Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Nieuwsbrief Haren, 27 augustus 2021
Nieuwsbrief Haren
27 augustus 2021
Werkzaamheden Doctor E.H. Ebelsweg
Werkzaamheden Doctor E.H. Ebelsweg
Van maandag 6 tot en met vrijdag 17 september is de Doctor E.H. Ebelsweg tussen Waterhuizen en Haren afgesloten voor het verkeer. De provincie Groningen gaat, ter hoogte van de tunnel in Haren, onderhoudt uitvoeren aan het asfalt en het beton. Verkeer vanuit Haren in de richting van Waterhuizen kan het beste de route Hoogezand volgen en daarbij op de A7 afrit 39 (Westerbroek) nemen. Verkeer uit de richting Hoogezand wordt via de Winschoterweg en Europaweg omgeleid via afrit 38 (Groningen-Zuidoost).

Verkeer vanuit Haren in de richting van Felland, Onnen en Noordlaren wordt omgeleid via de Hertenlaan en Onnerweg in Haren. Voor verkeer uit de richting Waterhuizen zijn Felland, Onnen en Noordlaren gewoon bereikbaar. Meer informatie staat op de website van de provincie Groningen.
Bezoek raadsleden aan Biotoop
Bezoek raadsleden aan Biotoop
De gemeenteraad gaat regelmatig op werkbezoek. Op woensdagochtend 25 augustus gingen de raadsleden op werkbezoek bij de Hortus Botanicus in Haren en de Biotoop in Haren. Dat was op verzoek van de Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus Munting en de buren van de Hortus: de Biotoop.
De raadsleden waren uitgenodigd om te horen over de zorgen die er leven over de toekomst van de Hortus en de Biotoop. 
Lees het hele artikel op de website van de Raad.
Kaart kapprogramma bomen, onderhoudsprojecten en herplantlocaties
Kaart kapprogramma bomen, onderhoudsprojecten en herplantlocaties
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen vanaf nu via www.gemeente.groningen.nl/bomenbeleid/ bekijken waar binnen de gemeente het komend jaar bomen vanuit onderhoud gekapt worden en waar de herplantlocaties zijn. Met deze kaart komt de gemeente tegemoet aan één van de aanbevelingen in het rapport van de Rekenkamer over kapbeleid. De Rekenkamer adviseerde om met een digitale kaart te komen om inzichtelijk te maken waar en waarom bomen gekapt worden binnen de gemeente Groningen.
Tijdelijk fietsdepot verhuisd naar Damsterplein
Tijdelijk fietsdepot verhuisd naar Damsterplein
Het tijdelijke fietsdepot aan de Ossenmarkt is verhuisd naar het Damsterplein. De gemeente wil de Ossenmarkt weer gebruiken als evenemententerrein. Het Damsterplein is groot genoeg voor fietsdepot én evenementen.

Als coronamaatregel worden fietsen in de binnenstad die niet in de rekken zijn geparkeerd, verwijderd. Dit geeft voetgangers meer ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

Verwijderde fietsen kunnen nu van het Damsterplein worden gehaald van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 19.00 uur, en in weekend van 12.00 tot 19.00 uur. Lees meer op onze website.
'Haan' vindt nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel
‘Haan’ vindt nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel
Donderdag 26 augustus is het kunstwerk van Klaas van Dijk zonder titel uit 1979 herplaatst. In de volksmond wordt het kunstwerk ook wel ‘Haan’ genoemd. De Haan stond eerder aan de Praediniussingel maar moest na vandalisme worden gerestaureerd. Kunstpunt Groningen en Stadsbeheer, de beheerders van kunst in de openbare ruimte in Groningen, schakelden hiervoor kunstenaar Hugo Hol in. Het beeld prijkt nu aan de Ubbo Emmiussingel tussen het Groninger Museum en de Minervaflat. In overleg met de erven van Klaas van Dijk en buurtbewoners werd voor de nieuwe plek gekozen.

Foto: Ansjelly van Veen
Gerrit Krolbrug twee weekenden dicht
Gerrit Krolbrug twee weekenden dicht
Door het uittillen van het beweegbare deel van de Gerrit Krolbrug zijn de vaste fiets- en loopbruggen van de Gerrit Krolbrug in het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 augustus en zaterdag 4 en zondag 5 september (deels) dicht. Hiervoor zijn diverse omleidingsroutes in de stad uitgezet. Lees meer over de afsluiting op de website van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat werkt aan de voorbereidingen om het beweegbare deel van de brug uit het water te tillen en te vervoeren naar de werf van Rusthoven, op een andere plek in de stad. Daar krijgt de brug een onderzoek.
Passen, meten en rekenen: Eddy Eikelboom over zijn werk als maatvoerder
Passen, meten en rekenen: Eddy Eikelboom over zijn werk als maatvoerder
Met 43 jaar ervaring op zak heeft maatvoerder Eddy Eikelboom al heel wat bouwterreinen van dichtbij gezien. Maar een groot project in het noorden stond nog op zijn lijstje. Dat doel kan hij dankzij zijn betrokkenheid bij de verbouwing van hoofdstation Groningen nu afvinken. In het project Spoorzone houdt Eddy zich bezig met het inpassen en -meten van alle bouwonderdelen. Een behoorlijke puzzel, waar veel voorbereiding aan vooraf gaat. Lees op website van Groningen Spoorzone wat zijn functie precies inhoudt en wat zijn werk voor hem zo uitdagend maakt.

Foto: Groningen Spoorzone
Zonnepanelen of zonnecertificaten aanschaffen: goed idee
Zonnepanelen of zonnecertificaten aanschaffen: goed idee
Steeds meer inwoners kiezen voor zonnepanelen op het dak van hun woning. Hiermee profiteren veel huishoudens en bedrijven al van een lagere energierekening dankzij de zon. Mede door subsidies die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken, steeg het aantal zonnepanelen in de gemeente in de gelopen jaren fors naar 365.000. Het aantal daken van huizen en gebouwen dat in onze gemeente geschikt is voor zonnepanelen is echter vele malen groter. Er kunnen dus nog veel meer inwoners hun energierekening verlagen door zonnepanelen aan te schaffen. Kijk voor meer informatie op de website van Grunneger Power.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 27 augustus 2021

Nieuwsbrief Haren, 9 juli 2021
Nieuwsbrief Haren
9 juli 2021
Bekende Harenaar zamelt plastic in
Bekende Harenaar zamelt plastic in
Je hebt ‘m vast wel eens voorbij zien komen: Harmjan Berends. Met zijn witte brommobiel zamelt hij zakken met plastic in op verschillende plekken in Haren. Harmjan zit in de dagbesteding bij zorgboerderij De Mikkelhorst. “Ik vind het heel leuk werk. Ik doe het nu zo’n vier jaar”, vertelt hij. “Er zijn soms momenten dat ik denk: waar ben ik aan begonnen? Bijvoorbeeld wanneer er veel opengescheurde zakken tussen zitten. Of als zo’n grote bult ligt zoals nu”, zegt Harmjan terwijl hij wijst naar een tot de nok toe gevulde container op het terrein van De Mikkelhorst. “Maar toch zou ik dit werk niet willen ruilen voor iets anders.”

“Toch stopt eind dit jaar het PMD-project”, vertelt Gerboud ten Klooster, algemeen manager bij De Mikkelhorst. “Harmjans werkzaamheden vallen dan weg. Daarom zijn we op zoek naar een ander initiatief binnen de gemeente Groningen. Waar Harmjan met zijn auto, zijn kunde en zijn kennis weer nieuwe werkzaamheden kan doen. Dat zou bijvoorbeeld in de vorm kunnen zijn van papier of glas ophalen, dingen rondbrengen. Het is vooral van belang dat het structureel is. En dat Harmjan duidelijkheid heeft. Zodat hij weet waar hij aan toe is”, benadrukt Gerboud. “Dus heb je geschikte werkzaamheden voor Harmjan? Of een ander goed idee? Dan houden wij ons aanbevolen.” Lees de rest van het artikel op onze website. Daar vind je ook een filmpje over Harmjan.
WIJ Haren organiseert zomeractiviteiten speciaal voor jongeren tot 18 jaar
WIJ Haren organiseert zomeractiviteiten speciaal voor jongeren tot 18 jaar
Er is voor jongeren in Haren niet zoveel te doen, merkte Stef Benes van WIJ Haren op. Nu ‘chillen’ ze op plekken waarbij bewoners overlast ervaren. Stef vroeg aan de jongeren wat ze wilden. Een vakantieprogramma, speciaal voor 13 tot en met 18 jarigen, is het gevolg. “Ik heb gezegd: dit ga ik voor jullie proberen. Maar kom dan wel gewoon!”

90 procent van hun wensen bleek haalbaar. Stef ging het organiseren, samen met collega’s vanuit WIJ De Wijert en Sportcoach Haren. Resultaat: in de week van 12 tot en met 18 juli kunnen jongeren onder andere waterskiën, lasergamen, naar het belevenispark in Grolloo en Jump XL. Stef: “Ik zeg graag tegen deze jongeren: jullie zeggen dat er niks te doen valt? En jullie geven zélf aan dat dit leuke activiteiten zijn? Kom maar! Iedereen is welkom.” Het is met deze doelgroep natuurlijk een gok, erkent hij. “Als ze niet komen, dat kan ik ze dat ook teruggeven. Zij zijn aan zet.” Lees de rest van het artikel op onze website. Kijk voor het volledige vakantieprogramma op de website van Check050.
Groot onderhoud Burgemeester Boeremapark
Groot onderhoud Burgemeester Boeremapark
De gemeente gaat dit najaar met het Burgemeester Boeremapak in Haren aan de slag voor groot onderhoud. Dit gaat in verschillende fases en in overleg met de Stichting Boeremapark. In de afgelopen periode is overleg geweest over de verschillende onderdelen die de gemeente gaat aanpakken. De aandachtspunten die de Stichting aandroeg, neemt de gemeente mee in het onderhoudsplan.

Dit najaar vervangen we de beschoeiingen, baggeren we de vijver en de dierenweide wordt gedraineerd en opgehoogd. Verder wordt begroeiing van wilde en sierbraam uitgedund, omdat deze vele struiken overwoekeren. Ook worden er op verschillende plekken gesnoeid en bollen en knollen aangeplant. Tot slot vervangen we de dekdelen van de brug en worden er twee visvlonders verwijderd.

Het verwijderen van de twee visvlonders is de uitkomst van een peiling die de Stichting Boeremapark heeft uitgevoerd. Er blijft één visvlonder over, vlakbij de dierenweide. Voor volgend staan op de planning: het aanbrengen van een hemelwateroverstort vanuit de Lokveenweg, renovatie van de gemetselde zitplekken en de renovatie van de Boeremabank. Ook worden er dan nieuwe planten geplant of herplant.
Af- en oprit A28 drie weekenden dicht
Af- en oprit A28 drie weekenden dicht
De af- en oprit van de A28 bij Haren is vanaf vandaag drie weekenden op rij dicht. De afrit van de A28 bij Haren (richting Groningen) is afgesloten in het weekend van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juli en van vrijdag 30 juli tot en met zondag 1 augustus. De oprit van de A28 (richting Assen) is dicht van vrijdag 6 tot en met zondag 8 augustus. De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

De af- en oprit is dicht vanwege het aanleggen van een faunaduiker onder de A28. Dit is een soort tunnel voor kleine dieren, zoals de otter.

Vanwege het afsluiten van vooral de afrit Haren, is P+R Haren moeilijker bereikbaar. Het advies is om in deze weekenden een andere P+R te kiezen, zoals P+R Meerstad of P+R Hoogkerk. Het afsluiten van de af- en toerit heeft ook invloed op de routes van de bussen die via de P+R Haren rijden. Houd de website van Qbuzz in de gaten voor informatie over de dienstregeling en omleidingen van de bussen. Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website van Groningen Bereikbaar.
Onderzoek verzelfstandiging Centrum voor Kunst en Cultuur
Onderzoek verzelfstandiging Centrum voor Kunst en Cultuur
Het college van B&W onderzoekt de opties voor verzelfstandiging van het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC). Het CKC zit, samen met de Forumbibliotheek, in ’t Clockhuys in Haren. Het CKC was onderdeel van de voormalige gemeente Haren en is na de herindeling onderdeel van de gemeente Groningen geworden. In Haren werd al jaren over verzelfstandiging van het CKC gesproken. Reden was vooral de rolvermenging: het CKC trad tegelijk op als eigenaar en huurbaas, exploitant en gebruiker van ’t Clockhuys.

Voor verzelfstandiging zijn drie verschillende scenario’s denkbaar. Het uiteindelijke doel is een optimale inpassing van het CKC in het cultuurbeleid van de gemeente Groningen. Met voldoende oog voor de eigenheid van Haren en de omliggende dorpen. De scenario’s zijn: een geheel zelfstandig CKC, een geheel of gedeeltelijk samengaan met VRIJDAG of een geheel of gedeeltelijk samengaan met (een) andere soortgelijke partner(s). Het college onderzoekt de komende tijd welk scenario het meest geschikt is. Lees voor meer informatie de brief aan de raad.
Parallelweg Glimmen verkeersveiliger gemaakt
Parallelweg Glimmen verkeersveiliger gemaakt
De snelheid van het autoverkeer op de Parallelweg in Glimmen wordt al jaren als probleem ervaren. De inrichting van de weg is debet aan een hoge snelheid. Met name over het deel tussen de Meidoornlaan en het Brempad maken bewoners zich zorgen.

Met het aanleggen van snelheidsremmende maatregelen willen we autoverkeer ontmoedigen harder te rijden dan maximaal is toegestaan. Bij de voorbereiding en realisatie van knelpunten betrekken we bewoners, het gebiedsteam en de politie. Het college heeft hiervoor geld gevraagd aan de gemeenteraad.
Nieuwe aanbieders WMO ondersteuning in Haren bekend
Nieuwe aanbieders WMO ondersteuning in Haren bekend
Met de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) en met Coöperatie Dichtbij heeft de gemeente twee partijen gevonden om de WMO ondersteuning in Haren te blijven garanderen. Lees voor meer informatie de brief aan de raad.
Gemeenteraad schaft hondenbelasting af
Gemeenteraad schaft hondenbelasting af
De hondenbelasting. Al jaren een belangrijk onderwerp van discussie in de gemeenteraad van Groningen. Woensdagavond 7 juli tijdens het jaarlijkse Voorjaarsdebat schafte de raad de hondenbelasting af. Consequentie is wel: verhoging van de OZB, de onroerendezaakbelasting. Lees verder op de website van de gemeenteraad.
Inwoners online in gesprek met raadsleden
Inwoners online in gesprek met raadsleden
Alle tijd voor het goede gesprek tussen inwoners en raadsleden. Daar ging het om in de tweede editie van ‘Praat met de Raad’ op donderdag 1 juli. Vanwege corona ging dat nog online.

Inwoners konden thema’s aan de orde stellen die zij belangrijk vinden voor de eigen buurt, wijk, dorp en de hele gemeente Groningen. Ook inwonerparticipatie was een onderwerp waarover de gemeenteraad graag met de inwoners in gesprek ging. Lees meer op de website van de gemeenteraad.
Succesvolle Tegeltaxi maakt in september nog twee extra rondes
Succesvolle Tegeltaxi maakt in september nog twee extra rondes
De tegeltaxi van de gemeente Groningen die in het kader van het NK Tegelwippen tegels ophaalde bij inwoners rijdt wegens succes later dit jaar nog twee keer, op 20 en 27 september 2021.

De tegeltaxi werd in het leven geroepen om inwoners te helpen van hun tegels af te komen en zo een extra zetje in de rug te geven om hun tuin te vergroenen. En met succes! Verdeeld over een zevental ophaaldagen werden in totaal 21.920 tegels opgehaald. Daarvoor in de plaats werd vooral groen geplant. Inwoners die er gebruik van maakten waren erg positief over de service, bleek na een korte enquête.

Omdat er nog een aantal aanvragen binnenkwam van inwoners die de tegeltaxi net hadden gemist rijdt de tegeltaxi nog twee extra rondes op 20 en 27 september. Om daar gebruik van te maken moet je je wel vooraf opgeven (er is beperkt plaats). Dit kan vanaf 1 september via de website van Groningen Klimaatbestendig.

De opgehaalde tegels tellen natuurlijk ook mee voor het NK Tegelwippen, waarin Groningen in een hevige strijd verwikkeld is met de gemeente Leeuwarden. Met 26.179 gewipte tegels staat Groningen op dit moment een aantal tegels voor op Leeuwarden. Maar de strijd is nog niet gestreden. Wil jij ook je tegeltje bijdragen? Dan kun je je gewipte tegels nog tot 30 september opgeven op nk-tegelwippen.nl.
In de zomervakantie geen Nieuwsbrief Haren
In de zomervakantie geen Nieuwsbrief Haren
De komende zes weken verschijnt Nieuwsbrief Haren niet. Vrijdag 27 augustus krijg je deze nieuwsbrief weer.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 13 juli 2021

Nieuwsbrief Haren, 2 juli 2021
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
2 juli 2021
Wethouder Broeksma bezoekt Groene Parel-projecten
Wethouder Broeksma bezoekt Groene Parel-projecten
Gisteren bezocht wethouder Philip Broeksma twee Groene Parel-projecten in Haren. De eerste stop was de Botanicuslaan. Hier hing de wethouder een insectenhotel op. Dit is onderdeel van het project ‘Ruimte voor vogels en insecten in de Botanicuslaan’.

Daarna bezocht de wethouder de Hortus botanicus, waar hij een bordje bevestigde. Kijk voor meer informatie over de Groene Parel-projecten op de website Stem van Groningen.
Proefproject maaibeheer aan de Emmalaan in Haren
Proefproject maaibeheer aan de Emmalaan in Haren
De gemeente Groningen is gestart met een proefproject om op een paar plekken niet wekelijks, maar één keer per vier weken te maaien. Dat geeft bloemen een langere bloei, waarvan insecten en kleine zoogdieren profiteren. Er wordt gekeken hoe de samenstelling van planten en onkruiden zich ontwikkelt, waardoor er meer biodiversiteit van planten komt. In het najaar evalueert de gemeente de proef. Naast de Emmalaan in Haren zijn er proeflocaties in het Pioenpark in de Oosterparkwijk, het Joke Smitpad in het Hoornse Meer en de Wenckebachlaan in Corpus den Hoorn. Lees meer over ons maaibeleid op onze website.
College: op straat meer ruimte voor groen, sport, spel en ontmoeting
College: op straat meer ruimte voor groen, sport, spel en ontmoeting
Meer ruimte voor groen, sporten, spelen en ontmoeten. En minder plek voor geparkeerde auto’s en fietsen. Dat is het beeld in de voorlopige versie van de Leidraad Openbare Ruimte. Maandag 5 juli om 20.30 uur gaan de betrokken wethouders hierover in gesprek in Forum Groningen. Bekijk de Leidraad en volg maandag de livestream. Het inspiratiebeeld van de Westerse Drift geeft een indruk van hoe de openbare ruimte in de toekomst eruit zou kunnen gaan zien.
Nieuwe website Check050!
Nieuwe website Check050!
De website www.check050.nl van het kinder- en jongerenwerk van WIJ Groningen is compleet vernieuwd!

Neem vooral een kijkje, onder meer om te zien wat voor leuks er in elke wijk allemaal te doen is, gedurende de aanstaande vakantie.
Geen kind of jongere in Groningen hoeft zich te vervelen deze zomer (en daarbuiten trouwens evenmin).
Sterker nog: Voor de Groningse jeugd -van klein tot groot- is er vanalles en nog wat te doen in de gemeente.
Van sport, spel, kunst en cultuur tot persoonlijke ontwikkeling, feestjes, chillen, ontmoeting en recreatie.
Een duurzaam huis, zonder gedoe en verdienen door te besparen? Volg het webinar van het Energieloket Groningen
Een duurzaam huis, zonder gedoe en verdienen door te besparen? Volg het webinar van het Energieloket Groningen
Het vakantiegeld staat op de rekening. Er zijn subsidies voor inwoners in het aardbevingsgebied én voor iedereen is er een subsidie bij aanschaf vanaf twee duurzame maatregelen. Heb je de wens om je huis energiezuiniger te maken? Kom dan naar hét webinar van het Energieloket. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen op 8 juli 2021 vanuit hun luie stoel leren hoe ze zonder gedoe maandelijks besparen op energie én op de vaste lasten. Meld je hier aan
 Visie op dienstverlening: inwoner en ondernemer centraal
Visie op dienstverlening: inwoner en ondernemer centraal
De gemeente Groningen stelt haar inwoners en ondernemers centraal. Contact met de gemeente is ingericht vanuit de beleving van de inwoner en ondernemer. Dat zijn, samengevat in twee zinnen, onze belangrijkste principes van dienstverlening. Het college heeft haar Visie op Dienstverlening, principes van dienstverlening 2021+ deze week vastgesteld.

B&W willen de kloof tussen de leefwereld van de burger en de procedurele wereld van de gemeente verkleinen. De dienstverlening door de gemeente gebeurt steeds meer online, maar de fysieke loketten blijven bestaan. Lees de brief aan de raad of de samenvatting van de visie op 1 A4’tje.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 5 juli 2021

Nieuwsbrief Haren, 24 juni 2021
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
25 juni 2021
Wethouder Broeksma bezoekt Dorpshuis de Hoeksteen
Wethouder Broeksma bezoekt Dorpshuis de Hoeksteen
Op zondag 20 juni bezocht gebiedswethouder Philip Broeksma Stichting Dorpshuis de Hoeksteen in Noordlaren. Hij werd welkom geheten door voorzitter Johan Mak en secretaris Ulrike Dauter. Het doel van het bezoek was om op een corona-veilige manier kennis te maken met het dorpshuis. En dan in het bijzonder met de Groene Parel op de zolder, de ‘huiskamer’ van het dorp.

Het Dorpshuis onderging een opknapbeurt tijdens de coronapandemie. De grote zaal met het podium is sfeervoller gemaakt. De TL-lampen zijn vervangen door ledverlichting. En het gebouw werd voorzien van een snel wifi-netwerk, waardoor er nu ook kortstondig gewerkt kan worden. Dit kan eventueel ook op de zolder. Daar staan nu een biljarttafel en een tafeltennistafel, er is een bar en een mobiel fornuis. De Groene Parel is klaar voor meer ontmoetingen nu de coronaregels weer wat soepeler worden.

Wethouder Broeksma kon de sfeer en de smaak letterlijk proeven in deze multifunctionele huiskamer. De wethouder mocht proeven wat de kinderen in de maandelijkse kookworkshop ‘Smaakmakers’ hadden geleerd van hun begeleiders en dorpsgenoten Marijn en Tessa. Het was een gezellig geroezemoes onder de kinderen van 6 tot 10 jaar. Naarmate de hamburgers opraakten en iedereen aan het toetje van mascarpone begon, werd het geleidelijk stiller. Wil je een zaal reserveren of meer informatie over de mogelijkheden? Kijk dan op de website van Stichting Dorpshuis de Hoeksteen.

‘Verkennend huisbezoek’ voor zelfstandig wonende senioren
‘Verkennend huisbezoek’ voor zelfstandig wonende senioren
De gemeente vindt het belangrijk dat het goed gaat met al haar inwoners. Daarom zijn de gemeente en welzijnsorganisatie Torion het project ‘Verkennend huisbezoek’ gestart. Gericht op zelfstandig wonende senioren in gebied Haren.

Bij het Verkennend huisbezoek komt er een medewerker bij je thuis langs. Het gesprek gaat over allerlei zaken die te maken hebben met ouder worden. Voel je je gelukkig? Neem je deel aan activiteiten? Kun je je voldoende redden? Is er zorg nodig uit de omgeving? Het gaat erom dat je je gezond en energiek voelt, op een manier die bij jou past. Het bezoek duurt ongeveer een uur. Als je het prettig vindt, mag er iemand bij het gesprek aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een familielid, een goede buur of een kennis.

De medewerkers zijn getrainde vrijwilligers met de nodige (levens)ervaring. Ze zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden op het gebied van welzijn, wonen en zorg.

Wil je een Verkennend huisbezoek? Neem dan contact op met Torion via telefoonnummer 050-534 41 73 of via e-mail. Je ontvangt een schriftelijke bevestiging van de afspraak. Kijk voor meer informatie op de website van Torion.
Zomeractiviteiten voor Harense jongeren
Zomeractiviteiten voor Harense jongeren
Harense jongeren hoeven zich tijdens de zomervakantie niet te vervelen: Sportcoach Haren organiseert de hele zomer door activiteiten voor jongeren van 4 tot en met 18 jaar. Ze kunnen bijvoorbeeld meedoen met atletiek, lasergamen, freerunnen, golf, voetvolleybal en levend stratego. De zomer is natuurlijk niet compleet zonder activiteiten op en rond het water. Dus is er onder andere ook beachvolleybal, kanopolo, waterskiën en zeilen. Kijk voor het complete aanbod op de website van Sportcoach Haren. Daar kun je je ook aanmelden.
A28 richting Groningen gedeeltelijk dicht
A28 richting Groningen gedeeltelijk dicht
Van vrijdag 25 juni 22.00 uur tot maandag 28 juni 6.00 uur is de A28 vanaf Groningen-Zuid tot het Julianaplein afgesloten voor alle verkeer in de richting van Groningen. Dit keer in tegengestelde richting als twee weken geleden. Dit weekend gaat Aanpak Ring Zuid het verkeer richting Groningen overzetten naar het nieuwe viaduct bij de Brailleweg.

Het verkeer vanuit Haren richting Groningen heeft verschillende opties. De toerit vanaf Haren naar de A28 richting Groningen is ook dicht. Daarom wordt verkeer uit Haren naar Groningen omgeleid via de Rijksstraatweg en de Verlengde Hereweg. Verkeer op de A28 richting Groningen rijdt via afrit 39 Groningen-Zuid naar de Laan Corpus den Hoorn en daarna via het Vrijheidsplein naar de westelijke ringweg of de zuidelijke ringweg (N7). Kijk voor meer informatie op de website van Groningen Bereikbaar.
Versoepelingen coronamaatregelen
Versoepelingen coronamaatregelen
Op 26 juni wordt de 4e stap in het openingsplan gezet. De meeste maatregelen worden versoepeld. Vanaf 26 juni mogen alle publiek toegankelijke locaties onder voorwaarden open. De anderhalve meter afstand blijft de allesbepalende norm. Als anderhalve meter afstand houden niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht. Of daar kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

De basismaatregelen blijven gelden: 

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was vaak je handen en hoest/nies in je elleboog.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.

Meer informatie staat op de site van de rijksoverheid.

Evenementen weer mogelijk vanaf 30 juni
Evenementen weer mogelijk vanaf 30 juni
Vanaf 30 juni mogen er weer evenementen georganiseerd worden. Dat betekent dat vanaf dan evenementen weer plaats kunnen vinden, bijvoorbeeld op de evenementenlocaties in onze gemeente. Op de evenementenkalender zie je voor welke evenementen in onze gemeente een vergunning is aangevraagd.

Coronaregels
De Rijksoverheid heeft regels opgesteld voor evenementen vanaf 30 juni. Hier moet iedere organisator zich aan houden. Zo is ook bij evenementen 1,5 meter afstand houden de norm. Als dit niet mogelijk is, dan heb je een coronatoegangsbewijs nodig.

​Straat- of buurtfeest organiseren?
Ben je van plan om een straat- of buurtfeest te organiseren? Komen er niet meer dan 200 mensen en voldoe je aan een aantal andere voorwaarden? Meld dit kleine evenement dan minimaal 3 weken van tevoren bij de gemeente. Voldoe je niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld omdat je de straat wilt afzetten? Vraag dan een evenementenvergunning aan. Dit moet minimaal 8 of 14 weken van tevoren. Let op: ook bij kleine evenementen moet je je aan de coronaregels houden.
Subsidie voor groene daken voor dit jaar op
Subsidie voor groene daken voor dit jaar op
Je kan dit jaar geen aanvraag meer doen voor subsidie op het aanleggen van een groen dak. Het college stelt jaarlijks een maximaal subsidiebedrag vast. Inwoners, bedrijven en instellingen konden vanaf 1 januari 2021 subsidie aanvragen voor het vergroenen van hun daken. We hebben ruim 200 aanvragen ontvangen. Het subsidieplafond van € 250.000 is daarmee bereikt. In 2022 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen.
Wat staat er nog op stapel rondom het concept-Beleidskader Zonneparken
Wat staat er nog op stapel rondom het concept-Beleidskader Zonneparken
Het Concept-beleidskader Zonneparken geeft kaders aan waaraan een zonnepark moet voldoen. Het concept lag tot en met 21 januari 2021 ter inspraak. Hierop zijn veel reacties binnengekomen. Naar aanleiding van de reacties, hebben er de afgelopen periode diverse bijeenkomsten plaatsgevonden. Bij de inloopsessies ‘met de kaart op tafel’ en tijdens de fietstocht door de wethouder is de gemeente met 170 inwoners en organisaties in gesprek gegaan over de uitwerking van het beleid voor kleine en lokale zonneparken in het buitengebied. Er staat nog een aantal activiteiten op stapel. Kijk hoe u hieraan mee kunt doen.
Help mee als vrijwilliger bij Timmerdorp
Help mee als vrijwilliger bij Timmerdorp
De organisatie van Timmerdorp zoekt vrijwilligers die helpen er een geweldig evenement van te maken voor kinderen uit Groningen. Alle kaarten zijn uitverkocht, maar als er meer mensen helpen, kunnen weer extra kaarten verkocht worden. Wie drie dagen meehelpt als vrijwilliger krijgt voorrang op de kaartverkoop. Meehelpen kan van 16 t/m 20 augustus. Meer informatie over het festijn en wat voor werk je kan doen als vrijwilliger is te vinden op de site van het Timmerdorp.
Energieadvies: gratis voor alle inwoners van de gemeente!
Energieadvies: gratis voor alle inwoners van de gemeente!
Als je minder energie verbruikt, ben je duurzaam bezig èn je energierekening gaat omlaag. Zeker nu de aardgasprijzen net weer gestegen zijn, is minder energie verbruiken slim. Wim Timmerman kan erover meepraten. Hij is wijk-energiecoach in Hoogkerk en omstreken. “Elk huishouden kan zonder al te grote investeringen minder energie verbruiken. Hoe? Dat kom ik graag met je bespreken.”

Wist je dat bijna alle wijken en dorpen een wijkenergiecoach hebben? Lijkt het je wel wat, zo’n energiecoach gratis en voor niets over de vloer? Kijk dan snel op de site van het energieloket en start met besparen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 5 juli 2021

Katje vermist en weer terecht

Het katje Blue is inmiddels weer veilig thuis.

kat van samHallo,

Mijn kat Blue is sinds vrijdag middag vermist.

Het zou geweldig zijn als er een advertentie op de site of in de nieuwsbrief geplaatst zou kunnen worden om ons te helpen haar te vinden.

Roepnaam: Blue

Leeftijd: 8 maanden

Geslacht: vrouwelijk

Kenmerken: zwart met een wit vlekje op haar borst, rood halsbandje. Erg nieuwsgierig en aanhalig. Niet snel bang. Gesteriliseerd. Ze klimt vaak in schuren/garages.

Contactnummer: 0619194903

Adres: Hovenpad 21, Noordlaren

Alvast bedankt,

Sam de la Lande Cremer

Geplaatst op: 18 april 2021

Nieuwsbrief Haren 5 februari 2021
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
5 februari 2021
Nieuwbouw Raadhuisplein Haren stap dichterbij
Nieuwbouw Raadhuisplein Haren stap dichterbij
De gemeente past het bestemmingsplan voor het Raadhuisplein in Haren aan om nieuwbouw daar mogelijk te maken. De Raad van State heeft de gemeente opgelegd een aantal technische veranderingen door te voeren in het bestemmingsplan nadat een aantal omwonenden in beroep ging. De gemeente wil nieuwe bebouwing met onder andere winkels, horeca en een parkeergarage aan de rand van het plein. De procedure bij de Raad van State loopt nog. Kijk voor meer informatie op onze website bij de meest recente besluiten.

Foto: archief
Marktkooplieden: Kom alleen naar de markt!
Marktkooplieden: Kom alleen naar de markt!
Marktkooplui op de warenmarkt in Groningen roepen bezoekers op om zoveel mogelijk alleen naar de markt te komen. Dat zeggen Mark Smit van vishandel André Smit, Ewoud Visscher van Zwerwer’s Fruit en Nikki Kaper van Kaper Groenten en Fruit.

“We willen graag dat jullie ons blijven steunen, maar alsjeblieft kom alleen. We willen de markt openhouden,” vertelt Nikki Kaper. De kooplieden hebben er vanaf het begin alles aan gedaan om het voor bezoekers mogelijk te maken om veilig inkopen te doen. De kraamhouders merken dat mensen het nu soms als een uitje zien, ze komen met het hele gezin of blijven lang hangen. Dus kom vooral alleen, vermijd drukte en ga direct na de inkopen weer weg. Bekijk de oproep van het drietal.
Kinderijsbaantje bij Mikkelhorst
Kinderijsbaantje bij Mikkelhorst
De gemeente heeft afgelopen week overlegd over het wel of niet klaarmaken van het kinderijsbaantje bij de Mikkelhorst. Het was een lastige afweging; aan de ene kant is het mooi dat de kinderen uit de buurt daar kunnen schaatsen. Aan de andere kant wordt het mogelijk een plek waar volwassenen bij elkaar staan te kletsen. Wat we in deze coronatijd natuurlijk niet willen.

Toch vinden we het belangrijk kinderen hun schaatspret te gunnen. Daarom heeft de gemeente op de plek van het kleine ijsbaantje gemaaid, zodat er bij vorst op geschaatst kan worden.

Daarom: ouders, houd anderhalve meter afstand. Misschien kan één ouder meerdere kinderen uit de buurt meenemen, zodat er niet teveel volwassenen bij het ijsbaantje aanwezig zijn.
Houd het (corona)veilig!
Ophaaldagen oud papier vanaf maandag 8 februari te vinden op digitale afvalwijzer
Ophaaldagen oud papier vanaf maandag 8 februari te vinden op digitale afvalwijzer
Vanaf 2021 wordt in Haren oud papier ook huis-aan-huis ingezameld. De ophaaldagen van het oud papier waren tot op heden door technische problemen nog niet te vinden op de afvalwijzer. Vanaf maandag 8 februari zal dit wél het geval zijn. Wil je weten wanneer op jouw adres het oud papier zal worden opgehaald? Kijk dan, vanaf maandag 8 februari, op onze website.

Ontvang je graag een push-bericht voordat de ophaaldienst langskomt? Dat kan ook. Download dan de app Afvalwijzer Groningen en stel in hoeveel uur van tevoren je een berichtje wilt ontvangen.
Kinderburgemeester Floor wil kinderen hart onder de riem steken
Kinderburgemeester Floor wil kinderen hart onder de riem steken
Kinderburgemeester Floor is benieuwd hoe het met alle kinderen gaat tijdens de lockdown. Daarom heeft ze een brief geschreven. Als hart onder de riem in coronatijd én met leuke tips tegen verveling.

“Want laten we niet vergeten: er zijn ook nog steeds een hoop leuke dingen te bedenken, ook al zitten we met z’n allen thuis”, aldus Floor. Heb je bijvoorbeeld al eens van Happy Stones gehoord? Kijk het filmpje om te zien wat dit voor stenen zijn, wat je er mee kunt doen en hoor wat Floor te vertellen heeft.
Meld je nu aan voor sport- en cultuuractiviteiten via de Sport- en Cultuurhopper
Meld je nu aan voor sport- en cultuuractiviteiten via de Sport- en Cultuurhopper
Van tennis tot djembé, van bootcamp tot theater. Inwoners uit de gemeente Groningen kunnen zich weer inschrijven voor sport- en cultuuractiviteiten via de Sport- en Cultuurhopper. Inschrijven kan tot dinsdag 23 februari.

Zodra de scholen weer geopend zijn ontvangen alle basisschoolleerlingen uit de gemeente Groningen een flyer met het kennismakingsaanbod voor de lente en zomer. Voor de overige inwoners worden flyers verspreid in buurthuizen in de gemeente. Er is keuze uit meer dan 450 verschillende cursussen.
Schaatsen en coronamaatregelen
Schaatsen en coronamaatregelen
Zeer waarschijnlijk kan er voor de liefhebbers in de loop van volgende week geschaatst worden op natuurijs. Voor schaatsen gelden dezelfde regels als voor buitensporten, dus:

 • Schaatsen op anderhalve meter afstand van elkaar
 • Geen groepsvorming
 • Maximaal met twee personen afspreken
 • Blijf bij klachten thuis en laat je testen
 • Ga weg als het te druk is op de ijsbaan

Daarnaast gelden er op ijsbanen van verenigingen aanvullende regels:

 • Kantines bij de ijsbanen zijn niet open
 • Er zijn aparte in- en uitgangen
 • Wedstrijden zijn niet toegestaan

Het bestuur en de vrijwilligers van de ijsverenigingen zien er op toe dat drukte en groepsvorming worden voorkomen. Houd de websites van de ijsverenigingen in de gaten of ze open zijn en welke regels er gelden. Sommige ijsverenigingen werken met een voorintekening voor leden of met een tijdslot.

Foto is van maart 2018

Basisbanen helpen mensen aan het werk en maakt ze gezonder
Basisbanen helpen mensen aan het werk en maakt ze gezonder
Vorig jaar is de gemeente begonnen met het experiment basisbanen: 25 mensen die werk doen in samenspraak met wijk- en dorpsorganisaties. De Hanzehogeschool concludeert na onderzoek dat het waardevolle banen zijn, dat deelnemers meer inkomen en meer welzijn ervaren. Dit zijn mensen die zonder basisbaan nauwelijks kans hebben op regulier werk. Bekijk ook deze reportage of lees meer op onze website.
Gemeente neemt schoonmakers eind 2023 in dienst
Gemeente neemt schoonmakers eind 2023 in dienst
De gemeente Groningen neemt schoonmakers aan het einde van 2023 in dienst. De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten dat ze zo snel mogelijk in dienst moeten. De contracten met schoonmaakbedrijven lopen in november af. Daarna is er dus nog een overbrugging nodig, zodat de gemeente haar eigen schoonmaakorganisatie kan opzetten. De gemeente doet daar een aanbesteding voor. Lees meer op onze website.
Animaties over werk in de binnenstad
Animaties over werk in de binnenstad
Ook dit jaar blijven we op verschillende plekken voor jou werken aan een aantrekkelijke binnenstad. Animaties op reclamezuilen door de hele stad informeren daar dit jaar regelmatig over. Dat gebeurt met actuele boodschappen. Zo worden veel gele steentjes de komende maanden vervangen. En werken we gestaag door aan de plannen voor de Grote Markt. De werkzaamheden voor de nieuwe Kattenbrug starten in maart. En als het voorjaar begint, ontluikt het nieuwe groen op het pleintje bij de A-kerk. Lees meer over alle projecten op Ruimte voor jou.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.

Geplaatst op: 15 februari 2021

Dorpskrant Noordlaren November 2020,

Klik op de volgende link voor de:

Dorpskrant Noordlaren November 2020, Jaargang 41, Nummer 252

<https://flipboek.editoo.nl/1382667/34/45f448b629debfac7de213ea6a921076>

Geplaatst op: 15 februari 2021

Toby is weer terecht.

Mede dankzij de oproep op de website is Toby weer terecht.

Geplaatst op: 8 februari 2021

Nieuwsbrief 5 www.landelijkgebiedharen.nl oktober 2020

Nieuwsbrief 5 www.landelijkgebiedharen.nl
oktober 2020
Aan de ondersteuners/belangstellenden
Met deze Nieuwsbrief willen wij u informeren over:
- Werkgroep Bloeiende Bermen ontving subsidie van ruim 22.000 euro
- Oproep om ideeën voor Groene Parel te steunen
- Oproep mee te denken over de Omgevingsvisie
- Overig nieuws
Ruim 22.000 euro voor werkgroep Bloeiende Bermen
Het Innovatiefonds Deltaplan Biodiversiteitsherstel stelt 22.480 euro beschikbaar voor het project
Groene verbindingen Hondsrug Haren, ingediend door de werkgroep Bloeiende Bermen van
Stichting Landelijk Gebied Haren (SLGH). Het voorstel is één van de acht geselecteerde
projecten uit 130 inzendingen voor biodiversiteitsherstel vanuit het hele land.
Ten zuiden van Onnen, in het gebied tussen Drents Diep en Drentsche Aa, wil het project een
brug slaan tussen agrarisch gebruik, recreatie en natuurbeheer. Het plan richt zich op herstel van
biodiversiteit op verschillende locaties in Onnen, Glimmen en Noordlaren, door aanleg van
akkerranden, bijenidylles en door ecologisch beheer van bermen en hooilanden.
Het project Groene verbindingen is een samenwerkingsproject van SLGH, Landschapsbeheer
Groningen, gemeente Groningen, veehouder Berend Steenbergen, Dorpsbelangen Onnen en
Duurzaam Glimmen. Daarnaast zijn er meerdere particulieren en organisaties uit het gebied
betrokken. Alle genoemde organisaties leveren (in)materiële bijdragen. Zie verder:
https://landelijkgebiedharen.nl/projecten/bloeiende-bermen/
Oproep om ideeën voor Groene Parel te steunen
U bent vast al op de hoogte. De gemeente Groningen houdt onder inwoners van Haren,
Glimmen, Onnen en Noordlaren (de Groene Parel) een ideeënjacht. Een heel andere werkwijze
dan we gewend zijn. Voor de ideeën die het meest gesteund worden is geld in het vooruitzicht
gesteld: 35.000 euro voor alle uit te voeren ideeën samen. Veel inwoners en organisaties hebben
ideeën ingezonden, totaal zijn dat er 89. De gemeente werkt met rondes. De mogelijkheid om een
idee in te zenden is gesloten. Tot 11 oktober kunnen ideeën door inwoners van de Groene Parel
worden gesteund. Daarna toetst de gemeente de ideeën op (financiële) haalbaarheid. En tot slot
volgt van 16 t/m 29 november een inwonerstemming van alle getoetste ideeën.
SLGH heeft zijn twijfel bij proces en inhoud van het Groene Parel project. Het leidt tot ideeën die
vaak tot de normale taken van de gemeente behoren zoals het onderhoud van het Scharlakenbos
of het plaatsen van bankjes. Ook is niet duidelijk hoe dit kan bijdragen aan beleidsplannen en
visievorming en hoe natuur-, milieu- en maatschappelijke organisaties hierbij betrokken worden.
2
Ondertussen blijkt dat ideeën van indieners die minder makkelijk een achterban kunnen
mobiliseren, weinig kans maken. Dat vinden we jammer, want vaak zijn dat ideeën die belangrijke
landschappelijke, cultuurhistorische, milieu en/of natuurwaarden hebben. Daarom willen we een
beroep op u doen om juist die ideeën te steunen.
Steunen van de ideeën kan tot 11 oktober als volgt:
Ga op internet naar stem van Groningen Onder Groene Parel> Steun de ideeën> kunt u (meerdere)
ideeën steunen, elk idee slechts eenmaal.
De ideeën van initiatieven die ons inziens bijzondere landschappelijke waarde hebben, zijn:
 Zandwegen in Noordlaren en Glimmen en/of Zandwegen: een 30 km zone
 Herstel oorspronkelijk pad naar Gronings hunebed
 Informatiepaneel: Onneres Cultuurhistorische schatkamer
 Wandelpad tussen uitloopgebied en Archeologisch wandelpark bij De Vork
Verder zijn er tal van andere mooie ideeën die gesteund kunnen worden. We hopen dat u de
landschappelijke ideeën door de eerste ronde helpt en vervolgens in de periode van 16 t/m 29
november uw stem wilt geven.
Oproep mee te denken aan het opstellen van de Omgevingsvisie
In het Harener Weekblad en de Nieuwsbrief Haren verscheen op 7 oktober een oproep van de
gemeente om een vijftal vragen te beantwoorden. De gemeente wil de antwoorden gebruiken
voor het opstellen van de Omgevingsvisie.
SLGH is weinig gelukkig met deze werkwijze. Bij een omgevingsvisie gaat het om een integraal
toekomstbeeld voor het gebied van de voormalige gemeente Haren in samenhang met de stad.
Het beantwoorden van vrij willekeurige vragen leidt tot een fragmentarisch beeld en geeft
onvoldoende antwoord op de (ruimtelijke) vraagstukken die om een oplossing vragen. De
gemeentelijke oproep sluit af met het adres waar de antwoorden op de vragen en eventuele
opmerkingen ingestuurd kunnen worden: omgevingsvisie@groningen.nl
SLGH wil zich niet beperken tot het beantwoorden van de gestelde vragen. Wij willen een
samenhangende visie op het landelijk gebied opstellen. Op een bijeenkomst op 7-11-2019 gaven
we al een bijdrage aan de toekomst van het landelijk gebied.
We gaan nu een stap verder met het ontwikkelen van een integrale visie op de opgaven in het
landelijk gebied en de prioriteiten daarin. Wij vragen u mee te denken en ons een reactie op
onderstaand concept te sturen: info@landelijkgebiedharen.nl. Wij gebruiken uw reactie voor een
definitieve visie die de stichting aan het College zal aanbieden. Uiteraard kunt u ook individueel
reageren op de oproep van de gemeente.
Concept bijdrage Stichting Landelijk Gebied Haren aan de Omgevingsvisie Groningen
We stellen voor om het beeldmerk en de naam van de omgevingsvisie voor de gehele gemeente
Groningen te veranderen in ‘Gekoesterd Contrast’ (in plaats van ‘The Next City’).
Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat de historische compacte stad Groningen ligt ingebed
in een prachtig groen landelijk gebied. Dat contrast is uniek en van grote waarde voor de
3
inwoners van de gemeente Groningen. Het landelijk gebied en de daarin gelegen natuur heeft
naast de grote waarde voor de inwoners, voor de biodiversiteit, de flora en fauna, ook grote
intrinsieke waarde (Wet Natuurbescherming).
Dat contrast moet behouden blijven en waar mogelijk versterkt. Het verhoogt de belevingswaarde
van zowel stad als haar omgeving. Het is een antwoord op de toenemende ruimtelijke
eenvormigheid. Dat betekent dat uiterst terughoudend moet worden omgegaan met nieuwe
ontwikkelingen en dat de druk vanuit de stad gereguleerd moet worden.
De SLGH formuleert daarom de volgende uitgangspunten voor de Omgevingsvisie Gekoesterd
Contrast:
- Er wordt niet gebouwd tussen Groningen en de dorpen. Het landelijk gebied blijft open
(zie ook Bestuursovereenkomst herindeling 2016).
- Aangesloten wordt bij de filosofie en de ‘verbrede doelstelling’ van het Nationaal park
Drentsche Aa (natuur, landbouw, wonen en kleinschalige bedrijvigheid gaan goed samen).
- De landschappelijke, cultuur-historische, aardkundige waarden worden behouden,
beschermd en juridisch geborgd.
- Ontsnipper het landelijk gebied, versterk de ecologische verbindingszones en verbind de
natuurgebieden.
- Zet in op uitbreiding van natuurgebieden en de faunapassages.
- Beteugel de recreatieve druk in het landelijk gebied.
- Beperk het niet noodzakelijk gemotoriseerd verkeer op de zandwegen.
- Het wandelnetwerk (dorpsommetjes) moet worden uitgebreid (zonder de natuurwaarden
te schaden).
- Behoud historische linten en bescherm deze als dorpsgezichten.
- Verminder de verkeersdruk en de snelheid op de wegen tussen de dorpen en de stad
- Herstel en bescherm de historische lanen.
- Ondersteun de transitie van de landbouw.
- Vrijkomende agrarische grond wordt omgezet in natuur of extensief (begraasde)
weilanden.
- Behoud de kleinschaligheid van de bebouwing in het landelijk gebied, langs de randen
van de bebouwde kommen en de meren.
- De recreatie rond het Paterswoldsemeer en het Zuidlaardermeer moet worden gezoneerd
in toegankelijk, beperkt toegankelijk en niet toegankelijk (i.v.m. kwetsbare natuur).
- Verdere privatisering van de randen van de meren wordt tegengegaan.
- Houd zoveel mogelijk regenwater vast op de Hondsrug.
- Vergroot de biodiversiteit onder meer door ecologisch bermbeheer en akkerranden.
- Grootschalige energieopwekking met zonneparken en windmolens past niet in het
kleinschalige karakter van het landelijk gebied.
- Het plaatsen van zonnepanelen worden beperkt tot de daken (uitgezonderd een
zonnepark op het Transferium).
- Op de flanken van de Hondsrug kunnen incidenteel nieuwe landgoederen worden
ingepast volgens de voorwaarden van de Natuurschoonwet (gedeeltelijk openbaar
toegankelijk).
Wij stellen het zeer op prijs als u op bovenstaande wilt reageren en deze uitgangspunten
voor een visie wilt aanvullen, ook als u het er mee eens bent: info@landelijkgebiedharen.nl
Overig Nieuws
- SLGH heeft een bijdrage geleverd aan de completering van de Cultuurhistorische
Waardenkaart. Deze zou voor het eind van dit jaar online moeten staan.
- Het bestuur van de stichting heeft een gesprek gehad met de gebiedswethouder (tevens
verkeerswethouder) Broeksma over het zandwegenbeleid. Wij hebben de problemen
4
toegelicht (o.a. toename gemotoriseerd verkeer) en besproken welke oplossingen de
stichting daarvoor ziet. Door de coronacrisis kon een presentatie van de nota Zandwegen
voor de gemeenteraad in september niet doorgaan en is daarom uitgesteld
Donatie
Stichting Landelijk Gebied Haren ontvangt geen subsidie. Als u zich herkent in het werk van
SLGH en wilt bijdragen aan het behoud en versterken van het landelijk gebied, dan stellen wij
een donatie zeer op prijs: Triodos NL25TRIO0338915842, ten name van Landelijk Gebied Haren.
U kunt ook via de website doneren. Onder het kopje Contact vindt u de knop Donatie.
U ontvangt deze Nieuwsbrief omdat u op onze lijst van ondersteuners/belangstellenden staat. We
stellen het op prijs als u mensen in uw omgeving attendeert op Stichting Landelijk Gebied Haren,
bijvoorbeeld door deze Nieuwsbrief te verspreiden.
Uitschrijven? Dat kan via info@landelijkgebiedharen.nl
Zie ook onze website landelijkgebiedharen.nl

Geplaatst op: 16 december 2020

Nieuwsbrief Haren 4 december 2020

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.

Nieuwsbrief Haren

4 december 2020

Stem tot en met dinsdag op je favoriete ideeën voor de Groene Parel

Stem tot en met dinsdag op je favoriete ideeën voor de Groene Parel

Heb je al gestemd voor de Groene Parel? Dit kan nog tot en met dinsdag 8 december. Er zijn 23 ideeën die aan alle voorwaarden voldoen en die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat dezelfde persoon vaker dan één keer stemt, is het nodig om in te loggen op de website.

De website is zo ingesteld dat je meteen alle ideeën ziet waarop je kunt stemmen. Maar misschien is het ook interessant om te zien waarom andere ideeën de stemronde niet hebben gehaald. Om deze ideeën te zien, filter je op ‘niet haalbaar’.

OOG TV besteedde tijdens de stemperiode ook regelmatig aandacht aan de Groene Parel. Onder andere met Tjerk Zwanenburg van ‘de Vrienden van de Hortus’ ging het gesprek over hun ingediende idee. Kijk het filmpje op YouTube. Doe mee, breng je stem uit om invloed te hebben op jouw eigen leefomgeving!

Boven dit bericht staat het gedicht dat stadsdichter Renée Luth schreef over de Groene Parel.

Speelplek Anna Bijnspad opnieuw ingericht

Speelplek Anna Bijnspad opnieuw ingericht

De speelplek aan het Anna Bijnspad in Haren is opnieuw ingericht met nieuwe speeltoestellen. De toestellen die er stonden, waren oud en versleten. Daarnaast voldeden ze ook niet meer aan de veiligheidseisen. Samen met bewoners maakte de gemeente een plan voor vervanging en uitbreiding van de toestellen.

Naast vervanging van de oude toestellen staat er nu ook een dubbele schommel. Er komen nu al veel meer kinderen dan voorheen spelen. Kinderen uit de straat maar ook uit de omliggende straten, zo melden bewoners.

Op de foto ziet de ondergrond er nog een beetje modderig uit. Dit komt door de werkzaamheden. Maar ook door de matten die de gemeente gebruikt bij speelplekken. Het gaat hier om zogenaamde doorgroeimatten. Vroeger werd er vaak zand gebruikt bij speelplekken. Dit had vooral een negatieve bijwerking, omdat katten dit gebruiken als kattenbak. Dat is natuurlijk niet wenselijk bij een speelplek. Tegenwoordig gebruikt de gemeente daarom vaak doorgroeimatten. Door begroeiing gaan de matten vanzelf helemaal vastzitten.

Nieuwe sociale huurappartementen naast fiets- en voetgangerstunnel Haren

Nieuwe sociale huurappartementen naast fiets- en voetgangerstunnel Haren

Woningcorporatie Woonborg bouwt 31 sociale-huurappartementen aan de Walstroweg in Haren. De appartementen zijn geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens en bedoeld voor woningzoekenden van 23 jaar en ouder. De planning is dat de appartementen begin 2022 klaar zijn.

De appartementen komen in twee woonblokken: ‘Het Perron Zuid’ en ‘Het Perron Noord’ genaamd. Ze worden gebouwd naast de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel die het centrum van Haren verbindt met de wijk Oosterhaar.

‘Fietsvlonder’ op autoparkeerplek kan nu in hele gemeente

‘Fietsvlonder’ op autoparkeerplek kan nu in hele gemeente

De tijdelijke fietsparkeerplekken in de Haddingestraat en Pelsterstraat in Groningen worden permanent. Dat heeft het college van B&W besloten. De fietsenstallingen nemen de plek in van autoparkeerplaatsen. De gemeente vervangt de tijdelijke houten vlonders door vaste fietsparkeerplekken.

Vorig jaar liet de gemeente enkele autoparkeerplaatsen veranderen in extra parkeerruimte voor fietsen. Het gaat in beide straten om twee autoparkeerplaatsen. Dit gebeurde op verzoek van de gemeenteraad. Bij de keuze voor de plekken keek het college naar de meest kansrijke plekken in de buurt van de Vismarkt waar dit snel kon gebeuren. Uit de proef blijkt dat de plekken nu vooral gebruikt worden door bewoners van deze straten. Gevolg is dat er minder fietsen hinderlijk op de stoep staan.

De gemeente stelt de vier fietsvlonders die vrijkomen uit de Haddinge- en Pelsterstraat beschikbaar om op andere locaties fietsparkeerplekken toe te voegen. Er zijn in totaal acht fietsvlonders. Wil je een fietsvlonder in jouw straat? Hiervoor is toestemming nodig van tenminste drie buurtbewoners en/of een VVE. Na een proefperiode van drie maanden beslist de gemeente of de fietsvlonder voor langere tijd kan blijven staan. Naar verwachting komen de fietsvlonders in het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar. Vanaf 1 januari kunnen bewoners via onze website een fietsvlonder aanvragen. Lees voor meer informatie de brief aan de raad.

Groningen is de gezondste stad van Nederland

Groningen is de gezondste stad van Nederland

Groningen is de gezondste stad van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek door Arcadis. Dit advies- en ingenieursbureau heeft twintig grote gemeenten in kaart gebracht op het gebied van gezondheid. Arcadis is over de hele wereld actief en heeft zich gespecialiseerd in natuurlijke en gebouwde omgeving. De onderzoekers hebben als basis een onderzoek van het RIVM gebruikt, dat in 2016 keek naar de kenmerken van een gezonde stad. De onderzoekers van Arcadis vroegen zich af hoe de fysieke omgeving van een stad in de praktijk bijdraagt aan gezondheid. Groningen blijkt volgens de Gezonde Stad Index 2020 het gezondst, gevolgd door Nijmegen en Maastricht.

Het verkeerscirculatieplan uit de jaren zeventig heeft zeker bijgedragen aan de huidige toppositie, schrijven de onderzoekers. Sindsdien kun je niet meer met de auto dwars door de binnenstad rijden. Nu heeft de stad een Healthy Ageing Visie. Uit het rapport: “Hierbij staan actief burgerschap, bereikbaar groen, actief ontspannen, gezond verplaatsen, gezond bouwen en gezonde voeding centraal. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen hierin de koploper.” Lees ook het nieuwsbericht op de website van Arcadis.

Aanvragen vergoeding coronamaatregelen voor verenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kan tot eind 2020

Aanvragen vergoeding coronamaatregelen voor verenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kan tot eind 2020

Het aantal aanvragen voor de anderhalvemeterregeling van de provincie Groningen neemt toe. De provincie Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) zijn een promotiecampagne begonnen om de subsidie nog beter onder de aandacht te brengen. Sinds de start van de campagne zijn 54 nieuwe aanvragen binnengekomen. Er is nog geld beschikbaar, waar winkels, bedrijven, sportverenigingen, maatschappelijke en culturele organisaties uit de provincie Groningen snel gebruik van kunnen maken. Subsidie aanvragen kan nog tot en met 31 december 2020. Lees meer op de website van de provincie Groningen of op snn.nl.

Spreiding is toverwoord bij drukke winkelstraten en markt

Spreiding is toverwoord bij drukke winkelstraten en markt

De drukte in de winkelstraten van de binnenstad van Groningen lijkt aardig onder controle. Om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen, raadt de gemeente mensen aan om drukke tijdstippen te vermijden en in je ééntje te komen. Spreiding is het toverwoord. Op de markt tekent zich al een duidelijke verschuiving af naar meer bezoek in de ochtenden.

Over de toeloop naar de winkels zegt adviseur Openbare Orde & Veiligheid Gert Wobbes: “Het is weliswaar minder druk dan normaal, maar gelet op de anderhalve meter afstand en de maximale groepsgrootte is de drukte nu belangrijker.” Lees op onze website hoe de gemeente inspeelt op de drukte in een uitgebreid interview met Gert Wobbes en marktmeester Jordy Bakker.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.

Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.

Verzonden met iWink Mailer | Doorsturen | Printen

Geplaatst op: 8 december 2020