Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Nieuwsbrief Haren, 17 december 2021
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
17 december 2021
Na 1 januari: plastic afval graag bij het restafval!
Na 1 januari: plastic afval graag bij het restafval!
Tot nu toe konden Harenaren hun plastic afval apart wegbrengen naar de post aan de Van Maerlantlaan. Na 1 januari bestaat die mogelijkheid niet meer. Plastic afval, blik en lege drankpakken kunnen gewoon bij het restafval.

Is afval scheiden dan opeens niet meer belangrijk? Jazeker wel! Glas, papier, textiel, chemisch afval en kleine elektrische apparaten worden nog steeds gescheiden ingezameld. Ook aan de Van Maerlantlaan. En voor plastic, metaal en drankenpakken geldt dat ze tegenwoordig heel efficiënt achteraf worden gescheiden. Dat gebeurt in de nieuwe afvalfabriek van de gemeente in Heerenveen. Nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat? Meld je dan aan voor een bezoek aan de afvalfabriek. Deelname is gratis. Stuur een email met je gegevens naar afval@groningen.nl onder vermelding van Afval Excursie. Zodra de excursiedatum bekend is, krijg je bericht.
Nieuwe nota Dierenwelzijn
Nieuwe nota Dierenwelzijn
De gemeente heeft de nota Dierenwelzijn ‘Van kop tot staart, Dierenwelzijn in Groningen’, die zeer verouderd was, geactualiseerd. De oude nota stamt nog uit 2007. Anno 2021 is de huidige wet- en regelgeving veranderd en ook de wijze waarop de samenleving met dieren omgaat is veranderd. Wethouder Inge Jongman: “We hebben het uitgangspunt dat mens en dier zoveel mogelijk in harmonie samenleven in de gemeente Groningen. In de nieuwe nota willen we de aandacht voor dierenwelzijn vergroten en zorgen voor een fijne en veilige leefomgeving voor alle dieren.” Lees meer in de nota op onze website.
Gemeente Groningen investeert in warmtebehandeling in strijd tegen kastanjeziekte
Gemeente Groningen investeert in warmtebehandeling in strijd tegen kastanjeziekte
De gemeente Groningen verlengt de proef met warmtebehandeling bij zieke kastanjes. Om de effecten op lange termijn te onderzoeken worden er de komende weken 20 kastanjebomen behandeld. Woensdag is er gestart met een paar kastanjebomen aan de Paviljoenlaan in het Stadspark. Ook krijgen kastanjebomen aan de Ubbo Emmiussingel, de Boteringesingel, de Oosterhamrikkade, de Henri Dunantlaan en de Brinkweg in Glimmen binnenkort een warmtekuur. Lees het hele artikel op onze website.
In één jaar tijd bijna 100.000 zonnepanelen erbij
In één jaar tijd bijna 100.000 zonnepanelen erbij
Het aantal zonnepanelen op daken is in één jaar tijd met 36% gegroeid, in zonneparken is de stijging 8%. De ambitie voor 2021 om 394.000 zonnepanelen op daken of in parken te hebben is ruimschoots gehaald.
Van alle zonnestroom in de gemeente Groningen komt 78% nu uit zonnepanelen op daken, 22% uit zonneparken. Lees het hele artikel op onze website
Meld je kinderen gratis aan voor Junior Energiecoach met Varkentje Rund
Meld je kinderen gratis aan voor Junior Energiecoach met Varkentje Rund
Heb jij (klein)kinderen tussen de 7 en 12 jaar? Meld ze dan gratis aan voor de Junior Energiecoach! In 5 weken leren zij in 15 tot 30 minuten per week hoe ze zuiniger met energie kunnen omgaan. Dat doen ze samen met Varkentje Rund. Jij leert er ook iets van terwijl je energie én geld bespaart! Dat wordt dus lachen. Tijdens de zesde editie deden meer dan 500 gezinnen me. Nu is het jouw beurt! Haal een echte energiecoach in huis en meld je kinderen alvast aan via de website
 Groningen onderzoekt eigen rol in slavernijverleden
Groningen onderzoekt eigen rol in slavernijverleden
Het college van burgemeester en wethouders wil 50 duizend euro beschikbaar stellen om onderzoek te laten doen naar de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het Groninger Museum.

De gemeentraad nam eind juni een motie aan waarin om een dergelijk onderzoek wordt gevraagd. De nadruk in het onderzoek ligt op de betrokkenheid van Groningen ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1800). Over de rol tijdens de VOC is niet veel bekend. Lees het hele artikel op onze website.
Leonard Witte en Ivo Smit winnen Hendrik de Vriesstipendium 2021
Leonard Witte en Ivo Smit winnen Hendrik de Vriesstipendium 2021
Leonard Witte en Ivo Smit hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2021 gewonnen. Dit maakte Berndt Benjamins, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, op zaterdag 11 december bekend. Hele artikel lees je op onze website.
Lieve gedichten voor vrijwilligers
Lieve gedichten voor vrijwilligers
De vrijwilligersorganisaties in onze gemeente kunnen ansichtkaarten en posters bestellen om naar vrijwilligers te sturen, of om zelf op te hangen. Dit om vrijwilligers te waarderen en te bedanken voor hun inzet. Op de fraai vormgegeven afbeeldingen staan warme liefdes gedichten die uiting geven aan hoe onmisbaar vrijwilligers zijn, ook in de afgelopen tijd. Dinsdag 7 december was het de dag van de vrijwilliger. De anzichtkaarten vind je op deze website. Lees het hele artikel op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 22 december 2021

Nieuwsbrief Haren, 26 nov 2021
Nieuwsbrief Haren
26 november 2021
Vergroening speelplaats Brinkhof in Haren
Vergroening speelplaats Brinkhof in Haren
Haren is een nieuw hotel rijker! Een hotel? Jazeker, een bijenhotel. Wethouder Inge Jongman heeft woensdagmiddag met een aantal buurtkinderen een bijenhotel onthuld bij de speelplaats Brinkhof. Hiermee gaf zij het startsein voor het in gebruik nemen van een Buurtwildernis. Een Buurtwildernis is een minibosje met dicht op elkaar geplante bomen en struiken, waardoor er binnen 10 jaar een soort mini-oerbos ontstaat. Wethouder Inge Jongman: “Ik vind het fantastisch om te zien dat kinderen en buurtbewoners samen oog voor het groen hebben in hun wijk. Spelen, ontdekken, het ontstaan van biodiversiteit en de natuur ervaren, alles komt samen in de buurtwildernis. En dit dankzij de samenwerking met alle betrokkenen hier bij de Brinkhof, een mooi initiatief.” Meer lezen: https://bit.ly/30TVcG7
 Tuindorpweg Haren tijdelijk afgesloten
Tuindorpweg Haren tijdelijk afgesloten
Van maandag 29 tot en met dinsdag 30 november tussen 07:00 en 17:00 kun je tijdelijk geen gebruik maken van een deel van de Tuindorpweg. In deze periode is de weg dicht in beide richtingen, dit omdat we dan gaan asfalteren. We plaatsen verkeersborden met een omleiding zodat je alsnog je bestemming kunt bereiken.
Geen aftelmoment met Oud en Nieuw
Geen aftelmoment met Oud en Nieuw
Er komt geen aftelmoment met Oud en Nieuw op de Vismarkt. Burgemeester Koen Schuiling heeft ook laten weten dat er geen jaarlijkse vuurwerkshow in Ten Boer zal zijn, en ook geen een eindejaarsfeest in Hoogkerk.
De burgemeester wil hiermee tijdig duidelijkheid geven aan de organisatoren. “De kans is groot dat deze evenementen uiteindelijk op basis van de dan geldende coronamaatregelen niet mogelijk zijn. Alle seinen staan op rood vanwege het hoge aantal besmettingen.”
Groningen kleurt oranje tijdens campagne tegen geweld
Groningen kleurt oranje tijdens campagne tegen geweld
Van woensdag 25 november tot en met donderdag 2 december zijn diverse plekken in de gemeente Groningen opvallend oranje verlicht. Deze verlichte panden en locaties zijn onderdeel van de actieweek ‘Orange the World’. Tijdens de actieweek is er wereldwijd aandacht voor seksueel geweld tegen meisjes en jonge vrouwen. Het doel van de actie is het bespreekbaar maken van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. De activiteiten tijdens de actieweek “Orange the World” zijn te vinden op choosetochangegroningen.nl en datisgroningen.com. Updates kun je ook vinden op het instagramaccount van Choose to Change @choosetochange050.
Nieuwe mobiliteitsvisie voor Groningen
Nieuwe mobiliteitsvisie voor Groningen
Groningen is een van de sterkste groeiers in Nederland op het gebied van inwoners en banen. Dat betekent ook meer verkeer. We moeten nu de juiste keuzes maken over hoe mensen zich binnen, van en naar onze gemeente verplaatsen. Om ervoor te zorgen dat Groningen duurzaam bereikbaar blijft, de leefkwaliteit voorop staat en fietser en voetganger ruim baan krijgen, is een nieuwe visie op mobiliteit gemaakt: Groningen Goed op Weg – Naar een leefbare, schone en gezonde stad. Deze visie is door het college van B&W vastgesteld.

De gemeenteraad spreekt in december een aantal keren over de mobiliteitsvisie:

  • 8 december inspraakmogelijkheid bij de gemeenteraad
  • 15 december: meningvormende vergadering gemeenteraad
  • 22 december: besluitvormende vergadering gemeenteraad

De visie vindt je op onze website

Inwonersonderzoek over aanbod buitenevenementen vóór corona
Inwonersonderzoek over aanbod buitenevenementen vóór corona
Normaal gesproken zijn er in de gemeente Groningen ongeveer 500 buitenevenementen per jaar, van foodfestival tot popconcert en van Sinterklaasintocht tot de 4 Mijl van Groningen. De gemeente vindt het belangrijk om te horen wat jouw mening is over het aanbod van buitenevenementen. Daarom hebben we een enquête opgesteld. Deze vragenlijst gaat specifiek over evenementen die voornamelijk buiten plaatsvinden.

Door de coronacrisis en de landelijke maatregelen zijn er sinds maart 2020 weinig buitenevenementen geweest. De maatregelen voor evenementen, zoals het verplicht tonen van de coronapas, zijn landelijk beleid. De gemeente gaat niet over deze maatregelen, maar we zijn wel verplicht deze te handhaven. Daarom gaat deze enquête niet over de coronamaatregelen die gelden bij evenementen. Omdat er vanwege corona weinig buitenevenementen hebben plaatsgevonden, vragen we je de enquête in te vullen over de periode vóór corona. De enquête staat tot en met 6 december open voor alle inwoners van de gemeente Groningen.
(Foto is van Knelis)
Groningers kiezen top 5 verkiezingsthema’s
Groningers kiezen top 5 verkiezingsthema’s
Duurzaamheid, huisvesting, leefbaarheid, armoede en studenten. Dat zijn volgens de Groningers de belangrijkste verkiezingsthema’s voor gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Deze top 5 verkiezingsthema’s komt terug in de digitale stemhulp StemWijzer die in februari online gaat. En verder ook in de Verkiezingskrant waarin de politieke partijen aangeven wat hun standpunten over de genoemde thema’s zijn. Het hele artikel lees je op de website van de gemeenteraad.
Nieuwste editie van Hervonden Stad en Land
Nieuwste editie van Hervonden Stad en Land
De nieuwste editie van Hervonden Stad en Land, het jaarboek voor erfgoed in de gemeente Groningen, is vandaag gepresenteerd.
Wethouder Roeland van der Schaaf reikte het vernieuwde jaarboek uit aan twee oud-redactieleden: Joris van Haaften en Hans van Gangelen. De uitreiking vond plaats in het oudste hofje van Groningen, het Pelstergasthuis. Meer informatie lees je op onze website.
Burgerzaal stadhuis vernoemd naar verzetsvrouw
Burgerzaal stadhuis vernoemd naar verzetsvrouw
De grote burgerzaal in het nieuwe stadhuis wordt vernoemd naar de Groningse verzetsvrouw Anda Kerkhoven. Dat heeft de Groningse gemeenteraad besloten. Kerkhoven werd koerier in het Groningse verzet in de Tweede Wereldoorlog, gearresteerd, gemarteld en kort voor de bevrijding doodgeschoten. Het hele artikel lees je op de website van de gemeenteraad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 26 november 2021

Nieuwsbrief Haren, 19 nov 2021
Nieuwsbrief Haren
19 november 2021
Pietengym in Haren en Glimmen
Pietengym in Haren en Glimmen
Wil jij net zo goed over daken kunnen klimmen en pakjes door de schoorsteen gooien als een echte Piet? Kom dan naar de Pietengym in Haren of Glimmen! Jongens en meisjes tussen de vier en acht jaar zijn welkom tijdens Pietengym. Je kunt meedoen op verschillende tijden en dagen: maandag 29 november, woensdag 1 december en vrijdag 3 december. Deelname is gratis. Meer informatie over de tijden, locaties en opgeven vind je op de website van Sportcoach Haren.
Opa kan trots zijn op grote opknapbeurt Boeremapark
Opa kan trots zijn op grote opknapbeurt Boeremapark
Zijn grootvader zorgde 40 jaar lang voor het Boeremapark. Als kind ging Cor Harms wel eens mee, de herten voeren. Nu woont hij al jaren zélf naast het park. Als voorzitter van Stichting Boeremapark is hij blij met het grootscheepse herstelplan dat de gemeente komend jaar uitvoert. Hij deed hiervoor de opening, samen met wijkwethouder Philip Broeksma. Lees het interview met Cor Harms op onze website.
Ondernemers in Haren gaan voor energiebesparing
Ondernemers in Haren gaan voor energiebesparing
De deur open laten staan, de kou binnenlaten en daardoor flink stoken: niet echt milieubewust. Vandaar dat wethouder Broeksma afgelopen donderdag 150 bordjes met ‘Natuurlijk zijn wij OPEN. De deur is alleen dicht om energie te besparen’ overhandigt in Haren. Daphne de Haan van de ondernemersvereniging neemt ze in ontvangst en deelt ze uit aan ondernemers. Zo wordt Haren weer een stukje milieuvriendelijker!
Groen schoolplein en minibos bij CBS de Borg
Groen schoolplein en minibos bij CBS de Borg
Vorige week heeft wethouder Glimina Chakor een minibos bij CBS de Borg in Haren geopend. Ook werd het groene schoolplein officieel in gebruik genomen. Het minibos zorgt voor verkoeling op warme dagen, stimuleert de biodiversiteit en heeft bovendien een educatieve functie voor de leerlingen van de school. Meer informatie vind je op onze website.
Vervanging vijf kunstgrasvelden in 2022
Vervanging vijf kunstgrasvelden in 2022
De gemeente Groningen wil in 2022 vijf kunstgrasvelden vervangen. Het gaat om vier voetbalvelden en één pupvoetbalveld op de sportparken Glimmen, het Noorden en de Koepel in Haren. De kunstgrasvelden worden ieder jaar gekeurd. Voor 2022 betekent dit dat acht velden de afschrijvingstermijn van twaalf jaar of langer hebben bereikt. Uit de keuring van dit jaar augustus is gebleken dat het noodzakelijk is dat vijf van de acht velden vervangen moeten worden. De levensduur van deze vijf velden is ten einde. Lees meer in het raadsvoorstel op onze website
Duurzame Huizendag
Duurzame Huizendag
Meer dan 120 inwoners trotseerden de regen tijdens de eerste editie van de Groningse Duurzame Huizendag.

Op die dag stonden de deuren van 15 deelnemende huizen open. De bewoners informeerden en inspireerden de bezoekers over de verduurzamingsmaatregelen die zij hadden getroffen. De meeste deelnemers bezochten meerdere huizen verspreid over de stad. Ook de twee Making City demohuizen in Paddepoel kregen heel wat aanloop op deze succesvolle dag.

Bewoner Marieke vertelt enthousiast: ”De bezoekers zijn zich aan het oriënteren wat ze zelf in hun eigen huis kunnen doen en hoe wij het hier opgelost hebben! Erg leuk!”. De deelnemers van deze eerste editie waren geïnteresseerd in allerlei aspecten rondom het verduurzamen van een woning, maar vooral in ervaringen van de deelnemende bewoners met warmtepompen.

De organisatie vindt de interesse naar meer smaken en overweegt volgende edities. Op youtube vind je een sfeerimpressie van de dag.
Bedankt!
Bedankt!
Met wie kan jij praten als het thuis niet fijn of veilig is? Bij wie kan jij je verhaal kwijt? Je buurvrouw? Je voetbalcoach of de kassière bij de buurtsuper? We helpen je graag deze persoon te bedanken. Ga naar watjijkandoen.nl/bedankactie en zet deze persoon in het zonnetje.
Controleer jouw WOZ-waarde 2022
Controleer jouw WOZ-waarde 2022
Vanaf 17 november 2021 kunnen particuliere woningeigenaren in de gemeente Groningen de voorlopige WOZ-waarde 2022 van hun woning online inzien en controleren.

Woningeigenaren
Woningeigenaren krijgen zo meer inzicht in de opbouw van de WOZ-waarde van hun woning en kunnen zelf controleren of de gegevens juist zijn. Ben je het er niet mee eens? Dan kan je dat direct doorgeven. Een taxateur gaat de melding beoordelen en eventueel meenemen in de definitieve WOZ-waarde voor 2022.

Inloggen
Controleer uw WOZ-waarde in MijnNoordelijkBelastingkantoor.nl.
Alleen personen met een WOZ-beschikking op naam kunnen inloggen. Je kan inloggen vanaf 17 november tot en met 1 december 2021.
Kijk voor meer informatie op de website van het Noordelijk Belastingkantoor.
Publiekscampagne tegen kindermishandeling
Publiekscampagne tegen kindermishandeling
Met de première van de videoclip en het muzieknummer “Zonnestralen” ging vanmiddag de nieuwe publiekscampagne tegen kindermishandeling van start. De campagne richt zich op omstanders. Het thema is “Wat jij kan doen”. De campagne laat zien wat omstanders kunnen doen bij een vermoeden dat het bij iemand thuis niet veilig is. Lees het hele artikel op onze website.
Groningen wil 600 extra bijstandsgerechtigden begeleiden
Groningen wil 600 extra bijstandsgerechtigden begeleiden
De gemeente Groningen wil per jaar 600 extra langdurig werklozen begeleiden om de stap te zetten naar werk, scholing of participatie. Met participatie wordt bijvoorbeeld het opdoen van werkervaring met behoud van uitkering bedoeld. Dat staat in het nieuwe Werk- en ontwikkelprogramma 2022-2025 dat het college heeft vastgesteld. Lees het hele artikel op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 26 november 2021

Nieuwsbrief Haren 15 oktober 2021
Nieuwsbrief Haren
15 oktober 2021
Vervanging lantaarnpalen in delen van Haren
Vervanging lantaarnpalen in delen van Haren
In opdracht van de gemeente Groningen gaat Dynniq Energy de komende tijd in Haren lantaarnpalen (lichtmasten en armaturen) vervangen. De komende periode gaat het om zo’n 65 lantaarnpalen. Daarna worden meer lantaarnpalen geïnspecteerd en eventueel vervangen. De werkzaamheden leveren nauwelijks overlast op voor bewoners. De straten worden in principe niet gestremd. Alle verkeer kan gewoon door de straat. Bewoners krijgen vooraf van de aannemer een brief  met informatie over de uitvoering van de werkzaamheden in hun straat.
Waarom Groningers droge voeten houden bij stevige regen
Waarom Groningers droge voeten houden bij stevige regen
Extreem weer komt steeds vaker voor door de opwarming van de aarde. Denk aan stevige regenbuien en hitte. Om ervoor te zorgen dat onze voeten droog blijven in Groningen zet de gemeente wadi’s in. Deze verlaagde groenstroken zorgen ervoor dat het water wordt opgeslagen en vervolgens langzaam in de grond verdwijnt.

Zo wordt het riool niet overbelast. Daarnaast zorgen deze ‘droge voetenhouders’ ervoor dat studenten van de Hanzehogeschool meer praktijkervaring opdoen en leren over het veranderende klimaat. Lees verder op onze website.
Let’s Gro en de Groninger wijkvernieuwing
Let’s Gro en de Groninger wijkvernieuwing
Tijdens Let’s Gro, dit jaar van 5 t/m 7 november in Forum Groningen, is er op zaterdag 6 november een congres over wijkvernieuwing. Samen met wijkbewoners, ondernemers, woningcorporaties, WIJ-teams, scholen, politie en belangstellenden kijken we naar de resultaten tot nu toe. Wat gaat goed? Wat kan beter? Wat betekent dit voor de aanpak de komende jaren? Ook kun je kennismaken met het initiatief ‘wijkmakers’.

Alle inwoners, maar zeker de bewoners van de wijkvernieuwingswijken Selwerd, De Wijert, Beijum, de Indische Buurt en De Hoogte, zijn van harte uitgenodigd om hierbij te zijn. Op vrijdag 5 november kun je meedoen aan een tour langs verschillende vernieuwingsprojecten in Selwerd, De Wijert, Beijum, de Indische Buurt en De Hoogte. Meer informatie over het congres en hoe je je kunt aanmelden lees je binnenkort op de website van Forum Groningen.

Foto: David Vroom, project ‘Ik blijf hier’.
Tijdelijke noodlocaties asielzoekers
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Groningen richten op zeer korte termijn twee tijdelijke noodopvanglocaties voor asielzoekers in. Het gaat om de pas gesloten XL-teststraat bij Driebond/P+R Meerstad en een boot in het Oude Winschoterdiep, nabij de Antwerpenbrug. Op 25 oktober zullen de eerste mensen arriveren.

Het COA kampt met een groot tekort aan opvanglocaties. De bestaande asielzoekerscentra zitten overvol, omdat het door de woningnood lastig is voor statushouders om een reguliere woning te vinden. Met de komst van evacués uit Afghanistan is de druk op de asielzoekerscentra groter geworden. Daarom heeft het Rijk alle gemeenten in Nederland gevraagd om met spoed extra, tijdelijke opvanglocaties voor asielzoekers in te richten. De gemeente Groningen geeft graag gehoor aan dit dringende verzoek.

Er komt plek voor ongeveer 375 asielzoekers, voornamelijk gezinnen. Het gaat vooral om asielzoekers uit Syrië en uit Turkije in het kader van gezinshereniging en evacués uit Afghanistan.
Kijk voor de laatste informatie op onze website.
Gemeente vraagt inwoners om mening en ideeën tijdens De Week van het Afval
Gemeente vraagt inwoners om mening en ideeën tijdens De Week van het Afval
Eind oktober organiseert de gemeente Groningen De Week van het Afval. Tijdens De Week van het Afval is de gemeente op zoek naar jouw mening en ideeën. Hoe zorgen we er samen voor dat we in de toekomst geen restafval meer hebben? Wat zou jou kunnen helpen om je steentje bij te dragen? Maar ook: hoe kun je nú al minder weggooien en meer hergebruiken? Lees verder op onze website of kijk op haalallesuitjeafval.nl.
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Op maandag 8 november begint de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ van de Groningse Kredietbank (GKB). Tijdens deze cursus leer je beter omgaan met geld. Hoe krijg je grip op jouw inkomsten en uitgaven? Hoe voorkom je dat je in de schulden raakt? En heb je recht op extra inkomen?

De cursus wordt gegeven op de maandagen 8, 15, 22 en 29 november, steeds van 09.30 tot 11.30 uur. Plaats: het gemeentekantoor aan Harm Buiterplein 1 in Groningen.

Je kunt de cursus ook online (individueel) volgen. Dit doen we door telefonisch (of eventueel via videobellen) en per mail contact met je op te nemen. Aanmelden voor de cursus kan per mail. Vermeld hierbij jouw naam en telefoonnummer. Voor meer informatie bel 14 050 of kijk op onze website.

Inloopspreekuur
Iedereen met geldzorgen of schulden kan elke werkdag van 09.00 uur tot 12.00 uur terecht bij het inloopspreekuur van de Groningse Kredietbank, ook aan het Harm Buiterplein 1 in Groningen.
Enquête over jongerenhuisvesting
Enquête over jongerenhuisvesting
Groningen is een populaire gemeente om in te wonen. Dit geldt voor alle doelgroepen, maar zeker voor jongeren en (internationale) studenten. De gemeente Groningen wil graag weten wat jongeren en (internationale) studenten vinden van hun woonruimte. Daarnaast wil de gemeente Groningen ook graag weten wat je graag zou willen zien in je (toekomstige) woonruimte. Wil je graag op kamers (blijven) wonen, of wil je toch liever een (semi-)zelfstandige woonruimte? Wil je huren of kopen? Deze informatie kan de gemeente Groningen gebruiken om plannen voor jongeren en- studentenhuisvesting in de toekomst te maken. Ben jij tussen de 18 en 29 jaar en wil jij je mening hierover geven? Vul dan de vragenlijst in. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Je antwoorden worden anoniem verwerkt in een algemeen rapport.
In de herfstvakantie geen Nieuwsbrief Haren
Volgende week verschijnt Nieuwsbrief Haren niet. Vrijdag 29 oktober krijg je deze nieuwsbrief weer.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 3 november 2021

Te koop: Bankje Leolux

20211006_095526Categorie

Huis en Inrichting

Banken | Bankstellen

Kenmerken

Conditie : Gebruikt
Vorm : Rechte bank
Aantal personen : Overige maten
Stijl : modern klassiek
Materiaal : Stof

20211006_095502Beschrijving

Te koop bankje van Leolux, voor 200 euro.

Een mooi tijdloos bankje, de “Bora Bora” van Leolux, in stoffen uitvoering.
Ziet er goed uit.
Zit voortreffelijk, ook voor langere mensen.

Het betreft een zgn twee en een half zitter:
Breedte: 175 cm
Zithoogte: 36 cm
Zitdiepte: 55 cm
Hoogte armleuningen vanaf de grond: 58 cm
Hoogte rugleuning vanaf de grond : 72 cm
20211006_095530
De foto’s zijn verschrikkelijk en doen geen recht aan de kleur.
Ja, aan het opruimen, kom gewoon kijken en bel:
Mike Snijder 06 376 15 426
20211006_095643
20211006_095723
20211006_095549

Geplaatst op: 6 oktober 2021

Authentieke bruine cafestoelen te KOOP. verkocht.

20211004_140404Te koop

In totaal 8 authentieke bruine cafestoelen te koop. Gebruikt.
-stevige uitvoering
-goed afgewerkt
-met waaier en armleuningen
-met kussentjes
-zitten prima, ook als eettafelstoel.
20211004_140355
per stuk: 30,-
per 4: 110,-
per 8: 200,-

zithoogte: 47 cm
zitdiepte: 46 cm
zitbreedte: 41 cm
hoogte armleuning vanaf de grond: 73 cm
hoogte rugleuning vanaf de grond: 81 cm.

Kom ze gerust even bekijken, overdag kan ook meestal wel.

20211004_140452

Bellen kan naar: Mike Snijder

06 – 376 15 426

Geplaatst op: 6 oktober 2021

Nieuwsbrief Haren 1 oktober 2021
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
1 oktober 2021
Leerlingen Quintusschool in Glimmen strontzat van hondenpoep rondom school
Leerlingen Quintusschool in Glimmen strontzat van hondenpoep rondom school
Ben je net lekker aan het spelen, kom je ineens een hondendrol tegen. Dat moet anders, vonden leerlingen van de Quintusschool in Glimmen. De leerlingenraad bedacht een tekenwedstrijd, waarbij kinderen een ontwerp voor een anti-hondenpoepbord mochten insturen. Uiteindelijk zijn de ontwerpen van twee verschillende leerlingen uitgekozen. Vanmiddag hebben de twee leerlingen samen met wethouder Philip Broeksma de vier borden onthuld.

Het idee voor de anti-hondenpoepborden komt van de kinderen zelf, de leerlingenraad diende het idee in bij de Groene Parel. Het maken van de borden zorgt ervoor dat kinderen meer bewust worden van een betere leefomgeving en hoe ze hier zelf wat aan kunnen doen.
Denk mee over het stuk groen aan de P. Wierengaweg in Haren
Denk mee over het stuk groen aan de P. Wierengaweg in Haren
Heb jij een goed idee voor de invulling van het stuk groen aan de P. Wierengaweg in Haren? Laat je dan horen. Het stuk grond aan de P. Wierengaweg is eigendom van woningcorporatie Woonborg. Totdat er concrete bouwplannen zijn wil de woningcorporatie samen met de inwoners meedenken over een tijdelijke invulling van het terrein.

Alle opties staan nog open: een plek om te spelen, te ontmoeten, te leren of totaal iets anders. Heb jij een idee? Kom dan langs tijdens de inloopbijeenkomst op vrijdag 8 oktober tussen 15.00 en 17.00 uur, op het stuk groen aan de P. Wierengaweg. Hier kun jij je ideeën vertellen en meedenken over de invulling van het stuk groen. De koffie staat klaar, ook kinderen mogen langskomen om hun ideeën op een plattegrond te tekenen.

Lukt het niet om volgende week vrijdag langs te komen? Geen probleem, er komt ook een ideeënbus te staan. In de week na de bijeenkomst kun je je idee hierin achterlaten.
Feestelijk opening nieuwbouw CBS De Borg in Haren
Feestelijk opening nieuwbouw CBS De Borg in Haren
Geen noodlokalen meer, wel zonnepanelen op het dak én een prachtig speellokaal: de leerlingen, juffen en meesters van CBS De Borg kunnen hun geluk niet op. Sinds een week konden ze al gebruik maken van hun nieuwe schoolgebouw, maar afgelopen dinsdagmiddag 28 september vond de officiële opening plaats. Wethouder Carine Bloemhoef opende in het bijzijn van alle kinderen de school. Het was een feestelijke dag, vol met ballonnen en confetti. Het nieuwe gebouw kan jaren mee, zodat de huidige en toekomstige leerlingen er veel plezier kunnen beleven en leren.
Er hangt nu ook een AED aan het voormalige gemeentehuis in Haren
Er hangt nu ook een AED aan het voormalige gemeentehuis in Haren
Sinds afgelopen woensdag, op Wereld Hartdag hangt er een AED aan het voormalige gemeentehuis van Haren. Belangrijk! Want een snelle reanimatie kan een hoop levens redden. Gemeente Groningen wil er samen met bedrijvenverenigingen en Groningen HartVeilig voor zorgen dat er zoveel mogelijk AED’s beschikbaar zijn voor burgerhulpverleners. Want: hoe meer AED’s, hoe beter.

Naast de AED’s zijn er ook in elke wijk burgerhulpverleners nodig die kunnen reanimeren en weten hoe ze de AED moeten gebruiken. Op een aantal plekken in Groningen zijn we nog op zoek naar burgerhulpverleners. Lijkt dat je wat? Of wil je zelf een AED in een buitenkast hangen? Kijk op www.hartslagnu.nl en www.groningenhartveilig.nl
Energie teveel? Ga dan naar de sport en spel lessen in Haren en Glimmen
Energie teveel? Ga dan naar de sport en spel lessen in Haren en Glimmen
Wil jij na schooltijd lekker sporten? Dat kan! Sinds deze week zijn de sport en spel momenten in Haren en Glimmen weer begonnen. Bij de sportlessen zijn zowel jongens als meisjes van vier tot en met 14 jaar welkom. Iedere week is er een afwisselend aanbod, afgestemd op de doelgroep.  

Je kunt op maandag en woensdag meedoen aan de sport en spel lessen in Haren. Kijk op de website van Sportcoach Haren waar en wanneer je ergens moet zijn. Er zijn namelijk meerdere locaties. Op vrijdag ben je welkom in Glimmen, in gymzaal Groenenberg. Wil je meedoen? Schrijf je dan in via Sportcoach Haren.
Gezocht: papierinzamelaars in Haren en Glimmen
Gezocht: papierinzamelaars in Haren en Glimmen
Eind dit jaar kun je niet langer je oud papier los langs de weg zetten, maar hebben alle huishoudens in Glimmen en Haren een blauwe papiercontainer bij huis. Voor het legen van de papiercontainers zijn we nog op zoek naar inzamelaars, dit kan bijvoorbeeld een school, stichting of vereniging zijn.

Het leuke daaraan? Als inzamelaar krijg je een groot deel van de opbrengst van het oud papier. Voor oud papier krijg je namelijk per kilo betaald. Wanneer de papierprijs laag is, garandeert de gemeente een minimumprijs per kilogram. Hierdoor heb je als inzamelaar structurele inkomsten!

Virol levert het inzamelvoertuig, jij zorgt er met je vereniging voor dat er maandelijks twee vrijwilligers (van minimaal 18 jaar) klaar staan om de papiercontainers op de papierwagen te plaatsen. Lijkt dit je wat? Stuur dan een e-mail.
Boekhandel Boomker sinds donderdag officieel ‘Hofleverancier’
Boekhandel Boomker sinds donderdag officieel ‘Hofleverancier’
Een bijzonder moment voor boekhandel Boomker in Haren: afgelopen donderdag hebben zij het predicaat ‘Hofleverancier’ ontvangen. Het predicaat is een koninklijke waardering, overhandigd door Commissaris van de Koning René Paas. De familie Boomker opende in 1919 een boekenwinkel aan de Rijksstraatweg in Haren, ondertussen bestaat de boekenhandel al meer dan 100 jaar.

Het 100-jarige bestaan is niet de enige reden waarom ze het predicaat ontvangen. Ook vervullen ze een belangrijke regionale rol én hebben ze een ‘onberispelijke reputatie’. Het schild met de exclusieve titelt hangt in de boekhandel. Nieuwsgierig? Boekhandel Boomker kun je vinden aan het Raadhuisplein in Haren.
Meer natuur en groen in de bebouwde omgeving
Meer natuur en groen in de bebouwde omgeving
Het college van B&W heeft de conceptregeling Natuurinclusief Bouwen vastgesteld. De conceptregeling is een uitwerking van het door de gemeenteraad aangenomen initiatiefvoorstel van de fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66. Met de conceptregeling wordt ingezet om de biodiversiteit van de bebouwde omgeving te versterken. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
Glascontainers aangepast voor blinden en slechtzienden
Glascontainers aangepast voor blinden en slechtzienden
De ondergrondse glascontainers in onze gemeente krijgen een aanpassing, zodat mensen met een visuele beperking voortaan beter zelf hun glas gescheiden kunnen inleveren. Door nieuwe plaatjes met braille en reliëf op de glascontainers wordt het nu mogelijk om te voelen welke kleur glas in welke bak gegooid kan worden. De eerste glascontainers hebben deze plaatjes al gekregen, uiteindelijk zullen alle glascontainers worden aangepast. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
Gemeente kiest voor zonneparken in eigen beheer
Gemeente kiest voor zonneparken in eigen beheer
Onder het motto ‘wie doun ’t zulf’, kiest het college van B&W voor zonneparken waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de lokale gemeenschap. Het grootste deel legt de gemeente daarvoor zelf aan op eigen grond: in Meerstad-Noord en Westpoort. Daarnaast is beperkt plek voor kleine lokale initiatieven met minimaal 51% lokaal eigendom. Er komt geen ruimte voor nieuwe commerciële initiatieven. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
Kom je talenten ontdekken op het Talentperron
Kom je talenten ontdekken op het Talentperron
De gemeente Groningen heeft samen met het UWV het Talentperron opgericht. Bij het Talentperron staan dagelijks professionals klaar om mensen die op zoek zijn naar (ander) werk hiermee te helpen.

Het Talentperron helpt je om te ontdekken welk werk echt bij je past. Bijvoorbeeld door je talenten te testen, door je een bepaalde baan te laten ervaren met een VR-bril of door een loopbaangesprek te voeren. Ook kun je meedoen aan activiteiten, zoals een ‘Middag van de Techniek’ waarin een bedrijf vertelt over het werken in de techniek. Hierdoor kom je direct in contact met mogelijke werkgevers. Maar ook voor advies over scholing kan je terecht bij het Talentperron. Er zijn altijd professionals aanwezig die je op weg helpen en jou kunnen begeleiden.

Het Talentperron is te vinden in de centrale hal van het gemeentekantoor aan het Harm Buiterplein 1 in Groningen en is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Maak een afspraak via de mail of kijk op onze website voor meer informatie.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 1 oktober 2021

Nieuwsbrief Haren 24 september 2021
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
24 september 2021
Wat wil jij graag zien in ’t Clockhuys?
Wat wil jij graag zien in ’t Clockhuys?
’t Clockhuys in Haren is het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC): hier kunnen inwoners uit de gemeente Groningen terecht om samen theater, muziek of beeldende kunst te maken onder leiding van professionele docenten. Ook zit er een vestiging van de Forumbibliotheek.

Nu is het CKC nog in handen van de gemeente Groningen. Hierdoor is de gemeente niet alleen pandeigenaar en exploitant, maar ook programmeur. In de toekomst komt daar wellicht verandering in. De gemeente is namelijk bezig met het onderzoeken van verschillende scenario’s voor verzelfstandiging van het CKC.

Voor dit onderzoek is het van belang om te weten hoe je het CKC op dit moment ervaart: wat vind je van het huidige aanbod? Wat mis je? Wat gaat er goed, en wat kan er beter? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring en mening. Daarom willen we je vragen de vragenlijst in te vullen. Op de website van Onderzoek, Informatie en Statistiek Groningen vind je de vragenlijst.
Handtekeningen onder nieuwe samenwerking WMO-begeleiding
Handtekeningen onder nieuwe samenwerking WMO-begeleiding
“Samen voor goede zorg zorgen voor de inwoners van Haren”. Dit werd uitgesproken en bevestigd tijdens een bijeenkomst met de nieuwe lokale WMO-aanbieders in het gebied. Op donderdag 16 september zette wethouder Inge Jongman van zorg & welzijn samen met de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) en Coöperatie Dichtbij haar handtekening onder een nieuw samenwerkingsverband. Deze twee organisaties gaan de WMO-begeleiding in Haren uitvoeren.

Wethouder Jongman is blij met de uitkomst van de aanbesteding en dat de gemeente samen met deze twee partners aan de slag kan voor de inwoners van gebied Haren. Ook de NNCZ en Coöperatie Dichtbij zijn enthousiast over de nieuwe samenwerking en gaan zich inzetten voor een aanbod wat meer passend is in deze tijd, voor de mensen die het nodig hebben.
Gedeeltelijke afzetting fietstunnel onder A28 van 29 sept t/m 3 oktober
Gedeeltelijke afzetting fietstunnel onder A28 van 29 sept t/m 3 oktober
Van woensdag 29 september tot en met zondag 3 oktober pakt de gemeente de fietstunnel en het bushokje bij de A28 in Haren. Na een flinke schoonmaakbeurt krijgen graffitikunstenaars de ruimte om zowel het bushokje als de tunnel te voorzien van graffitikunst en street art. In de kunstwerken staat het groene karakter van Haren centraal en zal de link met het Paterswoldsemeer en het dorp terugkomen. De kunstenaars van Noordstaat (eerst Urban House Groningen) zullen op zaterdag 2 en zondag 3 oktober bezig zijn met de kunstwerken.

De gemeente zet vaker graffitikunstenaars in om de gemeente Groningen mooier te maken. In de binnenstad van Groningen is het een succes. De graffiti zorgt voor een mooie en inspirerende omgeving en hiermee probeert de gemeente de overlast te beperken.
Werkzaamheden fietspaden Glimmen-Haren
Werkzaamheden fietspaden Glimmen-Haren
De afgelopen tijd zijn nutsbedrijven bezig geweest met werkzaamheden aan kabels en leidingen op verschillende plekken tussen Glimmen en Haren. Daardoor waren de fietspaden soms tijdelijk afgesloten of gedeeltelijk gestremd, maar gelukkig is dat nu niet meer het geval. Toch is het comfort op de fietspaden verslechterd. Vandaar dat de gemeente Groningen de komende twee jaar de fietspaden gaat vernieuwen.

Hetzelfde geldt voor de oostzijde van de Rijksstraatweg, tussen de Dr. Ebelsweg en de Emmalaan. Ook hier waren werkzaamheden. Volgend jaar gaat de gemeente Groningen aan de slag met ondergrondse aanpassingen voor de groeiplaatsen van de bomen. Om vervolgens de fietspaden opnieuw te asfalteren. Voor nu is het nog even minder fijn en comfortabel fietsen, maar volgend jaar zijn de problemen opgelost!
Zaterdag 25 september is het Burendag: dit zijn de initiatieven in Haren
Zaterdag 25 september is het Burendag: dit zijn de initiatieven in Haren
Burendag is de dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Dit jaar vieren we Burendag op 25 september: in Haren kun je bijvoorbeeld helpen met het bouwen van nestkastjes, het dorpshuis opfleuren of de speeltuin veiliger maken. In Onnen, Glimmen en Noordlaren zijn nog geen initiatieven aangemeld, maar neem vooral een kijkje op website van Burendag en kijk wat er in jouw buurt te doen is.
Feestelijke heropening van de dorps- en buurthuizen in Groningen
Feestelijke heropening van de dorps- en buurthuizen in Groningen
Nu de dorps- en buurthuizen hun deuren weer openen en het verenigingsleven weer opstart, organiseert de gemeente Groningen een speciale dag voor de vrijwilligers. Onder de noemer “’t Ken weer!” stelt de gemeente geld beschikbaar aan dorps- en buurthuizen om op zaterdag 25 september, tijdens burendag, een leuke activiteit te organiseren voor de buurt. Hiermee wil de gemeente haar waardering tonen voor alle vrijwilligers en een extra impuls geven aan het gehele sociale netwerk in de gemeente. Lees het persbericht op onze website.

Foto: Groninger Dorpen
Medipoint en Welzorg leveren de hulpmiddelen WMO in Midden-Groningen en in Groningen
Medipoint en Welzorg leveren de hulpmiddelen WMO in Midden-Groningen en in Groningen
Vanaf 1 januari gaan Medipoint en Welzorg samen de WMO hulpmiddelen zoals scootmobielen, rolstoelen en tilliften leveren aan inwoners met een beperking in de gemeenten Groningen en Midden-Groningen.

“Met twee leveranciers hebben onze inwoners straks iets te kiezen, bovendien zijn we daardoor minder kwetsbaar. Beide leveranciers geven aan de cliënt op nummer één te zetten in hun plannen. Waarbij zij een hoge kwaliteit van de dienstverlening beloven en inzetten op een goede onderlinge samenwerking”, aldus wethouder Inge Jongman van de gemeente Groningen. Lees het persbericht op onze website.
Presentatie nieuw beleid Zonne-energie op 11 oktober
Presentatie nieuw beleid Zonne-energie op 11 oktober
De gemeente Groningen werkt aan beleid op het gebied van zonne-energie. Afgelopen maanden is met veel mensen gesproken over het concept-beleid voor zonneparken in onze gemeente. De vele vragen en suggesties zijn verwerkt in een nieuwe versie van het beleidskader Zonneparken. Hierin staat onder andere nog duidelijker dat we commerciële partijen weren, waar zonneparken mogen komen en waar niet en wat er met lokaal eigendom bedoeld wordt. Ook is er meer aandacht voor zonnepanelen op daken.

Op maandag 11 oktober organiseert de gemeente Groningen een bijeenkomst waarin de nieuwe versie van het beleidskader Zonneparken en Zon op Daken wordt gepresenteerd. Wethouder Broeksma nodigt je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Je kunt tussen 17.00 en 20.00 uur op ieder moment binnenlopen. We gaan in op de meest gehoorde vragen en zorgen en laten zien hoe deze verwerkt zijn. De vernieuwde beleidskaders Zonneparken en Zon op daken worden zo snel mogelijk na besluitvorming in het college van B&W gepubliceerd via onze website. We verwachten dat dit in week 39 online staat.

Datum: maandag 11 oktober tussen 17.00-20.00 uur. Aanmelden is niet nodig.
Locatie: Energy Barn: Zernikelaan 17, 9747 AJ Groningen
Subsidies arbeidsmarktregio Werk in Zicht
Subsidies arbeidsmarktregio Werk in Zicht
De gemeente heeft namens de partijen in de arbeidsmarktregio Werk in Zicht en samen met sociale partners, onderwijsinstellingen en provincie een aantal voorstellen ontwikkeld om het Leven Lang Ontwikkelen in de arbeidsmarktregio te stimuleren. Dat voorstel - “Werken aan ontwikkeling” -  is door de provincie ingediend bij het Nationaal Programma Groningen. De subsidies voor de zeven projectaanvragen die daar onderdeel van uit maken zijn toegekend. Voor twee van die projecten is Werk in Zicht de aanvrager. Lees meer in het voorstel aan de raad.
Mantelzorg 10-daagse in november
Mantelzorg 10-daagse in november
De ‘Dag van de Mantelzorg’ op woensdag 10 november komt er weer aan. Op deze jaarlijkse dag staan mantelzorgers in de schijnwerpers. Het Steunpunt Mantelzorg breidt dit jaar de Dag van de Mantelzorg uit naar tien dagen vol activiteiten. Van woensdag 10 tot en met vrijdag 19 november worden verschillende activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente Groningen georganiseerd. 

Er is keuze uit creatieve, culturele, ontspannende en sportieve activiteiten. Mantelzorgers die ingeschreven staan bij het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas Groningen ontvangen automatisch een uitnodiging voor de Mantelzorg 10-daagse. Mantelzorgers die nog niet bekend zijn bij het Steunpunt Mantelzorg kunnen zich inschrijven via de website van Humanitas.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 29 september 2021

Nieuwsbrief Haren 17 september 2021
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
17 september 2021
Beachweek Haren officieel van start
Beachweek Haren officieel van start
De gemeente Groningen staat sinds vandaag ruim een week lang in het teken van sport en bewegen. Het is weer Nationale Sportweek! Beachweek Haren is daar ook dit jaar weer onderdeel van.

Op het Raadhuisplein in Haren gaf sportwethouder Inge Jongman vanochtend officieel het startsein. Meedoen met Beachweek Haren en/of de Nationale Sportweek? Kijk voor meer informatie op de website van Sport050.
Werkzaamheden aan voetpaden en rijbaan
Werkzaamheden aan voetpaden en rijbaan
De komende weken wordt er op verschillende plekken in Haren en Glimmen gewerkt aan voetpaden en wegen. Sommige voetpaden zijn slecht begaanbaar. Delen van de paden en wegen hebben scheuren en gaten. Het asfalt is sterk verouderd en versleten.

Soms gaat het maar om een paar plekken in het voetpad, soms om het hele voetpad in de straat. Juist omdat die plekken slecht zijn, pakt de gemeente die nu aan. Daarmee is de begaanbaarheid van de paden straks sterk verbeterd.

De aannemer informeert de bewoners over de werkzaamheden. De straten hoeven niet te worden afgesloten. Ook blijven de woningen gewoon bereikbaar. Door de werkzaamheden zal er wellicht enige (geluids)overlast zijn. De aannemer doet er alles aan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.
(Oude) Meerweg afgesloten van 17 t/m 22 september
(Oude) Meerweg afgesloten van 17 t/m 22 september
Vanaf vandaag, vrijdag 17 september, wordt het oude en versleten asfalt van de (oude) Meerweg in Haren verwijderd. De weg is daarom afgesloten. Deze werkzaamheden duren tot en met dinsdag 21 september. Nadat de oude laag asfalt is weggehaald, wordt de onderlaag opnieuw geprofileerd. Als dat klaar is brengt de aannemer het nieuwe asfalt aan. De woningen en woonboten aan de Meerweg zijn tijdens de werkzaamheden minder goed bereikbaar.

Op woensdag 22 september brengt de aannemer nieuwe lagen asfalt aan. Deze werkzaamheden zijn tussen 7.00 uur en 16.00 uur. Tijdens de werkzaamheden zijn de woningen en woonboten niet bereikbaar. Vanaf 16.00 uur zijn de werkzaamheden klaar en is de bereikbaarheid weer normaal. De bewoners van de woningen en woonboten zijn via brieven geïnformeerd.

Volgend jaar wordt de hoofdrijbaan van de Meerweg opnieuw ingericht. De gemeente is nog bezig met de voorbereiding. Bewoners krijgen op tijd informatie over deze werkzaamheden.
Oude Middelhorst afgesloten op 21 september
Oude Middelhorst afgesloten op 21 september
De Oude Middelhorst in Haren is op dinsdag 21 september afgesloten tussen 7.00 en 17.00 uur. Een aannemer doet die dag een reparatie aan het riool. De weg is in beide richtingen dicht voor al het verkeer. Een omleiding staat met borden aangegeven.
150 jaar begraafplaats Noordlaren
150 jaar begraafplaats Noordlaren
De begraafplaats in Noordlaren bestond deze zomer 150 jaar. Afgelopen zaterdag werd dit jubileum uitgebreid gevierd. Naar aanleiding hiervan schreef de organisatie onderstaand bericht:

“Op zaterdag 11 september vond in Noordlaren ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van de begraafplaats het evenement ‘Onder de klokslag’ plaats. In dorpshuis De Hoeksteen hadden zich ruim 80 belangstellenden verzameld. Namens de gemeente was wethouder Philip Broeksma aanwezig.

De ochtend begon met een lezing van voormalig universitair docent kerkgeschiedenis Kees van der Ploeg. Hij zette de geschiedenis van de Bartholomeuskerk uiteen en vergeleek deze geschiedenis met die van andere kerken in de omgeving.

Vervolgens was het woord aan Friso Bavinck. Hij sprak over het door hem geschreven boek ‘Onder de klokslag’. In dit boek, dat in het kader van de Harener Historische Reeks wordt uitgebracht, zijn verhalen opgetekend over mensen die op de begraafplaats liggen en over hun nageslacht. Bijzondere verhalen en prachtige foto’s sieren het boek, dat bij boekhandel Boomker te koop is.

Emeritus hoogleraar Henny Groenendijk lichtte de tentoonstelling in de kerk nader toe. In deze tentoonstelling waren oude voorwerpen te zien die in 2012 zijn opgegraven rond de kerk.

Sluitstuk in De Hoeksteen was de film over de begraafplaats, die speciaal ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan is gemaakt. De aanwezigen waren onder de indruk. De film is te zien op YouTube. De film is niet ondertiteld.

Vervolgens ging het gezelschap met paard en huifkar naar de begraafplaats. Daar werd het dit jaar aangelegde strooiveld geopend. De verwachting is dat er voldoende belangstelling is door de inwoners van de voormalige gemeente Haren, om op deze mooie rustieke plek hun nabestaanden te verstrooien.

De ochtend werd afgesloten met een lunch in De Hoeksteen. Al met al een door de aanwezigen zeer gewaardeerd jubileum.”
Nieuwe kinderburgemeester Samuel spreekt gemeenteraad toe
Nieuwe kinderburgemeester Samuel spreekt gemeenteraad toe
De nieuwe kinderburgemeester Samuel is woensdag 16 september tijdens een gemeenteraadsvergadering officieel geïnstalleerd. Burgemeester Koen Schuiling hing hem de ambtsketen om. Jairo is de nieuwe locokinderburgemeester. Lees meer op de website van de gemeenteraad.
Geef je mening over fietsen in de gemeente Groningen
Geef je mening over fietsen in de gemeente Groningen
De gemeente wil graag horen van haar inwoners hoe ze denken over fietsen in Groningen. Je kunt je mening geven via de online enquête.

Als je vaker je mening wil geven en in de gemeente Groningen woont, kun je je aanmelden voor het ‘Inwonerspanel Groningen Gehoord’ via deze site.
Bekijk de plannen voor de Grote Markt
Bekijk de plannen voor de Grote Markt
Hoe ziet de Grote Markt er straks uit? Nog tot en met maandag 27 september staan er panelen op de Grote Markt waarop je kunt zien wat de plannen zijn. Kom jij ook een kijkje nemen? Alle informatie over de plannen en meer impressies vind je ook op jouwgrotemarkt.

Dit najaar wordt gebruikt om het zogenaamde ‘concept-inrichtingsplan’ te bespreken met inwoners en belanghebbenden en om het ontwerp meer vorm te geven. Het definitieve ontwerp wordt naar verwachting aan het eind van 2021 aan de gemeenteraad voorgelegd. Als alles dan volgens plan verloopt, vinden de eerste werkzaamheden in de eerste helft van 2022 plaats en is de ‘nieuwe’ Grote Markt in 2023 klaar.
Lekker bewegen tijdens de Nationale Sportweek
Lekker bewegen tijdens de Nationale Sportweek
Vrijdag 17 september begint de Nationale Sportweek van NOC*NSF. Tijdens die week kun je bij Groningse sportclubs en andere organisaties terecht om gratis te sporten. Ook zijn er tal van bijzondere activiteiten door de hele gemeente. In de sportweek streven wij naar een Groningen waarin iedereen geniet van sport. Met iedereen bedoelen wij ook écht iedereen! Ongeacht fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie.
Geef je impactstart-up een boost!
Geef je impactstart-up een boost!
Gemeente Groningen & de SGOC (Sociale Groningse Ondernemers Challenge) organiseren het BOOST-programma voor startende impactondernemers. Voor ondernemers dus die met hun onderneming een maatschappelijke uitdaging willen aanpakken. Vier workshops met uiteenlopende thema’s, allemaal bedoeld om jou en je impactonderneming verder te helpen! Meer informatie en aanmelden kan via de site van de SGOC.
Dertien weken hinder Julianaplein begin volgend jaar
Dertien weken hinder Julianaplein begin volgend jaar
Van februari tot mei 2022 wordt er een tijdelijk kruispunt aangelegd bij het Julianaplein. Dat zorgt gedurende die periode voor ernstige verkeershinder. Door het tijdelijke kruispunt zal de hinder tijdens de rest van het project Aanpak Ring Zuid minder zijn. Uiteindelijk wordt het Julianaplein ongelijkvloers waardoor de doorstroming op het drukste verkeersplein van het Noorden enorm zal verbeteren. Lees meer op de site van Aanpak Ring Zuid.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 29 september 2021

Nieuwsbrief Haren, 27 augustus 2021
Nieuwsbrief Haren
27 augustus 2021
Werkzaamheden Doctor E.H. Ebelsweg
Werkzaamheden Doctor E.H. Ebelsweg
Van maandag 6 tot en met vrijdag 17 september is de Doctor E.H. Ebelsweg tussen Waterhuizen en Haren afgesloten voor het verkeer. De provincie Groningen gaat, ter hoogte van de tunnel in Haren, onderhoudt uitvoeren aan het asfalt en het beton. Verkeer vanuit Haren in de richting van Waterhuizen kan het beste de route Hoogezand volgen en daarbij op de A7 afrit 39 (Westerbroek) nemen. Verkeer uit de richting Hoogezand wordt via de Winschoterweg en Europaweg omgeleid via afrit 38 (Groningen-Zuidoost).

Verkeer vanuit Haren in de richting van Felland, Onnen en Noordlaren wordt omgeleid via de Hertenlaan en Onnerweg in Haren. Voor verkeer uit de richting Waterhuizen zijn Felland, Onnen en Noordlaren gewoon bereikbaar. Meer informatie staat op de website van de provincie Groningen.
Bezoek raadsleden aan Biotoop
Bezoek raadsleden aan Biotoop
De gemeenteraad gaat regelmatig op werkbezoek. Op woensdagochtend 25 augustus gingen de raadsleden op werkbezoek bij de Hortus Botanicus in Haren en de Biotoop in Haren. Dat was op verzoek van de Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus Munting en de buren van de Hortus: de Biotoop.
De raadsleden waren uitgenodigd om te horen over de zorgen die er leven over de toekomst van de Hortus en de Biotoop. 
Lees het hele artikel op de website van de Raad.
Kaart kapprogramma bomen, onderhoudsprojecten en herplantlocaties
Kaart kapprogramma bomen, onderhoudsprojecten en herplantlocaties
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen vanaf nu via www.gemeente.groningen.nl/bomenbeleid/ bekijken waar binnen de gemeente het komend jaar bomen vanuit onderhoud gekapt worden en waar de herplantlocaties zijn. Met deze kaart komt de gemeente tegemoet aan één van de aanbevelingen in het rapport van de Rekenkamer over kapbeleid. De Rekenkamer adviseerde om met een digitale kaart te komen om inzichtelijk te maken waar en waarom bomen gekapt worden binnen de gemeente Groningen.
Tijdelijk fietsdepot verhuisd naar Damsterplein
Tijdelijk fietsdepot verhuisd naar Damsterplein
Het tijdelijke fietsdepot aan de Ossenmarkt is verhuisd naar het Damsterplein. De gemeente wil de Ossenmarkt weer gebruiken als evenemententerrein. Het Damsterplein is groot genoeg voor fietsdepot én evenementen.

Als coronamaatregel worden fietsen in de binnenstad die niet in de rekken zijn geparkeerd, verwijderd. Dit geeft voetgangers meer ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

Verwijderde fietsen kunnen nu van het Damsterplein worden gehaald van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 19.00 uur, en in weekend van 12.00 tot 19.00 uur. Lees meer op onze website.
'Haan' vindt nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel
‘Haan’ vindt nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel
Donderdag 26 augustus is het kunstwerk van Klaas van Dijk zonder titel uit 1979 herplaatst. In de volksmond wordt het kunstwerk ook wel ‘Haan’ genoemd. De Haan stond eerder aan de Praediniussingel maar moest na vandalisme worden gerestaureerd. Kunstpunt Groningen en Stadsbeheer, de beheerders van kunst in de openbare ruimte in Groningen, schakelden hiervoor kunstenaar Hugo Hol in. Het beeld prijkt nu aan de Ubbo Emmiussingel tussen het Groninger Museum en de Minervaflat. In overleg met de erven van Klaas van Dijk en buurtbewoners werd voor de nieuwe plek gekozen.

Foto: Ansjelly van Veen
Gerrit Krolbrug twee weekenden dicht
Gerrit Krolbrug twee weekenden dicht
Door het uittillen van het beweegbare deel van de Gerrit Krolbrug zijn de vaste fiets- en loopbruggen van de Gerrit Krolbrug in het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 augustus en zaterdag 4 en zondag 5 september (deels) dicht. Hiervoor zijn diverse omleidingsroutes in de stad uitgezet. Lees meer over de afsluiting op de website van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat werkt aan de voorbereidingen om het beweegbare deel van de brug uit het water te tillen en te vervoeren naar de werf van Rusthoven, op een andere plek in de stad. Daar krijgt de brug een onderzoek.
Passen, meten en rekenen: Eddy Eikelboom over zijn werk als maatvoerder
Passen, meten en rekenen: Eddy Eikelboom over zijn werk als maatvoerder
Met 43 jaar ervaring op zak heeft maatvoerder Eddy Eikelboom al heel wat bouwterreinen van dichtbij gezien. Maar een groot project in het noorden stond nog op zijn lijstje. Dat doel kan hij dankzij zijn betrokkenheid bij de verbouwing van hoofdstation Groningen nu afvinken. In het project Spoorzone houdt Eddy zich bezig met het inpassen en -meten van alle bouwonderdelen. Een behoorlijke puzzel, waar veel voorbereiding aan vooraf gaat. Lees op website van Groningen Spoorzone wat zijn functie precies inhoudt en wat zijn werk voor hem zo uitdagend maakt.

Foto: Groningen Spoorzone
Zonnepanelen of zonnecertificaten aanschaffen: goed idee
Zonnepanelen of zonnecertificaten aanschaffen: goed idee
Steeds meer inwoners kiezen voor zonnepanelen op het dak van hun woning. Hiermee profiteren veel huishoudens en bedrijven al van een lagere energierekening dankzij de zon. Mede door subsidies die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken, steeg het aantal zonnepanelen in de gemeente in de gelopen jaren fors naar 365.000. Het aantal daken van huizen en gebouwen dat in onze gemeente geschikt is voor zonnepanelen is echter vele malen groter. Er kunnen dus nog veel meer inwoners hun energierekening verlagen door zonnepanelen aan te schaffen. Kijk voor meer informatie op de website van Grunneger Power.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 27 augustus 2021