30 uur en zaterdag 16 april tussen 10.00 en 15.00 uur. Neem zelf een emmer of plastic zak mee. Je mag maximaal één aanhanger per persoon vullen. Kijk voor de adressen van de afvalbrengstations op onze website.
Gezocht: nieuwe kinderburgemeester
Gezocht: nieuwe kinderburgemeester
De gemeente is op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester en plaatsvervangend kinderburgemeester voor het komende schooljaar. Kinderen uit groep 6 en 7 van basisscholen uit de gehele gemeente kunnen zich hiervoor aanmelden. Aanmelden doe je door een filmpje te maken, waarin je vertelt waarom jij de nieuwe kinderburgemeester moet worden. Kinderburgemeester Samuel en zijn plaatsvervanger Jairo doen voor hoe het moet. Wil je meer informatie? Kijk op de pagina van de kinderburgemeester of lees het nieuwsbericht op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 22 april 2022

Nieuwsbrief Haren, 8 april 2022
Nieuwsbrief Haren
8 april 2022
Nieuwe locatiemanagers voor opvang vluchtelingen in hotel Haren
Nieuwe locatiemanagers voor opvang vluchtelingen in hotel Haren
Zo’n 160 vluchtelingen uit Oekraïne hebben een veilige plek gevonden in het voormalige Nescio Hotel in Haren. De gemeente heeft per 1 april de zorg voor de vluchtelingen en het beheer van het pand overgenomen van het COA. “We richten ons op de opvang van de vluchtelingen, de verbouw en inrichting van het pand en op de dagelijkse gang van zaken,” vertellen de nieuwe locatiemanagers Annelies Hulsman en Martin Stolt.

In het oude Nescio Hotel zitten de nu beschikbare hotelkamers vol. Veel vluchtelingen zijn hier al een paar weken. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen. “Hoe het met ze gaat? Best oké, is onze indruk. Ze volgen het nieuws op de voet en staan erg in contact met hun landgenoten. Veel mensen geven aan dat ze graag iets willen doen. Ze zijn op zoek naar regelmaat, bijvoorbeeld met werk of school. Daar zijn we met verschillende instanties mee bezig.”
Het pand werd tot voor kort beheerd door het COA. “Voor ons is alles nieuw. De focus ligt op de mensen uit Oekraïne. Ook zijn we druk met de grote verbouwing van het pand: keukens, eet- en recreatiezalen, kantoorruimte. Daardoor komen we helaas nog niet toe aan de begeleiding van de vele hartverwarmende acties vanuit de omgeving”, geven Annelies en Martin aan.

“De buurt is erg betrokken en begaan met de bewoners uit Oekraïne. Dat is echt heel fijn om te merken. We krijgen veel aanbod van vrijwilligers en er zijn heel veel spullen gebracht. Maar we komen er nu nog niet aan toe. We hebben er simpelweg de tijd niet voor. Wij vragen alle behulpzame mensen daarom om nog even geduld te hebben met hun initiatieven en niet spontaan spullen te brengen. Samen met de bewoners gaan we inventariseren wat ze nodig hebben. Dan komen we graag bij u terug.”
Stremming Stationsweg Haren
Stremming Stationsweg Haren
Op 19 april van 07.00 uur tot 17.00 uur en van 25 april 07.00 uur tot 20 mei 17.00 uur is de Stationsweg in Haren afgesloten. Dit in verband met rioolwerkzaamheden. Hierdoor moet je een klein stukje omrijden, je kunt de borden van de omleiding volgen om alsnog op plaats van bestemming te komen.
Laat zoveel mogelijk de auto staan
Laat zoveel mogelijk de auto staan
Fase 5 van Operatie Julianaplein zorgt voor verkeersdrukte in delen van de stad. Laat daarom zoveel mogelijk de auto staan. Werk thuis, als dat kan. Pak de fiets of het openbaar vervoer. Als je echt met de auto moet, reis dan via een P+R of buiten de spits. Kijk voor meer informatie op de website van Groningen Bereikbaar.
Lekker fit en veilig fietsen tot je 100ste?
Lekker fit en veilig fietsen tot je 100ste?
Doortrappen Groningen helpt je om fit en veilig te kunnen blijven fietsen. Fietsen is fijn! Je blijft langer gezond en zelfstandig. En je houdt contact met andere mensen. Doortrappen Groningen bestaat uit verschillende fietsactiviteiten bij jou in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige groepsfietstocht maken, tips krijgen over veilig fietsen of een elektrische fiets of driewieler uitproberen. Zo blijf je fit en veilig fietsen tot je 100ste! Doortrappen Groningen bestaat uit verschillende fietsactiviteiten waar je gratis aan mee kunt doen. Meer informatie vind je op de website.

Gezocht! Duurzame woningen voor Duurzame Huizendag
Gezocht! Duurzame woningen voor Duurzame Huizendag

Heb jij een goed geïsoleerd huis, vloerverwarming, zonnepanelen, een klimaatvriendelijke tuin of woon je aardgasvrij? En vind jij het leuk om met jouw ervaringen anderen op weg te helpen? Open dan de deuren van je huis en doe mee aan de Duurzame Huizendag op 11 juni 2022.

Het Energieloket Groningen van de gemeente Groningen en energiecoöporatie Grunneger Power zorgen voor de organisatie. Jij zorgt voor de sfeer, de verhalen en informatie over jouw duurzame toepassingen. Bezoekers leren zo uit eerste hand meer over verduurzamen. Dit concept was de vorige edities een groot succes. Daarom organiseren de partijen dit jaar niet één maar twee Duurzame Huizendagen. Op 11 juni en 8 oktober. Beide vol duurzaamheid en met focus op het seizoen. Zo is er in het voorjaar meer inspiratie over tuinen en in het najaar meer over verwarming.

Lijkt het jou wat? Of ken je iemand die hieraan mee wil doen? Meld je dan snel aan via deze link vóór 11 april. Er is nog ruimte voor de voorjaars- en najaarseditie. Wil je meer weten? Neem dan telefonisch contact op met Fenna Visser van Grunneger Power via 06 28959474.

Pilot inclusief reizen van start
Pilot inclusief reizen van start
Vanaf 1 april is de pilot inclusief reizen van start gegaan in de gemeente Groningen. Ongeveer 800 inwoners van de gemeente Groningen zijn benaderd om 6 maanden lang gratis met het Openbaar Vervoer (OV) binnen Groningen en Drenthe te reizen. Meer informatie op onze website.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 april 2022

Nieuwsbrief Haren, 1 april 2022
Nieuwsbrief Haren
1 april 2022
Bedenker Stolpersteine komt naar Groningen
Bedenker Stolpersteine komt naar Groningen
In de gemeente Groningen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen omgekomen, voornamelijk Joden maar ook anderen zoals verzetsstrijders.

Voor alle slachtoffers van het naziregime kunnen in de stoep bij hun laatste adres gedenkstenen, zogenaamde Stolpersteine, worden gelegd.
In de gemeente zijn er al diverse lokale initiatieven geweest. Zo zijn er in Haren al eerder 29 stenen gelegd. Desalniettemin dreigen verspreid over de stad heel veel, vooral Joodse slachtoffers vergeten te worden.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft in de jaren negentig de Stolpersteine met de karakteristieke messing naamplaten bedacht onder het motto “Een persoon is pas vergeten als zijn naam vergeten is”. Op 11 april komt hij in Groningen om stenen te leggen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Westersingel.  Dit zijn de eerste stenen die onder auspiciën van de stichting gelegd worden. Ook geeft hij dan een lezing in de Synagoge.

Zie voor verdere informatie de website van Stolpersteine Groningen. Of neem contact op via de e-mail.
Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd
Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd
Ze kunnen nu echt beginnen, de 45 raadsleden van de nieuwe gemeenteraad van Groningen. Woensdag zijn 30 maart ze officieel geïnstalleerd.
Voor het eerst zitten er meer vrouwen dan mannen in de Groningse gemeenteraad: 24 vrouwen en 21 mannen. En niet eerder was de raad zo jong: de gemiddelde leeftijd is 36 jaar. De gemiddelde leeftijd in de gemeenteraad van Groningen was op het eind in de vorige raadsperiode was op het eind 45 jaar. het hele artikel over de nieuwe gemeenteraad lees je op de website van de raad.
Groningen hijst voor het eerst de transgendervlag
Groningen hijst voor het eerst de transgendervlag
Gisteren, donderdag 31 maart, was voor het eerst de transgendervlag te zien op de Martinitoren. De vlag werd gehesen vanwege de internationale transgender zichtbaarheidsdag. Met het hijsen van de vlag wil de gemeente Groningen een boodschap afgeven aan transgenders: ‘Groninger ben je ongeacht.’

De transgendervlag is in 1999 ontworpen door de Amerikaanse Monica Helms. De vlag bestaat uit vijf horizontale banen. De roze en blauwe banen staan voor de traditionele kleuren voor jongens en meisjes. De witte baan staat voor mensen met een niet scherp begrensde of onzekere genderidentiteit, die in een proces van geslachtsverandering zitten of zichzelf beschouwen als genderloos. De transgendervlag werd mede gehesen door wethouder Glimina Chakor van Integratie & emancipatie. Kijk voor meer informatie op onze website.
Operatie julianaplein fase 5
Operatie julianaplein fase 5
Sinds maandag 28 maart is Operatie Julianaplein in fase 5. Deze fase duurt tot 6 mei. In deze fase wordt de oude Papiermolentunnel, aan de oostzijde van het oude Julianaplein gesloopt. De meest actuele informatie over operatie Julianaplein vind je op de website van Aanpak Ring Zuid

Foto: Aanpak Ring Zuid
WMO vervoer weer beschikbaar
WMO vervoer weer beschikbaar
Vorige week zijn de coronamaatregelen versoepeld, dit heeft ook invloed op het wmo vervoer. Vanwege de versoepelingen is het wmo vervoer sinds afgelopen woensdag weer 24 uur per dag beschikbaar.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 april 2022

Nieuwsbrief Haren, 25 maart 2022
Nieuwsbrief Haren
25 maart 2022
Wat kan jij met Hout van Hier?
Wat kan jij met Hout van Hier?
Jarenlang stond hij fier aan de Duinweg, maar onlangs moest deze zomereik om veiligheidsredenen worden gekapt. De stam wordt nu – samen met 117 andere stammen! – gratis beschikbaar gesteld aan geïnteresseerde ondernemers, instellingen en particulieren uit de gemeente. Het gaat dus om recent gekapt, onbewerkt hout van diverse boomsoorten. Met het project Hout van Hier probeert de gemeente een duurzame bestemming te vinden voor dit zogeheten A-hout. Heb jij een bedrijf of plan of project dat bijdraagt aan een duurzaam, sociaal en afvalvrij Groningen? Dan kom je vast in aanmerking voor een stam naar keuze. Kijk voor alle informatie op deze website.
Ring Zuid vanaf maandag afgesloten, van Europaweg naar Hereweg kan nog wel
Ring Zuid vanaf maandag afgesloten, van Europaweg naar Hereweg kan nog wel
Vanaf maandag 28 maart zijn op het Julianaplein de rijbanen tussen Drachten-Hoogezand en tussen Assen-Hoogezand in beide richtingen dicht. Tegelijkertijd wordt de gehele zuidelijke ringweg tussen het Julianaplein en knooppunt Euvelgunne in beide richtingen afgesloten. Alleen de verbinding vanaf de Europaweg naar de Hereweg is open. Dit duurt tot maandag 9 mei. Tot vrijdag 6 mei kun je nog wel vanuit de richting Assen naar Drachten rijden en andersom. Lees er meer over op groningenbereikbaar.nl.
Maak gratis gebruik van fietsenstalling Nieuwe Markt of Grote Markt
Maak gratis gebruik van fietsenstalling Nieuwe Markt of Grote Markt
Parkeer jij je fiets in het gebied tussen de groene stippellijntjes op de kaart niet in een rek, fietsvak of stalling? Dan loop je kans dat we ‘m wegbrengen naar het fietsdepot Damsterplein. Wil je dit niet? Zet ‘m dan bijvoorbeeld in onze fietsenstalling Nieuwe Markt of Grote Markt (ingang: Oude Ebbingestraat). Kijk voor meer informatie op onze website.
Gezocht: duurzame woningen voor Duurzame Huizendag
Gezocht: duurzame woningen voor Duurzame Huizendag
Heb jij een energiezuinig huis, een klimaatvriendelijke tuin of woon je aardgasvrij? En vind jij het leuk om met jouw ervaringen anderen op weg te helpen? Open dan de deuren van je huis en doe mee aan de Duurzame Huizendag op 11 juni 2022.

Het Energieloket Groningen van de gemeente Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power zorgen voor de organisatie. Jij zorgt voor de sfeer, de verhalen en informatie over jouw duurzame toepassingen. Bezoekers leren zo uit eerste hand meer over verduurzamen. Dit was bij de vorige edities een groot succes. Daarom organiseren het Energieloket en Grunneger Power dit jaar niet één maar twee Duurzame Huizendagen. Op 11 juni en 8 oktober. Beide vol duurzaamheid en met focus op het seizoen. Zo is er in het voorjaar meer inspiratie over tuinen en in het najaar meer over verwarming.  

Lijkt het jou wat? Of ken je iemand die hieraan mee wil doen? Meld je dan vóór 6 april aan via het Google Formulier. Er is voor beide edities nog ruimte. Wil je meer weten? Bel dan met Fenna Visser van Grunneger Power: 06 2895 9474.
Groningen doet zaterdag licht uit tijdens Earth Hour
Groningen doet zaterdag licht uit tijdens Earth Hour
De gemeente Groningen doet dit weekend weer mee aan Earth Hour. Tijdens deze wereldwijde actie doven bedrijven, organisaties en overheden op zaterdag 26 maart vanaf 20.30 uur een uur lang de verlichting van hun gebouwen. Earth Hour vraagt aandacht voor de kwetsbare natuur op aarde. De gemeente kiest er dit jaar voor om de verlichting van het stadhuis, provinciehuis, de Martinitoren, toren van de Der Aa-kerk, stadsmarkeringen en een aantal bruggen uit te zetten. Kijk voor meer informatie op de website van het Wereld Natuur Fonds.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 april 2022

Nieuwsbrief Haren, 18 maart 2022
Nieuwsbrief Haren
18 maart 2022
Inloopavond Speelplek in Maarwold
Inloopavond Speelplek in Maarwold
Op 23 maart wordt een inloopavond gehouden over spelen in Maarwold. Er ligt al een eerder gemaakt idee voor de invulling van het terrein naast sportzaal Het Buut. We horen van direct omwonenden en buurtbewoners graag wat zij van dit idee vinden en welke ideeën, tips of wensen er zijn.

Naast het plan dat eerder al is gemaakt door een groep buurtbewoners hebben kinderen moodboards gemaakt van hun ideale speelplek. Die laten we ook zien als inspiratie voor de speelplek die komt op het terrein naast het Buut.

U bent van harte uitgenodigd op 23 maart tussen 19.30 en 21.00 uur in sportzaal Het Buut aan de Hemsterhuislaan 10 in Haren.
Opvang van Oekraïense vluchtelingen in eigen huis
Opvang van Oekraïense vluchtelingen in eigen huis
Houd rekening met inschrijving in gemeentelijke basisregistratie
Vang je op dit moment vluchtelingen uit Oekraine op in jouw eigen huis? Of ben je dat binnenkort van plan?  Houd er dan rekening mee dat de vluchtelingen zich op jouw adres moeten laten inschrijven in de gemeente.
Als je gastgezin bent, kan je hiervoor een afspraak maken via de website van de gemeente Groningen.

Het is voor de inschrijving belangrijk dat iedereen die moet worden ingeschreven meekomt naar de afspraak, ook minderjarige kinderen.  
Neem hierbij alle documenten mee waaruit de persoonsgegevens blijken. Bijvoorbeeld: een Oekraïens paspoort, binnenlandse identiteitskaart en/of akten. Kinderen die geen documenten hebben worden ook ingeschreven als één van de ouders een paspoort of binnenlandse identiteitskaart heeft.
Uitslag gemeenteraadsverkiezingen
Uitslag gemeenteraadsverkiezingen
Afgelopen woensdag waren de gemeenteraadsverkiezingen. Op onze website vind je de voorlopige uitslag. Op maandag 21 maart om 10 uur wordt de definitieve uitslag vastgesteld.
Fietsenstalling Grote Markt is open
Fietsenstalling Grote Markt is open
De fietsenstalling Grote Markt onder het Groot Handelshuis (de voormalige V&D) is deze week opengegaan. De stalling is 7 dagen per week, 24 uur per dag open en is gratis te gebruiken. Er is plek voor 1.500 fietsen, er zijn voldoende oplaadpunten voor elektrische fietsen en er is een servicemedewerker aanwezig. Kijk voor meer informatie op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 april 2022

Nieuwsbrief Haren, 11 maart 2022
Nieuwsbrief Haren
11 maart 2022
Stemmen tijdens de verkiezingen woensdag 16 maart
Stemmen tijdens de verkiezingen woensdag 16 maart
Woensdag 16 maart is het zover! Dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. U kunt meebeslissen wie er in de gemeenteraad van onze gemeente komen. U kunt ook al op maandag 14 en dinsdag 15 maart uw stem uitbrengen in 16 stembureaus. Neem in ieder geval altijd uw stempas én een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau.

Wat zijn de openingstijden?
De stembureaus zijn op maandag, dinsdag en woensdag geopend van 07.30 – 21.00 uur. Voor vroege stemmers is op woensdag 16 maart het stembureau in de hal van het Hoofdstation al om 6.30 uur open. 

Waar kunt u stemmen?
U kunt via onze website een overzicht vinden van alle stembureaus. In deze lijst kunt u ook de datum dat u gaat stemmen aanvinken om te zien welke stembureaus geopend zijn op welke dag.
Gratis met de verkiezingstaxi
Gratis met de verkiezingstaxi
Bent u slecht ter been maar wilt u wel zelf gaan stemmen? Maak dan gebruik van de gratis verkiezingstaxi! De gratis taxi rijdt op alle drie de verkiezingsdagen. De taxi is bedoeld voor inwoners die vanwege een beperking of door hun leeftijd moeilijk zelf naar het stembureau kunnen komen.

Hoe werkt het?
De verkiezingstaxi haalt u thuis op en brengt u naar een goed toegankelijk stemlokaal in de buurt. Na het stemmen brengt de chauffeur u weer naar huis. De tijden die u afspreekt zijn richttijden. Dit betekent dat de taxi iets eerder of later kan voorrijden. Een mondkapje is verplicht in de taxi.

Verkiezingstaxi nodig?
Maak op tijd een afspraak. Dit kan tot woensdag 16 maart 12.00 uur ’s middags. Voor een afspraak kunt u bellen met: 088 – 339 4850 of mailen onder vermelding van Verkiezingstaxi 2022, ophaaladres en adres stemlocatie.
Grootschalig parkeeronderzoek
Grootschalig parkeeronderzoek
In opdracht van de gemeente Groningen voert DataCount in 2022 een grootschalig parkeeronderzoek in Groningen uit. Gedurende 4 maanden zal in gemeente Groningen onderzoek plaatsvinden. Er worden per gebied meerdere grote tellingen gehouden; op een werkdagmiddag, een zaterdagmiddag en ’s nachts. De onderzoekers tellen in deze periode de aanwezige parkeercapaciteit en het aantal  geparkeerde auto’s. De tellingen worden afgenomen met een handcomputer. De gegevensverwerking is volstrekt anoniem. Er worden geen kentekens geregistreerd.

De onderzoekers zijn duidelijk herkenbaar via hun jas en badge en kunnen op verzoek hun legitimatiebewijs tonen. De politie en de medewerkers van stadstoezicht zijn op de hoogte gebracht van het onderzoek. Met de uitkomsten van de parkeertellingen wil de gemeente Groningen meer inzicht in de parkeerdruk in de stad Groningen – de verhouding tussen het aantal aanwezige parkeerplaatsen en het aantal bezette / vrije parkeerplaatsen.
Operatie Julianaplein: extra werkzaamheden Stationsweg
Operatie Julianaplein: extra werkzaamheden Stationsweg
In de week van 14 maart vinden er extra verkeersmaatregelen plaats aan de Stationsweg. Doel is om de doorstroming van het openbaar vervoer te bevorderen. Tijdens Operatie Julianaplein is het van belang dat het openbaar vervoer goed blijft functioneren. De maatregelen bestaan uit: het aanbrengen van nieuwe wegbelijning en het op enkele plekken opfrissen van de wegbelijning. De werkzaamheden vinden in de avonduren plaats.
Volg lijsttrekkersdebat en de uitslagenavond verkiezingen live
Volg lijsttrekkersdebat en de uitslagenavond verkiezingen live
De lijsttrekkers voor de verkiezing van de nieuwe gemeenteraad van Groningen gaan maandag 14 maart met elkaar in debat in Forum Groningen. Het debat is van 20.00-22.00 uur live te volgen op onder meer OOG TV en de website van het Dagblad van het Noorden. Via OOG en DvhN is woensdag vanaf 21.00 uur ook live de uitslagenavond te volgen die ook in Forum Groningen is. Daar kun je ook bij zijn. Meer informatie vind je op de website.
Opvang vluchtelingen Oekraïne
Opvang vluchtelingen Oekraïne
Veel mensen uit Oekraïne zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Op verschillende plekken in het land komen Oekraïense vluchtelingen aan. De gemeente Groningen vindt het belangrijk om deze mensen te helpen. Daarom zoeken we met spoed opvanglocaties en vangen we hier mensen op. Op dit moment hebben we drie opvanglocaties: een voormalig hotel in Haren, een studentenflat in Selwerd en een slaapboot in de Oosterparkwijk.

Naar verwachting komen er meer locaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, we zijn druk bezig om deze opvang en hulp te organiseren. Meer informatie en het laatste nieuws vind je op deze website. Hier lees je ook wat je zelf kunt doen om hulp te bieden aan vluchtelingen.
Opening fietsenstalling Grote Markt
Opening fietsenstalling Grote Markt

Op maandag 14 maart opent wethouder Broeksma de nieuwe fietsenstalling Grote Markt. In deze fietsenstalling onder het Groot Handelshuis kunnen maar liefst 1.500 fietsen gestald worden. De stalling is 24/7 geopend, er zijn voldoende oplaadpunten voor elektrische fietsen en er is een servicemedewerker aanwezig.

Met deze nieuwe stalling – naast de al bestaande fietsenstalling Nieuwe Markt, onder het Forum – laat de gemeente zien dat ze hard werkt aan de uitvoering van de plannen voor een leefbare stad, zonder overlast van verkeerd geparkeerde fietsen. De opening van de nieuwe fietsenstalling zal via een campagne en gerichte signing onder de aandacht worden gebracht van de Stadjers: that’s how we bike it!

College wil strenger handhaven op verhuren woonruimte
College wil strenger handhaven op verhuren woonruimte
Het college van B&W wil strenger handhaven op het verhuren van woonruimte als tijdelijk verblijf. Dit mag voor een periode van vier maanden, maar je huis structureel zo verhuren mag niet. Het college wil hiervoor bestuurlijke boetes inzetten. Je gehele woning toeristisch verhuren via bijvoorbeeld Airbnb mag straks maximaal 30 nachten per jaar, stelt het college voor. Zo moet overlast voor omwonenden voorkomen worden. Lees de brief aan raad.
Ondertekening overeenkomst Dierennoodhulp
Ondertekening overeenkomst Dierennoodhulp
Vorige week vrijdag hebben Co’tje Admiraal Directeur van de Dierenbescherming en wethouder Inge Jongman van dierenwelzijn handtekeningen gezet onder een overeenkomst voor dierennoodhulp. De ondertekening was in Natuurpaviljoen ‘t Groene Hart in het Stadspark. Wethouder Jongman: ‘In onze gemeente hebben wij oog voor dieren, of het nu gaat om huisdieren of dieren in het wild. Ze spelen een belangrijke rol in onze levens en verdienen zorg en aandacht. Daarom is het sluiten van dit convenant belangrijk.’ Lees meer op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 april 2022

Nieuwsbrief Haren, 4 maart 2022
Nieuwsbrief Haren
4 maart 2022
Succesvolle samenwerking aan landschap in het Gorecht
Succesvolle samenwerking aan landschap in het Gorecht
Dinsdag 1 maart is het pilotproject Gebiedsaanpak Landschap Gorecht feestelijk afgerond. Hierbij is de laatste boom geplant door gedeputeerde Johan Hamster, wethouder Inge Jongman en Peter Hellinga, directeur van Landschapsbeheer Groningen. In het Gorecht zijn 4 kilometer nieuwe houtwallen en 1,3 kilometer scheerhagen aangelegd. Daarnaast vond onderhoud plaats aan 80 kilometer bestaande houtwallen, singels en knotbomen, 12,5 kilometer scheerhagen en 32 natte landschapselementen. Het project was vooral succesvol door de unieke samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers, scholieren, grondeigenaren, natuurorganisaties en Landschapsbeheer Groningen. Lees meer op onze website.
Overname Biotoop en Hortus in hoofdlijnen akkoord
Overname Biotoop en Hortus in hoofdlijnen akkoord
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en gemeente Groningen zijn in hoofdlijnen akkoord over de (ver)koop van het terrein van De Biotoop en Hortus botanicus in Haren per 1 januari 2023 voor een koopprijs van
3.6 miljoen euro. Eind 2022 neemt de gemeenteraad een definitief besluit. De huidige contracten voor De Biotoop en de Hortus botanicus worden in ieder geval verlengd tot eind 2023. Hoe het terrein vanaf 2024 georganiseerd en beheerd wordt, is nu nog niet duidelijk. Dit wordt in 2022 onderzocht. Lees meer op onze website.
11 & 12 maart 2022 is het weer NLdoet! Doe je mee?
11 & 12 maart 2022 is het weer NLdoet! Doe je mee?
Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart organiseert het Oranje Fonds samen met duizenden organisaties in heel Nederland weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.
Ook in omgeving Haren kun je je steentje bijdragen. Zo kun je in Haren helpen om een schooltuin voorjaarsklaar te maken en in Onnen te klussen bij de Tijborg. Ook zijn er op andere plekken in de omgeving nog locaties aangemeld die hulp kunnen gebruiken. Nieuwsgierig of aanmelden? Kijk dan op de website van NLdoet.
Vanavond Jongeren Klimaatdebat in Groningen
Vanavond Jongeren Klimaatdebat in Groningen
Vrijdagavond 4 maart om 19.00 uur organiseert Jong RES Groningen in de Oosterkerk in Groningen het Jongeren Klimaatdebat. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur gaan jonge kandidaten voor de raad debatteren over de Groningse plannen van hun partij voor de energietransitie. Wil je hierbij zijn? Je kunt je nog opgeven. Het adres van de Oosterkerk is S.S. Rosensteinlaan 23. Jong RES Groningen zet zich in om de stem van de toekomst mee te laten klinken in de Groningse Regionale Energiestrategie (RES).
Subsidieregeling klimaat van start gegaan
Subsidieregeling klimaat van start gegaan
Heb je ideeën om een groen dak aan te leggen, je versteende tuin te vergroenen, bomen te planten, muren te vergroenen, je regenpijp af te koppelen of een waterberging te maken? Dan kun je hiervoor mogelijk subsidie krijgen.

Inwoners van en bedrijven in onze gemeente kunnen sinds 1 maart subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen of het opvangen van regenwater op eigen terrein. Voor schoolbesturen is er een eigen subsidieregeling voor een gezonde en op klimaatverandering aangepaste inrichting van schoolpleinen. De gemeente wil zich zo beter wapenen tegen de gevolgen van extreem droog, heet en nat weer. Kijk op onze website voor de mogelijkheden en voorwaarden.

Foto: een op klimaatverandering aangepaste binnentuin in Groningen.
Groningen krijgt elektrische deelfietsen
Groningen krijgt elektrische deelfietsen
Vanaf 1 juni dit jaar kun je in Groningen een elektrische deelfiets pakken. Twee verschillende bedrijven gaan dan in totaal 400 elektrische fietsen in de stad neerzetten. Na een paar maanden komen er nog 200 bij. Beide bedrijven krijgen een vergunning voor 300 elektrische fietsen. Blijkt de behoefte groter te zijn, dan kunnen het er meer worden. Het gaat om fietsen die maximaal 25 km per uur kunnen. Het college van B&W verwacht dat de elektrische deelfiets voor sommige inwoners een alternatief kan zijn voor het bezit van een eigen auto. Lees ook het nieuwsbericht op onze website of zie voor meer informatie de meest recente besluiten van B&W.

Foto: Vrouw met een elektrische deelfiets van Bird. Deze staan nu al in onze gemeente om reizigers tijdens Operatie Julianaplein een alternatief te bieden voor de auto.
Zomeractiviteiten in 2022 voor kinderen en jongeren
Zomeractiviteiten in 2022 voor kinderen en jongeren
In de zomervakantie van 2020 is een gevarieerd aanbod van activiteiten georganiseerd, verspreid over de gemeente. Kinderen en jongeren konden kiezen uit bijvoorbeeld zandkastelen bouwen, meegaan naar een pretpark, barbecueën, een watergevecht houden, hutten bouwen, klussen of sporten. Na een succesvol vervolg in 2021, willen we ook dit jaar weer een uitgebreid activiteitenprogramma samenstellen. Lees meer in de brief aan de raad.
Gemeente gaat landschapsbiografie maken
Gemeente gaat landschapsbiografie maken
De gemeente Groningen heeft het beste van twee werelden: de dynamiek van een grote stad en de rust en ruimte van een groot, groen en divers landelijk gebied met natuurwaarden. De kernen en het landelijk gebied zijn rijk aan monumenten en karakteristieke panden en de ontstaansgeschiedenis is in het landschap nog volop zichtbaar. We willen een gemeente zijn waarin we deze kwaliteiten koesteren en bewaren. Daarom gaan we een landschapsbiografie maken. Een landschapsbiografie laat in woord en beeld zien hoe een gebied in de loop van de tijd veranderde onder invloed van de wisselwerking tussen mens en natuur, en hoe het verleden in het hedendaagse landschap doorwerkt. Lees meer in de brief aan de raad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 april 2022

Nieuwsbrief Haren, 18 februari 2022
Nieuwsbrief Haren
18 februari 2022
Renovatie en uitbreiding bassischool Het Mozaïek in Haren
Renovatie en uitbreiding bassischool Het Mozaïek in Haren
Het schoolgebouw van Het Mozaïek – school met de Bijbel – in Haren, wordt verduurzaamd, gerenoveerd en krijgt er een extra lokaal bij. In de komende maanden wordt het exacte plan uitgewerkt en start de vergunningenprocedure. De plannen maken onderdeel uit van het scholenplan Gro-Up van de gemeente Groningen. “We werken aan een kwaliteitsimpuls van diverse scholen in de gemeente Groningen. Tegelijkertijd met nieuwbouw, nemen we dan ook de verduurzaming van de school onder handen. Na de verbouwing zitten de leerlingen en leerkrachten van Het Mozaïek weer in een mooi, fris en duurzaam gebouw”, aldus Carine Bloemhoff, wethouder Onderwijs. Lees meer op onze website.
Bouw nieuwe brandweerkazerne Haren van start
Bouw nieuwe brandweerkazerne Haren van start
Nu is het nog een lege loods, maar straks kunnen er met gemak 28 brandweermensen, 5 voertuigen, 1 boot en een oldtimer in! Met een flinke waterstraal uit een brandweerspuit werd deze week het startsein gegeven voor de verbouwing van de brandweerkazerne in Haren. Het is de bedoeling de kazerne eind dit jaar klaar is.

Foto: Brandweer Groningen
Haren helpt Haren wil senioren net dat duwtje in de rug geven
Haren helpt Haren wil senioren net dat duwtje in de rug geven

Senioren met een beperking in contact brengen met allerlei zaken die het leven gemakkelijker kunnen maken. Dat is de missie van Jan van der Meulen uit Haren (80). Hij organiseert ‘Haren helpt Haren’, een markt die hopelijk bij oudere Harenaren ‘voor wat reuring’ zorgt. Het vindt op 28 mei plaats op het Raadhuisplein, en Jan roept op: wie zich hier wil presenteren is van harte welkom. Nieuwsgierig? Lees verder op onze website.

Rioolwerkzaamheden in Haren
Rioolwerkzaamheden in Haren
Vanaf maandag 21 februari wordt er gestart met voorbereidende werkzaamheden aan het riool en verharding aan de Anjerlaan, Ridderspoorweg tot en met de kruising Mellensteeg. Ook aan beide delen van de Windeweg en de Klaproosweg beginnen de werkzaamheden. Vanaf 28 februari wordt er in deze volgorde gestart met de werkzaamheden. De bewoners aan bovengenoemde straten hebben hierover een brief ontvangen. De werkzaamheden duren tot ongeveer oktober.
4 kastanjes ziek in Haren
4 kastanjes ziek in Haren
In 2005 is de kastanjeziekte voor het eerst in onze gemeente aangetroffen. Door deze ziekte verzwakken bomen en worden ze vatbaar voor aantasting door zwammen. Bij ernstige aantasting kunnen er zomaar takken uit de zieke boom vallen. Hoewel het eerst leek mee te vallen, is de ziekte toch sinds 2011 snel verspreid onder kastanjes die de gemeente in beheer heeft. Ook in Haren is de kastanjeziekte geconstateerd. Afgelopen week zijn de inspecties, die drie keer per jaar plaatsvinden, afgerond. Dit heeft tot gevolg dat er dit jaar 6 kastanjes verwijderd moeten worden. Er wordt in eind februari/begin maart een start gemaakt met het weghalen van de bomen.

Het gaat om de volgende 4 bomen: één aan de Wikkehof, één aan de Van Ruusbroecweg, één aan de Harenerhof  en één aan de Mellenssteeg. In totaal moeten er in de gemeente 47 kastanjebomen verwijderd worden. Tegen de kastanjeziekte is helaas nog steeds geen remedie gevonden. Wel worden er nog steeds onderzoeken gedaan met warmteproeven en het injecteren van knoflooksap. Omdat er geen prognoses over het verdere verloop in onze gemeente zijn te geven, plant de gemeente voorlopig geen nieuwe kastanjes op de opengevallen plaatsen. Wel worden er andere bomen geplant die passen in de omgeving. Er wordt één-op-één herplant, dus er komen 47 bomen terug.
Springkussenfestival en Sportdag in Haren
Springkussenfestival en Sportdag in Haren
Wil jij tijdens de voorjaarsvakantie ook lekker sporten? Kom dan op 21 februari naar de sport en speldag in het Scharlakenhof. Op deze dag staan er verschillende leuke sport en spelactiviteiten voor jullie klaar. Heb je meer zin om te springen? Ga dan op 22 februari naar het springkussenfestival in het Scharlakenhof. De hele sporthal staat dan vol met allerlei verschillende springkussens. Meer informatie over tijden en opgeven vind je op de website van SportCoach Haren.
Operatie Julianaplein, fase 2: 14-25 februari
Operatie Julianaplein, fase 2: 14-25 februari
Afgelopen maandag is fase 2 van start gegaan. In deze fase kan verkeer vanuit Drachten niet via het Julianaplein naar Hoogezand. Verkeer vanuit Assen kan niet via het Julianaplein naar Drachten.

Van vrijdagavond 18 februari 22.00 uur tot dinsdagavond 22 februari 22.00 uur is de N370 tussen de westelijke ringweg en de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn dicht. Dit is de verbindingsweg tussen het Vrijheidsplein en de A7 richting Drachten. Verkeer wordt omgeleid via het Hoendiep en de Johan van Zwedenlaan.

Daarnaast is in deze periode de westelijke onderdoorgang van het Vrijheidsplein nog afgesloten. Dat betekent dat je vanaf Ring West niet naar de zuidelijke ringweg richting Julianaplein kunt rijden. In fase 3 die vanaf eind volgende week start (vrijdag 25 februari) zijn er vijf richtingen afgesloten. Dit zorgt voor ernstige verkeershinder. Meer informatie vind je op de website van Groningen Bereikbaar.
Gemeente Groningen verlengt steun aan culturele sector
Gemeente Groningen verlengt steun aan culturele sector
De coronamaatregelen hebben nog steeds een grote impact op de creatieve en culturele sector. Daarom steunt het college van B&W opnieuw culturele instellingen, ondernemers, zzp’ers en amateurkunst om de schade te helpen opvangen. De gemeente verlengt het tweede steunpakket Cultuur t/m  de eerste helft van 2022 met een totaalbedrag van € 2.250.000,-. Hiervoor heeft de gemeente wederom middelen van het Rijk ontvangen. Lees het hele artikel op onze website.
Engelstalige StemWijzer voor internationals
Engelstalige StemWijzer voor internationals
De traditionele StemWijzer heeft in Groningen nu voor het eerst ook een Engelstalige variant. Deze ‘vote pointer’ is onderdeel van de campagne ‘IT’S YOUR CITY TOO’ om internationals in Groningen bij de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart te betrekken. Lees het hele artikel op onze website
WIJS helpt bij belastingaangifte
WIJS helpt bij belastingaangifte
Vanaf 1 maart kunnen we weer belastingaangifte doen. Kunt u hier ook wel wat hulp bij gebruiken? De studenten van Wijk Inzet Jongeren en Studenten (WIJS) helpen u graag. Een afspraak maken kan nu al.

Guillaume Maat, coördinator bij WIJS: “Het doen van belastingaangiften kan lastig zijn, maar door het samen te doen wordt het een stuk makkelijker. Wij geloven bij WIJS dat twee mensen meer weten dan een. Studenten van verschillende opleidingen zetten gedurende de spreekuren hun kennis in om de inwoners van Groningen te kunnen helpen.”
Elke donderdag
De belastingspreekuren vinden elke donderdag plaats in het Groninger Forum aan de Nieuwmarkt, in de Ruimte, Winkelcentrum Paddepoel en in het Floreshuis, Korrewegwijk. Maak hiervoor nu alvast een afspraak. Dit kan door te bellen naar 06 15 09 09 87.
Het belastingspreekuur is een samenwerking tussen Forum Groningen, WIJ Groningen en WIJS.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 april 2022