Welkom op Noordlaren.eu

Luisteren naar Klassieke muziek

his masters voice afbeelding

Culturele Commissie Noordlaren
Luisteren naar klassieke muziek: audiovisuele presentatie
door Dirk Herman de Jong
op zondag 27 november 2016 om 10.30 uur in de Bartholomeuskerk

De presentator gaat u een aantal stukken uit de klassieke muziek laten horen én zien met behulp van audiovisuele apparatuur. Elk muziekstuk wordt vooraf mondeling en tijdens het afspelen met powerpoint toegelicht.
De toelichting met powerpoint is vooral gericht op het geven van aanwijzingen over het verloop van de muziek, de opbouw, de vormgeving van het muziekstuk. Want vorm en inhoud zijn één, in de literatuur – denk bijvoorbeeld aan gebruikelijke regels voor de opbouw van een roman – en ook in de muziek. De componist schudt niet wat muzieknoten uit zijn mouw, maar giet die in een bepaalde vorm. Het enigszins kunnen horen van die vormgeving, van die opbouw van het muziekstuk kan het genieten van de muziek intensiveren. Op deze wijze zal de presentator een zestal muziekstukken uit de klassieke muziek inzichtelijk maken. Daarbij vertoont hij video-opnames van live uitvoeringen van die muziekstukken. Zo luistert u niet alleen naar de muziek, maar u kijkt ook naar de uitvoering ervan. Dat intensiveert de muzikale ervaring.

Het programma zal ongeveer twee maal drie kwartier duren, onderbroken door een pauze.
In de pauze kunt u direct aan de overkant van de straat in het dorpshuis De Hoeksteen een kop koffie of thee halen; dat is inbegrepen in de toegangsprijs van € 12,50.

In De Hoeksteen is op deze dag ook een expositie van schilderijen van twee schilderessen en werk van een keramist te zien, en het publiek heeft gratis toegang.
De presentator Dirk Herman de Jong geeft sinds jaar en dag cursussen ‘Luisteren naar klassieke muziek’. Alles daarover vindt u op zijn muziekwebsite www.magismusicus.nl.
Het programma zier er als volgt uit:

1. Vorm: A-B-A
● Johannes Brahms (1833-1897), Hongaarse dans no. 1
● Joseph Haydn (1732-1809), Symfonie no. 101 (‘The Clock’),
deel 3

2. Vorm: Rondo
● Ludwig van Beethoven (1770-1827), Pianosonate no. 8 (‘Pathétique’),
delen 2 en 3

3. Vorm: Thema met variaties
● Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Klarinetkwintet (KV 581),
deel 4

4. Vorm: Sonatevorm
● Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Symfonie no. 40 (KV 550),
deel 4
● Ludwig van Beethoven (1770-1827), Pianoconcert no. 3,
deel 1

Reserveren aanbevolen: cultuur-noordlaren@hotmail.com.

herman de jong
Dirk Herman de Jong
Graag stel ik mij aan u voor. Vanaf mijn 12e jaar is de wereld van de klassieke muziek mijn passie. In de loop van mijn leven heb ik een grote kennis op dit gebied opgebouwd.

Dat merkte ik zelf pas goed toen ik begon met het thuis organiseren van muziekavonden voor familie en vrienden. Inmiddels heb ik diverse muziekcursussen gegeven op verschillende locaties in en buiten Nederland.
Ik ben geen professional in de muziek.

Tot mijn pensionering heb ik als hoogleraar strafrecht gewerkt
aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Praat mee over dit bericht via Facebook