Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Nieuwsbrief Haren, 23 september 2022
Nieuwsbrief Haren
23 september 2022
Wind Design & Build gaat nieuwe gymzaal De Meet bouwen
Wind Design & Build gaat nieuwe gymzaal De Meet bouwen
In november 2020 is gymzaal De Meet in Haren afgebrand. De gymzaal werd overdag gebruikt door de basisscholen CBS De Borg, OBS De Wissel en GBS Het Mozaïek en in de avonduren verhuurd door Sport050. De afgelopen periode is de aanbestedingsprocedure doorlopen voor de bouw van een nieuwe gymzaal. Door de beoordelingscommissie is Wind Design & Build uit Drachten als meest geschikte partij beoordeeld. De gemeente Groningen heeft dan ook besloten om de herbouw van de gymzaal De Meet in Haren te gunnen aan Wind Design & Build. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Cursus Digisterker in Haren
Cursus Digisterker in Haren
Wil je meer weten over de digitale overheid en wat je daar allemaal mee kunt? Meld je dan aan bij de cursus Digisterker. De eerstvolgende cursus vindt plaats in de Forumbibliotheek in Haren op 11, 18 en 25 oktober tussen 19:00 – 21:00 uur.
Met de cursus Digisterker leer je gebruik te maken van de digitale service van de overheid. Je leert in deze cursus stap voor stap hoe je handig en veilig informatie kunt vinden en hoe je digitaal iets bij de overheid regelt. Getrainde medewerkers helpen jou daarbij. Je krijgt een werkboek en tijdens de cursus ga je zelf heel praktisch aan de slag met oefeningen. Kijk voor meer informatie op de website van Forum.
Doe 24 september mee aan Burendag
Doe 24 september mee aan Burendag
Morgen, zaterdag 24 september, is het weer Burendag. Burendag is de dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Zo is er een 2 straten barbecue tussen de Waterhuizenweg en Tussenziel, een ‘hapje drankje’ op de Windeweg, een ‘noaberschap’ bijeenkomst achter het Schoolpad en een rommelmarkt op de Achterhoeskamp. Kijk op de website van Burendag om te zien wat er in jouw buurt nog meer te doen is.
OOG TV duikt in de fijne kneepjes van het afval scheiden
OOG TV duikt in de fijne kneepjes van het afval scheiden
Afval minderen, afval scheiden. We hebben er allemaal bijna dagelijks mee te maken. Veel Groningers zijn er ronduit enthousiast mee bezig. Het gaat dan ook best goed met het afval scheiden in onze gemeente. Zo’n 62 procent van het huishoudelijke afval wordt al hergebruikt.

Tegelijkertijd zijn er ook een paar hardnekkige vragen en misverstanden rond het thema afval scheiden. Misverstanden die natuurlijk wel opgelost moeten worden willen we Groningen afvalvrij krijgen in 2030. Daarom vroegen we OOG TV om op onderzoek uit te gaan.

Mag zo’n kartonnen yoghurtpak nu wel of niet bij het oud papier? Bekijk het filmpje waarin deze vraag beantwoord wordt. Met dit soort vragen ging de OOG-verslaggever de straat op. Het resultaat is een serie video’s rond heel alledaagse vragen en met heel concrete antwoorden. Wat vooral opvalt: Groningers lijken zich er goed van bewust dat het afval van vandaag de grondstof van morgen is.
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Op maandag 3 oktober begint de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ van de Groningse Kredietbank (GKB). Tijdens deze cursus leer je beter omgaan met geld. Hoe krijg je grip op jouw inkomsten en uitgaven? Wil je weten waarop je kunt bezuinigen? En heb je recht op extra inkomen? Op deze en andere vragen krijg je in de cursus antwoord. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 26 september 2022

Nieuwsbrief Haren, 16 september 2022
Nieuwsbrief Haren
16 september 2022
Speel-O-Theek Haren organiseert 2de hands kleding- en speelgoedbeurs
Speel-O-Theek Haren organiseert 2de hands kleding- en speelgoedbeurs
Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 oktober, organiseert de Speel-O-Theek Haren een 2de hands kleding- en speelgoedbeurs. Op vrijdag 7 oktober wordt kinderkleding en -speelgoed aangeboden. Dan begint de beurs om 19:30 uur en duurt tot 22:00 uur. Zaterdag 8 en zondag 9 oktober staan in het teken van kinder- en volwassenenkleding. Beide dagen begint de beurs om 13:00 uur en eindigt om 15:30 uur. 

De beurs is in de Bloemenveilinghal Eelde, Burgemeester J.G. Legroweg 80 (ingang P-Terrein vlooienmarkt Eelde tegenover Groningen Airport Eelde) Kijk voor meer informatie op de website van de Speel-O-Theek Haren of op de Facebookpagina.
Stremming kruispunt Felland – Onnerweg – Tuindorpweg
Stremming kruispunt Felland – Onnerweg – Tuindorpweg
Tussen zaterdag 17 september 01:00 uur en zaterdag 24 september 19:00 uur voeren we op het kruispunt Felland – Onnerweg – Tuindorpweg werkzaamheden uit. Het kruispunt is tijdens deze periode gestremd. We plegen onderhoud aan de spoorwegovergang. Ook wordt er geasfalteerd aan de oostkant van de overweg.
Asfaltwerkzaamheden Molenkampsteeg, Zonnedauwweg en Fazantenlaan
Asfaltwerkzaamheden Molenkampsteeg, Zonnedauwweg en Fazantenlaan
De komende weken, tot en met woensdag 28 september, voeren we in de Molenkampsteeg, Zonnedauwweg en Fazantenlaan in Haren diverse asfaltwerkzaamheden uit. Het oude asfalt is aan vervanging toe. Het oude asfalt frezen we weg en we brengen een nieuwe laag asfalt aan. De werkzaamheden leveren wat geluidsoverlast op. Verkeer wordt met borden omgeleid. Buurtbewoners hebben een brief gekregen over de werkzaamheden.
College wil meer deelauto’s, zowel commercieel als privé
College wil meer deelauto’s, zowel commercieel als privé
Groningen moet een dekkend netwerk van deelauto’s van commerciële aanbieders krijgen. Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad. 1 Deelauto vervangt 4 tot 11 gewone auto’s, blijkt in andere steden. Ze leiden tot een bewuster gebruik van de auto. Een deelauto kan ook je eigen auto zijn, die je deelt met iemand anders. Woont diegene in een ander betaald parkeren gebied, dan is de parkeervergunning straks in beide gebieden geldig. Lees het raadsvoorstel of het uitvoeringsprogramma deelmobiliteit.
Doe je mee aan ons leefbaarheidsonderzoek?
Doe je mee aan ons leefbaarheidsonderzoek?
Is het fijn wonen in jouw wijk of dorp? Voel je je er veilig en ontmoet je makkelijk andere bewoners? Zijn er genoeg sport- en speeltoestellen en is het er schoon? Ook dit jaar onderzoekt de gemeente dit met een groot leefbaarheidsonderzoek. In september krijgen zo’n 130.000 inwoners van 18 jaar en ouder een brief van burgemeester Koen Schuiling met de oproep mee te doen aan het onderzoek. Heb je de uitnodigingsbrief ook gekregen? Doe dan mee en vul de vragenlijst in op de website buurtvragen.nl. De uitkomsten gebruikt de gemeente bij het maken van nieuwe plannen voor wijken en dorpen. De antwoorden worden anoniem verwerkt en gebruikt de gemeente alleen voor dit onderzoek. Wie meedoet maakt kans op één van de 5 iPads. Bovendien worden er cadeaubonnen van Sport050 voor een keer gratis zwemmen of schaatsen onder de deelnemers verloot.
Word ‘junior energiecoach’ en bespaar energie
Word ‘junior energiecoach’ en bespaar energie
‘Welke apparaten slurpen de meeste stroom?’ En: ‘Hoeveel lampen branden er in huis?’ Een paar van de vragen die aan de orde komen in het spel Junior Energiecoach. In de gemeente Groningen kunnen gezinnen met kinderen tussen de 7-12 jaar meedoen aan het spel. Door leerzame challenges, puzzels, experimenten en winacties ontdekken gezinnen waar ze energie kunnen besparen.
Gratis meedoen Gezinnen met kinderen van 7-12 jaar kunnen zich gratis aanmelden
Meer informatie en aanmelden kan op www.juniorenergiecoach.nl. Inschrijven kan tot en met 2 oktober. Het spel start op 7 oktober.
20 Groningers openen deuren tijdens Duurzame Huizendag
20 Groningers openen deuren tijdens Duurzame Huizendag
De Duurzame Huizendag op zaterdag 8 oktober 2022 van 13:00-17:00 zit vol inspiratie. Door de hele gemeente openen 20 duurzame bewoners hun deuren en delen zij graag hoe ze hun energierekening omlaag hebben gebracht. Van simpel gedrag, tot isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden en groene tuinen. En bezoek de duurzaamheidsmarkten in de Oosterparkwijk en Helpman of ga in gesprek met duurzame initiatieven. Ook Duurzaam Groningen, een initiatief van de gemeente is aanwezig met informatie over subsidies en Grunneger Power vertelt je er over hoe je met je buurt kunt verduurzamen. Ga voor meer informatie naar de website van Duurzaam Groningen. 
Korting op aanschaf regenton
Korting op aanschaf regenton
Na lange tijd van droogte valt er eindelijk weer regen. Nu weten we hoe blij onze tuin is met water. Een goed moment om een regenton aan te schaffen! Gebruik regenwater voor je tuin en bespaar kostbaar drinkwater. Regenwater bevat minder kalk en is daarom gezonder voor je planten. Bovendien komt het water dat je opvangt niet in het riool terecht. Groene tuinen worden in de zomer ook veel minder heet. En je vergroot ook nog eens het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren.
Inwoners van de gemeente kunnen met een kortingsbon van € 17,50 een regenton kopen. Kijk daarvoor op de website van Duurzaam Groningen. De actie loopt nog tot 1 december 2022.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 26 september 2022

Nieuwsbrief Haren, 9 september 2022
Nieuwsbrief Haren
9 september 2022
Fashion Dag Haren 24 september
Fashion Dag Haren 24 september
Op zaterdag 24 september organiseert Ondernemend Haren weer een Fashion Dag Haren. Tijdens deze dag presenteren zeker twintig modewinkels hun najaars- en wintercollectie. Er zijn twee modeshows: om 13:30 en om 15:30 uur. De shows vinden plaats voor de Dorpskerk in Haren. Ook is er muziek, een draaimolen en meer gezelligheid in het centrum. Kijk voor meer informatie op de website van Ervaar Haren.
Oproep nabestaande oorlogsslachtoffers Haren
Oproep nabestaande oorlogsslachtoffers Haren
Het 4 mei comité Haren komt graag in contact met familie van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog die op de huidige gedenksteen voor de Dorpskerk genoemd staan.

Het monument bij de Dorpskerk wordt vervangen. Na uitgebreid onderzoek zijn er namen toegevoegd. Daarom wil het comité nabestaanden van de oorlogsslachtoffers graag uitnodigen voor de onthulling van het monument. Reageren kan via e-mail.

Foto: Haren de Krant
Tentoonstelling Bouw Anders over kwaliteit en betaalbaarheid woningbouw
Tentoonstelling Bouw Anders over kwaliteit en betaalbaarheid woningbouw
Meer variatie, goede openbare ruimte en gebouwen die onze stad en dorpen écht beter maken. En dat alles het liefst duurzaam, natuurinclusief en betaalbaar. De doelen van de manifestatie Bouw Anders zijn stevig. Dat is niet voor niets, want dát het anders moet op het vlak van onze woningbouw, is zeker. Vanaf vrijdag 9 september zijn de resultaten voor iedereen te zien in de hal van het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep 98. Lees verder op onze website.
Ombudsman Groningen verhuisd naar Trompsingel
Ombudsman Groningen verhuisd naar Trompsingel
Ombudsman Groningen is deze zomer verhuisd van de Kreupelstraat naar het Tromphuis aan de Trompsingel 33 in Groningen. De ombudsman behandelt klachten die mensen kunnen hebben over de gemeente Groningen. Als het je niet lukt om het samen met de gemeente op te lossen, dan kun je naar de ombudsman. Dit is altijd kosteloos, lees hoe het werkt.

Ook bij een klacht over WIJ Groningen, het Noordelijk Belastingkantoor, de GGD en Beschermd Wonen kun je contact opnemen met de ombudsman. Wil je weten of de ombudsman iets voor jou kan betekenen? Kom dan langs of bel of mail. Kijk op ombudsmangroningen.nl voor de tijden van het wekelijkse inloopspreekuur en alle andere contactgegevens.
Inschrijving Sport- en Cultuurhopper herfst en winter geopend
Inschrijving Sport- en Cultuurhopper herfst en winter geopend
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich weer inschrijven voor sport- en cultuuractiviteiten via de Sport- en Cultuurhopper. Het kennismakingsprogramma wordt in opdracht van de gemeente Groningen georganiseerd door Huis voor de Sport Groningen en VRIJDAG in de Buurt in samenwerking met sport- en cultuuraanbieders uit de gemeente. Kijk voor meer informatie en het aanbod op sportcultuurhopper.nl.
Enquête over gezond eten
Enquête over gezond eten
Wat vind jij belangrijk bij het koken van eten? Waar let je op bij het boodschappen doen? En wat vind je lastig bij het maken van gezonde keuzes? Of vind je dat er teveel aandacht is voor gezond en duurzaam eten? De gemeente Groningen wil graag weten hoe de inwoners over gezond eten denken en welke uitdagingen er zijn. Help mee om gezond en duurzaam voedsel toegankelijker te maken en vul de vragenlijst in.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 26 september 2022

Nieuwsbrief Haren, 2 september 2022
Nieuwsbrief Haren
2 september 2022
Oase van rust: de magie van de Hortus
Oase van rust: de magie van de Hortus
Voor menig Harenaar om de hoek en op slechts een klein half uurtje fietsen vanuit de binnenstad van Groningen bevindt zich de Hortus Haren. Een oase van rust die vijftien hectare beslaat en waar zowel regionale, nationale als internationale bezoekers genieten van de meest exotische bloemen en planten.

Maar de Hortus biedt meer. Wie voor het eerst via de toegangspoortjes achterin de giftshop de Hortus betreed, weet niet wat voor weelde er nog verscholen ligt. Een botanische tuin, een exotische plantenkas, een Chinese Ming-tuin waar er slechts drie van op de wereld zijn, de ‘Laarman-tuin’ en de ‘Hondsrug-tuin’, een Keltische tuin met een doolhof, een vlinder- en bijenweide, een rotstuin en speelplek voor kinderen: menig natuurliefhebber kan in de Hortus zijn hart ophalen. Maar naast de groenbeleving is er meer: zo worden er regelmatig evenementen in de Hortus georganiseerd, zoals muziekconcerten, een poëziefestival en een kinderfestival, dat dit jaar op zaterdag 3 september plaatsvindt. Lees meer op onze website.
Toeristische verhuur woningen maximaal 30 nachten per jaar
Toeristische verhuur woningen maximaal 30 nachten per jaar
Om de wooncrisis aan te pakken, mogen vanaf 1 januari 2023 woningen maximaal 30 nachten per jaar worden verhuurd aan toeristen. Dat voorstel doet het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om de wooncrisis aan te pakken. Een toenemend aantal woningen in Groningen en Haren wordt een groot gedeelte van het jaar of zelfs het gehele jaar verhuurd voor korte periodes aan toeristen. Dit gebeurt vaak via platforms zoals Airbnb, Booking.com en Expedia. Continue korte verhuur van de volledige woning zorgt ervoor dat deze woningen niet beschikbaar zijn voor woningzoekenden en leidt regelmatig tot overlast in de woonwijk. Lees het nieuwsbericht op onze website of het raadsvoorstel.
ZINN doet vanaf 2023 huishoudelijke hulp in Haren
ZINN doet vanaf 2023 huishoudelijke hulp in Haren
Om de komende jaren te zorgen voor continuïteit in de organisaties die huishoudelijke hulp aanbieden, heeft de gemeente nieuwe contracten afgesloten met vijf organisaties. De contracten lopen vijf jaar en gaan op 1 januari 2023 in. De keuze voor het werken met vijf organisaties, die elk in een eigen gebied gaan werken, is gemaakt omdat de gemeente kwalitatief goede huishoudelijke hulp erg belangrijk vindt. Doordat in de meeste gebieden één organisatie actief is, is het voor de organisaties, die het gebied kennen, gemakkelijker om bij ondersteuningsvragen van cliënten gebruik te maken van voorzieningen die al in de buurt aanwezig zijn.

De organisaties die vanaf 1 januari 2023 de huishoudelijke hulp verzorgen per gebied zijn: Tzorg en Emile Thuiszorg (Centrum en Oude Wijken), AtHomeFirst (West), Thuiszorg Comfort (Oost en Ten Boer) en ZINN (Zuid en Haren). Lees verder op onze website.
65 Monumenten openen hun deuren tijdens Open Monumentendag met thema duurzaamheid
65 Monumenten openen hun deuren tijdens Open Monumentendag met thema duurzaamheid
In het weekend van 10 en 11 september is het weer tijd voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Tijdens dit weekend openen maar liefst 65 monumenten in de gemeente Groningen gratis hun deuren voor publiek. Met het oog op het thema duurzaamheid staan dit jaar panden centraal die op een duurzame manier beheerd of gerestaureerd zijn, zoals het Stadhuis op de Grote Markt, maar ook monumenten die voor een duurzaam doel gebruikt worden of werden, zoals de Langelandster poldermolen in Garmerwolde. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd die in het teken staan van duurzaamheid. Lees meer op onze website.
Elektrische deelfietsen Go Sharing en Bolt staan klaar voor gebruik
Elektrische deelfietsen Go Sharing en Bolt staan klaar voor gebruik
Deze week zijn ze neergezet in onze gemeente: de elektrische deelfietsen van de bedrijven Go Sharing en Bolt. In totaal komen er 600 van deze fietsen te staan. Wethouder Verkeer en Vervoer Philip Broeksma vindt de deelfiets ‘een snelle en gezonde manier om je te verplaatsen en een mooi alternatief voor de auto’. Kijk voor meer informatie op groningenbereikbaar.nl.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 26 september 2022

Nieuwsbrief Haren, 15 juli 2022
Nieuwsbrief Haren
15 juli 2022
Oekraïense vluchtelingen verhuizen naar Onnen
Oekraïense vluchtelingen verhuizen naar Onnen
De studentenflat Cornus aan de Kornoeljestraat in Selwerd was de afgelopen maanden de thuisbasis van 107 Oekraïense vluchtelingen. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne en de komst van vluchtelingen heeft de gemeente Groningen deze locatie aangewezen als tijdelijke opvanglocatie. De tijdelijke periode is bijna voorbij, omdat de studentenflat vanaf 1 augustus weer beschikbaar komt voor internationale studenten. 

De Oekraïense vluchtelingen gaan verhuizen naar de Avondsterlaan in Paddepoel of naar chalets op de camping aan de Dorpsweg 67a in Onnen. “Het zal even wennen zijn. Maar vanaf het begin af aan wisten we dat deze locatie tijdelijk zou zijn, legt een medewerker van de gemeente Groningen uit. De gezinnen met jonge kinderen gaan van de studentenflat in Selwerd naar de Avonsterlaan in Paddepoel. “Zo blijven ze in de buurt van hun school en sportactiviteiten. Gezinnen met oudere kinderen en alleenstaanden gaan naar de camping in Onnen.”

En qua verhuisstress? “Een verhuizing is nooit leuk, maar we ervaren geen weerstand vanuit de bewoners. We nemen ze mee in het proces en ze weten dat ze goed terecht komen. Wel heerst er een normale verhuisspanning.” Op 1 augustus verhuizen 40 personen naar Onnen. “De verhuizing wordt door de gemeente geregeld. Over het inpakken van gemeenschappelijke spullen, sjouwen van meubilair en het vervoer hoeven de bewoners zich niet druk te maken.”

Op dinsdag 19 juli wordt de aanvraag omgevingsvergunning gepubliceerd. Omwonenden worden nog per brief uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst.
Opening inclusieve buitenspeelplaats Visio Onderwijs Haren
Opening inclusieve buitenspeelplaats Visio Onderwijs Haren
De Visio-school in Haren heeft maandagmiddag officieel de nieuwe speeltuin geopend. De speeltuin is zo ontwikkeld dat slechtziende en blinde kinderen zelfstandig, veilig en vrij kunnen spelen. De speeltuin heeft een duidelijk hoofdpad, voelbare zijpaden, een touw die je naar de top van een heuvel leidt en knisperend grind dat een speeltoestel aankondigt. Leerlingen van Visio hebben de speelplaats voor een groot deel zelf ontworpen.

Door het potten van een vlinderstruik werd de speeltuin officieel geopend en kon het spelen beginnen!
Fatoumata verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester
Fatoumata verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester
Op vrijdag 8 juli is Fatoumata verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan: ‘Activiteiten? Wie vindt dat nou niet leuk?, wist zij de meeste stemmen binnen te halen. De kinderburgemeester wordt tijdens haar ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Finn.

De kinderburgemeester treedt vanaf september in functie. Zij vergezelt burgemeester en wethouders tijdens representatieve taken en verricht ceremoniële taken, bijvoorbeeld tijdens openingen en evenementen. Ook krijgt Fatoumata de kans om zelf activiteiten te organiseren om haar verkiezingsbelofte waar te maken. Vorig jaar werd Samuel gekozen tot kinderburgemeester van Groningen. De loco-kinderburgemeester is Jairo. Hun ambtstermijn zit er eind augustus op. Meer informatie over de kinderburgemeester staat op de website.
Isolatie, glas en zonnepanelen: zo heb je het hele jaar plezier van je vakantiegeld
Isolatie, glas en zonnepanelen: zo heb je het hele jaar plezier van je vakantiegeld
Begin met isoleren! Hierdoor woon je koel in de zomer en warm in de winter. Ook zonnepanelen zijn een goede investering. Zo bespaar je op je energierekening, verhoog je je woningwaarde en zorg je voor een schone buurt. Doe daarom mee aan onze inkoopactie spouwmuur-, dak-, vloer-, HR++isolatie, zonnepanelen of een combinatie via de website van duurzaam Groningen. 

Een goede besteding van je vakantiegeld dus! Er zijn ook subsidies en voordelige leningen om te verduurzamen. Meer informatie en aanmelden via de website van Duurzaam Groningen. 
De inkoopactie sluit op 10 september. Wacht dus niet te lang!
Fietsenstalling Grote Markt twee weken dicht
Fietsenstalling Grote Markt twee weken dicht
De fietsenstalling Grote Markt is in verband met bouwwerkzaamheden vanaf maandag 18 juli tot en met zondag 31 juli gesloten. De sluiting is noodzakelijk vanwege werkzaamheden aan de gevel van het pand en het verbeteren van de entree van de fietsenstalling. Direct naast de ingang fietsenstalling Grote Markt komt een tijdelijke fietsenstalling met 200 plekken. Parkeer je fiets ook tijdens deze twee weken op een van de vele toegestane plekken. Zo houden we het centrum voor iedereen toegankelijk. Kijk voor meer informatie over de parkeerplekken voor fietsen op onze website.
Wat te doen bij een hittegolf?
Wat te doen bij een hittegolf?
De zomer staat weer voor de deur. We hopen natuurlijk dat het mooi weer wordt. Door de klimaatverandering is echter de kans steeds groter dat onze zomers droger en warmer worden en er mogelijk langdurige periodes van hitte ontstaan. Tijdens een hittegolf zijn sommige inwoners extra kwetsbaar, met name de ouderen. Ouderen hebben vaak minder snel een dorstgevoel en het lichaam past zich minder goed aan bij extreme temperaturen en ze kunnen daardoor oververhit raken. Wat je kan doen tegen de hitte lees je in de flyer van het Rode Kruis en WIJ Groningen.
Raad wil weer mensenrechtenverdedigers opvangen
Raad wil weer mensenrechtenverdedigers opvangen
Tijdens het jaarlijkse Voorjaarsdebat komen alle politieke partijen in de gemeenteraad met hun wensenlijstjes voor de komende tijd. De raad omarmde onder meer het plan om weer mensenrechtenverdedigers uit onvrije landen te ontvangen voor een tijdelijk verblijf in Groningen. Het debat was het eerste grote optreden in de raad van de nieuwe wethouder van Financiën Mirjam Wijnja. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 20 juli 2022

Nieuwsbrief Haren, 8 juli 2022
Nieuwsbrief Haren
8 juli 2022
Huttenbouwdorp Haren gaat bijna van start
Huttenbouwdorp Haren gaat bijna van start
In de eerste week van de zomervakantie (19 juli tot en met 22 juli) gaat de 37ste editie van Huttenbouwdorp Haren van start. Het thema voor dit jaar is circus. Naast huttenbouwen worden er ook allerlei andere activiteiten georganiseerd, zoals: een zeskamp, kinderdisco, barbecue en bij warm weer eventueel spelletjes in samenwerking met de brandweer. Ook kunnen de kinderen elke dag knutselen bij de knutseltafel en zich laten schminken. De activiteiten zullen plaats vinden op het veld bij zorgboerderij de Mikkelhorst aan Klaverlaan 37. Meer informatie vind je op de website van Huttenbouwdorp Haren. Opgave verplicht!
Op vakantie? Controleer je reisdocumenten!
Op vakantie? Controleer je reisdocumenten!
Ga je binnenkort op vakantie over de grens, controleer dan op tijd je reisdocumenten! Heeft iedereen die meereist een geldig paspoort of ID-kaart? Controleer de ‘geldig tot’- datum in het document of maak afspraak als het document binnen 6 weken verloopt. Dit kan online via de website van gemeente Groningen.
Verbouwing Hoofdstation Groningen waarschijnlijk in zomer 2026 klaar
Verbouwing Hoofdstation Groningen waarschijnlijk in zomer 2026 klaar
De verbouwing van Hoofdstation Groningen is waarschijnlijk in de zomer van 2026 klaar. Dat maakte wethouder Philip Broeksma van Verkeer & Vervoer afgelopen woensdag bekend. Oorspronkelijk zou de verbouwing in de zomer van 2024 klaar zijn. Om dat te bereiken, zou er in de zomer van 2023 opnieuw een ‘treinvrije periode’ moeten komen, een periode zonder treinverkeer langs het Hoofdstation. Deze periode zou 51 dagen moeten duren. Maar afgelopen voorjaar werd al duidelijk dat aannemer Strukton deze planning niet meer kon halen.

De treinvrije periode is nu verplaatst naar de eerste helft van 2025. In de zomer van 2023 wordt waarschijnlijk bekend wanneer deze periode precies kan worden ingepland. Tijdens de 51-daagse treinvrije periode worden de regionale sporen aan elkaar gekoppeld, zodat regionale treinen daarna door kunnen rijden. Ook worden de perrons verlegd en aangepast en wordt de bustunnel onder de sporen geschoven. Zie voor meer informatie de brief aan de raad.
Gemeenteraad wil gratis tampons en maandverband
Gemeenteraad wil gratis tampons en maandverband
In openbare gemeentelijke gebouwen moeten menstruatie-producten als tampons, maandverband en inlegkruisjes gratis te krijgen zijn. Dat wil de gemeenteraad. De raad heeft het college van B&W tijdens de raadsvergadering van woensdag 6 juli gevraagd met een plan te komen waarmee menstruatie-armoede in Groningen moet verdwijnen. In de tussentijd moet de gemeente het mogelijk maken dat raadsleden gemeentelijke openbare ruimten voorzien van gratis menstruatie-producten. Lees verder op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 20 juli 2022

Nieuwsbrief Haren, 1 juli 2022
Nieuwsbrief Haren
1 juli 2022
Nieuwe fietsroute langs kunst in Haren en omgeving
Nieuwe fietsroute langs kunst in Haren en omgeving
Stap op de fiets voor een nieuwste kunstroute van Stichting Kunstpunt Groningen, die je laat kennismaken met kunst in Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren. De prachtige groene omgeving krijg je er tijdens deze fietstrip bij cadeau. Het startpunt van deze route is het kunstwerk Grensbepaling aan de Rijksstraatweg, maar ook De Bron op het Raadhuisplein, in het hart van Haren, is een mooie plek om te beginnen.

De route is in totaal 22 kilometer. Vind je dat nét iets te ver? Dan kun je ook een wat korter rondje doen van ongeveer 7 kilometer. Waar je ook start, of hoeveel kilometer je ook doet: de route zal je verrassen. Nieuwsgierig welke kunstwerken je allemaal tegenkomt en meer informatie over de route? Kijk dan op de website van Kunstpunt.
Nieuwe jeu-de-boulesbaan in Glimmen geopend
Nieuwe jeu-de-boulesbaan in Glimmen geopend
Met een soepele worp opende wethouder Inge Jongman afgelopen zaterdag de jeu-de-boulesbaan in Glimmen. Het dorpshuis bracht het idee van een nieuwe baan in bij ‘De Groene Parel’. In dit project konden inwoners ideeën aandragen om hun woon-en leefomgeving te verbeteren. De jeu-de-boulesbaan is voor het hele dorp toegankelijk.
Overhangend groen, graag iets aan doen
Overhangend groen, graag iets aan doen
In Haren zien we regelmatig hagen (en andere beplanting) over trottoirs heen hangen. Hierdoor worden de wandelpaden steeds minder toegankelijk voor mensen die minder makkelijk ter been zijn. Je ziet regelmatig mensen hierdoor op straat lopen, wat een gevaarlijke situatie kan opleveren. Wij vragen u hierbij te kijken naar uw eigen groen of deze overhangt over het trottoir en, indien nodig, actie te ondernemen. Momenteel is het de juiste tijd om hagen te snoeien.
Bedrijven Bolt en GO Sharing gaan elektrische deelfietsen aanbieden
Bedrijven Bolt en GO Sharing gaan elektrische deelfietsen aanbieden
Vanaf 1 september dit jaar kun je in de gemeente Groningen een elektrische deelfiets pakken. Het gaat om een proef van twee jaar. Twee verschillende bedrijven, Bolt en GO Sharing, gaan dan in totaal 400 elektrische fietsen in onze gemeente neerzetten. Op 1 november komen er nog 200 bij. Beide bedrijven krijgen een vergunning voor 300 elektrische fietsen. Blijkt de behoefte aan deelfietsen groter te zijn, dan kunnen het er meer worden. Het gaat om fietsen die maximaal 25 km per uur kunnen. Het college van B&W verwacht dat de elektrische deelfiets voor sommige inwoners een alternatief kan zijn voor het bezit van een eigen auto. Lees ook de brief aan de raad.
Deze zomer zeven weken werkzaamheden aan Ring Zuid en A28
Deze zomer zeven weken werkzaamheden aan Ring Zuid en A28
De zuidelijke ringweg (N7) is in de zomer zeven weken in beide richtingen afgesloten tussen de Europaweg en knooppunt Euvelgunne. De noordbaan, voor het verkeer richting Drachten en Assen, is dicht van vrijdag 8 juli tot maandag 29 augustus. De zuidbaan, voor het verkeer richting Hoogezand, wordt afgesloten van maandag 11 juli tot vrijdag 26 augustus. Het verkeer wordt omgeleid via de overige ringwegen. Tijdens de zomervakantie zijn er ook afsluitingen op de A28. Op de website van Groningen Bereikbaar lees je meer over de zomerafsluiting van de zuidelijke ringweg en de verkeershinder op de A28.

kaartje: de afsluiting van Ring Zuid en de omleiding.
Zeven van acht wethouders nieuw college geïnstalleerd
Zeven van acht wethouders nieuw college geïnstalleerd
Zeven wethouders van het nieuwe college van burgemeester en wethouders zijn in de raadsvergadering van woensdag 29 juni geïnstalleerd. Vanuit de coalitie werd dit het “sociaalste college van Nederland” genoemd. Er werd ook gedebatteerd over het coalitieakkoord van de coalitiepartijen. Bij de coalitie overheerst trots, de oppositie heeft zorgen over financiën. Meer hierover op de website van de gemeenteraad.

Foto: Manouska Molema wordt geïnstalleerd als wethouder Jeugd, Gezondheid en Diversiteit.
Inspraak gestart voor dienstregeling bussen 2023
Inspraak gestart voor dienstregeling bussen 2023
Met ingang van 11 december dit jaar gaan er op een aantal routes in de gemeente Groningen minder bussen per uur rijden. Ook krijgen sommige buslijnen een andere route. Dat staat in de ontwerp hoofdlijnen dienstregeling 2023 van het OV-bureau Groningen Drenthe. Een overzicht van alle voorgenomen wijzigingen vind je op ovbureau.nl.

Op deze ontwerp dienstregeling 2023 kun je reageren. Tot donderdag 30 juli kun je je zienswijze indienen bij de gemeente, via e-mail. Of stuur een brief naar: Gemeente Groningen t.a.v. secretariaat Ruimtelijk Beleid & Ontwerp, postbus 7081, 9701 JB Groningen, o.v.v. ‘dienstregeling 2023’. Je kunt je reactie ook doorgeven aan het OV-bureau.
Buurtbrandweerman Luc blij met rookmelderplicht: ‘Het redt levens’
Buurtbrandweerman Luc blij met rookmelderplicht: ‘Het redt levens’
Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. “Een rookmelder redt levens”, zegt buurtbrandweerman Luc Oldenhof. In de gemeente Groningen richt Luc zich op het voorkomen van brand. “Mensen denken vaak ‘dat overkomt mij niet’, maar een brand kan iedereen overkomen. Daar wil ik mensen bewust van maken.” Lees verder op onze website.
Straat- of buurtfeest? Meld het bij de gemeente
Straat- of buurtfeest? Meld het bij de gemeente
Ben je van plan om een kleine activiteit te organiseren zoals een straat- of buurtfeest? Meld dit evenement dan minimaal 3 weken van tevoren aan via onze website. Een melding doen is gratis. Organiseer je een groter evenement of voldoet het feest niet aan de voorwaarden van een kleine activiteit? Vraag dan minimaal 8 weken van tevoren een evenementenvergunning aan. Dit is bijvoorbeeld het geval als de straat moet worden afgezet of als er meer dan 200 personen aanwezig zullen zijn.
Nu ook op woensdagmiddag inloopspreekuur Groningse Kredietbank
Nu ook op woensdagmiddag inloopspreekuur Groningse Kredietbank
Vanaf woensdag 6 juli is er elke woensdag van 9.00 tot 16.00 uur een inloopspreekuur van de Groningse Kredietbank. Je kunt hier onder andere terecht voor advies over geldzaken, hulp bij schulden of andere (dringende) geldproblemen. Het inloopspreekuur is er ook op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, maar dan van 9.00 tot 12.00 uur. Voor advies over geldzaken kun je ook terecht bij het WIJ team bij jou in de buurt.

De Groningse Kredietbank vind je aan het Harm Buiterplein 1 in Groningen. Kijk voor meer informatie over de Groningse Kredietbank op onze website of bel met 14 050.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 5 juli 2022

Nieuwsbrief Haren, 24 juni 2022
Nieuwsbrief Haren
24 juni 2022
Basketballer Geert vijftig jaar lid van Indoorgroep Haren
Basketballer Geert vijftig jaar lid van Indoorgroep Haren
Maandagavond 22 juni in gymzaal het Buut werd basketballer Geert van Oortmerssen uit Haren in het zonnetje gezet door zijn basketbalteam en wethouder sport Inge Jongman. De 87-jarige basketballer is al 50 jaar lid van Indoorgroep Haren en is hiermee het langst spelende lid van de vereniging. Een uitzonderlijke prestatie die aandacht verdient.

Het team van Geert wilde hem dan ook graag eren en waardering tonen voor zijn onvoorwaardelijke inzet. Volgens wethouder Jongman is Geert van Oortmerssen een voorbeeld voor anderen om zo lang mogelijk te blijven sporten en bewegen voor een fit leven. De wethouder overhandigde bloemen en uit handen van zijn team kreeg Geert een bokaal, een mooie waardering.  
Oproep: help een student en word host
Oproep: help een student en word host
Vanwege de grote woningnood zijn Hospi Housing en de gemeente Groningen een samenwerking aangegaan. Hospi Housing blaast hospitaverhuur nieuw leven in door (internationale) studenten te koppelen aan lokale hosts en gastgezinnen. Een kamer in huis verhuren is tijdelijk en in Groningen voor het studiejaar 2022-2023 als pilot zonder vergunning toegestaan voor een periode van max 6 maanden. Hospi Housing geeft persoonlijk advies en helpt bij het vinden van een geschikte match. Host worden vergroot je wereld, zorgt voor gezelligheid en levert je een leuk zakcentje op. Voor hosts en gastgezinnen is de service gratis, studenten betalen een eenmalige fee.

Elk jaar hebben honderden studenten in Groningen moeite met het vinden van een kamer. Daarom hebben wij u nodig. Benieuwd hoe u kunt helpen of kent u iemand met een kamer over? Kijk op www.hospihousing.com of stuur een mail.
College wil ombouwen studentenhuizen tot studio’s onmogelijk maken
College wil ombouwen studentenhuizen tot studio’s onmogelijk maken
Het college van B&W wil het ombouwen van studentenhuizen met kamers tot zelfstandige studio’s onmogelijk gaan maken. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze praktijk er niet toe leidt dat in deze panden minder mensen wonen. Studio’s in voormalige kamerverhuurpanden hebben een minimale grootte van 24 vierkante meter en zijn bedoeld voor bewoning door één persoon. Maar in de praktijk worden dit soort studio’s ook wel door twee mensen bewoond. En de huurprijzen van studio’s zijn vaak erg hoog, waardoor studenten ze niet kunnen huren. Ombouwen naar studio’s kan sinds 2017. Lees de brief aan de raad, bekijk het kaartje of verdiep je in de Herziening Bestemmingsregels Wonen 3.
Jaarbudget voor geveltuinen en boomtuinen is op
Jaarbudget voor geveltuinen en boomtuinen is op
Het jaarbudget voor het aanleggen van geveltuinen en boomtuinen is helaas op. Dit betekent dat je geen aanvraag meer kunt indienen voor 2022. Wil je toch nog vergroenen dit jaar? Kijk dan op duurzaamgroningen.nl.
Gemeente lanceert Duurzaam Groningen: voor en door Groningers die duurzamer willen doen
Gemeente lanceert Duurzaam Groningen: voor en door Groningers die duurzamer willen doen
Afgelopen week is duurzaamgroningen.nl gelanceerd. Eén plek waar inwoners alles vinden over duurzamer doen binnen de gemeente Groningen. Van praktische informatie tot subsidies en van stappenplan tot ervaringen van buurtgenoten. De website is een initiatief van de gemeente Groningen. Lees verder op onze website.
Spaarpot Safety-safe voor de speelplek aan De Savornin Lohmanlaan
Spaarpot Safety-safe voor de speelplek aan De Savornin Lohmanlaan
Sinds maandag 14 mei stond een maand lang de Safety-safe aan de De Savornin Lohmanlaan in Groningen. De Safety-safe beloont weggebruikers die zich aan de snelheid houden door geld in een digitale spaarpot te stoppen. De buurt bepaalt aan welk doel het totaalbedrag besteed moet worden. Vandaag maakte wethouder Philip Broeksma bekend dat het gespaarde bedrag gebruikt gaat worden voor het opknappen en vergroenen van de speeltoestellen op de speelplek aan de De Savornin Lohmanlaan. In totaal is er 6353,43 euro opgehaald. Lees verder op onze website.
Digitalisering en de e-overheid
Digitalisering en de e-overheid
Het Forum Groningen ondersteunt inwoners vanaf 18 jaar bij het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van (digitale) geletterdheid. Om zo iedereen de kans te bieden zich te ontwikkelen en te ontplooien en zelfstandig mee te kunnen doen in de samenleving. In samenwerking met WIJ Groningen is sinds kort het gratis inloopspreekuur van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) gestart waar hulp geboden wordt bij over de digitale overheid. We kunnen je bijvoorbeeld op weg helpen met zaken als:

  • Het regelen van zorg;
  • Een afspraak maken bij de gemeente;
  • Het aanvragen van het verlengen van je rijbewijs;
  • Hoe je belastingen en toeslagen kunt regelen;
  • Hoe je boetes kunt betalen.

Het Informatiepunt Digitale Overheid heeft op verschillende tijdstippen spreekuren in alle bibliotheken in de gemeente Groningen, die op de website van het Forum te zien zijn.  Of loop even binnen bij de bibliotheek bij u in de buurt.

Stem nu op de nieuwe kinderburgemeester!
Stem nu op de nieuwe kinderburgemeester!
Vanaf vrijdag 24 juni 12.00 uur kunnen alle inwoners van Groningen stemmen op Finn, Violet, Fatoumata, Suzanne of Annemei. Zij zijn allemaal in de race om per september 2022 de nieuwe (loco-)kinderburgemeester van Groningen te worden. Stemmen kan tot en met donderdag 7 juli via de website. Hier staat ook meer informatie over de kandidaten en wat zij belangrijk vinden.De kinderburgemeester mag een jaar lang alle kinderen in Groningen vertegenwoordigen. Hij/zij gaat mee met burgemeester en wethouders tijdens bijvoorbeeld openingen en evenementen. Maar de kinderburgemeester organiseert ook eigen activiteiten voor een onderwerp wat hij/zij belangrijk vindt. De kinderburgemeester wordt geholpen en soms vervangen door de loco-kinderburgemeester .Op vrijdag 8 juli kan iedereen tussen 15.00 en 16.30 uur nog stemmen in het Forum Groningen. Daar voeren de vijf kandidaten campagne om de laatste stemmen binnen te halen. Om 17.00 uur maakt burgemeester Schuiling de nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester bekend in het Forum Groningen.
Keti Koti in Groningen
Keti Koti in Groningen
Op 1 juli viert Groningen met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Op allerlei locaties in de stad worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Hierbij kunt u denken aan muziek, spoken word, films, lezingen, tentoonstellingen en zelfs een culinaire markt. Met de viering van Keti Koti willen de samenwerkende partners van Bitterzoet Erfgoed mensen kennis laten maken met het slavernijverleden van Groningen.

Ook vertellen we hoe het verhaal van toen nog sporen heeft in het heden. We willen dat verhaal zo toegankelijk en inclusief mogelijk vertellen vanuit zo veel mogelijk perspectieven. Het is geen vrolijk maar wel een belangrijk verhaal dat mensen kan helpen om elkaar in de toekomst beter te begrijpen. Met de verschillende soorten activiteiten in het kader van Keti Koti is er voor iedereen een makkelijke en toegankelijke manier om kennis te maken met deze geschiedenis. . We vertellen  het verhaal van de geschiedenis vanuit zo veel mogelijk perspectieven. 

Kijk voor het activiteitenoverzicht van keti koti op bitterzoeterfgoed.nl.
Steeds meer aandacht voor de bloemetjes en bijtjes in gemeente Groningen
Steeds meer aandacht voor de bloemetjes en bijtjes in gemeente Groningen
Bijen die rondvliegen, kwakende kikkers in het water, bloeiende bloemen en zelfs het (on)kruid aan de waterkant: allemaal voorbeelden van zaken waar stadsecoloog Hemmo Jager dagelijks druk mee is. “We raken steeds meer gewend aan een opgeruimde natuur: we verwijderen onkruid, betegelen onze straten en maaien vaker het gras, maar dat is helemaal niet goed voor alles wat bloeit en leeft.” Lees verder op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 27 juni 2022

Nieuwsbrief Haren, 17 juni 2022
Nieuwsbrief Haren
17 juni 2022
Martin uit Haren drieduizendste Stille Kracht in gemeente Groningen
Martin uit Haren drieduizendste Stille Kracht in gemeente Groningen
De gemeente Groningen zette vrijdag 10 juni de drieduizendste stille kracht in het zonnetje. Het gaat om de 5-jarige Martin Schippers uit Haren. Martin en zijn ouders krijgen een afvalgrijper uit handen van Tineke Muller, één van de eerste stille krachten in Haren.‘We zijn superblij met onze stille krachten’, benadrukt milieusteward Kars Ottens van Groningen Schoon Dankzij Mij. ‘Ze houden hun omgeving zwerfafvalvrij door de rotzooi van anderen op te ruimen. Super is dat.’

Nergens in ons land leveren zoveel bewoners een bijdrage aan het belang van schone woon- en leefomgevingen. Maar liefst 3000 Stille Krachten ruimen inmiddels het lukraak door anderen weggegooide afval op. Voor hen is het de gewoonste zaak van de wereld. De een doet het af en toe in de eigen straat, de ander maakt hele wandelingen door de buurt en/of andere delen van de stad. Sluit je aan bij deze unieke schone beweging om Groningen zwerfafvalvrij te maken en te houden. De MilieuStewards komen de gratis afvalgrijper, afvalring en/of afvalzakken brengen. Kijk voor meer informatie op de website.
Coalitie GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en ChristenUnie kiest voor wat echt van waarde is
Coalitie GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en ChristenUnie kiest voor wat echt van waarde is
‘Het begint in Groningen: voor wat echt van waarde is’, is de titel van het coalitieakkoord van het nieuwe college van B&W. Met dit akkoord wil de coalitie regie nemen en sturen op wat echt van waarde is: het welzijn en de waardigheid van mensen en dieren, bestaanszekerheid, de kwaliteit van de leefomgeving en leefbaarheid van onze planeet.

De coalitie staat voor een overheid die inwoners vertrouwt, die de regie neemt waar dat nodig is, zodat alle Groningers bestaanszekerheid en gelijke kansen hebben en de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn. Waar meer overheidsregie is en minder marktwerking, ontstaat meer ruimte voor zeggenschap van inwoners over de eigen straat, buurt, wijk of dorp en over publieke voorzieningen die voor iedereen zijn. De ambities van de coalitie zijn vertaald in vier ‘sporen’. Meer hierover op onze website.
Foto: het nieuwe college van B&W, vanaf links: Philip Broeksma, Manouska Molema (beiden GroenLinks), Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren), burgemeester Koen Schuiling, Mirjam Wijnja (GroenLinks), Carine Bloemhoff, Rik van Niejenhuis (beiden PvdA), Inge Jongman (ChristenUnie) en Eelco Eikenaar (SP).

Vanuit het gebiedsgericht werken heeft elk gebied een eigen wethouder. Kirsten de Wrede wordt in het nieuwe college dorpswethouder voor Haren en omgeving.
Snorfiets met benzinemotor straks naar de rijbaan
Snorfiets met benzinemotor straks naar de rijbaan
Snorfietsen met een benzinemotor zijn straks niet meer welkom op een aantal fietspaden in onze gemeente. Het gaat om fietspaden die in een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Met deze maatregel wil de gemeente fietsers beschermen tegen de uitlaatgassen van deze vervuilende snorfietsen.

Snorfietsen (maximaal 25 km/u) met een benzinemotor stoten meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan personenauto’s en bussen. Vooral voor fietsers is dit erg schadelijk omdat ze die uitlaatgassen in hun longen kunnen krijgen. Ook is het slecht voor de natuur.

Het college van B&W heeft verkeersbesluiten genomen om deze snorfietsen te weren van meer dan 100 fietspaden. Ze zijn straks te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’. De verkeersbesluiten staan op overheid.nl. Meer informatie en de kaart vind je op onze website.

Foto: Ook de Leliesingel en in het verlengde daarvan de Kruissingel in het Noorderplantsoen zijn straks verboden terrein voor snorfietsen. Zie voor alle wijzigingen het kaartje.
Hoofdstation en Ring Zuid doen mee aan Dag van de Bouw op 18 juni
Hoofdstation en Ring Zuid doen mee aan Dag van de Bouw op 18 juni
Zaterdag 18 juni is de Dag van de Bouw. Dé dag waarop je kunt zien wat er allemaal achter de bouwhekken van bouw- en infraprojecten bij jou in de buurt gebeurt. Een groot en interessant project in onze gemeente is de verbouwing van het Hoofdstation. Op groningenspoorzone.nl lees je wat je hier kunt verwachten. Andere projecten die je kunt bekijken zijn Ring Zuid, de rechtenfaculteit in de voormalige openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat, de Werkmanhof (een appartementencomplex aan de Pelsterstraat), hoogspanningsstation Vierverlaten en het Feringagebouw op de Zernike Campus. De Dag van de Bouw begint op alle genoemde plekken om 10.00 uur. De eindtijden verschillen. Bij het Hoofdstation en Ring Zuid is de eindtijd 16.00 uur.

Kijk voor alle informatie op dagvandebouw.nl.
Energierekening te hoog? Vraag energietoeslag of bijzondere bijstand aan
Energierekening te hoog? Vraag energietoeslag of bijzondere bijstand aan
Als je moeite hebt met het betalen van je energierekening, dan heb je misschien recht op de energietoeslag. Heb je hier geen recht op, dan heb je mogelijk recht op bijzondere bijstand.

Energietoeslag is er voor veel inwoners van onze gemeente met een maandinkomen dat niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm. Het gaat om één maand in de periode 1 januari 2022 tot 1 juni 2022. Het is dus niet nodig dat je alle maanden in die periode een laag inkomen had. Kijk op onze website voor de maandnormen. Via deze link kun je ook de toeslag aanvragen. Doe dat vóór 1 november 2022. De toeslag is 800 euro.

Door de stijging van de energieprijzen kan de jaarafrekening of het maandelijks voorschotbedrag van je energieleverancier flink hoger zijn. Heb je geen recht op de energietoeslag of heb je niet genoeg aan de 800 euro? Soms kunnen we je dan helpen met bijzondere bijstand.
Inkoopactie zonnepanelen, isolatie en glas
Inkoopactie zonnepanelen, isolatie en glas
Denk jij na over zonnepanelen, isoleren of je glas vervangen? Vaak zijn deze maatregelen eenvoudig en binnen één dag uit te voeren door een aannemer. Ook de kosten vallen mee, door subsidies en eventueel voordelige leningen. En het mooie? Je begint direct maandelijks met besparen op je energierekening.

Het vinden van een betrouwbaar bedrijf met een goede prijs/kwaliteitverhouding kan een hele klus zijn. Dat neemt Duurzaam Groningen je uit handen met de inkoopactie zonnepanelen, isolatie en glas. Dinsdag 21 juni is er een webinar over zonnepanelen met antwoorden op vragen als: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig, wat kost het en: hoe ziet de installatie eruit? Het webinar over isolatie is al geweest, maar die kun je wel terugkijken. Meld je aan voor de inkoopactie en het webinar via duurzaamgroningen.nl. De isolatie- en glasactie sluit op 19 juli en de zonnepanelenactie op 10 september. Wacht dus niet te lang met aanmelden!
Hendrik de Vriesstipendium: aanmoedigingsbeurs voor beeldend en literair talent
Hendrik de Vriesstipendium: aanmoedigingsbeurs voor beeldend en literair talent
Ben jij een beeldend en/of literair talent? Meld je dan nu aan om kans te maken op de aanmoedigingsbeurs van het Hendrik de Vriesstipendium. Op 29 juni en in augustus zijn er informatiebijeenkomsten waarbij je advies kunt krijgen voor het maken van je plan. Je kunt je plan tot 9 september indienen bij de gemeente. Tijdens het talentevenement Wildvang in december presenteer je jouw idee aan een groot publiek. Kijk voor meer informatie op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 27 juni 2022

Nieuwsbrief Haren, 10 juni 2022
Nieuwsbrief Haren
10 juni 2022
Voormalig hotel in Haren na verbouwing fijne woonplek voor Oekraïense vluchtelingen
Voormalig hotel in Haren na verbouwing fijne woonplek voor Oekraïense vluchtelingen
De afgelopen tijd is het Nescio Hotel in Haren verbouwd om er een fijne woonomgeving van te maken voor de bewoners. In het voormalige hotel wonen nu ongeveer 160 Oekraïense vluchtelingen. “We zijn druk bezig  geweest om alle voorzieningen voor de bewoners te regelen. Zo ontvangt iedereen nu leefgeld, gaan de kinderen naar school, heeft de helft van de volwassenen betaald werk en zijn er voorzieningen voor gezondheidszorg”, vertelt locatiemanager Annelies Hulsman. Naast deze voorzieningen is het voormalige hotel ook opnieuw ingericht. Zo zijn er wasmachines, drogers en kookpitten geplaatst. “We willen dat de bewoners zoveel mogelijk zelf doen en dat ze hun eigen dagindeling bepalen. Er is een grote keuken waar allemaal kookpitten staan. Er wordt niet centraal gekookt, maar iedereen bepaalt zelf wat en wanneer ze eten.”

De gekookte maaltijden kunnen gegeten worden in de centrale eetzaal. “Hier komen nog stellingen zodat de bewoners hier hun potten, pannen en servies kunnen achterlaten. In de eetzaal kunnen bewoners andere bewoners ontmoeten en in hun eigen taal gesprekken voeren. Binnenkort openen we de eetzaal officieel met een feest en Oekraïense dansles.” Naast de eetzaal komt er nog een centrale plek in het voormalige hotel. “We zijn ook bezig met een recreatiezaal. De bewoners hebben nu allemaal een eigen hotelkamer, dat heeft een beperkt aantal vierkante meters. De recreatiezaal geeft bewoners meer ruimte om onderling contact te hebben met elkaar.” In de recreatiezaal kunnen mensen straks samen televisie kijken of een potje tafelvoetbal spelen. “De basisvoorzieningen zijn nu geregeld. We hopen dat deze zaal straks zorgt voor saamhorigheid bij bewoners en dat ze de ruimte vinden om hun zorgen te delen.”
BioTOP vakantieweek in Haren
BioTOP vakantieweek in Haren
De Biotoop organiseert van 18 tot en met 22 juli een vakantieweek in en rond het nieuwe overdekte-maar-toch-openlucht locatie op het Noorderveld. Tijdens de vakantieweek krijgen kinderen bijzondere workshops op gebied van natuur, maken (knutselen, schilderen), muziek, filosofie, en daarnaast veel spel (outdoor).
De BioTOPvakantie is er voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. De dagen duren van 09:00 uur tot 16:30 uur. Op vrijdag is er een feestelijke afsluiting voor familie en vrienden. Meer informatie en opgeven? Kijk dan op de website.
Morgen is het Duurzame Huizendag: Kom langs!
Morgen is het Duurzame Huizendag: Kom langs!
Op zaterdag 11 juni is de Duurzame Huizendag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor iedereen die wil weten hoe je duurzamer woont, wat dat kost en wat het je oplevert. 26 bewoners uit de gemeente laten je zien hoe zij aardgasvrij wonen, hoe ze hebben geïsoleerd, hoeveel zonnepanelen zij gebruiken en hoe ze hun tuin klimaatvriendelijk hebben gemaakt. Ook is er bij het Poortershoes een duurzaamheidsmarkt waar je meer informatie ontvangt over subsidies en leningen. Bekijk via de website het hele programma, waar nog plek is en meld je aan!
Atelierroute rond het Paterswoldsemeer
Atelierroute rond het Paterswoldsemeer
Rondje Méér: de open atelierroute van beroepskunstenaars rond het Paterswoldsemeer vindt plaats op zondag 12 juni 2022 van 11 tot 18 uur. De open ateliers zijn te vinden in het grensgebied tussen Groningen en Drenthe. Voor wie alle kunstenaars wil bezoeken is Rondje Méér ongeveer 18 kilometer lang, een prachtige fietsroute. Er is werk te zien van meer dan 15 kunstenaars op 15 locaties. Vroege vogels worden bij Wall House #2 getrakteerd op koffie met een lekkere cupcake. In Wall House zijn op deze dag twee rondleiding, waarvoor wel moet worden ingeschreven. Verder is overal is de toegang vrij en gratis. Kijk op www.kunstenaarsrondjemeer.nl voor meer informatie en de extra’s. Rondje Méér is ook te vinden op Facebook.
Hoofdstation en Ring Zuid doen mee aan Dag van de Bouw op 18 juni
Hoofdstation en Ring Zuid doen mee aan Dag van de Bouw op 18 juni
Zaterdag 18 juni is de Dag van de Bouw. Dé dag waarop je kunt zien wat er allemaal achter de bouwhekken van bouw- en infraprojecten bij jou in de buurt gebeurt. Een groot en interessant project in onze gemeente is de verbouwing van het Hoofdstation. Op groningenspoorzone.nl lees je wat je hier kunt verwachten. Andere projecten die je kunt bekijken zijn Ring Zuid, de rechtenfaculteit in de voormalige openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat, de Werkmanhof (een appartementencomplex aan de Pelsterstraat), hoogspanningsstation Vierverlaten en het Feringagebouw op de Zernike Campus. De Dag van de Bouw begint op alle genoemde plekken om 10.00 uur. De eindtijden verschillen. Bij het Hoofdstation en Ring Zuid is de eindtijd 16.00 uur. Kijk voor alle informatie op dagvandebouw.nl.
Subsidieplafond groene daken bereikt
Subsidieplafond groene daken bereikt
Subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak is vanaf vandaag niet meer mogelijk. Het subsidieplafond is bereikt. We hebben meer dan 300 aanvragen ontvangen. Van bewoners, bedrijven en instellingen. Met de subsidie hebben we de aanleg van 10.800 m2 groen dak gestimuleerd!
Plan tegen intimidatie uitgaansleven
Plan tegen intimidatie uitgaansleven
De gemeenteraad van Groningen heeft zich unaniem uitgesproken voor een plan om (seksuele) intimidatie in het uitgaansleven tegen te gaan. Burgemeester Koen Schuiling liet weten dat deze wens terugkomt in een Convenant tussen gemeente, politie en horeca. Alle politieke partijen in de raad stemden voor de motie ‘Veilig uitgaan in Groningen’. Er komen onder meer trainingen voor horecapersoneel. Meer hierover op de website.
Kinderburgemeester onthult bord
Kinderburgemeester onthult bord
Leerlingen van groep 5 van de Tine Marcusschool in Beijum waren het zat. Op de speelplek bij hun school aan de Jaltadaheerd ligt vaak hondenpoep en andere rommel. Samen met juf Johanna schreven ze een brief aan de burgemeester. Het resultaat is een bord, dat de leerlingen vrijdagochtend samen met de kinderburgemeester hebben onthuld. Lees verder op onze website.
Bankje met gedicht als uitnodiging om te ontmoeten
Bankje met gedicht als uitnodiging om te ontmoeten
In Beijum is het eerste babbelbankje in de wijk onthuld. Hierop is door wijkdichter Willy Koolstra een gedicht van haar hand aangebracht. Het bankje is bedoeld als plek om te ontmoeten, en nodigt voorbijgangers uit tot samenkomen en een goed gesprek. Het babbelbankje staat bij het grasveld voor Bij Bosshardt, een huiskamer voor en door de buurt, georganiseerd vanuit het Leger des Heils. Op het bankje heeft Willy Koolstra haar gedicht ‘Thuiskomen bij elkaar’ aangebracht, dat zij vorig jaar schreef in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid. Op een tweede bankje dat ook op het veld staat, is door Koolstra in allerlei talen het woord ‘welkom’ gezet. Lees verder op onze website.

Crisisnoodopvang in voormalige pand Leger des Heils
Crisisnoodopvang in voormalige pand Leger des Heils
Sinds donderdag 9 juni is het voormalige pand van het Leger des Heils aan het Damsterdiep 267 in gebruik als crisisnoodopvang. De eerste bus met asielzoekers kwam donderdagmiddag aan. Deze opvang is voor asielzoekers die zich hebben gemeld bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)  in Ter Apel, waar geen plek voor ze is. Het gaat om een korte periode, tot uiterlijk half juli 2022. Daarna gebruiken we het pand voor tijdelijke opvang van nieuwe internationale studenten. In het pand aan het Damsterdiep is ruimte voor honderd mensen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 27 juni 2022