Welkom op Noordlaren.eu

16 november concert in de Bartholomeuskerk

Bartholomeuskerk NoordlarenDe Culturele Commissie Noordlaren presenteert het tweede concert in de serie zondagconcerten 2014/2015 op 16 november 2014 om 10.30 uur in de Noordlaarder kerk.

Regina Ederveen, harp:
Rosa Spier concert: Weg van de harp
over de legendarische Nederlandse harpiste Rosa Spier (1891-1967)

Onder de muziekinstrumenten neemt de harp een heel speciale plaats in. Met zijn 47 snaren en 7 pedalen is dit een bijzonder rijk klinkend instrument. In de kerk van Noordlaren met zijn geweldige akoestiek zal het volledig tot zijn recht komen. Niet alleen het luisteren, maar ook het kijken naar dit manshoge, 30 tot 40 kilo wegende instrument terwijl het bespeeld wordt is een waar genoegen.

Het concertprogramma dat harpiste Regina Ederveen zal presenteren heeft een heel bijzonder karakter. Je zou kunnen spreken van een muzikale biografie van Rosa Spier, waarmee zij deze beroemde Nederlandse harpiste van weleer een eerbetoon brengt. Met een gedeelte van dit concert is Regina Ederveen op 26 oktober en op 1 november j.l. in het TV-programma Vrije Geluiden opgetreden.
Regina Ederveen laat in dit programma fragmenten horen uit de aangrijpende maar vaak ook humoristische brieven en dagboeken die door Rosa Spier zelf zijn geschreven. Ze gaan over haar roerige leven, haar ervaringen met de harp en de medemens. Dit alles wordt afgewisseld door prachtige harpsolo’s die Regina laat horen op haar gouden pedaalharp uit 1911. Foto’s van Rosa Spier zijn opgesteld op het podium van Rosa’s beginjaren, haar gloriejaren en haar laatste jaren als harpiste. Regina Ederveen schreef een uitgebreide biografie over Rosa Spier getiteld ‘Weg van de harp’ (uitgave 2011). Een intiem programma dat een mooi tijdsbeeld laat zien van de mens en musicus Rosa Spier, maar met zeer gevarieerde muziek, van Barok tot Flamenco!

Geboren in een arm gezin anno 1891 zag het er totaal niet naar uit dat Rosa Spier ooit de zo gevierde harpiste van het Amsterdamse Concertgebouworkest zou worden. Met passie, wilskracht, maar vooral door een uitzonderlijke muzikaliteit behaalde ze al voor de Tweede Wereldoorlog grote successen en speelde voor uitverkochte zalen in heel Europa. Ze trouwde jong, maar haar huwelijk hield geen stand en in de magere crisisjaren moest Rosa het alleen zien te rooien, wat haar op bewonderenswaardige wijze lukte. Rosa Spier was Jodin en in de oorlog beleefde ze duistere jaren in de kampen (Theresiënstadt) zonder te weten waar haar harp gebleven was. Voor altijd getekend overleefde ze deze tragedie en in de na-oorlogse jaren dat ze weer actief was als harpiste bereikte Rosa via radio, tv en live-optredens nog steeds een groot publiek, waaronder duizenden schoolkinderen.
In een paar woorden samengevat: dit is een heel bijzonder programma!

In afwijking van onze tot nu toe gebruikelijke aanvangstijd van 15.00 uur begint dit concert om 10.30 uur. Ook onze concerten in 2015 zullen om 10.30 uur aanvangen.

Kaarten koopt u vanaf een half uur voor aanvang van de concerten in de kerk. Verstandiger is het om een plaats te reserveren via cultuur-noordlaren@hotmail.com; ons vorige concert was vrijwel uitverkocht!

Praat mee over dit bericht via Facebook