Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Fietsen langs de Hunze

hunze fietsenOp zaterdag 8 juli organiseert Het Groninger Landschap een fietstocht met het thema: de ontdekking van de Hunze.

De stad Groningen heeft water nodig maar streed er ook steeds tegen. Tegen water vanuit het hoger gelegen Drenthe en tegen water vanuit de zee. De rivier De Hunze stroomde ooit door Drents moerasgebied en Gronings wierdenlandschap en speelde een grote rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Groningen. Grote stukken zijn in de loop der jaren gekanaliseerd door de scheepsvaart. Midden in het bedrijventerrein in zuidoost Groningen is nog een klein, maar bijzonder stukje over dat er nog net zo uitziet als honderd jaar geleden.

Gidsen vertellen u over het verleden, heden en de mogelijke toekomst van dit mooie natuurgebied.

Op zoek naar de ontbrekende schakel: We maken de verbinding tussen het Zuidlaardermeergebied en het Reitdiepgebied.

Van beginpunt tot eindpunt is deze tocht circa 17 kilometer.

Locatie: Waterhuizen; Fietsknooppunt 78, Waterhuizerweg in Haren (begin polderpad)
Tijd: 11.00 – 16.00 uur.
Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Geplaatst op: 27 juni 2017

Wandelen door de tuin van villa de Vennen

tuin de vennenOp vrijdag 7 juli organiseert Het Groninger Landschap een wandeling door de tuin van villa de Vennen.

Villa “De Vennen” is sinds 2001 het hoofdkantoor van Stichting het Groninger Landschap te Haren. In 1920/1921 werd de villa door de architect Wittop Koning gebouwd voor H.H. Niemeijer, directeur van de gelijknamige tabaksfabriek in Groningen.

Rondom het huis ligt een tuin ontworpen door Wittop Koning. Omstreeks 1930 was tuinarchitect Jan Vroom jr. bij de renovatie van de tuin betrokken. De geometrische opzet en het gebruik van zandsteen zijn karakteristiek.

Locatie: Rijksstraatweg 333, 9752 CG in Haren
Tijd: 19.00 – 20.00 uur
Deelname is gratis, aanmelden is gewenst en kan via www.groningerlandschap.nl – activiteiten

Geplaatst op: 27 juni 2017

Fietstocht over de Hondsrug.

Op zaterdag 1 juli organiseert Het Groninger Landschap een fietstocht Zuidwaarts over de Hondsrug.
.

De tocht gaat langs het Hemrik, via het Drentsche Aa gebied en de nieuwe natuur van de Besloten Venen langs het Noordlaarderbos naar het hunebed van Noordlaren. Er wordt een bezoek gebracht aan bezoekerscentrum van Geopark De Hondsrug bij paviljoen de Bloemert in Midlaren.
Daar wordt het verhaal verteld van water in het Hondsrugebied.

Tijd vertrek 10.00 tot 13.30 uur
Vertrekpunt: Het Groninger Landschap aan de Rijksstraatweg 333 te Haren
Afstand: circa 25 / 30 km
Deelname: gratis, aanmelden via Het Groninger Landschap

Geplaatst op: 23 juni 2017

Excursie Quintusbos

foto Quintusbos nabij eendenkooiGa 20 mei mee op pad en ontdek de geheimen van het Quintusbos

Van eend naar eik én bron van drinkwater!

Het Quintusbos in Glimmen herbergt waarschijnlijk meer schatten dan je vooraf zou denken. Het is geen groot landgoed maar de omvang zegt lang niet alles! Er is namelijk veel boeiends over het Quintusbos te vermelden. Je kunt het allemaal ontdekken tijdens de water & natuur wandelexcursie die georganiseerd wordt door Nationaal Park Drentsche Aa in samenwerking met Staatsbosbeheer en Waterbedrijf Groningen.

Buitenplaats en eendenkooi
Want wist je bijvoorbeeld dat ín dit landgoed – dat eerder ook bij het landhuis “Huis te Glimmen” hoorde – zich de langste oprijlaan van heel Groningen bevindt? Hij is ruim 1000 meter lang! Het landhuis en landgoed zijn tegenwoordig van elkaar losgekoppeld. Het landhuis is privébezit, terwijl het landgoed grotendeels in eigendom is van Staatsbosbeheer die het ook al decennia onderhoudt. Vanuit het noorden (de stad) is dit het eerste bos dat je tegenkomt. Daarom is het landgoed ook bij de Stadjers erg in trek. Wil je meer verhalen over het Quintusbos horen ga dan mee met de wandelexcursie op zaterdag 20 mei. Je ziet en hoort dan meer over de historie van het gebied: van eendenkooi naar eiken op rabatten, maar je ontdekt ook hoe het gebied onderdeel uitmaakt van ons dagelijks drinkwater.

Quintusbos en drinkwater
Al van oudsher halen we ons dagelijkse drinkwater ‘gewoon’ uit de natuur. Iets om trots op te zijn, nietwaar?! Ook het Landgoed Huis te Glimmen (Quintusbos) in Glimmen is sinds jaar en dag een natuurlijke bron van drinkwater en onderdeel van één van de Groningse waterwingebieden. Best bijzonder, als je bedenkt dat niet elke soort ondergrond en grondwater geschikt is als bron voor ons drinkwater. Door met deze wandelexcursie van Staatsbosbeheer & Waterbedrijf Groningen mee op pad te gaan in dit bosrijke natuur én waterwingebied ervaar je hoe hecht de relatie tussen water(winning) en natuur(beheer) is, ontdek je tot welke prachtige natuur die zorg voor water en natuur kan leiden én waar het drinkwater – van bron tot tap – vandaan komt.

Zaterdag 20 mei: water & natuur wandelexcursie
De water & natuur wandelexcursie is op zaterdag 20 mei, van 09:30 tot circa 11:30 uur. Locatie: Oosterbroekweg in Glimmen, parkeren bij Speelweide Quintusbos. Deelname is gratis. Na afloop van de excursie kan/mag u vrijwillige bijdrage geven voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling. Vooraf aanmelden kan per e-mail: boomkroonpad@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via : 0592-377305.

Geplaatst op: 14 mei 2017

Workshop Schilderen met wol

Maak je eigen pop-art, bloemenboeket of vogel-afbeelding.
We starten met leggen van de afbeelding in wol. Ondertussen geven we
uitleg over compositie, kleurgebruik en 3-d effect. En dan begint het
viltproces; met water en zeep drukken we het hele tafereel plat (!)Zo
hechten de vezels zich op de onderlaag tot een geheel. We brengen
accenten aan om meer diepte te krijgen. Eventueel met prikvilten
zetten we extra stukken vast. Deze workshop wordt mede verzorgd door
Marit van de Bijl van Kunstlabel.nl.

12 mei
16 juni,
7 juli
Tijdstip: 10-14 uur
Kosten: ? 55 incl. materiaal, koffie/thee en lekkere hapjes

Met vriendelijke groet,

Annemieke van den Berg van Saparoea

Mooimiek voor de organisatie van creatieve workshops en activiteiten
Helmerdijk 27
9765JB Paterswolde
Tel: 06-23116234, b.g.g. 050-5252281
Mail: info@mooimiek.nl
Facebook: facebook.com/mooimiek
Twitter: Mooimiek

Geplaatst op: 14 mei 2017

Stuur een kaart

kaarten inekeBeschrijving:
Je hebt nodig:
- een postzegel
- een adres
- 5 minuten tijd

Wat ga je doen:
Je kiest een zelfgemaakte kaart uit. Schrijft er iets in. Zet het adres op de envelop, die je ook krijgt. Plakt de postzegel er op. Klaar.
Voor verzending wordt gezorgd.

Wanneer:
19 mei, 24 mei en 1 juni
Van 11.00 – 17.00 uur

Waar:
In de Rieshoek

Contactgegevens:
Ginkgoo
ginkgoo@ziggo.nl

‘Stuur een kaart’ is een project, waarbij iedereen vrij naar binnen kan lopen tussen 11.00 –17.00 uur.
De kaarten heb ik al gemaakt. Mensen komen bij mij om een kaart te versturen. Daarvoor hoeven ze alleen een postzegel mee te nemen.

Geplaatst op: 4 mei 2017

Workshop ‘uit-klap-boekje’

workshop boek.1Op 18 Mei geef ik een workshop ‘uit-klap-boekje’ van 19.30- 21.30 uur in de Rieshoek.
workshop boek.2
Kosten zijn 7,50 euro. Thee, koffie en iets lekkers inbegrepen.

Meer informatie bij Ineke Jansma.

Ineke Jansma is creatief met zeefdrukken, kaarten maken, (herinnering) boeken maken. Meer informatie: ienzp@home.nl .

Geplaatst op: 8 april 2017

Verdubbeling weidevogels

Natuur- en landbouworganisaties slaan handen ineen voor weidevogels in Groningen

Twaalf natuur- en landbouworganisaties hebben donderdag 6 april het Groninger Weidevogelmanifest ondertekend en aangeboden aan gedeputeerde Henk Staghouwer. Deze organisaties gaan samen aan de slag om nog dit jaar een ?Groninger Actieplan Weidevogels? te maken. Inzet is verdubbeling van het aantal broedparen van de grutto in Groningen: van 1000 naar 2000 paar.

Voor de weidevogels in Groningen is het twee voor twaalf. De grutto staat symbool voor de dramatische achteruitgang: in 30 jaar tijd is het aantal broedparen in Groningen gedaald van 6000 naar 1000. Doelstelling van provincie Groningen is dat er minimaal 2000 paar grutto?s in Groningen broeden, in dat opzicht is het eigenlijk al twee over twaalf. Afgelopen jaren is het broedsucces van de grutto onvoldoende om het aantal op peil te houden en de populatie ?vergrijst?. Alleen een samenhangend pakket van maatregelen en samenwerking tussen álle betrokken partijen kan het tij nog keren. De kwaliteit van de weidevogelgebieden kan omhoog door optimaliseren van het waterbeheer, herstel van de landschappelijke openheid en verminderen van de predatie. Er moet meer kruiden- en insectenrijk grasland komen om de voedselsituatie voor gruttokuikens te verbeteren. De uitdaging is om de maatregelen goed aan te laten sluiten op de agrarische bedrijfsvoering en ervoor te zorgen dat weidevogelbeheer meerwaarde heeft voor de agrariërs.

De handtekeningen werden geplaatst op een grutto-aquarel dat ter plekke is gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen. Het manifest is aangeboden aan gedeputeerde Henk Staghouwer die zowel natuur als landbouw in de portefeuille heeft. De twaalf ondertekenaars roepen de provincie, maar ook de gemeenten en waterschappen, op om actief mee te werken aan het opstellen en uitvoeren van het Groninger Actieplan Weidevogels. Gedeputeerde Staghouwer juicht het initiatief van harte toe.

Ondertekenaars zijn: Collectief Groningen West, Collectief Groningen Midden, LTO-Noord, Het Groninger Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming, Avifauna Groningen, Landschapsbeheer Groningen, IVN Groningen, Natuur en Milieufederatie Groningen en Wildbeheereenheden Groningen.

Geplaatst op: 7 april 2017

Aangepast dienstenrooster Protestantse Gemeente

door de aanstelling van de nieuwe predikant is het dienstrooster 2017 gewijzigd. Verzoeke bijgaande rooster toe te passen en de vorige versie te verwijderen.

Met vriendelijke groet

H.W.Peereboom
scriba Protestantse gemeente te Noordlaren Glimmen

dienstenrooster april t/m december 2017 protestantse gemeente te Noordlaren Glimmen
mnd tijd locatie voorganger byzonderheden

2-apr 10.00 Trefpunt Glimmen ds. A.H.Kosterman
9-apr 10.00 uur Bartholomeus Noordlaren ds. A.Troost palmzondag
13-apr 19.00 uur TrefpuntGlimmen ds. R.Fortuin Witte Donderdag; avondmaal;mmv cantorij
14-apr 19.00 uur Trefpunt Glimmen ds. A.H.Kosterman Goede Vrijdag; mmv de cantorij
15-apr 21.00 uur Bartholomeus Noordlaren ds. A.H.Kosterman Paasnacht; mmv de cantorij
16-apr 10.00 Trefpunt Glimmen ds. R.Fortuin Paaszondag; mmv de cantorij
23-apr 10.00 Trefpunt Glimmen ds. Th van Beijeren
30-apr 10.00 Trefpunt Glimmen pastor Loes Jansen

7-mei 10.00 Trefpunt Glimmen ds. K.Hekman
14-mei 10.00 Bartholomeus Noordlaren Ds.A.H.Kosterman
21-mei 10.00 Trefpunt Glimmen ds. A.H.Kosterman
25-mei 10.00 Bartholomeus Noordlaren da. M. de Jager Hemelvaart pelgrimage
28-mei 10.00 Trefpunt Glimmen ds. J.Bolt mmv de cantorij

4-jun 10.00 Bartholomeus Noordlaren ds. A.H.Kosterman Pinksteren
11-jun 10.00 Trefpunt Glimmen Pinksteroratorium mmv de cantorij
18-jun 10.00 Trefpunt Glimmen ds. A.Troost
25-jun 10.00 Trefpunt Glimmen ds. R.Kleijer

2-jul 10.00 Trefpunt glimmen drs. K.Oosterhuis
9-jul 10.00 bartholomeus noordlaren ds. A.H.Kosterman
16-jul 10.00 Trefpunt glimmen da. A.van Beijeren
23-jul 10.00 Bartholomeus noordlaren da. Rosita Fortuin
30-jul 10.00 Trefpunt glimmen ds. A.H.Kosterman

6-aug 10.00 Bartholomeus Noordlaren da. Fred. Karelse
13-aug 10.00 Trefpunt Glimmen ds. J. van der Meent
20-aug 10.00 Bartholomeus Noordlaren ds. R.Fortuin
27-aug 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. K.Dijk

3-sep 10.00 Bartholomeus Noordlaren ds. J.Hommes
10-sep 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. A.H.Kosterman startzondag Avondmaal
17-sep 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. R.Fortuin
24-sep 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. W.Wierenga medewerking cantorij

1-okt 10.00 Trefpunt Glimmen Da. Fred. Karelse
8-okt 10.00 Bartholomeus Noordlaren Ds. A.H.Kosterman
15-okt 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. A.H.Kosterman
22-okt 10.00 Trefpfunt Glimmen Ds. R.Fortuin medewerking cantorij
29-okt 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. A.H.Kosterman

5-nov 10.00 Nicolaaskerk Haren Ds. A.H.Kosterman Oecumenische dienst
12-nov 10.00 Bartholomeus Noordlaren Ds. A.H.Kosterman Oogstdienst
19-nov 10.00 Trefpunt Glimmen Da. Rosita Fortuin
26-nov 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. A.H.Kosterman Laatste zondag kerkelijk jaar. Medew.cantorij

3-dec 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. R.Fortuin 1ste Advent
10-dec 10.00 Bartholomeus Noordlaren Ds. A.H.Kosterman 2de Advent Avondmaal
17-dec 110.00 Trefpunt Glimmen Da. A.van Beijeren 3de Advent
24-dec 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. A.Troost 4de Advent
24-dec 22.00 Bartholomeus Noordlaren Ds. A.H.Kosterman Kerstavond
25-dec 10.00 Trefpunt Glimmen Ds. A.H.Kosterman Kerst. Medewerking cantorij
31-dec 10.00 Trefpunt Glimmen pastor Loes Jansen Oudejaarsmorgen

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Geplaatst op: 27 maart 2017

Meer foto's Oud Noordlaren

De rubriek “Historisch Noordlaren” is weer verrijkt met een aantal foto’s afkomstig van Jaap Koolhaas.
Deze rubriek is te vinden onder het kopje “Over Noordlaren”.

Heeft u nog foto’s van Oud Noordlaren? Mail ze naar de website of mikesnijder@ziggo.nl

Geplaatst op: 17 maart 2017