Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Fietsen en wandelen door Hunzedal

Geniet van de natuur in de polders

KROPSWOLDE – Op zondag 1 maart organiseert Het Groninger Landschap een fiets- en wandeltocht door het Hunzedalgebied.
Vanaf molen De Hoop in Kropswolde fietsen we door de Kropswolderbuitenpolder naar het gemaaltje in de Westerbroekstermaderpolder, vervolgens wandelen we over de dijk naar de kijkhut, alwaar we in alle rust kunnen genieten van de natuur in de polders.
Tijdens de wandeling vertellen gidsen over Het Groninger Landschap en over het poldergebied, gaan we op zoek naar de bever en spotten we diverse overwinteraars die op dit moment in de polders verblijven.
Locatie: Molen de Hoop, Woldweg 70, 9606 PG Kropswolde.
Tijd: 13.30 – 15.30 uur
Deelname is gratis.
Neem uw verrekijker mee.
________________________________________

Geplaatst op: 22 februari 2020

Feest van de Geest

Op 30 januari vindt het Feest van de Geest plaats.
Zodra we meer informatie krijgen zullen we dat vermelden.

Geplaatst op: 16 januari 2020

Konijn

konijn
Beschrijving: Wie wil de zorg overnemen van een konijn?
We hebben het konijn gevonden achter in het veld bij ons.

Contactgegevens:
elles venema
venema.e.1@hotmail.com
Meester Koolweg 4

Geplaatst op: 10 januari 2020

Lezing Ton Schoot Uiterkamp over toekomstbestendig energiesysteem

Klik op de volgende link voor meer informatie over deze lezing: ELFDE lezingcyclus poster – Schoot Uiterkamp

Geplaatst op: 9 januari 2020

start Yoga Nidra lessen

Dag allemaal,

Op zondagochtend 2 februari geef ik weer een Yoga Nidra les in Centrum Santosha in Midlaren. De les start om 10.30 uur en eindigt om ongeveer 12 uur.

Yoga Nidra zorgt voor een diepe ontspanning, in lichaam en geest. Het brengt je helemaal tot rust, dichtbij jezelf.

De kosten zijn € 15,=. Matjes, dekens en kussens zijn aanwezig, het enige wat je mee hoeft te nemen is een badlaken of deken om op te liggen.

Heb je belangstelling? Geef je dan op, via de mail, of telefonisch :
06-38984233

Hartelijke groet van Alie Keijzer

Geplaatst op: 7 januari 2020

DJ NANZ in Hoeksteen

Onze eigen DJ NANZ zorgt voor dansbare muziek tijdens het oud en nieuwfeest in de Hoeksteen, na het traditionele klok luiden.
Dat wordt dus swingen geblazen.

Geplaatst op: 20 december 2019

Nieuwsbrief Haren, 13 december | nummer 39

Nieuwsbrief Haren 13 december | nummer 39

Nieuwe woonvisie in voorbereiding

Vanaf 1 januari 2019 is er door de fusie van Haren, Ten Boer en Groningen een nieuwe gemeente ontstaan. Naast de stad Groningen heeft onze gemeente nu ook verscheidene dorpen en meer landelijk gebied.

Op dit moment zijn er nog drie verschillende woonvisies van de voormalige gemeenten. Belangrijke opgave is om tot harmonisatie van beleid te komen. Onze toekomstvisie op een ongedeelde gemeente, opgebouwd uit gemengde wijken en dorpen waar iedereen goed kan wonen is daarbij nog steeds relevant. Ook de focus op de verschillende doelgroepen blijft actueel. Maar daarnaast vonden de afgelopen jaren allerlei ontwikkelingen plaats en is sprake van een volstrekt andere dynamiek op de woningmarkt. Kortom, er is voldoende aanleiding om te komen tot een nieuwe woonvisie. Kijk voor meer informatie op onze website.

Alleen pinnen op locaties Haren, Ten Boer, Lewenborg en Hoogkerk

Voor jouw en onze veiligheid kun je per 1 januari 2020 bij de loketten op de locaties Haren en Ten Boer alleen nog pinnen. In Lewenborg en Hoogkerk betaal je al langer alleen met de pinpas. Je kunt wel met contant geld blijven betalen op de locatie Groningen centrum, Kreupelstraat 1. Kijk voor meer informatie op onze website.

18 december Christmas Carols in het Boeremapark

Dit jaar is er voor de vijfde keer op rij een Christmas Carols-optreden in Haren. Op woensdagavond 18 december ben je vanaf 19:15 uur van harte welkom bij dit optreden in het Boeremapark.

Onder leiding van Annemarie Kooij zingt dameskoor Happy Hour bekende Engelse Christmas Carols en andere kerstliederen. Robert Jan van der Feen begeleidt op dwarsfluit. Het optreden vindt net als vorige jaren plaats bij de grote stenen Boeremabank in het park. Daar zorgen vuurkorven en de verlichte voetpaden voor een mooie kerstsfeer.

Kom in de kerststemming onder het genot van een gratis bekertje glühwein of warme chocolademelk. De inloop is vanaf 19:15 uur en het optreden begint om 19:30 uur. De toegang is gratis.

Noordelijke baan Ring Zuid dit weekend dicht

De noordelijke baan van de Ring Zuid (richting Drachten/Assen) is van vrijdag 13 december 22.00 uur tot maandag 16 december 05.00 uur afgesloten. Het gaat om het deel vanaf knooppunt Euvelgunne tot de afrit Hereweg. Het verkeer wordt omgeleid via de oostelijke, noordelijke en westelijk ringweg. Aannemerscombinatie Herepoort gaat dan voegen herstellen.

De zuidelijke baan van de Ring Zuid is van vrijdag 13 december 23.00 uur tot zaterdag 14 december 05.00 uur ter hoogte van het Europaplein ook afgesloten. Doorgaand verkeer richting Hoogezand rijdt dan de ringweg af bij de afrit Europaweg en kan bij de oprit Europaweg de ringweg weer oprijden. Verkeer richting de Europaweg heeft geen last van de afsluiting. Zie ook het nieuwsbericht op aanpakringzuid.nl.

website gemeente zondagochtend niet beschikbaar

De website van de gemeente is zondag 15 december tussen 05.00 uur en uiterlijk 10.30 uur niet beschikbaar. Er wordt dan gewerkt aan de ICT. De gemeente heeft voor de zondagochtend gekozen zodat zo weinig mogelijk mensen last hebben van de werkzaamheden.

Floor verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester

Op zaterdag 7 december is Floor verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan ‘als je niet opgeeft bereik je je droom’ wist zij de meeste stemmen binnen te halen. Wethouder Mattias Gijsbertsen maakte dit zaterdagmiddag in het Forum Groningen bekend. De kinderburgemeester wordt tijdens haar ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Milou. Lees meer op onze website.

Gemeente plant dagelijks nieuwe bomen en vervangt zieke bomen

De gemeente plant dagelijks nieuwe bomen en vervangt bomen die ziek zijn en het niet meer gaan redden. Bijvoorbeeld omdat ze zijn aangetast door de beruchte essentaksterfte. Ook worden bomen verwijderd die te oud zijn geworden en gevaar opleveren door vallende takken. Zo zijn er onlangs bijna vijftig oude populieren aan de Peizerweg vervangen. Daar kwamen onder andere linden, iepen en platanen voor terug. Bomen die nu al twaalf tot vijftien jaar oud zijn en die veel ouder worden dan populieren. Lees meer op onze website.

Maatregelen voor feestelijke en veilige jaarwisseling

De gemeente neemt in de aanloop naar de jaarwisseling een aantal maatregelen om oud en nieuw een mooi en veilig feest te laten zijn. Zo zijn er tijdens de jaarwisseling net als vorig jaar tien vuurwerkvrije zones in Groningen. Het gaat om gebieden rond ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, begraafplaatsen en kinderboerderijen. Ook in het uitgaansgebied in de binnenstad mag geen vuurwerk worden afgestoken.

De gemeente wil hiermee in deze gebieden mens en dier beschermen tegen het gevaar, de schade en de overlast van vuurwerk. Lees meer op onze website.

Studentenverenigingen, kerken en burgerinitiatieven slaan met Kerst050 handen ineen

Groningse studentenverenigingen, kerken en burgerinitiatieven slaan de handen ineen: met het initiatief Kerst050 willen ze 500 kerstpakketten geven aan huishoudens die het niet breed hebben en 100 dinerbonnen doneren aan dak- en thuislozen. Cd’s van André Hazes tot verzorgingsproducten hebben ze al. Maar alle hulp en donaties zijn welkom, zeggen organisatoren Marten Duit van Student & Stad en Evert Sulman van Kwartiermakers.

Kerst050 is een initiatief van Evert als onderdeel van Missie050, een startend netwerk van stadjers, organisaties en kerken. Evert: “We komen bij allerlei burgerinitiatieven mensen tegen die het niet breed hebben, zoals vluchtelingen bij Groningen Verwelkomt, vrouwen met een prostitutieverleden in Het Overweeghuis of mensen met een uitkering bij jongerennetwerk Stadshelden. Dit kunnen we niet 1-2-3 oplossen. Maar we kunnen wel samen met stadjers en studenten ervoor zorgen dat iedereen een fijne Kerst heeft, dat ze weten dat we aan hen denken.” Lees meer over Kerst050 op onze website.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Geplaatst op: 18 december 2019

Stijldansen in De Tiehof Onnen

Dansuitnodiging Onner Ons 3

24 januari beginnen stijldanslessen op vrijdagavond in De Tiehof.
13 lessen voor 75 euro.
Inschrijven voor 5 januari
Klik op bovenstaande link voor meer informatie.

Geplaatst op: 16 december 2019

Afvalwijzer Groningen nu alleen online

Afvalwijzer 2020

Net zoals andere jaren komt er eind december weer een nieuwe afvalwijzer waarin vermeld wordt wanneer uw container wordt geleegd, het oud papier wordt opgehaald en hoe andere afvalstromen worden ingezameld.

Deze afvalwijzer vindt u vanaf eind december op de website van de gemeente Groningen. U kunt deze afvalwijzer downloaden en afdrukken.

Dit jaar is besloten de afvalwijzer niet meer op papier huis-aan-huis te bezorgen.
Wethouder Chakor legt uit: “Het laten maken van een papieren afvalwijzer en het verspreiden daarvan brengt hoge kosten met zich mee. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijke reden om geen papieren afvalwijzer meer te verspreiden.

Ook kunnen wij via deze digitale wijze van publicatie belangrijke wijzigingen die in de loop van het jaar ontstaan, gemakkelijk aanpassen. Zo blijft de afvalkalender op de website altijd actueel.”

Bewoners die niet zelf beschikken over een printer of geen mensen in de buurt hebben die de afvalwijzer voor hen kan afdrukken, kunnen een afvalwijzer aanvragen bij het Klantencontactcentrum van de gemeente.
Hiervoor kunt u contact opnemen met de gemeente Groningen via telefoonnummer 14 050. Onder vermelding van uw postcode en huisnummer, kan de medewerker de afvalwijzer voor u afdrukken. U kunt deze bij de balie ophalen van de locaties Kreupelstraat of Harm Buiterplein.

Gemeente Groningen.

Geplaatst op: 11 december 2019

Nieuwsbrief Haren. 6 december | nummer 38

Nieuwsbrief Haren, 6 december | nummer 38

De Rieshoek in Noordlaren blijft!

Na jaren onzekerheid en hard werken was het vorige week vrijdag, 20 november, eindelijk zover: Stichting Behoud en Beheer de Rieshoek werd officieel eigenaar van het voormalige schoolgebouw in Noordlaren.

Sinds de sluiting van de school in 2014 beheert een aantal inwoners van Noordlaren de Rieshoek. Er vinden allerlei dorpsactiviteiten plaats en er zijn voorzieningen gevestigd zoals een kinderdagverblijf, dorpskapper en dagbestedingscafé. Als er natuurijs ligt, wordt de Rieshoek bij schaatsmarathons op de aangrenzende ijsbaan nog steeds gebruikt als kleed- en persruimte.

Toen de Rieshoek niet meer als school gebruikt werd en de gemeente de Rieshoek enkele jaren geleden wilde verkopen, kwam het dorp in actie. Dankzij de tomeloze energie van een groep vrijwilligers, de opbrengst van een crowdfundingsactie en de steun van VSBfonds, KNHM Participaties, Stichting DOEN, de gemeente en de Provincie Groningen lukte het om het pand aan te schaffen en zeker te stellen voor het dorp.

Tijdens de drukbezochte feestelijke bijeenkomst tekenden de negen bestuursleden van Stichting Behoud en Beheer de Rieshoek de koopakte.

Loket Burgerzaken in Haren vanaf 21 december twee weken gesloten

Het loket Burgerzaken in Haren is van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020 gesloten. Dit geldt ook voor de loketten Burgerzaken in Lewenborg, Hoogkerk en Ten Boer. Heb je vóór woensdag 8 januari 2020 een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart nodig bij één van deze loketten? Vraag je document dan uiterlijk vrijdag 13 december 2019 aan en haal het uiterlijk vrijdag 20 december vóór 12.00 uur op. Een document dat je niet vóór 21 december ophaalt, kun je pas weer vanaf 8 januari ophalen. Heb je tijdens de sluiting van deze loketten een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart nodig? Dan moet je ‘m aanvragen én ophalen in onze hoofdlocatie aan Kreupelstraat 1 in Groningen. Kijk voor de openingstijden van alle loketten op onze website.

Groen dak in Glimmen voor een beter klimaat

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak. Dat is een dak waar planten op groeien. Subsidie aanvragen deed ook Miranda Abbring uit Glimmen, voor het dak van haar bedrijf Profeel mammacare. Miranda wil met haar groene dak een bijdrage leveren aan beter klimaat. Groene daken vangen namelijk fijnstof af, ze stimuleren de biodiversiteit, ze gaan langer mee dan gewone daken, houden regenwater vast en vertragen daarmee de piekafvoer tijdens hevige buien, ze reguleren de temperatuur van het gebouw en verkoelen zo de omgeving. Miranda hoopt dan ook dat het in de zomer minder warm wordt in haar bedrijfspand. Wil je ook een groen dak? Je kunt subsidie aanvragen voor een woonhuis, bedrijf of instelling. Kijk op onze website voor de mogelijkheden.

Nieuwjaarsfeest op 2 januari voor alle inwoners in Forum Groningen

Op donderdag 2 januari 2020 organiseert de gemeente het Nieuwjaarsfeest in Forum Groningen. Het feest heeft ongeveer dezelfde opzet als het Nieuwjaarsfeest dat jarenlang in De Oosterpoort werd gehouden. Nieuw is de locatie, in het hart van de stad: Forum Groningen. Alle inwoners van de gemeente Groningen zijn van harte welkom. Burgemeester Koen Schuiling houdt zijn nieuwjaarstoespraak. Daarna treden verschillende artiesten en bands van Groninger bodem op. Bezoekers kunnen ook naar de Comedy Night, de Silent Disco en naar Groninger films. De toegang is gratis. Lees wie er, voor zover nu bekend, optreden op onze website.

In stalling onder Nieuwe Markt kunnen 1.200 fietsen

Sinds deze week hebben we er in het centrum van Groningen een gratis fietsenstalling bij. Deze stalling onder de Nieuwe Markt bij Forum Groningen is dag en nacht open, gemakkelijk bereikbaar, heeft cameratoezicht en oplaadplekken voor elektrische fietsen. Er kunnen 1.200 fietsen in. Centraler je fiets stallen kan bijna niet! Je bereikt de fietsenstalling via de Popkenstraat.

Noordelijke baan Ring Zuid dicht in weekend van 13 tot 16 december

De noordelijke baan van de Ring Zuid (richting Drachten/Assen) is van vrijdag 13 december 22.00 uur tot maandag 16 december 05.00 uur afgesloten. Het gaat om het deel vanaf knooppunt Euvelgunne tot de afrit Hereweg. Het verkeer wordt omgeleid via de oostelijke, noordelijke en westelijk ringweg. Aannemerscombinatie Herepoort gaat dan voegen herstellen.

De zuidelijke baan van de Ring Zuid is van vrijdag 13 december 23.00 uur tot zaterdag 14 december 05.00 uur ter hoogte van het Europaplein ook afgesloten. Doorgaand verkeer richting Hoogezand rijdt dan de ringweg af bij de afrit Europaweg en kan bij de oprit Europaweg de ringweg weer oprijden. Verkeer richting de Europaweg heeft geen last van de afsluiting. Zie ook het nieuwsbericht op aanpakringzuid.nl.

Stadspark krijgt speeltuin voor honden

In overleg met de Vereniging Hondvriendelijk Groningen (VHG) heeft de gemeente in het Stadspark een geschikte locatie gevonden voor de eerste hondenspeeltuin in de gemeente Groningen. Voorjaar 2020 gaat deze speeltuin voor honden open. De hondenspeeltuin grenst aan de drukbezochte loslooproute voor honden. Er komen speelelementen en -toestellen waaraan honden veel plezier kunnen beleven. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Verder mogen honden van oktober tot en met maart ook in het weekend loslopen in de ‘seizoensgebonden losloopgebieden’. Dit zijn gebieden waar honden niet aangelijnd hoeven te worden. Nu mogen honden daar alleen op doordeweekse dagen loslopen. Het gaat om het grasveld ten westen van de skivijver in Westpark, de zuidkant en noordoostkant van recreatieplas Ruskenveen bij Hoogkerk en het strand aan de Kardingerplas.

In 2019 zijn ruim 400 geveltuinen aangelegd

Groningen wordt elke dag een beetje groener. Gemiddeld komt er per dag meer dan één geveltuintje bij in de gemeente. In 2019 hebben we ruim 400 geveltuinen aangelegd. Sinds de start hebben we in onze gemeente al meer dan 2.500 geveltuinen gemaakt. Straten fleuren ervan op en ze leveren een kleine, maar nodige bijdrage aan de biodiversiteit doordat ze plek bieden aan planten en insecten. In de winter leggen we geen geveltuinen aan, maar voor 2020 hebben we alweer 75 aanvragen. In maart gaan we weer verder met de aanleg van geveltuintjes. Wil je in 2020 ook een geveltuin? Kijk op onze website hoe je dat doet.

Forum Groningen blikt terug met aftermovie

Forum Groningen blikt terug met aftermovieVandaag een week geleden pas ging het Forum open en nu al is het iconische gebouw niet meer weg te denken uit Groningen. In een aftermovie blikt Forum Groningen terug op de opening. Morgen opent in het Forum de grote internationale tentoonstelling over kunstmatige intelligentie, AI: More than Human. Kijk voor meer informatie op forum.nl.

6 december | nummer 38
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.

Geplaatst op: 8 december 2019