Welkom op Noordlaren.eu

Verslag van de Tocht om de Noord Noordlaren

tocht om de noordTocht om de Noord meets Noordlaren, door Peter Prak.

De Voorbereiding
Eind 2015 al kwam het bericht dat de Tocht om de Noord 2016 in Noordlaren zou starten. Het thema van de lange afstandswandeling was van zoet (Noordlaar’n) naar zout (Zoutkamp). Aan deze 2-daagse wandelhappening doen duizenden deelnemers mee. De ca. 1.000 sterke langeafstandslopers (40km), begonnen in Noordlaren.
Snel waren er een aantal mensen die zich na de oproep van VDB met de organisatie hebben bemoeid en afgelopen maanden regelmatig de koppen bij elkaar staken. En met succes!

Deze ‘projectgroep’ bestond uit Ida Kroeze, Andrea Horneman, Jan-Geert Veldman, Janet Fonk, nog een Lagewegger en de coördinatoren Inge Hordijk en Wieanda Moltmaker. Allemaal, maar zeker ook de 2 laatstgenoemden hebben veel werk verzet. Hierdoor zijn we als dorp weer mooi op de kaart gezet. Mede ook met hulp van andere vrijwilligers, een IJsvereniging de Hondsrug, familie Hoenderken, Willeke Bazuin, de Groentekwekerij, Floris Mulder etc. Dank aan jullie allemaal voor dai hoole boolde inspannings!

In de voorbereiding sneuvelden het gezamenlijke dorpsontbijt na de wandeling, en een plan om borden langs de route te plaatsen met interessante weetjes over de geschiedenis, het landschap, de vogels. Omdat uiteindelijk daar geen subsidie voor kwam viel dat af. Maar misschien in een later stadium nog als permanent borden. Gelukkig was er na afloop toch nog een broodje en kop koffie te krijgen in de Hoeksteen.

In de voorbereiding is er op diverse avonden her en der in het dorp veel lol gemaakt. Er zijn allerlei dorpsgenoten die elkaar zo hebben leren kennen tijdens de workshops arretjes-cake, poffert bakk’n, IJsvereniging, Shantyzingers etc. (“Woon jij hier ook? Waar woont je huis dan? Nog maar kort zeker? Huh al 14 jaar???’’). De Shanteurs hebben op 3 avonden in diverse boerenschuren in het dorp hun volume getest. Volgens omwonenden rappelden de pannen daarbij op het dak.
tocht o d noord
De Route
Waar anders dan op onze plaatselijke trots – d’IEsboane van Noordlaar’n – viel het startschot. Als een heuse zomermarathon vertrokken de eerste ‘wedstrijdlopers’ om 06.30u. Good Old Jan Uitham, vriend van IJsvereniging de Hondsrug deed het startschot. Hij is 91 jaar, heeft in totaal 6 Elfstedentochten gereden met als beste klassering de 2e plaats na Reinier Paping in de ‘Hel van 1963’. Oftewel dit is een man die de hele ‘patat- en smartphone-generatie’ als voorbeeld zou kunnen dienen.
De resolute ritselaars van de Hondsrug hadden zelfs > 1.000 flesjes ‘’Noordlaarder ieswotter’’ geregeld om uit te delen aan de lopers.

Vervolgens liep de stoet langs de molen over het erf van Hoenderken en door de boerenschuur. Noordlaren heeft kosten noch moeite gespaard om indruk te maken. Luuk en Pa hadden de natuur zo georkestreerd dat er die ochtend in die stal een kalf geboren werd….. en of dat indruk heeft gemaakt! Het thema ‘’proeven, kijken, voelen, ruiken van Noordlaren’’ kwam dus al prachtig uit de verf.
De tocht werd vervolgd door de Kerkstraat. Deze was vrolijk versierd met lampjes, radiomuziek en live muziek van de Noordlaarderband ‘de SamBazoenas’ (Matthijs B. op drums, Sam O. op gitaar). Het ging er hard aan toe!

Ruimt 6,5m lager dan de Zuidlaarderweg doken de wandelaars aan het eind van de Kerkstraat de Bartolomeuskerk in. Hier trakteerde de welluidende en goed getrainde stem van Aldert-Jan Dijk de doortrekkende pelgrims op een non-stop doorrollende gedichtenstroom. Voor het zingen werd achterin de kerk uitgegaan via de zij-ingang. Langs een met kaarsen (want nog donker!) versierd pad buitenom de kerk werd naar het haventje gelopen heen gelopen.

Daar stond het 17 man sterke NSK (Noordlaarder Shantykoor) bij het licht der lantaarn uit volle borst levensliederen het zwerk in te slingeren.
Dhr H. Kroon van de Zuidlaarderweg te N. bleek niet alleen een begenadigd accordeonist; hij combineerde virtuoos spel met het feilloos spelen van nummers op een nagenoeg identieke wijze. Was hij ook niet de man die een paar jaar geleden Maxima tot tranen toe beroerde…?shantykoor haventje noordlaren

Het gezongene betrof klassiekers als ‘’Daar in het kleine cafe in Noordlaren’’, ‘’Als de klok van Noordlaarder Toor’n’’ en ‘’t Grunneger Volkslaid. Getooid met rode buusdouk, pett’n, pooltjes, scheepsbel, een verdwaalde zeemansdolk en horizontaal gestreepte zeemanshemden werd met man en macht het smart van de zee bezongen. Voor de zangers en het enthousiast langstrekkend/dansend/zwaaiend/ meezingend publiek bleken 2 nummers verreweg favoriet. ‘’Tabee mien laiverd Tabee’’ en ‘’Mien laiverd dai wol goan loop’m’’ (zie elders in dit nummer).
Het enthousiasme was dusdanig dat meermalen sneller werd gezongen dan de muziek de tekst kon bijhouden. Gelukkig corrigeerde juf Veldman dan de groep op resolute wijze. De luid blèrende dorpsgenoten hadden de smaak goed te pakken. Er werden al opmerkingen gemaakt over CD-opnamen en optreden in ‘de regio’. Inmiddels heeft het gerucht de redactie bereikt dat het NSK is gevraagd om al snel weer voor het dorp op te treden. Houdt daarom de uitgaanspagina van uw dagblad goed in de gaten!

Veel hilariteit ontstond toen de laatste loper voorbij kwam. Tot grote schrik van deze dame schoof de hele zingende meute strak achter haar aan de Mr. Koolweg op, inclusief accordeon, scheepsbel en 17 schmierende & zwierende Shanteurs. Halverwege het vaartje hebben we deze dame maar weer ‘los gelaten’, ze was spontaan bijna gaan rennen, en liep door het stelselmatig angstig omkijken bijna de vaart in.

Voorbij de zangers stond ‘’het Zoet’’. Daar aan de tafel waren schalen vol met Arretjescake & Poffert ‘’ uitgestald. Een gezelschap van welbesmaakten heeft zich in vertrouwen rondom allerlei diep geheime recepten van dorpsgenoten gebogen. Het eindresultaat werd aangeboden in het haventje, en het was heerlijk!
Uiteindelijk lieten de ruim 1.000 wandelaars maar 2 schalen over. Aan het eind van de polder was er ‘’het Zout’’. Witlof met zeekraal van de Groentekwekerij werd als zoute hapjes uitgedeeld om de wandelaars te voorzien van het benodigde zoutgehalte in het bloed om de lange en barre tocht naar Onnen te kunnen volbrengen. Wat een geluk dat onze uitdelers in de stikdonkere polder in het schijnsel van de koplampen toch nog de neergelegde tafels hebben kunnen vinden voor het uitstallen van al het lekkers!
tocht om de n
De Lopers
De eerste lopers kwamen al om 06.00u aan en vertrokken met gestrekte draf naar het startschot. Er waren enkele die met zeven-mijlslaarzen en getrekt been voorbij beenden. Maar het gehalte van deze ‘wedstrijdlopers’ viel erg mee. Het merendeel was leuk en vrolijk, of werd dat wel door wat ons dorp hen bood. Ook waren er diversen waarvan wij – op 800meter van de start al onze bedenkingen hadden of dezen de 39,2 kilometer naar de finish wel zouden halen. De lopers hadden een prachtige dag (23 graden), en met zijn allen hebben wij ze een mooie start gegeven. Benieuwd of er nog langzeemansliederen hebben geklonken in de polder. We hebben van diverse kanten terug gehoord dat de Start in Noordlaren door de lopers als zeer leuk is ervaren. En dat is mooi. Maar minstens zo leuk is dat we als dorpsgenoten veel lol gehad, en ons dorp en elkaar weer op een mooie manier in het zonnetje hebben gezet!
Het ‘’Voarwel mien laiverd’’ was in elk geval bijna niet meer ‘uit de kop’ te krijgen. Een onzer zangers meldt: ‘’Ik wordt er gek van, mijn hond neuriet dit wijsje nog elke dag…’

Praat mee over dit bericht via Facebook